FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 juli 2015

Haase uitgeschakeld in dubbelspel Gstaad

Robin Haase is in het tennistoernooi van Gstaad uitgeschakeld in het dubbelspel. Hij verloor woensdag met de Russische routinier Michael Joezjni in de eerste ronde van de als derde geplaatste Oostenrijks-Pakistaanse combinatie Oliver Marach/Aisam-ul-Haq Qureshi: 3-6 en 3-6. Dat vergde amper een uur.

Voor Marach was het de revanche op Haase. Tijdens het Davis Cupduel Oostenrijk-Nederland (2-3) stond hij met Jürgen Melzer aan zijn zijde ook tegenover de Hagenaar, die toen een succesvol dubbel vormde met specialist Jean-Julien Rojer. Deze veroverde in het verleden overigens met Qureshi ATP-titels in Estoril (gravel) en Halle (gras).

Haase speelt donderdag in de tweede ronde van het enkelspel tegen de Spanjaard Pablo Carreño, die in de eerste ronde geen kind had aan Joezjni.

Uitslagen derde voorronde Champions League 29/07/2015

Woensdag werden er zes wedstrijden gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Ajax speelde met 2-2 gelijk tegen Rapid Wien. Dinsdag werden er al negen duels gespeeld. De returns zijn volgende week. 

Steaua Boekarest heeft zich in het eerste duel van de derde voorronde van de Champions Lesteauaague net niet laten verrassen door Partizan Belgrado. De Roemeense kampioen voorkwam woensdagavond voor eigen publiek in de slotfase een pijnlijke nederlaag: 1-1.

Verdediger Miroslav Vulicevic open de score voor de Serviërs na ruim een uur op aangeven van Andrija Zivkovic. Met minder dan tien minuten op de klok maakte de Caapverdiaan Fernando Varela. Jugurtha Hamroun deed het voorbereidende werk.

Nicandro Breeveld, die na een paar seizoen Telstar sinds 2011 in Roemenië voetbalt, had bij Steaua een basisplaats. De middenvelder kreeg met nog iets meer dan een kwartier te gaan geel en werd even later gewisseld. Zijn Algerijnse vervanger Aymen Tahar vond geen oplossing, diens landgenoot Hamroun wel. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom.

Celtic heeft het eerste stapje op weg naar de play-offs om een plek in de Champions League gezet. Maar de benauwde zege in Glasgow op Qarabag FK (1-0) is nog allesbehalve een garantie voor een goede afloop in de return in Azerbeidzjan. De Belgische verdediger Dedryck Boyata, die in het verleden een seizoen op huurbasis uitkwam voor FC Twente, zorgde pas acht minuten voor tijd met de enige treffer voor opluchting.

Virgil van Dijk organiseerde zoals vanouds de defensie van de Schotse kampioen. Ook de Turkse Hagenaar Nadir Çiftçi, overgenomen van Dundee United, had een basisplaats. De aanvaller maakte in de slotfase plaats voor Kris Commons, die prompt Boyata in stelling bracht bij een van zijn eerste acties. Bij Qarabag deed aanwinst Rydell Poepon alleen de laatste drie minuten mee.

Uitslagen derde voorronde Champions League - heenduels

Thuis Uit Eindstand (rust)
HJK Helsinki (Fin) Astana (Kaz) 0-0 (0-0)
Red Bull Salzburg (Oos) Malmö FF (Zwe) 2-0 (0-0)
Steaua Boekarest (Roe) Partizan Belgrado (Ser) 1-1 (0-0)
Celtic (Sco) Qarabag Agdam (Aze) 1-0 (0-0)
Lech Poznan (Pol) FC Basel (Zwi) 1-3 (1-1)
Rapid Wien (Oos) Ajax (Ned) 2-2 (0-2)

Champions League: Uitslag Rapid Wien - AFC Ajax

Ajax flitste even in het Ernst Happel Stadion in Wenen, maar gaf na rust een comfortabele voorsprong weg. Een hoofdrol voor de nieuwe captain Davy Klaassen (2-2).

Na een kalm, bijna saai, eerste kwartier kreeg thuisploeg Rapid in Wenen de eerste voorzichtige mogelijkheden. Steffen Hofmann schoot te gehaast de bal over de goal, even later zag Philipp Schobesberger bij zijn inzet hoe Jasper Cillessen een hand tegen de bal kreeg. Ajax had zich tot aan dat moment beperkt tot verdedigen en was nog niet echt gevaarlijk geweest.

Goal met historisch tintje
De 0-1 in de 25ste minuut viel precies op het goede moment. Daley Sinkgraven ging op het juiste moment diep, speelde de back door zijn benen en zag hoe Davy Klaassen met een puntertje – we waren nota bene toch in Wenen – doelman Ján Novota kansloos liet. De ploeg van Frank de Boer leek ontketend door die openingstreffer, want een minuut later kreeg het dé kans op 0-2. Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik waren er samen uit, maar de rechtsvoor ging met buitenkant rechts voor eigen succes in plaats van de Pool te bedienen.

Een kleine tien minuten later maakte El Ghazi wél de goede keuze door vanaf links Nemanja Gudelj aan te spelen, maar de oud-AZ’er schoof de bal naast de goal. Sinkgraven schoot daarna de bal nog met zijn zwakke rechterbeen voorlangs, maar weer was Ajax Rapid, dat naar de rust snakte, te snel af. De rust kwam drie minuten te laat, want in de 43ste minuut verdubbelde Klaassen met zijn tweede van de avond de score. De nieuwe captain kopte raak uit een goede voorzet van Milik, die als natuurlijke afmaker nu ook van waarde bleek als aangever.

Ander gezicht na rust
In weelde levend, meldde Ajax zich na rust weer in het Ernst Happel Stadion. Ging het hier de klus in de derde voorronde Champions League alvast klaren? Daar leek het na drie minuten niet op. Kainz sprintte mee met een aanval, kwam goed voor Tete en tikt de bal achter Cillessen uit een voorzet van Beric. Erg schrok Ajax daar niet van, al had de formatie van De Boer het na rust wel moeilijker met het creëren van kansen. Na een uur kwam Schwab met twee gestrekte benen zó weerzinwekkend in op Riedewald, dat hij moest inrukken en Ajax de zege binnen leek te hebben. Een derde goal erbij en de play-offs zouden een feit zijn.

Juist na de rode kaart, wanneer je dacht dat Ajax de derde voorronde Champions League met een derde uitgoal in het slot kon gooien, zakten de Amsterdammers meer in en kreeg Rapid nog wat kansjes. Eerst kwam het nog goed weg: Petsos schoot over en Cillessen voorkwam met twee handen dat Stangl van afstand raak schoot. Even later had Beric op aangeven van Schaub wél succes toen hij de bal van dichtbij in het Ajax-doel prikte. Met elf tegen tien gaf Ajax zo de overwinning weg. Een flinke smet op een avond die er na drie kwartier zo rooskleurig uitzag. Ajax zocht daarna, met Fischer en Sanogo als frisse aanvallers, naar de 2-3, Bazoer (afstandsschot) en Fischer (teenlengte tekort) kwamen er heel dichtbij, maar Ajax mocht nog van geluk spreken dat Rapid geen derde maakte (2-2).

Tot 20 jaar cel voor terreurverdachten België

De rechter in België heeft een groep terreurverdachten veroordeeld tot celstraffen van 10 maanden tot 20 jaar. Het gaat om de zogeheten 'Syrië-filière' waar zowel ronselaars als daadwerkelijke Syrië-gangers deel van uitmaakten.

Hoofdverdachte Khalid Z. werd veroordeeld tot 12 jaar cel. De 41-jarige man werd ervan verdacht jongeren te hebben geronseld om in Syrië te gaan vechten. 'Khalid Z. is het archetype van de opstandige, cynische mentor, die de mentaliteit van de jeugd in een volledige wijk heeft verziekt', aldus de rechter.

Twee anderen die aan het hoofd zouden hebben gestaan van de groep, Fatima A. en haar zoon Soufiane A., kregen acht jaar cel. De twee andere zonen van Fatima, waarvan er eentje omgekomen is in Syrië, werden veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar, omdat ze recidivisten zijn.

Tot 20 jaar cel voor terreurverdachten België
Tot 20 jaar cel voor terreurverdachten België (Foto: ANP)

'Wrakstuk MH370 gevonden'

Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan is vanochtend een aangespoeld vliegtuigonderdeel gevonden. Volgens luchtvaartexpert Xavier Tytelman is het een deel van een vleugel van een Boeing 777, het vliegtuigtype dat ook voor vlucht MH370 werd gebruikt. De 'flaperon' is op foto's duidelijk zichtbaar. Ook is er een serienummer op het onderdeel te zien.

Volgens de politie van het eiland heeft het onderdeel ongeveer een jaar in het water gelegen, wat overeenkomt met de tijdlijn van de verdwijning van het vliegtuig. De Franse en Australische authoriteiten onderzoeken of het onderdeel echt afkomstig is van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Binnen een paar dagen denkt men uitsluitsel te hebben of het daadwerkelijk om een onderdeel van MH370 gaat.

MH370 verdween op 8 maart vorig jaar van de radar toen het net was opgestegen vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur richting Peking. Er waren 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord. 

MH370 flaperon

Een van de foto's van de flaperon van een Boeing 777. Foto: Xavier Tytelman (@Peuravion)

Verhuurder vergoedt schade ontploffing niet

Corporatie Wonen Zuid gaat de schade als gevolg van de explosie in een flatgebouw op 20 april in Heerlen niet vergoeden. De verhuurder treft immers geen verwijt, laat Wonen Zuid woensdag weten.

Enkele omwonenden van de flat aan de Van Weerden Poelmanstraat stelden de corporatie aansprakelijk voor de schade die ze leden als gevolg van de explosie. Maar Wonen Zuid wijst erop, dat de explosie veroorzaakt is door de diefstal van een koperen gasleiding in het vervolgens ontplofte gebouw. Daarvoor is een 27-jarige man opgepakt. Hem wacht een miljoenenclaim, bleek op 24 juli voor de rechtbank tijdens een pro-formazitting.

Door de explosie raakten drie mensen gewond, en tientallen anderen tijdelijk dakloos. Zij konden pas na weken terug naar huis. De schade bedroeg tussen de 10 en 15 miljoen euro. Wonen Zuid realiseert zich dat de huurders teleurgesteld kunnen zijn omdat ze buiten hun schuld gedupeerd zijn door de explosie. De corporatie verwijst huurders naar hun eigen verzekering.

Verhuurder vergoedt schade ontploffing niet
Verhuurder vergoedt schade ontploffing niet (Foto: ANP)

Arrestaties bij politieacties in Limburg

De politie is woensdagavond in Swalmen (Limburg) een grote actie begonnen tegen diefstal en heling van auto's. De politie is bezig met het doorzoeken van panden en loodsen.Tijdens het lopende onderzoek zijn tot nu toe vijf mensen aangehouden en zijn auto's en onderdelen in beslag genomen.

Het onderzoek in de panden aan de Rijksweg-Noord was woensdagavond nog gaande. De politie hoopt donderdag met meer informatie te komen. Ook de woning van een aangehouden verdachte in Weert zal nog worden doorzocht.

Na informatie van de Duitse politie over een gestolen auto, namen agenten maandag een kijkje op een bedrijventerrein met loodsen aan de Reubenberg. Hier troffen ze enkele gestolen auto's aan.

Ook hielden ze toen vier mensen aan. De recherche begon vervolgens een intensief onderzoek, waarbij maandag en dinsdag nog twee plaatsen aan de Tolhuisweg zijn onderzocht. Daarbij werd nog een verdachte aangehouden. Hier troffen agenten ook diverse gestolen voertuigen aan.

Arrestaties bij politieacties in Limburg
Arrestaties bij politieacties in Limburg (Foto: ANP)

Gesink wint Acht van Chaam

Robert Gesink heeft woensdagavond de 77e editie van de Acht van Chaam op zijn naam gebracht. De klassementsrenner van LottoNL-Jumbo, die als zesde eindigde in de Tour de France, versloeg in de Brabantse plaats de Eritreeër Daniel Teklehaimanot en Stef Clement in de eindsprint.

Zij maakten deel uit van een kopgroepje van vijf, dat met voldoende voorsprong de laatste ronde in ging. De andere vluchters waren Bauke Mollema en Simon Geschke. Gesink is de opvolger van Niki Terpstra. De winnaar van vorig jaar vierde woensdag zelf de eindzege in de Ronde van Wallonië.

Gesink wint Acht van Chaam
Gesink wint Acht van Chaam (Foto: ANP)

Rusland blokkeert MH17-tribunaal met veto

Rusland heeft een veto uitgesproken over het MH17-tribunaal tijdens de stemming van de VN-Veiligheidsraad in New York. De resolutie voor de oprichting van het tribunaal was ingediend door Maleisië en was een gezamenlijk voorstel dat samen met Nederland, Australië, België en Oekraïne is opgesteld.

Het veto kon worden ingediend aangezien Rusland een van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad. Hierdoor kunnen zij elk voorstel dat wordt voorgedragen blokkeren, zo ook de oprichting van het tribunaal.

De uitslag is niet echt verrassend te noemen, Rusland liet eerder deze week namelijk al weten dat ze nooit zouden instemmen met een dergelijk tribunaal.

Het voorgestelde tribunaal is bedoeld om de daders van de MH17-ramp te kunnen berechten.

Landjepik: rijke stinkerd lijft park in

Ophef in het welgestelde, normaal zo rustige Bloemendaal. Een rijke villabewoner is creatief met hek en prikkeldraad in de weer geweest. Zijn tuin is nu 770 vierkante meter groter, meldt Spits.nl op basis van berichten in regionale media.

De rijke man woont in Villa Meerzicht, een voormalige directeursvilla bij Park Brederode. Zijn tuin is ineens gegroeid, het naastgelegen park is 770 vierkante meter kleiner. Buurtbewoners zijn dan ook boos. 'Een geval van landjepik', zegt Rob Smit tegen het Haarlems Dagblad. 'Deze man denkt dat alles maar kan.'

De rijke villabewoner heeft een hek geplaatst om zijn eigen tuin én de extra ingepikte grond. Hij had de gemeente gevraagd of hij de extra grond kon kopen, maar die deal was nog niet rond. Toch heeft de villa-eigenaar zich de grond alvast toegeëigend.

Illegaal
De buurt vindt het te belachelijk voor woorden, meldt het Haarlems Dagblad. 'Je doet iets dat illegaal is en je vraagt achteraf aan de gemeente medewerking', zegt een buurtbewoner. 'Je kunt toch niet zomaar in een openbaar park een hek om een stuk grond zetten? Het ergste is nog dat de gemeente het allemaal gedoogt.'

Volgens buurman Smit was het al opgevallen dat de kadastrale bestemming van het park onlangs veranderde: van 'openbaar groen' naar 'wonen, erf, tuin'. Buurtbewoners vrezen dat er sprake was van een slinkse deal tussen de gemeente, een ontwikkelaar en een particulier. Inmiddels heeft het gemeentebestuur de verkoop van de grond verboden, weet RTVNH. De villabewoner moet het hek verwijderen.

Uren hinder op luchthaven Rome door bosbrand

Een bosbrand naast de Romeinse luchthaven Fiumicino heeft het vliegverkeer er woensdag enige tijd ernstig belemmerd. Italiaanse media meldden dat de autoriteiten alle vluchten vanaf het vliegveld hadden opgeschort en het aantal vluchten naar Fiumicino beperkten. Later in de middag werd de brand bedwongen en begon de toestand weer terug naar normaal te keren, meldde RaiNews.

