Skylander: SuperChargers

Toys-to-life zijn helemaal hip. LEGO Dimensions, Disney Infinity en de Amiibo’s van Nintendo proberen na het succes van Skylanders een deel van het publiek voor zich te winnen. Dit jaar komt Skylanders weer terug met Skylanders SuperChargers, met als grote nieuwe feature: voertuigen. Maar studio Vicarious Visions liet het niet alleen daarbij. Vlieg- en vaartuigen zijn erbij bedacht om een completer pakket aan te bieden.

Het zat eraan te komen: de Skylanders kunnen zichzelf nu ter land, ter zee en in de lucht verplaatsen. Dat levert al nieuwe gameplay op. Om de arme ouders en grootouders die weer naar de winkel worden getrokken gerust te stellen: alleen de starterskit is genoeg om de singleplayer uit te spelen. Hierin zit een Skylander, een voertuig en een portal om ze in het spel tot leven te brengen. Is de kast met Skylanders al vol, dan is er nog een Digital Pack, waarmee je eigenlijk wel de lusten ingame, maar niet het fysieke poppetje en de auto koopt. Het voordeel? Minder kosten en je hebt geen nieuwe portal nodig.

Skylanders: SuperChargers

En nu het slechte nieuws voor de ouders en grootouders: Skylanders SuperChargers ondersteunt multiplayer en na een hele tijd tegen andere gamejournalisten geracet te hebben: het is heel tof. Als je een voertuig hebt, dan heb je alleen de racebanen tot je beschikking. Wil je vliegen tegen elkaar, dan zal er een supercharger met vliegtuig of helikopter nodig zijn. En dan zijn er nog de waterraces, kortom, dan heb je een supercharger met boot of duikboot nodig. Je kunt dus niet met alleen een racevoertuig meedoen aan vliegraces, je ziet de content dan gewoonweg niet beschikbaar zijn.

De multiplayer van Skylanders SuperChargers doet erg denken aan Mario Kart, maar dan met de mogelijkheid mensen te beschieten met energiestralen om ze uiteindelijk duizelig te laten stoppen. Het zijn allemaal kleurrijke levels met daarin vaak een van de eindbazen uit de game die het parkoers dynamisch maken. Zo varen we over een parkoers waar poortjes in het water staan in twee verschillende kleuren. De baas van het level wijzigt de functie van de poortjes nogal eens, zodat je of een turbo krijgt, of juist afremt. Dat is vooral lullig als je denkt net een turbopoortje te nemen en het wijzigt net naar een afrempoortje.

Skylanders: SuperChargers

Net als in Mario Kart zijn er ook powerups te vinden. Wees gerust, geen blauw schild. Denk eerder aan een extra schild om minder snel duizelig te worden, of een zandloper. Nu was de build die we speelden nogal buggy met dat laatstgenoemde item en kreeg iedereen die onder invloed van de zandloper was de gehele race last van een vertraagde boot. Normaal zou dat een paar seconden vertraging moeten opleveren.

Het racen gaat heerlijk chaotisch, met boten die snel onder water duiken om schoten te mijden of een onderwaterpoortje mee te pikken. Als vliegtuig kun je aan de barrel-roll om schoten te ontwijken en als voertuig heb je de mogelijkheid te driften. Dat zijn kenmerken die elk transport kan doen, maar dan zijn er nog de speciale vaardigheden van de superchargers zelf. Zo ben ik in de lucht met een helikopter die heel even onzichtbaar kan worden, zodat er niet op te mikken valt. In een landrace heb ik een auto die als een soort mol snel onder de grond kan, om zo kogels te ontwijken of zonder botsingen zijn voorloper in te halen.

Skylanders: SuperChargers

Dat ik de multiplayer van Skylanders Superchargers vergelijk met Mario Kart is alleen maar een compliment te noemen. Dezelfde kleurrijke vrolijke vibe, de enorme kaos, uh chaos tijdens het racen en de vele mogelijkheden van alle wagentjes maakt het een geduchte online concurrent. Er is maar een maar: alle eerdere Skylanders kunnen in zo’n supercharger racen. Alleen als je er een nieuwe Skylander uit de supercharger serie bij koopt, dan wordt deze sterker als hij in zijn bijpassende supercharger wordt gezet. Dat geldt ook voor multiplayer, dus je hebt een klein voordeel als je een superchargerkoppel aan de start hebt staan.

Nu verdien je per race geld om upgrades te kopen en zo de boel iets gelijk te trekken. Ook is het zo dat je meer kans hebt op verdedigende powerups als je vooraan racet, terwijl je juist meer kans hebt op de aanvallende of voor vertraging zorgende powerups als je achteraan hangt. Volgens de ontwikkelaar zouden bovenstaande mechanieken het voordeel teniet moeten doen. Helaas mochten we dit niet testen door gamers met een superchargerkoppel te laten racen tegen ‘normale’ Skylanders, dan hadden we misschien het verschil kunnen zien of zoals de ontwikkelaar beweert: juist niet.

Skylanders: SuperChargers

Skylanders Superchargers heeft een enorm competitieve multiplayer. Het heeft ondersteuning voor voice-chat, maar dan alleen als je met vrienden racet. Ga je anonieme races aan, dan kun je het gescheld dus niet horen, er is dan namelijk geen mogelijkheid om te chatten. De ontwikkelaar beschermt de kinderen dus wel tegen dat soort anonieme bezigheden. Vlak voor de finish werd er altijd even gegild omdat emand nog een last minute powerup probeerde te gebruiken, en na de lange speelsessie was iedereen in de kamer positief. Racen in Skylanders Superchargers is gewoon erg tof en competitief, zonder dat het als oneerlijk wordt gezien dat de ene racer een bepaalde vaardigheid heeft, terwijl de ander weer wat anders kan met zijn type racer. De ouders kunnen alvast noteren dat Skylanders Superchargers 25 september uitkomt voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U iOS en Nintendo 3DS. Er is geen ontkomen meer aan.