Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen

VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne heeft zich als enige in zijn fractie uitgesproken tegen het reddingspakket voor Griekenland. Bij de stemmingen aan het einde van het Griekenlanddebat in de Tweede Kamer stemde hij voor een motie van CDA-leider Sybrand Buma die het kabinet oproept niet in te stemmen met het derde leningenpakket voor de Grieken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na afloop van de stemmingen dat de keus van Taverne de interne strijd en de worsteling binnen de VVD weergeeft. Volgens Zijlstra heeft ieder Kamerlid het recht om zonder last of ruggespraak te stemmen. Dat Kamerleden van een regeringspartij anders stemmen dan hun fractie is echter zeer uitzonderlijk.

Taverne zei na afloop van de stemmingen dat hij "uiteindelijk, na heel lang wikken en wegen" tot zijn besluit was gekomen. Hij zei dat hij zijn tegenstem op "het juiste moment" aan fractieleider Halbe Zijlstra had meegedeeld. Taverne wilde niet uitleggen waarom hij tegen het nieuwe leningenpakket voor Griekenland is. Hij zei wel dat hij "vanzelfsprekend"lid blijft van de VVD-fractie.

Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen
Taverne dissident binnen VVD bij stemmingen (Foto: ANP)