De brand woedde in een natuurgebied met naaldbomen pal naast een van de start- en landingsbanen van het drukste vliegveld van Italië. Dat had begin mei ook al te kampen met een grote brand. Een terminal ging in vlammen op waardoor Fiumicino dicht moest. De terminal is net hersteld en werd 17 juli heropend.

De luchthaven die officieel Fiumicino - Aeroporto Internazionale Leonardo da Vinci heet, stamt uit 1960 en moest de oudere luchthaven Roma Ciampino ontlasten. Vorig jaar bediende de luchthaven 38,5 miljoen reizigers en is daarmee de achtste luchthaven van Europa, na Heathrow, Charles-de-Gaulle, Frankfurt, Istanbul-Atatürk, Schiphol, Barajas-Madrid en München.

Uren hinder op luchthaven Rome door bosbrand
Uren hinder op luchthaven Rome door bosbrand (Foto: ANP)

Extra Franse agenten naar Kanaaltunnel

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve stuurt 120 extra agenten naar Calais om de Kanaaltunnel te bewaken. Ze moeten samen met de al aanwezige 350 politiemannen voorkomen dat migranten via de tunnel illegaal Groot-Brittanië bereiken. Dat schrijft de Franse krant Le Monde woensdag.

De maatregel werd genomen nadat migranten deze week meerdere keren in grote groepen probeerden de tunnel binnen te dringen. In de nacht van dinsdag op woensdag deden zo'n 1500 vluchtelingen een poging. Daarbij overleed een vluchteling uit Sudan, nadat hij door een vrachtwagen werd aangereden.

Een jonge Egyptenaar werd woensdag op het Parijse treinstation Gare du Nord geëlektrocuteerd toen hij probeerde op het dak van de Eurostar te springen vanaf het dak van een andere trein. Vermoedelijk wilde hij op het dak van de Eurostar, de trein die rijdt van Parijs naar Londen via de Kanaaltunnel, Engeland bereiken.

Extra Franse agenten naar Kanaaltunnel
Extra Franse agenten naar Kanaaltunnel (Foto: ANP)

Beelden relschoppers Schilderswijk online

De politie heeft woensdag beelden vrijgegeven van relschoppers in de Haagse Schilderswijk. Ze staan op politie.nl.

Het zijn deelnemers aan de rellen die er van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli waren in de Schilderswijk. De onrust begon na een protest tegen de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na zijn arrestatie op een festival in Den Haag.

Tientallen relschoppers zijn opgepakt. De eerste verdachten zijn inmiddels berecht en bijna allemaal veroordeeld tot celstraffen. In de Schilderswijk was ook nog een massale arrestatie wegens overtreding van het samenscholingsverbod.

Melden
De politie heeft beelden van enkele tientallen relschoppers die nog niet zijn aangehouden en van wie ze de identiteit niet hebben kunnen achterhalen. De politie is naar ze op zoek.

Vorige week kondigde de politie aan hun beelden openbaar te maken, als ze zich niet zouden melden. De foto's van de eerste tien relschoppers zijn nu openbaar gemaakt.

De politie vraagt aan mensen die één of meerdere relschoppers herkennen, zich te melden bij de politie. Zodra bekend is om welke verdachte het gaat, wordt de foto van deze persoon verwijderd, liet de politie eerder weten. De politie doet ook een beroep op de relschoppers zelf om zich te melden, als ze zich op een van de foto's herkennen.

Beelden relschoppers Schilderswijk online
Beelden relschoppers Schilderswijk online (Foto: ANP)

Griekse justitie onderzoekt plan B Varoufakis

De Griekse justitie gaat onderzoeken of toenmalig minister van Financiën Yanis Varoufakis wetten heeft overtreden toen hij plannen maakte voor een 'Grexit'. Varoufakis wilde zich voorbereiden op een zwart scenario waarin het land zonder euro's zou komen te zitten. Hij wilde met zijn 'plan B' met behulp van de rekeningen en identiteitsnummers van belastingbetalers kunstmatig betalingsverkeer op gang brengen. Als het zover kwam, moest hij de computersystemen van zijn eigen ministerie hacken.

Een aanklager van het hooggerechtshof heeft twee klachten van particulieren tegen Varoufakis, waaronder een wegens hoogverraad, aan het parlement voorgelegd. Als ex-minister en parlementslid geniet Varoufakis immuniteit en alleen het parlement kan die opheffen. Voorts is er een speciaal onderzoeker benoemd om te kijken of mensen zonder immuniteit die betrokken zijn in deze zaak kunnen worden vervolgd, bijvoorbeeld wegens inbreuk op de privacy van belastingbetalers.

De omstreden Varoufakis was minister van Financiën van 27 januari tot 6 juli.

Griekse justitie onderzoekt plan B Varoufakis
Griekse justitie onderzoekt plan B Varoufakis (Foto: ANP)

'Comazuipers zelf rekening laten betalen'

Jongeren die te veel alcohol drinken en daardoor in het ziekenhuis belanden, moeten zelf de ziekenhuisrekening betalen. De behandeling hoeft niet te worden vergoed. Dat vindt 80 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit CBS-onderzoek waar de NOS over bericht.

Oud-ziekenhuisdirecteur Herre Kingma van Medisch Spectrum Twente in Enschede pleitte er al eens voor dat comazuipers zelf de zorgkosten moeten betalen. Een behandeling kost volgens hem honderden tot duizenden euro's.

Comazuipen is een toenemend probleem, blijkt uit recente cijfers. Kinderen tussen de 10 en de 17 jaar krijgen nu drieënhalf keer zo vaak een alcoholvergiftiging dan in 2003. Voor de volgende leeftijdsgroep, 18- tot 24-jarigen, is dat aantal vervijfvoudigd. In 2014 zijn 783 kinderen en jongeren behandeld na een spoedopname door overmatig alcoholgebruik; 70 meer dan in 2013.

Stoppen met roken
Ook rokers die willen stoppen, moeten hun behandeling maar zelf betalen, vinden de ondervraagden. Ze zijn wél solidair met mensen die psychische hulp nodig hebben bij een depressie of na het overlijden van een dierbare. Over ivf-behandelingen zijn de meningen meer verdeeld.

Gekleurde mening
De mening over een eigen bijdrage wordt gekleurd door de eigen situatie, zeggen de onderzoekers. Dagelijkse rokers vinden twee keer zo vaak als niet-rokers dat hulp bij stoppen met roken volledig vergoed moet worden. Rollators vormen een uitzondering: 65-plussers vinden vaker dan jongeren dat voor de rollators wel een eigen bijdrage gevraagd kan worden.

Een willekeurige foto met bier erop
Een volstrekt willekeurige foto met bier erop. 

Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het reisadvies voor Turkije aangescherpt wegens de recente aanslagen in dat land. Het ministerie waarschuwt reizigers op zijn site in het hele land voorzichtig te zijn, maar vooral in de grote steden, zoals Istanbul. De Turkse politie in deze stad waarschuwde voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen, zoals metrostations en bushaltes.

Buitenlandse Zaken raadt bezoekers aan zich op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en de instructies van de lokale overheden op te volgen. Voor het grootste deel van het land blijft code geel van kracht. Dat betekent: 'let op veiligheidsrisico's'.

Tot nu toe gold al een waarschuwing voor de gebieden langs de Turks-Iraakse en Turks-Syrische grens. Het ministerie adviseert hier niet naartoe te gaan als dat niet echt noodzakelijk is. In deze gebieden is het niet veilig wegens de burgeroorlog in buurland Syrië en de spanningen met de Koerdische PKK. De risico's in deze gebieden nemen toe, zoals onlusten, gewapende confrontaties en aanslagen, stelt Buitenlandse Zaken

Duitsland waarschuwde woensdag Turkije voor mogelijke aanslagen in het openbaar vervoer in Istanbul in reactie op aanvallen door de Turkse luchtmacht op posities van de PKK. Er zijn "aanwijzingen voor aanslagen op de ondergrondse en busstations", aldus het Duitse ministerie. Dat zei er niet bij waarop de waarschuwing is gebaseerd.

Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan
Den Haag scherpt reisadvies Turkije aan (Foto: ANP)

Gevonden lijkje niet van Madeleine McCann

Het lijkje van een peuter dat in Australië is gevonden in een koffer is niet het stoffelijk overschot van Madeleine McCann, die in 2007 op 3-jarige leeftijd spoorloos verdween. Dat bevestigt de Australische politie maandag, meldt De Morgen.

Gisteren werd duidelijk dat er in Zuid-Australië een lijkje was aangetroffen in een koffer langs een verlaten snelweg. Het lichaam is van een blond meisje dat tussen de 2 en 4 jaar oud was en in 2007 is overleden, blijkt uit onderzoek. Die kenmerken kwamen sterk overeen met misschien wel de meest gezochte peuter ter wereld.

Nu blijkt dat het lichaam niet van Maddie is. 'Ik kan bevestigen dat het gevonden lijfje niet van Madeleine McCann is. Deze mogelijkheid is volledig uitgesloten', zegt detective Des Bray tegen de Britse krant The Sun. Onderzoek heeft ook 43 andere vermiste kinderen uitgesloten. 'Verdere DNA-testen zullen moeten uitwijzen wie het slachtoffer dan wel is. Uit de lijkschouwing bleek dat het kind een gewelddadige dood is gestorven.'

De ouders van Madeleine McCann

Gratis demo van Just Dance 2016 voor current-gen

Voor de mensen die al lekker met de kont willen schudden op de nieuwe Just Dance en niet tot 22 Oktober kunnen wachten tot de game uitkomt, heeft Ubisoft vandaag een demo uitgebracht op de Xbox One en de PlayStation 4. Hierbij gebruik je je telefoon als een controller met de Just Dance 2016-app, die gratis te downloaden is uit de App Store of Google Play Store.

De demo bevat slechts één liedje, namelijk Blame! van Calvin Harris featuring John Newman. Ook staat de demo multiplayer tot en met zes spelers toe. Just Dance 2016 zal op 22 Oktober uitkomen voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One. Wii en Wii U.

Gratis demo van Just Dance 2016 voor current-gen

Wielerploeg Androni mag maand niet koersen

De Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec mag de komende maand niet meedoen aan wielerwedstrijden. Die schorsing hebben ze opgelegd gekregen van de internationale wielerunie UCI, die tot die maatregel kwam nadat de ploeg in het nieuws kwam door twee dopinggevallen in korte tijd.

Vorige maand werd Davide Appollonio betrapt, terwijl maandag het nieuws naar buiten kwa dat Fabio Taborre positief had getest op FG-4592. Volgens de nieuwe regels van de UCI kan in een dergelijke (positieve) gevallen een wielerploeg tussen de 15 en 45 dagen schorsen. De ProContinentale-ploeg kan nog wel in beroep gaan tegen de schorsing, die op 1 augustus ingaat.

'Windows 10 vist naar privégegevens'

De Consumentenbond stelt dat consumenten die waarde hechten aan hun privacy beter niet Windows 10 met de standaardinstellingen kunnen installeren. Bij de installatie van Windows 10 worden standaard veel privacyonvriendelijke opties aangezet.

Microsoft heeft bijvoorbeeld Cortana in Windows 10 gestopt, een soort persoonlijke assistent. Deze zit nog niet in de Nederlandse editie, maar de opties die het programma bevoegdheden geeft staan desalniettemin standaard aan. Alles wat er getypt wordt en door de gebruiker wordt gesproken, wordt naar Microsoft verstuurd om de gebruiker te kunnen "assisteren".

Andere in het oog springende privacyonvriendelijke instellingen die standaard worden ingeschakeld zijn ook niet te missen. Ieder programma krijgt toegang tot een uniek reclame-ID en het verzamelen van locatiegegevens staat aan. Apps mogen hiervan vervolgens gebruikmaken. Daarnaast wordt bij het inloggen met een Microsoft-account applicaties toegang verschaft tot de naam van de gebruiker en de profielfoto.

De Consumentenbond heeft een stappenplan gemaakt om Windows 10 privacyvriendelijker te maken. Als de gebruiker zeker wil zijn van zijn privacy, kan er gekeken worden naar vrije alternatieven voor Windows. De meeste GNU/Linux-distributies maken geen inbreuk op de privacy van gebruikers. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar Trisquel, een volledig vrij alternatief voor Windows met geen enkele vorm van gesloten software.

Grovere Meryl Streep in nieuwe trailer Ricki & The Flash

In de nieuwe trailer voor Ricki & The Flash zien we een Meryl Streep zoals we die niet vaak zien: grofgebekt. 

De film speelt zich af rond de rockster Ricki, gespeeld door Streep, die met haar band The Flash de wereld rondtoert. Wat Ricki ook wel eens vergeet, is dat ze gewoon een gezin heeft. Die roepen haar op een dag bijeen met een aantal mededelingen. Naast Meryl Streep spelen ook Kevin Kline en Sebastian Stan een rol. De film heeft wat weg van de laatste zwarte comedy van Streep; August: Osage County. Die film werd genomineerd voor twee Academy Awards.

Ricki & The Flash is vanaf 3 september te zien in de Nederlandse bioscopen.

Nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft onthuld op Gamescom

Blizzard heeft vandaag aangekondigd dat op Gamescom een nieuwe uitbreiding onthuld zal worden voor World of Warcraft. Dat meldt de ontwikkelaar vandaag op haar Twitter.

De onthulling kan als verassend worden beschouwd, aangezien het nog niet eens een jaar geleden is sinds de vorige uitbreiding, Warlords of Draenor, werd gelanceerd. De onthulling zal deel uitmaken van een persconferentie van Blizzard op Gamescom, die live te volgen zal zijn via een stream.

WoW
Nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft onthuld op Gamescom

De roadtrip is compleet in eerste trailer J. Kessels

Absurd, zo zou de eerste trailer van J. Kessels waarschijnlijk het beste beschreven kunnen worden. Echter, wel op de positieve manier. 

In J. Kessels gaan Frank Lammers en Fedja van Hûet samen op roadtrip. Waarom ze die roadtrip moeten maken heeft vooral veel met het verleden te maken. En frituur. De film is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische werk van P.F. Thomése. 

J. Kessels is geregisseerd door Erik de Bruyn. De film zal het Nederlands Filmfestival openen en draait vervolgens vanaf 1 oktober in de bioscoop.

Rechters kraken aanpak growshops

Rechters hebben zeer kritische uitspraken gedaan in twee verschillende zaken die draaiden om het onlangs ingestelde verbod op het voorbereiden van illegale wietteelt. Ondernemers uit Breda en Terneuzen moeten alle spullen terugkrijgen die de politie in beslag nam in het kader van de aanpak van growshops, bepaalden de rechters in Breda en Middelburg.

De ene zaak was aangespannen door een bedrijf uit Breda, waar de politie eind maart tijdens een inval spullen als afzuigers, luchtverfrissers en spitmachines in beslag nam. In het vonnis stelde de rechtbank woensdag "geen enkele concrete aanwijzing" te zien voor de beschuldiging dat die spullen bestemd zijn voor illegale hennepteelt.

Ook in de andere zaak, tegen een bedrijf uit Terneuzen dat zichzelf profileert als winkel voor "tuinieren in eigen tuin en balkon", zag de rechter te weinig bewijs en moeten de spullen en een geldbedrag van ruim 5.000 euro terug naar de eiser.

Sinds 1 maart zijn mensen die illegale hennepteelt "voorbereiden of bevorderen" strafbaar. Daar vallen growshops ook onder. Maar in beide recente zaken vinden de eigenaars dat ze helemaal geen growshop runnen.

