Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg'

Wilde ze het zelf of werd ze gedwongen? Daar draait het om in de zaak rond de prostitutie van een minderjarig meisje in een Schiedamse kelderbox vorig jaar. Een destijds zestienjarig meisje heeft daar op twee dagen in mei vorig jaar seks gehad met minstens negen mannen. Volgens justitie deed ze dat onder dwang van Moussa Y. (21). Dat betoogde de aanklager dinsdag voor de rechtbank in Dordrecht.

Volgens Y.'s advocaat ging het allemaal in goed overleg en is het enige strafbare aan wat er gebeurd is, dat het meisje minderjarig was. "Er was geen sprake van loverboypraktijken, dwang of geweld. Het ging om een samenwerking op 50/50 basis. Twee mensen die geld nodig hadden en besloten dat op deze wijze te verdienen." Y. zou overigens niet geweten hebben dat het slachtoffer minderjarig was.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat het meisje gedwongen werd seks te hebben met de mannen in de kelderbox onder Y.'s huis. De deur zou op slot gezeten hebben en hij zou erbij gestaan hebben om het geld te innen. Het OM maakte een vergelijking met de Valkenburgse zedenzaak, waarbij een minderjarig meisje geprostitueerd werd in hotelkamers. Daar was Y. niet gelukkig mee. "Daar raak ik mensen mee kwijt in mijn omgeving", zei hij tijdens de zitting.

Klanten

De politie heeft twaalf klanten getraceerd. Acht van hen moeten aankomende vrijdag voor de rechtbank verschijnen. In de zaak worden vier mensen verdacht van mensenhandel, onder wie het ex-vriendje van het slachtoffer.

De zaak wordt in november inhoudelijk behandeld. Y., die tot dinsdag in voorlopige hechtenis zat, mag naar huis, oordeelde de rechtbank.

Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg'
Prostitutie in kelderbox 'in goed overleg' (Foto: ANP)