Sesamstraat wordt een HBO-serie

'Sesamstraat' gaat naar HBO. In een deal die de producent van de Amerikaanse kinderserie heeft gesloten met de abonneezender is afgesproken dat nieuwe afleveringen van Sesame Street, zoals het origineel heet, bij HBO in première zullen gaan.

De deal is opmerkelijk, omdat Sesame Street de afgelopen 45 jaar te zien is geweest op PBS, de enige publieke zender van de Verenigde Staten. Bovendien is de serie er oorspronkelijk op gericht om kinderen in achterstandswijken spelenderwijs met hun leerachterstand te helpen, wat nogal haaks staat tegenover de 'upper class' doelgroep van een betaalde dienst als HBO.

Sesame Street, en het publiek dat de serie dient, worden er uiteindelijk echter wel beter van: waar Sesame Workshop nu slechts achttien afleveringen per jaar kan maken, zal dit aantal door de deal groeien naar 35 afleveringen. Bovendien gaat de producent een spinoff met de Sesamstraat-muppets maken, plus nog een derde educatieve serie voor kinderen. Negen maanden na de eerste uitzending op HBO zullen de afleveringen vervolgens beschikbaar worden voor PBS, zodat nog steeds hetzelfde publiek bereikt kan worden.

HBO zal Sesame Street aanbieden via de reguliere kanalen en de streamingdiensten HBO Go en HBO Now. Dit maakt de serie toegankelijk via nieuwe kanalen in een markt waar reguliere televisie in populariteit wegzakt. "Ons nieuwe partnership met HBO is een win-win voor publieke én besloten televisie," licht Sesame Workshop-topman Jeffrey D. Dunn toe in een reactie. "Het biedt Sesame Workshop de financiële mogelijkheden om de productie van Sesame Street voort te zetten en door te gaan met de nonprofit-missie die kinderen leert slimmer, sterker en vriendelijker te worden. Daarnaast geeft het HBO exclusieve betaalkabel- en VOD-toegang tot de belangrijkste educatieve programmering, en geeft het PBS de mogelijkheid om Sesame Street aan te blijven bieden aan alle kinderen, zoals het heeft gedaan voor de laatste 45 jaar."

Nieuwe afleveringen van Sesame Street starten op HBO aan het einde van de herfst. De deal heeft geen betrekking op de Nederlandse Sesamstraat en de Nederlandse HBO; Sesamstraat wordt in Nederland geproduceerd door de NTR en HBO gaat in Nederland geen van beide versies van het programma aanbieden.

Sesame Street: Big Bird
Sesame Street: Big Bird