De rechtbank in Breda tikte justitie op de vingers, omdat de verdenking na vier maanden nog altijd vaag is. "Gelet op de grote belangen van klaagster mag naar het oordeel van de rechtbank van het Openbaar Ministerie verwacht worden dat zij voortvarender onderzoek doet dan thans het geval is", aldus de rechters.

Beide zaken waren aangespannen door de ondernemers. Als justitie de zaken tegen hen doorzet, moeten ze later voor de strafrechter verschijnen.

Rechters kraken aanpak growshops
Rechters kraken aanpak growshops (Foto: ANP)

Militaire actie in eerste trailer 13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi

De toon wordt gezet in de eerste trailer voor de militaire thriller 13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi. De trailer werd zojuist vrijgegeven door Universal Pictures.

In de film moet een groep militairen het diplomatieke centrum in Benghazi beschermen, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het verhaal is waargebeurd en laat opnieuw de nasleep van 9/11 zien. In de hoofdrollen zijn onder meer James Badge Dale, John Krasinski en Max Martini te zien. 

13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi is geregisseerd door Michael Bay en draait vanaf 4 februari 2016 in de bioscoop.

Tsipras blijft rekenen op schuldhulp

De Griekse regering zal meewerken aan de invoering van de maatregelen die de andere eurolanden eisen in ruil voor nieuwe financiële steun. Daarna kan het land rekenen op schuldhulp van zijn geldschieters. Dat stelde de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in een interview op de Griekse radio.

Daarin stak de Griekse premier zijn afkeer van de bezuinigingen en hervormingen die van Griekenland worden geëist opnieuw niet onder stoelen of banken. Volgens de premier doet dit echter niet ter zake, omdat zijn regering zich aan de afspraken zal houden die op de eurotop van eerder deze maand zijn gemaakt. Vervolgens kan Griekenland volgens Tsipras na een eerste evaluatie van het programma, in november, rekenen op schuldhulp.

De eurolanden beloofden eerder al schuldhulp als Griekenland aan de voorwaarden voor steun voldoet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verlenging van de looptijd van leningen. Een directe afschrijving van schulden is volgens de politieke leiders niet aan de orde.

Starre houding
Tsipras wijt de achteruitgang van de Griekse economie in de afgelopen maanden aan de starre houding van de andere eurolanden. Over zijn eigen rol in de onderhandelingen heeft hij naar eigen zeggen geen spijt. De economische schade die is ontstaan door de maandenlange onzekerheid over de verdere rol van Griekenland in de eurozone kan volgens Tsipras weer worden hersteld.

Veel economische schade ontstond doordat de banken enkele weken de deuren moesten sluiten, nadat Tsipras een referendum over de voorwaarden voor noodsteun had uitgeroepen. Na het akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters besloot de Europese Centrale Bank (ECB) de noodsteun voor de Griekse banken weer op te voeren, waarna zij hun deuren in beperkte mate weer konden openen.

Volgens ingewijden besloot de ECB woensdag het plafond voor de noodsteun voorlopig ongewijzigd te laten.

Tsipras blijft rekenen op schuldhulp
Tsipras blijft rekenen op schuldhulp (Foto: ANP)

Ook boze Belgische boeren in actie

Nederlandse vakantiegangers kunnen donderdag te maken krijgen met acties van boze boeren in België. Mogelijk beginnen de eerste acties al woensdagavond.

Net als hun Franse collega's vinden de Belgische boeren dat de prijzen die ze krijgen voor hun producten veel te laag liggen. Ze zeggen dat de prijzen in België zelfs nog lager zijn dan in Frankrijk, 'zodat we er nog slechter aan toe zijn', aldus het Algemeen Boerensyndicaat.

Of de boeren (snel)wegen gaan blokkeren is nog niet duidelijk. Ook de ANWB heeft daar naar eigen zeggen nog geen beeld van. In Frankrijk hebben boerenblokkades de afgelopen week geleid tot grote problemen op verschillende snelwegen.

De eerste actievergadering is woensdagavond in het Waalse dorp Ollignies, vlakbij de snelweg A8 (Lille-Brussel).

Ook boze Belgische boeren in actie
Ook boze Belgische boeren in actie (Foto: ANP)

PlayStation Plus-titels van augustus bekendgemaakt

De PlayStation Plus-titels voor augustus zijn bekendgemaakt. Deze titels kunnen gamers met een PlayStation Plus-abonnement zonder verdere kosten downloaden vanaf 4 augustus.

De titels zijn: 

  • Lara Croft and the Temple of Osiris (PS4)
  • Limbo (PS4)
  • God of War Ascension (PS3)
  • Stealth Inc 2: A Game of Clones (PS4, PS3, PS Vita)
  • Sound Shapes (PS4, PS3, PS Vita)
  • CastleStorm Complete Edition (PS3, PS Vita)

Vanaf 4 augustus zijn de titels van juli niet meer zonder kosten te krijgen. Heb je dus een PlayStation Plus-abonnement, is het aan te raden de titels voor die datum nog aan je downloadlijst toe te voegen.

Mogelijk wrakstukken vermiste vlucht MH370 gevonden

Op het Franse eilandje La Réunion (vlakbij Madagascar) zijn grote wrakstukken van een vliegtuig aangespoeld. De kans bestaat dat deze van de vermiste vlucht MH370 zijn.

Een luchtvaartdeskundige uit Frankrijk gelooft dat er wrakstukken van vlucht MH370 -de vermiste vlucht van Malaysia Airlines- zijn gevonden. 

Xavier Tytelman, een voormalig militair piloot die zich nu heeft gespecialiseerd in vliegtuigveiligheid, kreeg woensdagochtend foto's doorgestuurd van een man die op het strand van La Réunion was. De man stuurde Tytelman een serie foto's waarop de wrakstukken van een vliegtuig te zien waren. Tytelman zei hierop dat het goed mogelijk is dat het hier om de wrakstukken van het vermiste vliegtuig gaat.

"Ik bestudeerde de foto's van de wrakstukken en heb met veel collega's gepraat." zei Tytelman tegen The Telegraph. "En wij denken dat het zeer waarschijnlijk de vleugel van een Boeing 777 -hetzelfde vliegtuig als MH370- is"

De politie van het eilandje onderzoekt de wrakstukken en ze zeggen dat de stukken ongeveer een jaar in het water moeten hebben gelegen, wat ook een overeenkomst is met vlucht MH370.

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 van de radar met 239 mensen aan boord. Een zoektocht van maanden leverde niks op.

Op Twitter en luchtvaartfora komt de geruchtenstroom al op gang. Sommigen zien overeenkomsten met de wrakstukken en het ontwerp van het vliegtuig waar vlucht MH370 mee vloog.

MTN stopt met sponsoring wielerploeg

Sponsor MTN van de wielerploeg MTN-Qhubeka stopt na dit seizoen met sponsoring. Het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf was sinds 2013 actief als sponsor en pompte in totaal zo'n zeven miljoen euro in de wielerploeg.

MTN-Qhubeka baarde opzien in de afgelopen Tour de France. Het team kreeg een wilcard van de organisatie, haalde een etappezege binnen (Steve Cummings) en had de primeur met de eerste Afrikaanse wielrenner in de bolletjestrui (Daniel Teklehaimanot). Daarnaast was Serge Pauwels regelmatig in ontsnappingen te vinden, wat resulteerde in een dertiende plek in het eindklassement.

Wie het stokje van MTN over gaat nemen, is nog niet bekend, maar volgens ploegleider Doug Ryder maakt MTN-Qhubeka zich geen zorgen. "De ploeg heeft genoeg opties om door te kunnen gaan, er is veel interesse. De toekomst ziet er dus geweldig uit."

Filipe Luís: "Premier League beter georganiseerd"

Met zijn transfer naar Chelsea leek voor Filipe Luís een wens in vervulling te gaan, maar de Braziliaanse verdediger keerde na slechts een jaar weer terug bij zijn oude liefde Atlético Madrid. Toch ziet de Zuid-Amerikaan zijn periode in Engeland niet als een mislukte missie, integendeel.

De international kijkt met veel genoegen terug op zijn tijd in de Premier League. "Het was een mooie ervaring bij Chelsea, ik heb de landstitel gewonnen, maar ik ben blij dat ik weer terug ben. In Engeland is het anders, beter georganiseerd. De stadions zitten voller, het is attractiever en het spel ligt minder stil."

"Ik kreeg de kans om terug te keren naar mijn thuis, naar de plek waar ik mijn beste jaren heb gekend. Ik zou willen dat mijn kinderen in de toekomst ook voor Atlético spelen. Diego Simeone is een ander type trainer dan José Mourinho, maar ze delen een enorme wil om te winnen. Verder zijn ze compleet verschillend."

Terugkeer

Thuiskomen, zo voelt de terugkeer bij Atlético voor Filipe Luís. "Het voelt alsof ik nooit ben vertrokken, alsof ik een paar maanden op vakantie ben geweest. Vrienden zijn vertrokken en er zijn nieuwe spelers, maar het voelt als de dag dat ik vertrok", aldus de linksback in gesprek met AS.

Vennegoor of Hesselink: "Ze blijven maar doorgaan"

Het fysiek sterke spel van Rapid Wien is volgens Jan Vennegoor of Hesselink, oud-speler van Rapid Wien, het wapen waarvoor Ajax moet uitkijken woensdagavond. De Amsterdammers nemen het dan in de derde Champions League-voorronde op tegen de Oostenrijkse topclub. Een voetbalavondje waar de ex-aanvaller van onder meer FC Twente en PSV naar uit kijkt. 

"Als je de ploegen naast elkaar zet, is Ajax beter. Maar als dat eerste doelpunt lang uitblijft, krijgen ze het lastig", zegt Vennegoor of Hesselink in gesprek met Het Parool.

Fitheid

Steffen Hofmann, de Duitse spelbepaler op het middenveld, zal volgens de Tukker voor het meeste gevaar zorgen. "Hij heeft een goede trap en gaat altijd volle bak. Dat geldt overigens voor de hele ploeg. De spelers zijn verschrikkelijk fit en niet klein te krijgen. Ze blijven maar doorgaan, ook als ze achter staan."

Van Garderen wil revanche in Vuelta

Tejay van Garderen start eind augustus voor het eerst in vijf jaar in de Ronde van Spanje. Dat meldde zijn ploeg BMC woensdag. De Amerikaanse wielrenner hoopt zich in de Vuelta te kunnen revancheren voor zijn teleurstellend verlopen optreden in de Tour de France. Die wedstrijd moest Van Garderen tijdens de zeventiende etappe wegens ziekte verlaten, terwijl hij derde stond in het algemeen klassement.

Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat Van Garderen zou starten in de Vuelta, temeer omdat die ronde botst met een koers in Colorado die hij afgelopen twee jaar won. "Maar na wat er in Tour was gebeurd en met het oog op het parcours van de Ronde van Spanje, wist ik dat de Vuelta de juiste keuze is", aldus Van Garderen. "Na de Tour moet ik mezelf weer bewijzen op het hoogste podium. Het is een heel mooie uitdaging."

Van Garderen deelt het kopmanschap bij BMC tijdens de Ronde van Spanje met de Spanjaard Samuel Sánchez.

Van Garderen wil revanche in Vuelta
Van Garderen wil revanche in Vuelta (Foto: ANP)

AS Roma huurt doelman Szczesny van Arsenal

Doelman Wojciech Szczesny verlaat Arsenal voor AS Roma. De Italiaanse werkgever van Kevin Strootman huurt de Pool voor een seizoen.

Szczesny gaat bij AS Roma concurreren met Morgan de Sanctis. Bij Arsenal zag hij wenig perspectief meer na de komst van Petr Cech. Szczesny was afgelopen seizoen in Londen tweede doelman achter David Ospina.

AS Roma huurt doelman Szczesny van Arsenal
AS Roma huurt doelman Szczesny van Arsenal (Foto: ANP)

Ritzege Van Poppel, Terpstra eindwinnaar Wallonië

Wielrenner Niki Terpstra heeft woensdag de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. De vijfde en laatste etappe, met daarin vier keer de beklimming van de Muur van Thuin, werd gewonnen door Danny van Poppel. De Nederlander van Trek kwam net voor een sprintende groep alleen over de finish. Op 3 seconden werd de Belg Philippe Gilbert tweede, voor de Deen Matti Breschel. Van Poppel had eerder al gezegevierd in de tweede etappe.

Terpstra verdedigde met succes zijn leidende positie in het klassement. De Nederlander van Etixx-QuickStep had de eerste etappe gewonnen en kwam in de groep met Gilbert als zesde over de finish.

Ritzege Van Poppel, Terpstra eindwinnaar
Ritzege Van Poppel, Terpstra eindwinnaar (Foto: ANP)

Southampton huurt Caulker

Trainer Ronald Koeman kan komend seizoen bij Southampton ook een beroep doen op Steven Caulker. De tegenstander van Vitesse in de derde voorronde van de Europa League huurt de verdediger van Queens Park Rangers.

Caulker genoot zijn opleiding bij Tottenham Hotspur, maar veroverde daar geen basisplaats in het eerste elftal. Hij speelde eerder al op huurbasis voor Swansea City.

Southampton huurt Caulker
Southampton huurt Caulker (Foto: ANP)

Marvel-toekomst Michael Douglas onzeker

De toekomst wat betreft Marvel-film is voor Michael Douglas onzeker. Hij heeft niet getekend voor meerdere films. Dit meldt ComicBook.com.

Douglas is te zien als wetenschapper Hank Pym, het brein achter het Ant-Man-kostuum. Dit kostuum zorgt ervoor dat een mens heel snel kan krimpen en weer kan vergroten, om zo zelf het ultieme wapen te zijn. In de laatste Marvel-film trekt Paul Rudd het door Douglas ontworpen kostuum aan om het op te nemen tegen Yellowjacket, een wetenschapper die slechte bedoelingen heeft met het design van het kostuum.

"Ik heb enkel voor deze film getekend en mijn rol was er om uitleg te geven en een basis te leggen voor verdere films. Voor die eventuele verdere films sta ik nog niet onder contract", zegt Douglas in een interview. "Ik zou het wel geweldig vinden om weer terug te keren, met als enige voorwaarde dat mijn personage wat meer te doen krijgt. Ik zou graag wat vreemdere dingen willen doen", voegt hij toe.

Ant-Man, met ook Evangeline Lily en Michael Peña in de hoofdrollen, draait sinds vorige week in heel Nederland in de bioscoop.

Ant-Man: Paul Rudd en Michael DouglasAnt-Man: Paul Rudd en Michael Douglas

Ahold USA werkt mee met Fair Food-programma

Ahold heeft zich woensdag, naar eigen zeggen als eerste grote supermarktconcern in de Verenigde Staten, aangesloten bij het Amerikaanse Fair Food-programma (FFP). Vakbond FNV en enkele andere organisaties hadden Ahold eerder dit jaar al opgeroepen om met het samenwerkingsinitiatief mee te gaan doen.

Binnen het FFP werken telers, landarbeiders en winkelbedrijven samen aan een fatsoenlijke beloning en bejegening van veldarbeiders. Daarmee biedt het een garantie tegen structurele uitbuiting bij toeleveranciers aan de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie. Grote bedrijven als McDonald's, Burger King en Wal-Mart waren al aangesloten bij het FFP.

Ahold heeft in de VS supermarkten als Stop & Shop, Giant Food of Landover en Martin's. Met bijna 780 supermarkten in veertien staten plus Washington DC, en 50 miljoen klanten per maand, is het Nederlandse concern in het land een van de grootste verkopers van voedingsmiddelen.

