Amper toekomst voor World Ports Classic

De kans is groot dat de World Ports Classic van de wielerkalender verdwijnt. De tweedaagse wedstrijd van Rotterdam naar Antwerpen en terug heeft nog amper toekomst nu het contract van de havenstad aan de Maas met organisator ASO is afgelopen en er geen zicht is op nieuwe geldschieters die een vijfde editie willen faciliteren. Hans den Oudendammer van Rotterdam Topsport sprak in april al zijn twijfels uit over een doorstart. Hij is sindsdien niet positiever geworden.

Antwerpen heeft weliswaar nog een overeenkomst voor 2016, maar alleen doorgaan is aan de Schelde geen optie. "Er is nooit sprake geweest van een concept waarbij Antwerpen alleen organisator zou zijn", zei Geert Bruynseels, coördinator Antwerpse sportevenementen, woensdag. "Voor ons zijn nu twee dingen van belang. Vindt Rotterdam nog middelen? Ik hoor weinig positieve dingen, maar misschien is er nog kans. Ten tweede, stel dat Rotterdam geen geld vindt, wat wil ASO dan doen? Ik heb hen die vraag gesteld en wacht nu op antwoord." Bruyenseels wil binnen een maand duidelijkheid.

De WPC werd in het leven geroepen met geld (ruim 400.000 euro) dat Rotterdam had overgehouden aan de succesvolle Tourstart in 2010 en met steun van het gemeentelijk Havenbedrijf. Het budget is echter op en financiers zijn niet te vinden. Bovendien heeft de rittenkoers in beide steden niet aan de verwachtingen voldaan. Ook het vervroegen van het evenement van augustus naar mei heeft niet geholpen, qua belangstelling noch qua deelnemersveld. Theo Bos lijkt dus de enige Nederlandse winnaar te blijven.

Amper toekomst voor World Ports Classic
Amper toekomst voor World Ports Classic (Foto: ANP)