Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP is "verbijsterd" over de uitspraak van premier Mark Rutte dat hij niet begrijpt waarom agenten nog staken en dat het kabinet geen extra geld wil uittrekken.

"Dit zijn de mensen die ons land regeren en het volk 'dienen'. Kijkend naar de afgelopen jaren waarin de vakbeweging maar ook de hele Nederlandse samenleving zonder al te veel te morren heeft bijgedragen aan de draconische bezuinigingen die zijn doorgevoerd, is deze reactie volstrekt ongepast", aldus Van de Kamp.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens de premier "echt veel", veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie "ongekend".

Onjuist

Maar Van de Kamp bestrijdt dit fel: "De staalharde beweringen dat er sprake is van een 'cao voor alle werknemers bij de overheid' en dat het gaat om een 'loonsverhoging van ruim 5 procent' zijn pertinent niet waar en onjuist. De tijd dat politiemensen dit niet zouden begrijpen ligt al lang achter ons. Politiemensen die jaren loyaal hun bijdrage hebben geleverd in vaak onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden worden door dit kabinet en deze premier weggezet als een stel zeurende kinderen."

De politiebonden wijzen erop dat er in de de toegezegde 5 procent veel geld zit dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen het daarom een sigaar uit eigen doos. Volgens Van de Kamp hebben de bezuinigingen grote problemen opgeleverd in het publieke domein, onder meer voor de veiligheid.

Het geld dat niet beschikbaar is zit waarschijnlijk in diverse Europa-potten, zoals de vele miljarden die we regelmatig schenken aan onze Griekse vrienden.

Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte
Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte (Foto: ANP)