Ahold USA werkt mee met Fair Food-programma
Ahold USA werkt mee met Fair Food-programma (Foto: ANP)

Berlijn waarschuwt voor aanslagen in Turkije

Duitsland heeft Turkije gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in het openbaar vervoer in Istanbul in reactie op aanvallen op de Koerdische PKK door de Turkse luchtmacht. Dat heeft het Duitse departement woensdag bekendgemaakt.

Dat ziet mogelijke "verhoogde aanvalsactiviteit" bij de PKK. "Daarbij zijn er aanwijzingen voor aanslagen op de ondergrondse en busstations", aldus de het Duitse ministerie. Er werd niet bijgezegd waarop de waarschuwing is gebaseerd. In Duitsland leven veel Turken en Koerden.

Berlijn waarschuwt voor aanslagen in Turkije
Berlijn waarschuwt voor aanslagen in Turkije (Foto: ANP)

Nazaten herdenken sterfdag Vincent van Gogh

Machteld van Laer en Willem van Gogh, familieleden van Vincent van Gogh (1853-1890), hebben woensdag in de Franse plaats Auvers-sur-Oise de 125e sterfdag van de beroemde kunstenaar herdacht. Ze bezochten zijn sobere kamer in Auberge Ravoux, de herberg waar Van Gogh stierf op 29 juli 1890, en legden op een nabijgelegen begraafplaats zonnebloemen en gele dahlia's op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

In de voormalige herberg - nu een monument - kregen de nazaten het eerste exemplaar uitgereikt van 'De Grote Van Gogh Atlas'. Dit is een naslagwerk van het Van Gogh Museum in Amsterdam met honderden historische foto's, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar de kunstschilder leefde en werkte. Ook werd in Auberge Ravoux een niet eerder openbaar gemaakte overlijdensakte van Vincent van Gogh getoond.

Van Gogh verbleef op meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk, op het platteland in Brabant en Zuid-Frankrijk en in wereldsteden als Londen en Parijs. De laatste drie maanden van zijn leven woonde en werkte hij in Auvers-sur-Oise, in de buurt van Parijs. Op 29 juli 1890 stierf hij in de armen van zijn broer Theo, twee dagen nadat hij zich in een open veld in de borst had geschoten.

Volgens directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum biedt de kunstenaar 125 jaar na zijn dood nog steeds "een niet aflatende inspiratie. Hij was een model-Europeaan. Hij was een van de eerste Europeanen die veel is gaan reizen om in andere landen vriendschappen te sluiten en inspiratie op te doen."

Nazaten herdenken sterfdag Vincent van Gogh
Nazaten herdenken sterfdag Vincent van Gogh (Foto: ANP)

Twitter stevig omlaag op Wall Street

De beurzen in New York zijn woensdag met een kleine winst geopend. Terwijl beleggers wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve was Twitter een opvallende daler op Wall Street na tegenvallende berichten. Het aandeel verloor ruim 10 procent.

Vlak na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 17.657 punten. De S&P 500 klom 0,2 procent, naar 2096 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een plus van eveneens 0,2 procent, op 5100 punten.

Twitter presenteerde dinsdag nabeurs zijn cijfers. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op de resultaten. Het nettoverlies van Twitter viel lager uit dan vooraf gedacht. Het sentiment sloeg echter al snel om, mede door berichten over een tegenvallende aanwas van nieuwe gebruikers van de onlineberichtendienst.

Twitter stevig omlaag op Wall Street
Twitter stevig omlaag op Wall Street (Foto: ANP)

Beleggers wachten op Fed-besluit

De belangrijkste Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag een positief beeld zien. Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten en keken uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. In Amsterdam werd de stemming gesteund door meevallende kwartaalberichten van Wolters Kluwer, Altice en KPN.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 488,30 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 726,01 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,7 procent omhoog.

De Fed komt later op de dag met de uitkomst van de beleidsvergadering naar buiten. De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank de rente onveranderd laat. Er wordt daarom vooral uitgekeken naar opmerkingen van Fed-voorzitter Janet Yellen over een eventuele toekomstige renteverhoging in de Verenigde Staten.

MidKap

Wolters Kluwer ging aan kop in de AEX met een plus van 6,1 procent. De informatieleverancier zag de winst in de eerste jaarhelft verder groeien en kondigde de uitkering van een interimdividend aan. Het Franse kabelbedrijf Altice steeg 4 procent, na sterke prestaties in het tweede kwartaal. Telecomconcern KPN verhoogde zijn winstdoelstelling voor dit jaar en werd beloond met een plus van 3,3 procent.

In de MidKap zette Imtech de daling voort met een min van bijna 8 procent. De technisch dienstverlener verloor dinsdag al ruim 13 procent na een winstwaarschuwing.

In Milaan steeg Italcementi bijna 49 procent in beurswaarde. De Duitse cementmaker HeidelbergCement (min 6,5 procent) wil zijn Italiaanse concurrent overnemen. Bayer won in Frankfurt 4,6 procent. De Duitse farmaceut, die onder leiding staat van de Nederlander Marijn Dekkers, was in het tweede kwartaal winstgevender dan verwacht.

Euro

In Parijs vielen de resultaten van autofabrikant PSA Peugeot Citroën (plus 5,4 procent) in goede aarde. De Duitse concurrent Volkswagen zakte in Frankfurt 2,3 procent, na een verlaging van de verkoopverwachting.

De euro was 1,1033 dollar waard, tegen 1,1045 dollar bij het slot in Europa op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 47,74 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 53,00 dollar.

Beleggers wachten op Fed-besluit
Beleggers wachten op Fed-besluit (Foto: ANP)

'Afrojack zet Audi te koop'

Afrojack heeft genoeg van zijn Audi R8. De wereldberoemde dj heeft de wagen daarom te koop gezet, meldt Bekende Buren.

Nick van de Wall, zoals de dj eigenlijk heet, vraagt volgens de website zo'n 99.650 euro voor de auto. Bekende Buren schrijft dat de dj geen gewone Audi R8 had. Hij zou er veel aan hebben laten versleutelen, zo kocht hij de wagen in het wit en liet hij de kleur twee keer veranderen. Nu is de auto weer terug naar zijn originele witte kleur.

'Afrojack zet Audi te koop'
'Afrojack zet Audi te koop' (Foto: BuzzE)

Broertjes Jussen werken aan nieuw album

De beroemde pianobroers Lucas en Arthur Jussen hebben leuk nieuws voor hun fans. De twee werken in Londen aan een nieuw album, zo maken ze beiden via Facebook bekend.

"We vinden het echt geweldig dat we nu bekend kunnen maken dat we in Londen bezig zijn met het opnemen van onze vierde plaat", aldus de broers. Lucas (22) en Arthur (18) laten ook weten dat ze hun plaat opnemen in samenwerking met de Academy of St. Martin in the Fields. Dat is een Engels kamerorkest dat in 1959 werd opgericht door Sir Neville Marriner.

De Nederlandse broers brachten hun eerste album in 2010 uit.

Broertjes Jussen werken aan nieuw album
Broertjes Jussen werken aan nieuw album (Foto: BuzzE)

PVV komt op voor PKK

De PVV, een partij die toch vooral bekend staat om hun radicale denkbeelden over de Islam, heeft zich uitgesproken in de oorlog tussen IS, Turkije en de PKK.

In een persbericht maakt de PVV een aantal kamervragen aan ons kenbaar die over de Turkse kwestie gaan. De strekking hiervan is dat de Turken stom zijn en de Koerdische PKK goed bezig is. PVV-kamerlid De Roon: 'De Koerden zijn de enige effectieve strijdmacht op de grond tegen de terroristen van Islamitische Staat. Juist zij worden nu door onze NAVO-‘bondgenoot’ Turkije gebombardeerd. Dat is schunnig'.

Hiermee spreekt de PVV zijn afschuw uit over de bombardementen van Turkije en wil de partij dat Turkije uit de NAVO verdwijnt. Dat is allemaal nog te verwachten. De steun voor de PKK, een groepering die door alle landen in de Europese Unie als terroristische organisatie wordt gezien, komt uit onverwachte hoek. Hoever Wilders en zijn PVV de steun voor deze malafide organisatie doorzet, weten we niet. In ieder geval is het leuk voor Geert dat hij nu wat nieuwe Moslimvrienden gemaakt heeft in de Koerden.

Voor de volledigheid nog even de kamervragen die zijn ingediend door Raymond de Roon:

1.) Klopt het bericht dat Turkije herhaaldelijk bombardementen heeft uitgevoerd op Koerdische stellingen in Noord-Irak? (*)

2.) Klopt de opvatting dat de Turkse bombardementen op Koerdische stellingen veel zwaarder zijn dan de Turkse bombardementen op stellingen van de Islamitische Staat? Zo neen, welke bewijzen heeft u die dit weerspreken?

3.) Hoe beoordeelt u het feit dat de Iraakse premier Haider al-Abadi de Turkse bombardementen in Noord-Irak beschouwt als een schending van de Iraakse soevereiniteit? Deelt u zijn mening? Zo neen, waarom niet? (**)

4.) Hebben de NAVO-landen tijdens het spoedberaad d.d. 28 juli 2015 expliciet hun steun verleend aan Turkije om luchtaanvallen uit te voeren boven Noord-Irak?

5.) Vallen de Turkse luchtaanvallen in Noord-Irak onder het zelfverdedigingsrecht van Turkije? Zo ja, welke bepalingen uit het internationale recht ondersteunen het Turkse handelen?

6.) Deelt u de mening dat de NAVO-landen, met hun politieke steun aan Turkije in de strijd tegen ‘terrorisme’, Turkije een blanco cheque hebben gegeven om de Koerden een flink pak slaag te geven?

7.) Laat u het NAVO-bondgenootschap nog langer gijzelen door de islamitische agenda en binnenlandse machtsspelletjes van kalief Erdogan? Zo neen, wilt u er dan alles aan doen om Turkije uit de NAVO te zetten?

Nieuw contract voor Zappa-nalatenschap

De erven van rockmuzikant en componist Frank Zappa hebben een contract gesloten met Universal Music. Als gevolg daarvan zal er de komende jaren weer veel Zappa-gerelateerde muziek verschijnen en oud werk van de in 1993 overleden musicus opnieuw verkrijgbaar worden.

Franks zoon, Ahmet Zappa die namens de Zappa Family Trust de nalatenschap beheert, laat weten dat fans op termijn cd's en dvd's kunnen verwachten van Joe's Garage, The Musical, de Disney Hall uitvoering van 200 Motels door het Los Angeles Philharmonic onder leiding van dirigent Esa-Pekka Salonen en de filmopnamen van het onder fans legendarische Roxy-concert uit 1973.

Als eerste heruitgave verschijnt op 14 augustus aanstaande het album One Size Fits All uit 1974 opnieuw op LP in een speciale 180-gram vinyl jubileumeditie.

Nieuw contract voor Zappa-nalatenschap
Nieuw contract voor Zappa-nalatenschap (Foto: BuzzE)

Marjan Berk schrijft Voorleeslunchverhaal

Actrice en schrijfster Marjan Berk (83) schrijft het eerste 'Nationale Voorleeslunchverhaal'. Bekende en onbekende Nederlanders lezen dit verhaal voor aan ouderen in een zorginstelling of een bibliotheek tijdens de derde editie van de Nationale Voorleeslunch op 1 oktober.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Stichting Lezen, de CPNB, de Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Door het voorlezen van een verhaal hopen ze het isolement te doorbreken waarin sommige ouderen verkeren. "Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg''.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen, waarop thema's als uitsluiting en eenzaamheid centraal staan.

Marjan Berk schrijft Voorleeslunchverhaal
Marjan Berk schrijft Voorleeslunchverhaal (Foto: BuzzE)

Feyenoord wil Botteghin naar De Kuip halen

Feyenoord wil de defensie verder versterken met Eric Botteghin. De Rotterdamse club heeft zich bij FC Groningen gemeld voor de centrale verdediger. De leiding van de bekerwinnaar wil echter nog niet meewerken aan een vertrek van de Braziliaan. FC Groningen verloor eerder deze zomer al dragende spelers als Tjaronn Chery (Queens Park Rangers) en aanvoerder Maikel Kieftenbeld (Birmingham City).

Feyenoord verwelkomde eerder deze week centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden, die de afgelopen seizoenen uitkwam voor Vitesse. Trainer Giovanni van Bronckhorst vertelde vorige week na de door zijn ploeg verloren oefenwedstrijd tegen Southampton (0-3) dat hij graag twee verdedigers ziet komen.

Feyenoord wil Botteghin naar De Kuip halen
Feyenoord wil Botteghin naar De Kuip halen (Foto: ANP)

Gevraagd: bondscoach Fins voetbalelftal m/v

Finland is naarstig op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het nationale voetbalelftal. Mixu Paatelainen werd vorige maand wegens tegenvallende prestaties in de EK-kwalificatie aan de kant gezet, maar een opvolger is er nog niet. De bond plaatste daarom een vacature op de website, in de hoop een gedroomde sollicitant te vinden.

"In je functie ben je verantwoordelijk voor het coachen en opbouwen van ons vlaggenschip, het A-team bij de mannen", luidt de vacature. "Daarbij deel je jouw kennis om onze nationale ploegen vooruit te helpen, net als de opleiding van de coaches en de jeugdopleiding." Sollicitanten moeten in het bezit zijn van een UEFA-licentie. Ervaring in het internationale topvoetbal is een pre. Beheersing van de Finse taal wordt niet geëist.

Kandidaten kunnen zich tot en met 3 augustus via een e-mail met bijgevoegd cv aanmelden voor de functie. Voor nadere informatie kan er contact worden gezocht met bondsvoorzitter Pertti Alaja. Degene die de baan krijgt kan per direct beginnen. 

Bekijk de vacature in het Engels (pdf). 

Gevraagd: bondscoach Fins voetbalelftal m/v
Gevraagd: bondscoach Fins voetbalelftal m/v (Foto: ANP)

Begovic: "Ik zou mezelf kiezen, absoluut"

Asmir Begovic werd deze zomer door Chelsea overgenomen van Stoke City als concurrent tussen de palen voor Thibaut Courtois. De Bosnische doelman is naar The Blues gekomen met een missie, en dat is de Belgische doelman verdrijven uit de basis. Hij gelooft dat dit met genoeg overtuiging zou kunnen gaan gebeuren. "Hij is een van de beste keepers ter wereld, maar ik geloof in mezelf. Ik zou mezelf kiezen, absoluut."

José Mourinho, manager van de Londense ploeg, heeft de keeper echter niks beloofd. Begovic: "Ik heb geen garanties gekregen van de manager, maar de uitdaging en mijn nieuwe medespelers trokken mij aan. Ik wil bij Chelsea zoveel mogelijk wedstrijden spelen."

Mening

"Iedereen heeft zijn mening, maar voor mij ging het om de uitdaging. Ik wilde iets nieuws proberen. Ik was op een punt aanbeland in mijn carrière waarop ik mezelf wilde testen op het allerhoogste niveau. Die kans krijg ik bij Chelsea", aldus de Balkanees in gesprek met Britse media.

Marseille neemt Diaby over van Arsenal

Olympique Marseille neemt de Fransman Abou Diaby over van Arsenal. Dat maakte de Ligue 1-club woensdag bekend. Diaby's contract bij Arsenal werd niet verlengd, waardoor Marseille de 29-jarige middenvelder transfervrij kon aantrekken.

Diaby speelde sinds 2006 voor Arsenal. Daar liep hij al in zijn eerste seizoen een gebroken enkel op. Ook in de jaren daarop werd Diaby geplaagd door blessures. Uiteindelijk kwam hij in tien seizoenen tot 125 competitiewedstrijden en veertien treffers voor de Gunners.

Diaby hoopt zich in Marseille met het oog op het EK van 2016 weer in de kijker te spelen bij de Franse nationale ploeg. Van 2007 tot en met 2012 speelde Diaby al zestien interlands, waarin hij één doelpunt maakte.

Marseille neemt Diaby over van Arsenal
Marseille neemt Diaby over van Arsenal (Foto: ANP)

Tennissers in Genève tegen Zwitserland

De Nederlandse tennissers spelen hun duel met Zwitserland om een plaats in de wereldgroep van de Davis Cup in Genève. De Zwitserse tennisbond maakte woensdag bekend dat het Palexpo in die stad plaats van handeling is voor de promotie/degradatie play-off. Titelverdediger Zwitserland speelde vorig jaar op dezelfde locatie in de kwartfinales tegen Kazachstan en in de halve finales tegen Italië. Bij dat laatste duel waren liefst 18.400 toeschouwers aanwezig.

De Zwitsers zullen van 18 tot en met 20 september in principe aantreden met hun sterkste spelers: Roger Federer en Stan Wawrinka. Zwitserland werd gedwongen tot het spelen om een plaats op het hoogste niveau door een nederlaag tegen België. Nederland bereikte de play-offs voor een plaats in de wereldgroep dankzij een overwinning op Oostenrijk.

Tennissers in Genève tegen Zwitserland
Tennissers in Genève tegen Zwitserland (Foto: ANP)

Bizarre rode kaart nekt ploeg Rivaldo

Een bizarre rode kaart heeft dinsdag de nederlaag (3-2) van Mogi Mirim, de ploeg van de 43-jarige Rivaldo, tegen Bragantino ingeleid. Verdediger Paulao kreeg in de eerste helft geel. Na de pauze verscheen hij met een ander rugnummer terug op het veld, waar hij een tweede gele kaart voor kreeg.

Paulao startte het duel als nummer vier in de defensie, maar verscheen na rust met nummer drie én de naam van ploeggenoot Fabio Sanches op zijn rug op het veld. Of hij per ongeluk het verkeerde shirt had aangetrokken, of de arbiter om de tuin wilde leiden, is niet bekend. Met tien man verloor Mogi Mirim het duel vervolgens, door een treffer diep in blessuretijd.


Beelden van de rode kaart van Paulao (Bron: YouTube)

Rivaldo is sinds 2008 directeur van Mogi Mirim, maar besloot ook weer te gaan voetballen om zijn club voor degradatie uit de Serie B (tweede niveau) te behoeden. Een maand geleden maakte de wereldvoetballer van het jaar 1999 zijn rentree, waarna Mogi Mirim vier wedstrijden op rij niet verloor. Desondanks staat de club nog steeds onder de streep, op de achttiende plek.

Bizarre rode kaart nekt ploeg Rivaldo
Bizarre rode kaart nekt ploeg Rivaldo (Foto: ANP)

Willem II haalt keeper Bertrams

Willem II heeft zich versterkt met keeper Nigel Bertrams. Dat meldde de club uit Tilburg woensdag op de eigen website. De 22-jarige Bertrams komt transfervrij over van PSV, waar hij derde doelman was. Hij tekent bij Willem II een contract voor twee seizoenen.

Bertrams doorliep bij PSV de jeugdopleiding. In 2013 kwam hij tijdens een bekerduel één keer in actie voor de hoofdmacht van de Eindhovense formatie. Daarnaast speelde de geboren Bestenaar de afgelopen twee jaar negentien wedstrijden voor Jong PSV.

Het afgelopen half jaar zat Bertrams noodgedwongen aan de kant. In februari werd hij geopereerd aan een schouder, waarna hij maanden moest herstellen. PSV haalde in januari met Danny Wintjens een vervanger binnen voor de positie van derde doelman, zodat er voor de herstelde Bertrams geen plaats meer was bij de landskampioen.

Willem II haalt keeper Bertrams
Willem II haalt keeper Bertrams (Foto: ANP)

Contador niet in Clásica: einde seizoen

Alberto Contador heeft zich afgemeld voor de Clásica San Sebastián, de koers in het Baskenland die zaterdag wordt verreden. De 32-jarige Spanjaard heeft last van koorts, meldde hij woensdag op Twitter. Eerder had Contador al laten weten dat de Clásica zijn laatste koers van het seizoen zou worden.

"Goedemorgen iedereen, drie dagen na de Tour heb ik nog steeds koorts. Het spijt me dan ook te moeten melden dat ik niet kan deelnemen aan de Clásica San Sebastián", twitterde Contador die dit jaar de Ronde van Italië won. Zijn poging daarna ook de Tour de France te winnen strandde op de vijfde plaats.

Contador niet in Clásica: einde seizoen
Contador niet in Clásica: einde seizoen (Foto: ANP)

Bertens in kwartfinale Rokietnica

Kiki Bertens heeft woensdag de kwartfinales bereikt van het tennnistoernooi in de Poolse plaats Rokietnica. De Wateringse versloeg Reka-Luca Jani in twee sets, maar had het knap lastig tegen de Hongaarse: 7-5 en 7-6.

Bertens leverde haar service viermaal in, maar kreeg op de opslag van haar tegenstandster nog meer kansen. In de tiebreak van de tweede set sloeg ze overtuigend toe met 7-1. Richel Hogenkamp staat donderdag in de tweede ronde tegenover de Roemeense Sorana Cirstea.

Bertens in kwartfinale
Bertens in kwartfinale Rokietnica (Foto: ANP)

Prins Ali: kandidatuur Platini slechte zaak

De Jordaanse prins Ali bin al-Hussein vindt het een slechte zaak dat UEFA-voorzitter Michel Platini zich woensdag kandidaat heeft gesteld voor de opvolging van Sepp Blatter als president van de FIFA. Ali, bij de geruchtmakende presidentsverkiezingen van de wereldvoetbalbond in mei de enige tegenstander van Blatter, noemt Platini's kandidatuur "niet goed voor de FIFA".

"De voetbalfans en spelers verdienen beter dan Platini", zei Ali in een verklaring. "De FIFA is omgeven door schandalen. Daarom moeten we het roer omgooien. De achterkamertjespolitiek moet stoppen."

Ali bespreekt binnenkort met de nationale voetbalbonden of het voor de sport goed is als hij zich opnieuw verkiesbaar stelt. "Het is duidelijk dat de FIFA behoefte heeft aan een nieuw, onafhankelijk leiderschap, dat los staat van de gebruiken uit het verleden", aldus Ali.

Prins Ali: kandidatuur Platini slechte zaak
Prins Ali: kandidatuur Platini slechte zaak (Foto: ANP)

Honda maakt excuses aan Stoner

Het motorraceteam van Honda heeft zijn excuses aangeboden aan coureur Casey Stoner. Die reed afgelopen weekend voor het merk de 8 uur van Suzuka, waarbij hij hard ten val kwam. De oorzaak bleek een mechanisch defect, waardoor het gas van de machine van de Australiër bleef hangen. Oud-MotoGP-kampioen Stoner brak zijn linkerscheenbeen en zijn rechterschouderblad.

"Honda wil graag zijn verontschuldigingen maken aan Casey Stoner", liet het merk in een verklaring weten. "Het probleem had zich nog nooit voorgedaan, maar we stappen voor de volgende races wel over naar een nieuw ontworpen gashendel."

De wedstrijd in Japan was Stoners eerste race sinds hij eind 2012 afscheid nam van de motorsport. Stoner deelde zijn motorfiets in de langeafstandrace, waarbij elk team twee coureurs heeft die om de beurt één motor besturen, met de Nederlander Michael van der Mark. Van der Mark ging voor zijn derde overwinning op rij in de 8 uur van Suzuka, maar liep die eer door Stoners crash mis.

Honda maakt excuses aan Stoner
Honda maakt excuses aan Stoner (Foto: ANP)

Koeman kijkt uit naar duel met Vitesse

Trainer Ronald Koeman kijkt uit naar de thuiswedstrijd van Southampton donderdag in de derde voorronde van de Europa League tegen zijn oude club Vitesse. "Het is fantastisch dat we ons in de Europa League mogen laten zien", blikte hij woensdagmiddag vooruit. "Het is voor iedereen bij deze club mooi om mee te maken."

Koeman weet niet precies wat hij van Vitesse kan verwachten. "Ze zijn weer veel goede spelers kwijtgeraakt", zei hij doelend op Jan-Arie van der Heijden, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Bertrand Traoré. "Ze hebben echter ook weer nieuwe talenten van Chelsea er bij gekregen. Misschien hebben ze nog wel even nodig om een hechte ploeg te vormen."

Koeman verwacht een aantrekkelijke wedstrijd. "Vitesse is een ploeg die graag wil voetballen", zei de oefenmeester die eerder deze zomer de Nederlanders Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg naar Southampton haalde. "Dat is leuk voor de toeschouwers."

Koeman kijkt uit naar duel met Vitesse
Koeman kijkt uit naar duel met Vitesse (Foto: ANP)

Badmintonner Pang mist ook WK

Eric Pang doet niet mee aan de WK badminton in Jakarta (10-16 augustus). De meervoudig nationaal kampioen ondervindt nog altijd te veel hinder van de knieblessure die hem ook dwong af te zeggen voor de Europese Spelen in Bakoe.

Daardoor zijn Erik Meijs en Soraya de Visch Eijbergen de enige Nederlandse vertegenwoordigers in het enkelspel. Bij de loting werd de laatste gekoppeld aan de Indonesische Lindaweni Fanetri. Meijs staat in zijn openingspartij tegenover Parupalli Kashyap uit India.

De dubbels Eefje Muskens/Selena Piek en Jacco Arends/Piek hebben in de eerste ronde een bye. Samantha Barning/Iris Tabeling, Arends/Jelle Maas en Jorrit de Ruiter/Barning komen wel meteen in actie.

Pang mist ook WK
Pang mist ook WK (Foto: ANP)

Demi Lovato kapot van dood hond

Demi Lovato en haar vriend Wilmer Valderrama zijn in diepe rouw. Hun hond Buddy is zondag omgekomen bij een ongeluk. "We zijn er kapot van", liet Lovato weten aan haar volgers op Twitter.

"Hij is ons te snel ontvallen", schreef Lovato over Buddy, van wie ze geregeld foto's deelde. "Hoewel ik nooit zal weten waarom dit moest gebeuren, weet ik dat God ons alleen dingen mee laat maken die we aankunnen. Die gedachte houdt ons sterk."

De actrice en zangeres wil graag met rust gelaten worden. "Buddy werd geliefd door heel veel mensen en hoewel hij klein was, had hij een enorme impact op ons leven. We vragen jullie onze privacy te respecteren nu wij de tijd nemen te rouwen en stil te staan bij de magische momenten die we beleefden met ons engeltje."

Lovato kreeg Buddy vorig jaar als kerstcadeau. Sindsdien kwam het witte viervoetertje geregeld voorbij op Demi's socialmediakanalen. Buddy kreeg zelfs zijn eigen Instagramaccount. Fans wensen Lovato massaal sterkte met haar verlies.

Demi Lovato kapot van dood hond
Demi Lovato kapot van dood hond (Foto: BuzzE)

'Run op lastminutereizen naar de zon'

De vakantieboekingen voor de zomer trekken flink aan. Door het wisselvallige en regenachtige weer in ons land zoeken veel Nederlanders lastminute alsnog de zon op. Vorige week verkocht de reisbranche 9 procent meer pakketreizen dan in dezelfde week vorig jaar. Vooral naar stranden en badplaatsen aan de Middellandse Zee werd fors meer geboekt.

Naar Spanje werden volgens reisbrancheorganisatie ANVR 27,5 procent meer vakanties verkocht, naar Italië 22,5 procent meer. Turkije noteerde vorige week een plus van 13 procent.

Over de gehele linie lopen de boekingen dit zomerseizoen wel nog zo'n 1,5 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. Maar volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is de branche nu bezig aan een inhaalslag. "Het lastminuteseizoen is losgebarsten." Hij rekent erop dat het aantal boekingen dit seizoen uiteindelijk zelfs iets hoger uitkomt dan vorig jaar.

'Run op lastminutereizen naar de zon'
'Run op lastminutereizen naar de zon' (Foto: ANP)

'Uitvaart Bobbi Kristina Brown is zaterdag'

De nabestaanden van Bobbi Kristina Brown komen zaterdag in Alpharetta, Georgia bijeen voor de uitvaartdienst. Dat vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De dochter van wijlen Whitney Houston en Bobby Brown wordt twee dagen na de dienst begraven in New Jersey.

De dienst vindt zaterdagochtend plaats in de St. James United Methodist Church. De uitvaart stond aanvankelijk gepland voor donderdag, maar dat kwam volgens bronnen niet goed uit voor een aantal nabestaanden. Maandag wordt Bobbi Kristina, die zondag op 22-jarige leeftijd stierf, naar haar laatste rustplaats gebracht. Waarschijnlijk wordt Bobbi Kristina begraven naast haar moeder op het Fairview Cemetery in Westfield, New Jersey.

Wat de exacte oorzaak is van Bobbi Kristina's dood is nog niet duidelijk. De 22-jarige werd in januari bewusteloos gevonden in haar bad. Familieleden van Bobbi Kristina vermoeden dat haar vriend Nick Gordon iets te maken heeft met haar dood. Hij wordt mogelijk vervolgd voor dood door schuld, meldt TMZ. Gordon zou Brown op de dag dat ze bewusteloos werd aangetroffen drugs hebben gegeven. Gordon, die door Whitney Houston werd opgevoed als een zoon, gaf eerder al toe dat hij en Bobbi Kristina die bewuste dag drugs gebruikten.

'Uitvaart Bobbi Kristina Brown is zaterdag'
'Uitvaart Bobbi Kristina Brown is zaterdag' (Foto: BuzzE)

'Ben Affleck scharrelt met oppas'

Ben Affleck heeft volgens ingewijden weer vlinders in zijn buik. De 42-jarige acteur, die vorige maand zijn scheiding van Jennifer Garner aankondigde, zou scharrelen met de oppas van zijn kinderen. "Ze zijn zonder de kinderen op pad geweest", doet een bron uit de doeken in Us Weekly. "En ze waren erg flirterig."

De 28-jarige Christine Ouzounian nam de zorg voor Violet (9), Seraphina (6) en Samuel (3) voor het eerst op zich toen Affleck en Garner tijdelijk uit elkaar waren. Ouzounian had al snel een zwak voor de acteur, beweert een bekende van haar.

De oppas zou door Garner ontslagen zijn toen zij ontdekte dat er iets opbloeide tussen haar ex en Ouzounian. Desondanks hebben de twee nog contact. Affleck en de oppas zouden op 17 juli tijd door hebben gebracht in de huurwoning van de acteur en elkaar constant sms'en en e-mailen. "Ze zegt dat Ben haar echt leuk vindt. Ze zegt dat het ware liefde is."

Een woordvoerder van Affleck ontkent dat de acteur weer verliefd is. "Alle verhalen over een romantische relatie zijn ongegrond en onjuist", aldus de woordvoerder in Us Weekly. Ouzounian was niet bereikbaar voor commentaar.

'Ben Affleck scharrelt met oppas'
'Ben Affleck scharrelt met oppas' (Foto: BuzzE)

China verwijdert kruisen van kerken

Door een campagne van de communistische partij zijn in China bij 1200 christelijke kerken de kruisen van de daken verwijderd. De officiële motivering voor de actie zoals die in de staatskrant Global Times staat: het is veiliger en het staat mooier.

Op de kerkgebouwen pronkten voorheen heldere rode kruisen. Volgens de autoriteiten zijn de medewerkers van de kerken zeer coöperatief bij het verwijderen daarvan. Mensenrechtenactivisten beschuldigen die autoriteiten er echter van de actie te voeren om de groei van de christelijke kerken te vertragen. China telt ongeveer 100 miljoen christenen. De communistische partij telt 88 miljoen leden.

Volgens de Britse krant The Guardian heerst er onder de protestanten en katholieken in China boosheid over het verwijderen van het christelijke symbool. Vorige week ging een groep geestelijken, onder wie een 89-jarige bisschop, de straat op. Een van de geestelijken zei dat de actie van de partij deed denken aan de periode van de Culturele Revolutie. Door middel van een open brief hebben zij hun grieven verwoord.

China verwijdert kruisen van kerken
China verwijdert kruisen van kerken (Foto: ANP)

'VS mogen Koerden geen luchtsteun geven vanuit Turkije'

Afgelopen donderdag leek er nog een akkoord te zijn bereikt over het gebruik van de vliegbasis Incirlik in Turkije door de Verenigde Staten. Turkije heeft dit weer ingetrokken omdat ze vrezen dat de VS het gaat gebruiken om Koerdische strijders te ondersteunen.

Nadat Turkije afgelopen week de oorlog aan Islamitische Staat heeft verklaard kwam er bijna direct een akkoord voor het gebruik van de vliegbasis. Op dat moment moest er nog onderhandeld worden over enkele voorwaarden. Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken laat nu dus weten dat de VS de vliegbasis alleen mag gebruiken om doelwitten van IS te bombarderen.

Dit is nogal een opmerkelijke maar niet echt verwonderlijke stap te noemen. Al sinds dat Turkije de oorlog heeft verklaard aan het kalifaat lijken ze meer bezig te zijn Koerdische PKK doelen onder vuur te nemen. De VS verleent echter al enkele maanden luchtsteun aan Koerdische strijders die veel successen boeken in het terugdringen van IS.

Het is nog maar de vraag hoe de VS hier op gaat reageren en wat het oppervlakkige NAVO akkoord van dinsdag nu nog waard is.

Transfer Ajacied Kishna naar Lazio afgerond

De overgang van Ricardo Kishna van Ajax naar Lazio is afgerond. De clubs hebben overeenstemming bereikt over de transfersom, meldt de Amsterdamse club woensdag. Kishna was dinsdag al goedgekeurd door de medische staf van de Romeinen, die het nog tot de zomer van 2016 lopende contract hebben moeten afkopen.

Kishna (20) maakte op 20 februari 2014 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax tijdens de Europa League-wedstrijd Ajax - Red Bull Salzburg. De aanvaller speelde in totaal 48 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, waarin hij zeven keer scoorde. Bekend was dat Kishna een moeizame relatie onderhield met zijn trainer Frank de Boer. "Ik kreeg het idee dat de trainer me zocht", zei hij woensdag op de website van Voetbal International.

Transfer Ajacied Kishna naar Lazio afgerond
Transfer Ajacied Kishna naar Lazio afgerond (Foto: ANP)

'Britse Boeing landt na bomdreiging'

Een Britse Boeing 747 is woensdag op het vliegveld van de Canadese stad Montreal geland naar verluidt als gevolg van een bomdreiging. Volgens plaatselijke media was het vliegtuig met 329 mensen aan boord onderweg van Las Vegas naar Londen. De inzittenden zijn elders ondergebracht terwijl het vliegtuig wordt doorzocht.

Het is niet bekend door wat voor dreiging precies de bemanning of de luchtvaartmaatschappij British Airways besloot het toestel aan de grond te zetten. British Airways zelf heeft nog niet bevestigd dat een dreigement met een bom een rol speelde.

'Britse Boeing landt na bomdreiging'
'Britse Boeing landt na bomdreiging' (Foto: ANP)

Winterspelen 2022: IOC kiest Almaty of Peking

Een land met een rijke wintersporttraditie of een enorme groeimarkt, daar draait het vrijdag om wanneer het Internationaal Olympisch Comitié (IOC) de locatie voor de Winterspelen van 2022 kiest. In Almaty werden in de jaren vijftig al wereldrecords geschaatst, terwijl de Kazakse stad 70 procent van de benodigde sportaccommodaties al in huis heeft. In Peking kan een deel van de infrastructuur van de Spelen van 2008 worden gebruikt, terwijl de naar schatting 300 miljoen in wintersporten geïnteresseerde Chinezen een reusachtige afzetmarkt vormen.

"Wintersporten zijn enorm in opkomst in China", zegt voormalig topbasketballer Yao Ming, die als boegbeeld optreedt voor het bid van Peking. "Er ligt in China een enorm potentieel." Yao Ming maakte zelf basketbal groot in zijn vaderland en droeg in 2008 in Peking tijdens de laatste van drie Olympische Spelen waaraan hij als atleet deelnam de vlag van zijn land. "Die Spelen hebben de sportbeleving in China, zowel actief als passief, een enorme impuls gegeven."

Kazachstan kan het eerste land in Centraal-Azië zijn dat Olympische Spelen huisvest. De ambitie de Winterspelen naar het land te halen wordt vooral gezien als een prestigeobject van president Noersoeltan Nazarbajev, sinds 1991 aan de macht en in april zonder tegenkandidaten herkozen. Net als bijvoorbeeld het binnenhalen van de Wereldtentoonstelling van 2017.

Mensenrechtenorganisaties

Almaty bezit een rijke traditie in wintersporten met imposante pistes, springschansen en een schaatsbaan die in het pre-indoortijdperk als de snelste ter wereld bekendstond. De stad was samen met hoofdstad Astana in 2011 gastheer van de Aziatische Winterspelen en huisvest in 2017 de Winteruniversiade.

"Wij willen de Winterspelen tot een dermate groot succes maken dat het Kazachstan en Almaty wereldwijd op de kaart zet", liet Nazarbajev weten.

Beide kandidaat-landen weten in ieder geval de blik van mensenrechtenorganisaties op zich gericht. "Problemen zijn er overal", meent Yao Ming. "Maar zoals Rome niet op één dag is gebouwd is dit ook niet zomaar op te lossen."

Winterspelen 2022: IOC kiest Almaty of Peking
Winterspelen 2022: IOC kiest Almaty of Peking (Foto: ANP)

KNVB positief over kandidatuur Platini

De KNVB heeft woensdag de deelname van Michel Platini aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA toegejuicht. De Nederlandse bond laat dat in een korte verklaring weten. "De KNVB is een groot voorstander van bestuurlijke vernieuwing van de FIFA, juicht de komende verkiezingen daarom toe, en is positief over de kandidatuur van Platini." Volgens de KNVB hangt Platini nagenoeg dezelfde hervormingen aan die de Nederlandse bond graag ziet worden doorgevoerd.

Platini (60) stelde zich woensdag officieel verkiesbaar voor de verkiezing op 26 februari 2016. De Franse baas van de UEFA wordt gezien als een van de voornaamste kanshebbers om Sepp Blatter op te volgen. De bejaarde Zwitser (79) maakte begin juni bekend op te stappen als voorzitter van de wereldvoetbalbond, enkele dagen nadat hij voor zijn vijfde termijn was herkozen.

KNVB positief over kandidatuur Platini
KNVB positief over kandidatuur Platini (Foto: ANP)

Verstappen neemt rijlessen tijdens vakantie

Max Verstappen mag dan afgelopen zondag bij de Grand Prix van Hongarije knap vierde zijn geworden, zijn rijbewijs bezit hij nog niet. De zeventienjarige Formule 1-coureur wil de vier weken zomervakantie die hij nu heeft gebruiken om daar verandering in te brengen.

"Ik neem tijdens de vakantie rijles", aldus Verstappen tegen The Guardian. "Door mijn drukke Formule 1-schema moest ik wel wachten tot de vakantie. Rond mijn verjaardag in september ga ik afrijden." Het racetalent woont in België, waar je achttien jaar oud moet zijn om het praktijkexamen af te leggen. "En je moet verplicht zes à zeven uur rijles gehad hebben", legt Verstappen uit. "Ik hoop dat ik daar genoeg aan heb. We zullen zien."

In januari haalde de Toro Rosso-rijder, die elfde staat in het WK, al zijn theorie-examen.

Verstappen neemt rijlessen tijdens vakantie
Verstappen neemt rijlessen tijdens vakantie (Foto: ANP)

Explosief gevonden in Botlek Rotterdam

Tussen een lading oud ijzer in de haven van Rotterdam is woensdagmiddag een explosief gevonden. De directe omgeving van het terrein aan de Quebecstraat in het Botlekgebied is ontruimd. Een explosievenverkenner van de politie is onderweg om te kijken om wat voor explosief het gaat en wat er moet gebeuren.

Volgens de politie is het voorwerp ongeveer 60 centimeter lang en 10 centimeter in doorsnee. Mogelijk is het een granaat. De politie kan nog niet zeggen of het uit de Tweede Wereldoorlog komt.

Explosief gevonden in Botlek Rotterdam
Explosief gevonden in Botlek Rotterdam (Foto: ANP)

Roemenië onderschept 'Nederlandse' heroïne

Roemenië heeft een grote drugsvangst gedaan. In twee vrachtwagens zat in totaal 333 kilo heroïne, met een straatwaarde van ongeveer 40 miljoen euro. De drugs waren op weg naar Nederland. Dat heeft de Roemeense misdaadbestrijding woensdag laten weten aan media in het land. Het gaat om de grootste vangst sinds 1990.

Vier mensen zijn opgepakt. Rechercheurs hadden hun bende vier jaar lang in de gaten gehouden. Ze werden opgepakt toen ze vanuit Roemenië de grens met Hongarije wilden oversteken. In de brandstoftanks zat de heroïne. De drugs waren gedrenkt in chilipoeder en verpakt in carbonpapier. Daarmee wilden de smokkelaars speurhonden afleiden.

De heroïne kwam waarschijnlijk uit Afghanistan en zou via Oekraïne naar Roemenië zijn gebracht. Vanuit Nederland moest het waarschijnlijk verder over Europa worden verspreid.

Roemenië onderschept 'Nederlandse' heroïne
Roemenië onderschept 'Nederlandse' heroïne (Foto: ANP)

Platini kandidaat voorzitterschap FIFA

Michel Platini heeft zich woensdag officieel gemeld als kandidaat om Joseph Blatter op te volgen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. De huidige voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA deed dat in een brief aan de 209 aangesloten voetbalbonden.

Voormalig Frans international Platini (60) zou kunnen rekenen op veel steun. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 26 februari uitgeschreven. Kandidaten moeten zich voor 26 oktober kandidaat stellen.

Platini kandidaat voorzitterschap FIFA
Platini kandidaat voorzitterschap FIFA (Foto: ANP)

Irak klaagt over Turkse luchtaanvallen

De jongste Turkse luchtaanvallen op Koerden in het noorden van Irak zijn een ernstige schending van de territoriale onschendbaarheid van Irak en vormen een gevaarlijke escalatie van de conflicten. Dit heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi woensdag naar voren gebracht.

Hij roept Ankara op verdere escalatie te voorkomen. Bagdad probeert te beletten dat Turkije vanuit Irak wordt aangevallen. Turkije heeft de luchtaanvallen op posities van de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij ) in de nacht van dinsdag op woensdag verhevigd. De Turkse president Erdogan zei dinsdag dat het onmogelijk is het vredesproces met de radicale Koerden voort te zetten, na een serie aanslagen op politiemensen en militairen.

Irak klaagt over Turkse luchtaanvallen
Irak klaagt over Turkse luchtaanvallen (Foto: ANP)

Israël bouwt en sloopt in bezet gebied

De Israëlische regering heeft toestemming gegeven voor de bouw van nog driehonderd huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tegelijkertijd zijn er schermutselingen rond de sloop van twee andere woningen in het gebied die daar volgens het Israëlische hooggerechtshof illegaal zijn neergezet.

Tientallen kolonisten hebben zich bij de twee half afgebouwde huizen in Beit El verzameld om te protesteren tegen de sloop. Op televisiebeelden was te zien hoe kolonisten slaags raakten met de politie.

Niet ver van de plek moeten de driehonderd nieuwe huizen verrijzen. De bouw was drie jaar geleden al aangekondigd. Ultranationalisten in de regering van premier Benjamin Netanyahu hebben de minister president onder druk gezet om de bouw door te zetten als compensatie voor de sloop van de twee panden.

Israël bouwt en sloopt in bezet gebied
Israël bouwt en sloopt in bezet gebied (Foto: ANP)

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17

Premier Mark Rutte heeft woensdagochtend opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op de oprichting van een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Hij deed tijdens een telefoongesprek een dringend appel op hem om deze vorm van berechting van de daders te steunen.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Woensdagavond stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Timing
De premier ging in op de twijfels van Rusland over de timing en de vorm van het tribunaal. Volgens Rutte is het wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet juist politisering van de rechtsgang voorkomen.

Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem operereert, aldus Rutte.

Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is in New York. Hij voert nog gesprekken en zal het woord voeren tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.

Bij de crash vorig jaar 17 juli vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders.

Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17
Rutte doet dringend beroep op Poetin om MH17 (Foto: ANP)

Weer massale oploop vluchtelingen Calais: één dode

Migranten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in het Franse Calais opnieuw massaal geprobeerd om in de Kanaaltunnel te komen. Hierbij mag er eentje zijn maagden gaan bezoeken, hij werd namelijk doodgereden door een vrachtwagen.

Volgens de politie probeerden dit keer zo'n 1500 migranten in de tunnel te komen om zodoende Groot-Brittannië te bereiken. In de nacht van maandag op dinsdag probeerden 2200 vluchtelingen in de tunnel te komen. Dat was het grootste aantal in de afgelopen tweeëneenhalve maand.

Sinds begin juni zijn negen asielzoekers omgekomen in en rond Calais.

De organisatie die de tunnel exploiteert, Eurotunnel, liet woensdag weten dat het sinds het begin van dit jaar 37.000 migranten heeft tegengehouden die naar Groot-Brittannië wilden. Dat meldde de Franse krant Le Figaro.

Weer massale oploop vluchtelingen Calais
Weer massale oploop vluchtelingen Calais (Foto: ANP)

Criminele achtergrond schietpartij Barcelona

De schietpartij dinsdag in hartje van Barcelona lijkt het gevolg van een geschil in het criminele circuit. De nog voortvluchtige dader had het gemunt op een Brit en een Belg die voor een hotel zaten. Een van hen heeft een tatoeage die wijst op banden met een criminele bende, aldus de politie woensdag.

De Belg raakte zwaargewond door de kogels die op de twee werden afgevuurd voor het hotel niet ver van Las Ramblas. De Brit werd niet geraakt maar liep snijwonden op door het kapotte glas van een deur toen hij wegrende. Het motief voor de schietpartij is niet bekend. De schutter, die per taxi vluchtte, opende volgens ooggetuigen het vuur zonder iets te zeggen.

De politie gaat er vanuit dat de dader de twee slachtoffers kende en dat het om een wraakactie ging.

Criminele achtergrond schietpartij Barcelona
Criminele achtergrond schietpartij Barcelona (Foto: ANP)

Verdachte verdwijning Lisa Tuk voorgeleid

De 41-jarige man die is aangehouden voor de verdwijning van Lisa Tuk (13), wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De verdachte uit Koudekerk aan den Rijn wordt verdacht van het onttrekken van Lisa aan het ouderlijk gezag, laat de politie woensdag weten.

Lisa werd vorige week woensdag voor het laatst gezien bij een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen, waar ze met familieleden verbleef. Na een zoektocht vond de politie haar maandagochtend in een bus in Koudekerk aan den Rijn. Ze was onderweg naar Rotterdam.

Een woordvoerster van de politie kan nog niet ingaan op wat er precies is gebeurd. "Wat er nog meer is voorgevallen, wordt nog onderzocht."

Huiszoeking
De politie deed dinsdag huiszoeking in de woning van de verdachte. Wat het resultaat daarvan is, is nog niet bekend.

Lisa Tuk gaat voorlopig nog niet naar huis. "Ze wordt elders opgevangen. Het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren", liet de politie eerder weten.

'Disneyland Parijs trekt Fransen voor'

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar klachten over prijsdiscriminatie bij Disneyland Parijs. Er zijn veel klachten binnengekomen dat Franse bezoekers van het park minder zouden moeten betalen dan mensen uit andere Europese landen.

Een woordvoerder van de commissie bevestigde dat woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de Britse zakenkrant Financial Times. "We onderzoeken verschillende klachten, waaronder enkele klachten over Disneyland Parijs." De klachten zouden afkomstig zijn van Britten, Duitsers en Italianen, die niet mee konden doen aan een bepaalde promotieactie.

De commissie is vooral bezorgd over belemmeringen die het vrij winkelen in Europa beperken. Denk aan een Brit die niet via een Franse website zou kunnen boeken, omdat hij bijvoorbeeld niet over een Franse betaalpas beschikt.

Het pretpark zelf zegt overal in de EU dezelfde prijs voor een standaardticket te hanteren. Er zijn wel tijdelijke promoties in bepaalde periodes van het jaar, liet het de Britse omroep BBC weten. Als klanten niet rechtstreeks kunnen boeken via een buitenlandse website, heeft dat volgens Disneyland te maken met anti-fraudemaatregelen.

'Disneyland Parijs trekt Fransen voor'
'Disneyland Parijs trekt Fransen voor' (Foto: ANP)

Transferoverzicht: Juventus wil van spelers af

Het is nog iets meer dan een maand tot het einde van de transferperiode, maar toch is van veel spelers al duidelijk waar ze naartoe gaan. Juventus heeft hun vele contractspelers al her en der verhuurt en reikt met Mame Thiam zelfs tot Zulte Waregem, maar ze raken ook een speler kwijt die ze wellicht minder graag hadden verloren in de vorm van Arturo Vidal. De Chileen vertrekt naar Bayern Munchen. Hieronder een overzicht

Transferoverzicht Nederland

Speler Van Naar
Rodney Sneijder Almere City Dundee United
Mats van Huijgevoort FC Den Bosch SV Oss 20
Quensy Menig (Huur) Ajax PEC Zwolle
Ronnie Stam Standard Luik NAC Breda
Jan-Arie van der Heijden Vitesse Feyenoord
Rostyn Griffits Perth Glory Roda JC
Deniz Turuc Go Ahead Eagles Kayserispor
Maikel Kieftenbeld FC Groningen Birmingham City
Adnan Alisic FC Dordrecht GVVV
Michiel Hemmen sc Cambuur BK Hacken
Fatih Turan Fortuna Sittard Boluspor
Danny Schreurs Roda JC Leiknir
Andy Driver Aberdeen De Graafschap

Transferoverzicht buitenland

Speler Van Naar
Franco Di Santo Werder Bremen Schalke 04
Gaspar Iniguez Argentinos Udinese
Patrick Ebert Spartak Moskou Rayo Vallecano
Valeriano Nchama (Huur) Inter Montebelluna
Sardar Azmoun (Huur) Rubin Kazan Rostov
Francesco Bardi (Huur) Inter Espanyol
Mame Thiam (Huur) Juventus Zulte Waregem
Rodgers Kola (Huur) AA Gent PAE Veria
Jesper Hakansson FC Roskilde Gestopt
Chancel Mbemba Anderlecht Newcastle United
Deyverson Belenenses Levante
Jonathas Pescara Real Sociedad
Didier Drogba Chelsea Montreal
Selcuk Sahin Fenerbahce FC Wil
Shaun Wright-Philips Queens Park Rangers New York Red Bulls
Ryan Taylor Newcastle United Hull City
Sulley Muntari AC Milan Ittihad
Ibrahim Afellay FC Barcelona Stoke City
Cicinho Sevilla Bahia
Sergio Romero Sampdoria Manchester United
Stefano Beltrame (Huur) Juventus FC Pro Vercelli
Christian Tavanti (Huur) Juventus Carrarese
Arturo Vidal Juventus Bayern Munchen
Fillipe Luis Chelsea Atletico Madrid
Stefano Okaka Sampdoria Anderlecht
Naby Sarr Sporting Lissabon Charlton Athletic
Abou Diaby Arsenal Olympique Marseille
Dani Pacheco (Huur) Real Betis Alaves
Oliver Feldballe Sarpsborg 08 FC Fredericia
Jorge Benitez (Huur) Olympiakos Cruz Azul
Pol Garcia (Huur) Juventus Como
Rhodolfo Gremio Besiktas
Pedro Mosquera Elche Deportivo La Coruna
Andrea Romano Inter Renate
Javier Manquillo Atletico Madrid Olympique Marseille
Giacomo Volpe (Huur) Juventus AS Gubbio
Lorenzo Benucci (Huur) Juventus Prato
Wojcech Szczesny Arsenal AS Roma

Telstar-speler Van Essen positief getest op doping

Telstar-speler Kevin van Essen is eerder dit jaar, op 8 mei, na afloop van de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport positief getest tijdens een dopingcontrole. Het gaat om de stof furosemide dat op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) staat. 

Furosemide is een plasmiddel. Het voert overtollig vocht snel af en verbetert de pompkracht van het hart. Het kan ook het gebruik van andere dopingmiddelen maskeren. Ook de contra-expertise bleek positief. De KNVB heeft de zaak inmdidels doorverwezen naar de tuchtcommissie doping en zal de zaak in behandeling nemen.

De 25-jarige Van Essen en de club willen tot na de behandeling door de centrale tuchtcommissie doping geen commentaar geven op de bevinden. Van Essen speelt sinds de zomer van 2012 voor Telstar. De club uit Velsen nam hem destijds over van amateurclub Argon. In het verleden kwam hij ook uit voor Almere City FC.

PostNL bezorgt goed genoeg

PostNL heeft vorig jaar genoeg post op tijd bezorgd. Dat meldde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag.

PostNL bezorgde vorig jaar 96,7 procent van de brieven op de eerstvolgende bezorgdag. Hier geldt een wettelijke eis van minstens 95 procent. Van de verstuurde rouwbrieven en medische brieven wist het postbedrijf 97,6 procent op tijd te bezorgen. Ook daarmee werd voldaan aan de wettelijke eisen.

PostNL had vorig jaar 2064 postvestigingen in bedrijf. Dat waren er 64 meer dan het wettelijke minimum.

PostNL bezorgt genoeg post op tijd
PostNL bezorgt genoeg post op tijd (Foto: ANP)

Verdachte criminele drugsorganisatie opgepakt

In Bergen op Zoom is dinsdag een 35-jarige man aangehouden die verdacht wordt van witwassen en deelname aan een criminele drugsorganisatie. Die zou betrokken zijn bij de moord op de 37-jarige Litouwer Gintas Macionis in Huijbergen in februari 2014.

Die liquidatie bracht de politie op het spoor van twee criminele organisaties. In verband met dit onderzoek zijn de afgelopen maanden al vijftien personen aangehouden, aldus de politie woensdag.

De 35-jarige Bergenaar wordt in verband gebracht met een eerder opgepakte 40-jarige Amsterdammer die gezien wordt als de mogelijke opdrachtgever van de liquidatie van Macionis. Die moord zou verband houden met een conflict over een drugstransactie.

Verdachte criminele drugsorganisatie opgepakt
Verdachte criminele drugsorganisatie opgepakt (Foto: ANP)

Turkse partij eist stop op aanvallen op PKK

De leider van de Turkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) heeft geëist dat zijn land stopt met aanvallen op stellingen van de PKK. "De vijandelijkheden moeten meteen stoppen", zei Selahattin Demirtas woensdag.

Het kantoor van premier Ahmet Davutoglu maakte kort na die uitspraken juist bekend dat in de nacht van dinsdag op woensdag zes PKK doelen in Turkije en Irak waren bestookt door de luchtmacht. Of daar slachtoffers bij vielen, is niet bekend.

Sinds Turkije vorige week begon met de operatie tegen Islamitische Staat en de PKK zijn ruim 1300 mensen gearresteerd.

Het Turkse parlement komt woensdag in een speciale zitting bijeen om over de luchtaanvallen te praten. Dat gebeurt op verzoek van de HDP. Ook het Turkse veiligheidskabinet komt woensdag bijeen.

Turkse partij eist stop op aanvallen op PKK
Turkse partij eist stop op aanvallen op PKK (Foto: ANP)

Talibanbaas Mullah Omar dood

De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, zou niet meer in leven zijn. Dat meldde de BBC woensdag op basis van informatie van bronnen rond de regering en veiligheidsdienst van Afghanistan. Hij zou twee tot drie jaar geleden al zijn overleden.

Mullah Omar is al jaren niet meer in het openbaar gezien. Hij is spoorloos sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan van 2001. Volgens de BBC hebben de Taliban geen commentaar gegeven op het bericht maar wel een verklaring in het vooruitzicht gesteld. De afgelopen jaren is Omar al diverse keren dood verklaard.

'Talibanleider Mullah Omar dood'
'Talibanleider Mullah Omar dood' (Foto: ANP)

Renault bezig met afscheid Red Bull

De kans is zeer groot dat Renault eind 2016 afscheid neemt van het Formule 1-team Red Bull. Volgens directeur Cyril Abiteboul zal het bestaande contract gerespecteerd worden, maar een verschil van inzicht na aanhoudende kritiek zal zorgen voor een einde aan een samenwerking die vier wereldtitels opgeleverd heeft.

Abiteboul sprak zich uit tegenover Motorsport: "We willen doorgaan in de Formule 1. Daar werken we aan, maar we kijken daarbij al verder, naar 2017. Wij denken aan de lange termijn, maar dat zal Red Bull niet tevreden stellen." Volgend jaar zal dan gebruikt gaan worden als tussenjaar. "De oplossingen voor onze problemen zijn meer op 2017 gericht dan op 2016 en wij willen onze kansen voor 2017 niet in gevaar brengen door in 2016 halsoverkop met allerhande tussenoplossingen te komen."

Red Bull wil volgens Abiteboul direct succes, maar dat is volgens Renault in de huidige omstandigheden niet mogelijk. De huidige relatie met Red Bull werkt dan ook onvoldoende voor Renault die dit seizoen veel kritiek op haar motorblokken heeft moeten slikken. "We halen op het moment zowel financieel als qua publiciteit niet genoeg uit ons Formule 1-programma. Dat willen we voor de toekomst veranderen. Ongeacht wat we besluiten te doen, is het essentieel dat we binnen de relaties die we in de Formule 1 hebben of aangaan veel meer controle krijgen en de risico's kunnen delen."

Mogelijk gaat Renault het Formule 1-team Lotus overnemen. De gesprekken tussen beide partijen zijn al enige tijd gaande en lijken in een vergevorderd stadium te zitten. Renault-baas Carlos Ghosn bepaalt de toekomst van het merk in de racerij. Hij zou volgens F1-baas Bernie Ecclestone mogelijk deze week nog beslissen uit drie opties: het overnemen van Lotus, het beginnen van een eigen renstal of stoppen met de Formule 1.

In de toekomst pc-games streamen naar Xbox One

Microsoft is aan het onderzoeken of het mogelijk is om pc-games te streamen naar Xbox One. Volgens Phil Spencer is deze transitie lastiger omdat je per gebruiker met verschillende soorten hardware te maken hebt een toetsenbord en muis moet ondersteunen, maar onmogelijk is het niet.

Je kunt momenteel al Xbox One-games te streamen naar apparaten met Windows 10. Het lijkt daarom een logische stap om dit ook andersom - pc-games streamen naar Xbox One - mogelijk te maken. Phil Spencer heeft in een interview met The Verge bevestigd dat men dit bij Xbox aan het onderzoeken zijn, maar dat dit niet zomaar van de een op de andere dag geregeld is. Dit komt mede door het feit dat Xbox One eerst een toetsenbord en muis-configuratie moet ondersteunen. Wat tevens ook in hetzelfde interview wordt bevestigd dat men ook hier aan werkt.

"We understand if you're going to go PC to Xbox, we need to get keyboard and mouse working completely so you could play those games. In terms of where we want to go with our platform, those are absolutely in scope of things that we want to do. It's actually a little more challenging doing the encoding on the PC side to the Xbox, but challenge is good," aldus Spencer.

PS4 en Xbone Keyboard en Mouse

Pitcher Mejia 162 wedstrijden geschorst

Pitcher Jenrry Mejia moet de komende 162 wedstrijden van zijn club New York Mets weer toekijken vanwege een dopingschorsing. De 25-jarige Dominicaan is voor de tweede keer in korte tijd tegen de lamp gelopen, meldde de Major League Baseball (MLB) dinsdag. Hij pitchte dit seizoen pas zeven wedstrijden, na het uitzitten van een schorsing van tachtig duels.

Mejia is dit keer betrapt op het gebruik van de steroïden stanozolol en boldenone. De Dominicaan heeft nog niet gereageerd. Bij zijn vorige schorsing zei hij geen idee te hebben hoe de verboden stof in zijn lichaam terecht was gekomen.

De schorsing van 162 duels, een compleet regulier seizoen, is een evenaring van het record in de MLB. In 2013 werd Alex Rodriguez van stadgenoot New York Yankees eveneens een heel seizoen geschorst.

Pitcher Mejia 162 wedstrijden geschorst
Pitcher Mejia 162 wedstrijden geschorst (Foto: ANP)

Eva Longoria zet vete met journaliste voort

De ruzie tussen Eva Longoria en de Australische journaliste is nog niet voorbij. In plaats van excuses kreeg Eva namelijk een boze reactie van de journaliste, Jenna Clarke.

Clarke had het in een artikel in Sydney Morning Herald 'beschamend' genoemd dat Eva het brillenmerk Specsavers promoot, terwijl ze zelf geen bril nodig heeft. Eva, die voor het merk in Australië is, reageerde boos via Twitter. Ze wees Clarke erop dat ze sinds 2013 een leesbril heeft en dat de journaliste haar werk niet erg goed gedaan heeft als ze dat niet wist.

Blijkbaar kreeg Clarke daarna veel negatieve reacties op Twitter, want tegen het radiostation zei ze het 'niet te waarderen' dat Eva haar 7 miljoen volgers tegen haar had opgezet. Daarop twitterde Eva: "Nou Jenna, ik waardeerde het niet dat je LEUGENS hebt geschreven. Dus denk de volgende keer maar twee keer na."

Eva Longoria zet vete met journaliste voort
Eva Longoria zet vete met journaliste voort (Foto: BuzzE)

Tuchtrechter berispt gehandicaptenarts

De medisch tuchtrechter in Amsterdam heeft een arts voor verstandelijk gehandicapten berispt omdat zij onprofessioneel heeft gehandeld in de zaak van een zwaar gehandicapt meisje. De ouders van het meisje, dat in 2003 werd geboren, vonden dat hun dochter ondraaglijk leed en geen kwaliteit van leven had. Daarom wilden ze haar sondevoeding stoppen, zodat ze zou overlijden.

De arts heeft volgens het tuchtcollege te weinig professionele afstand gehouden. In verslagen sprak zij haar persoonlijke oordeel uit over de ouders. Ze vond bijvoorbeeld dat de ouders een slechte band hadden met hun dochter, dat ze een "verstoord rouwproces" hadden en dat zij de werkelijkheid verdrongen.

Ook heeft de arts zonder iets tegen de ouders te zeggen documenten doorgespeeld aan de commissie die moest beoordelen of het leven van het kind beëindigd mocht worden. De tuchtrechter snapt niet dat de arts dat niet gewoon met de ouders heeft besproken.

Het meisje overleed uiteindelijk in 2014, een paar dagen nadat haar voeding en vocht waren gestopt.

Tuchtrechter berispt gehandicaptenarts
Tuchtrechter berispt gehandicaptenarts (Foto: ANP)

Venezuela komt weer met claims op buurland

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft dinsdag bij de Verenigde Naties in New York om bemiddeling gevraagd voor het grensgeschil met buurland Guyana. Hij haalt daarmee een oude claim van stal. Venezuela maakt ook wel eens aanspraak op de Antillen.

Guyana is een voormalige Britse kolonie met circa 750.000 inwoners ingeklemd tussen Venezuela, Brazilië en Suriname. Circa twee derde van het land wordt al honderd jaar geclaimd door Venezuela. Onder president Hugo Chávez (1954-2013) was de relatie goed. Maar zijn opvolger Maduro voert de spanning op.

Dat komt onder meer door olievondst in wateren van Guyana. En volgens critici van Maduro wil hij met de kwestie de aandacht afleiden van de enorme economische problemen, de schrijnende tekorten en de misdaad.

Begin 2010 beschuldigde Chávez Den Haag en Washington ervan op de Antillen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te op te stellen voor een aanval op Venezuela. Vorig jaar dreigde Maduro Nederland en de Antillen over de arrestatie in juli op Aruba van een voormalig topman van Chávez' regime, Hugo Carvajal. Carvajal werd gauw op een vliegtuig naar huis gezet.

Venezuela komt weer met claims op buurland
Venezuela komt weer met claims op buurland (Foto: ANP)

Cosby binnenkort onder ede verhoord

Bill Cosby wordt binnenkort onder ede verhoord, meldt FOX 11. Het verhoor is in het kader van de zaak van de vrouw die claimt dat ze in 1974 als minderjarige door de komiek is misbruikt. Hij zou zich aan haar hebben vergrepen in het Playboy Mansion toen ze 15 jaar oud was.

Volgens haar advocate, Gloria Allred, moet het verhoor van de rechter voor 30 september plaatsvinden. Naar verwachting wordt deze week nog een datum geprikt. "We gaan erg doortastend optreden in onze ondervraging van meneer Cosby", belooft Allred, die het verhoor als advocate van de tegenpartij zal afnemen.

Cosby is door meer dan veertig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De meesten van hen kunnen geen rechtszaak aanspannen omdat de vermeende misdaad is verjaard. Dat is niet het geval wanneer het slachtoffer minderjarig was.

'Cosby binnenkort onder ede verhoord'
'Cosby binnenkort onder ede verhoord' (Foto: BuzzE)

Houthi's hebben raketten van Noord-Korea

Scud-raketten die Houthi-rebellen vanuit Jemen op Saudi-Arabië hebben afgevuurd, werden geleverd door Noord-Korea. Dat heeft een functionaris van de geheime dienst van Zuid-Korea woensdag verklaard.

Volgens hem zijn zeker twintig raketten op Saudi-Arabië afgevuurd. Dat land wist ongeveer 40 procent te onderscheppen. Waar de rest is terechtgekomen is niet duidelijk.

Noord-Korea zou Scud-raketten van Russische makelij aan landen in het Midden-Oosten hebben verkocht om aan buitenlandse valuta te komen.

'Houthi's schoten met N-Koreaanse raketten'
'Houthi's schoten met N-Koreaanse raketten' (Foto: ANP)

Duitse militaire hulp voor Tunesië

Duitsland geeft Tunesië voor 1,2 miljoen euro militaire hulp naar aanleiding van diverse bloedige aanslagen in het Afrikaanse land de afgelopen tijd. Dat werd woensdag bekend tijdens het bezoek van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen aan Tunis.

De Tunesische strijdkrachten kunnen onder meer een drijvend dok tegemoetzien. Verder schenkt Duitsland een schip, vijf kleine vrachtwagens, drieduizend helmen en zevenhonderd verrekijkers. De Duitse regering gaat daarbij bekijken hoe de 600 kilometer lange grens tussen Tunesië en het roerige buurland Libië beter kan worden beveiligd.

Eind juni werden 38 mensen, onder wie veel Europese toeristen, doodgeschoten in de Tunesische badplaats Sousse. Beveiligers schoten de dader na de schietpartij dood. In maart kwamen twintig toeristen om het leven door een aanslag op het Bardo Museum in Tunis. De terroristen die de aanslagen pleegden waren getraind in Libië.

Duitse militaire hulp voor Tunesië
Duitse militaire hulp voor Tunesië (Foto: ANP)

Channing Tatum misschien toch niet in Gambit

Het zou zomaar kunnen dat wanneer Gambit volgend jaar in de bioscopen verschijnt, de hoofdrol wordt gespeeld door iemand anders dan Channing Tatum. Dat meldt The Wrap, die heeft vernomen dat er een kans is dat Tatum het project gaat verlaten.

De afspraak tussen de 20th Century Fox en Tatum staat volgens een insider op losse schroeven en de acteur zou van plan zijn te stoppen met zijn betrokkenheid bij de film. De discussies tussen de acteur en de studio zijn nog gaande, maar "er is iets aan de hand." De acteur zou ook samen met Reid Carolin dienen als producer voor de film, maar de kans is dat ook dat niet doorgaat. Op dit moment is de studio bezig om jonge actrices uit te zoeken om naast Tatum te spelen, maar mogelijk moet die richting dus ook herzien worden.

Het nieuws is opvallend omdat Tatum heeft aangegeven dat Gambit een passieproject voor hem is. Ook kwam hij eerder deze maand naar het 20th Century Fox-panel op Comic-Con International om de film te promoten. Tatum heeft echter andere aspiraties, zoals het regisseren van een film, en de kans bestaat dat dat van invloed is op zijn beslissing over Gambit.

Gambit moet verschijnen in oktober 2016, dus de situatie zal zich in de komende maanden moeten oplossen.

Channing Tatum (Foto: Novum)

België zoekt 444 mensen voor rechtbanken

De Belgische minister Koen Geens van Justitie hoopt met een waslijst aan vacatures een onderbezetting bij justitie tegen te gaan. Er worden 444 griffiers, dossierbeheerders en ander gerechtspersoneel gevraagd voor alle rechtbanken, parketten en hoven in het land. Daarover schrijft de krant De Tijd woensdag.

Volgens de krant heeft justitie op dat gebied al een halfjaar geen vacatures meer geplaatst, terwijl er wel mensen weggingen bij de overheidsinstantie. Dat leidde tot grote achterstanden, afschaffingen van zittingen, sluitingen van rechtbanken en uiteindelijk een actiedag van magistraten en gerechtspersoneel.

De vacatures zijn goed voor 37 miljoen euro aan loon, zei Geens tegen De Tijd. Wie wil reageren moet wel snel zijn. De vacatures sluiten al over een maand.

België zoekt 444 mensen voor rechtbanken
België zoekt 444 mensen voor rechtbanken (Foto: ANP)

'Pakistan doodt beruchte sekteleider'

De politie in Pakistan heeft woensdag de beruchte sekteleider Malik Ishaq doodgeschoten. Hij probeerde te ontsnappen toen hij werd overgeplaatst van de ene naar een andere gevangenis.

Ishaq was leider van de verboden groep Lashkar-e-Jhangvi en stond op de Amerikaanse terreurlijst. Ishaq heeft de beruchte groep opgericht die aanvallen had opgeëist waarbij honderden burgerdoden vielen, onder wie veel sjiitische moslims.

Ishaq werd samen met zijn twee zoons in een konvooi overgebracht naar een andere gevangenis. Een groep gewapende mannen viel het konvooi aan. Tijdens het vuurgevecht met de politie dat daarna ontstond, werden zowel Ishaq als zijn zoons gedood.

'Pakistan doodt beruchte sekteleider'
'Pakistan doodt beruchte sekteleider' (Foto: ANP)

Windows 10 wereldwijd gelanceerd

Vanaf vandaag is Windows 10 dan eindelijk beschikbaar voor iedereen. Iedereen die nu nog Windows 7 of 8 heeft mag tot 29 juli 2016 gratis upgraden, wie daarna nog Windows 10 wilt moet ervoor betalen. Dat gebruikers het eerste jaar gratis kunnen upgraden is opvallend, want tot nu toe moest er altijd het nodige geld worden betaald.

Dat een upgrade naar Windows 10 het eerste jaar gratis is, is niet geheel toevallig. Microsoft (het bedrijf achter Windows) wil namelijk dat Windows 8 zo snel mogelijk wordt vergeten. Windows 8 zou namelijk te ingewikkeld zijn, waardoor veel mensen bij Windows 7 blijven hangen. Dat is niet handig, want die versie is inmiddels verouderd.

In de nieuwe versie maken de tegels weer plaats voor een standaard bureaublad met taakbalk, zoals dat in Windows 7 nog het geval was. Ook het veel gemiste startmenu zit er weer standaard bij.

Internet Explorer wordt er niet meer bij geleverd, de browser is namelijk vervangen door Edge. Dat is een nieuwe browser die volgens Micosoft een stuk sneller werkt. Internet Explorer is nog wel beschikbaar voor zakelijke gebruikers.

Ook komt de nieuwe versie van Windows met een virtuele assistent, genaamd Cortana. Wij Nederlanders zullen nog even geduld moeten hebben, over een tijdje is het pas voor ons beschikbaar. 

Microsoft heeft ook aangegeven dat het stopt met het onderscheid tussen Windows en Windows Phone, apps krijgen voortaan één versie die overal op werkt. Dit is inclusief één gezamelijke app-store. Zo hoopt de ontwikkelaar dat gebruikers minder last hebben van pogramma's die laat of helemaal niet voor Windows beschikbaar komen.

Werkzaamheden op spoor Zwolle-Amersfoort

Vanwege werkzaamheden rijden er woensdag tot en met zondag geen intercity's tussen Zwolle en Amersfoort. Reizigers wordt door de NS geadviseerd via Deventer te reizen of gebruik te maken van bussen. Wie tussen Zwolle en Utrecht of Rotterdam wil reizen kan het beste de trein naar Amsterdam Zuid of Schiphol nemen.

Woensdag en donderdag rijden er bovendien geen sprinters tussen Nunspeet en Putten. Vrijdag en in het weekend zijn er geen sprinters tussen Nunspeet en Amersfoort Schothorst. Er worden in beide periodes bussen ingezet om iedereen op bestemming te krijgen.

Rondom Zwolle is er deze dagen weinig treinverkeer, omdat er weinig sporen beschikbaar zijn op dat station. Er wordt gewerkt aan zowel het spoor als het station.

Werkzaamheden op spoor Zwolle-Amersfoort
Werkzaamheden op spoor Zwolle-Amersfoort (Foto: ANP)

Miljoenen voor beveiliging Kanaaltunnel

Groot-Brittannië heeft 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor het aanscherpen van de beveiliging van de Kanaaltunnel. Dat heeft minister Theresa May van Binnenlandse Zaken gezegd na overleg met Britse en Franse regeringslieden. Dat meldden Britse media.

Het geld moet worden gestoken in beveiliging aan de Franse kant van de tunnel. Veel migranten proberen daar de tunnel in te komen om een beter bestaan te zoeken in Groot-Brittannië. Naar schatting 2200 mensen hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd.

De Britten en Fransen willen samenwerken om een eind te maken aan het migrantenprobleem. De Franse autoriteiten zouden al veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij Calais. Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten al lange tijd te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden. De onderneming eist 9,8 miljoen van de Britse en Franse regering voor misgelopen inkomsten.

Deel A12 richting Den Haag dicht om autobrand

De A12 in de richting van Den Haag is tussen afrit Zevenhuizen en Bleiswijk tijdelijk afgesloten geweest vanwege een autobrand die vannacht omstreeks één uur ontstond. Dat laat Rijkswaterstaat weten.

Agenten gaven het busje een stopteken omdat het zich verdacht gedroeg op de weg. De bestuurder negeerde het stopteken en ging steeds langzamer rijden. Op een gegeven moment vloog het busje in brand. Toen agenten het hevig brandende busje naderde zagen ze dat de bestuurder was verdwenen. Agenten kamden met een politiehond de omgeving uit maar konden de verdachte niet vinden. In het busje zaten chemicalién, vermoedelijk voor het maken van drugs.

De nog in de bus aanwezige restanten van vloeistoffen werden uit de bus verwijderd en afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De A12 richting Den Haag was sinds één uur in zijn geheel afgsloten. Na verwijdering van de bus liet Rijkswaterstaat het wegdek inspecteren en repareren voordat de weg weer werd vrijgegeven.

De politie stelt een onderzoek in naar de bus, zijn lading en zijn verdwenen bestuurder.

Eerste Dragon Quest Builders beelden laten Minecraft-kloon zien

Square Enix heeft de eerste beelden van Dragon Quest Builders vrijgegeven. De game is inderdaad een Minecraft-kloon, dus het eerste doel is om materialen te verzamelen om een huis te bouwen. Daarnaast kun je tegen monsters knokken aan de hand van een simplistisch vechtsysteem.

Uiteindelijk kun je een hele dorp bouwen en andere spelers uitnodigen. Builders komt dit najaar uit in Japan voor PS Vita, PS3 en PS4. Een westerse release is nog niet aangekondigd.

Politie Mexico neemt atoommateriaal in beslag

De politie in de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas heeft bij een controle ontdekt dat een weggebruiker nucleair materiaal met zich meenam. Het Iridium-192 zat in een metalen doos in een pick-up. De bestuurder en bijrijder zijn aangehouden en blijven voorlopig vastzitten, aldus de autoriteiten in Mexico dinsdag.

De ontdekking werd gedaan tijdens een routinecontrole op een landweg. De bestuurder van de auto zei dat hij niets afwist van het gevaarlijke goedje in zijn wagen. Iridium-192 kan schadelijk zijn voor de gezondheid en bij langdurige blootstelling zelfs dodelijk zijn. In Mexico wordt geregeld nucleair materiaal gestolen.

Politie Mexico neemt atoommateriaal in beslag
Politie Mexico neemt atoommateriaal in beslag (Foto: ANP)

Depardieu mag Oekraïne niet meer in

De Franse acteur Gérard Depardieu mag de komende vijf jaar Oekraïne niet meer in. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft de deur van het land voor de acteur op slot gezet, nadat het ministerie van Cultuur daarom had gevraagd. Daarover berichtte het Russische persbureau Interfax dinsdag.

Aan de basis van het inreisverbod ligt waarschijnlijk de persoonlijke relatie van Depardieu met de Russische president Vladimir Poetin. In 2012 kreeg de Fransman van Poetin een Russisch paspoort. Depardieu keerde Frankrijk de rug toe uit protest tegen het plan van de socialistische regering om de rijken extra te belasten.

De SBU liet dinsdag weten dat de grensbewaking van Oekraïne op de hoogte is gesteld en dat zijn naam is opgenomen in het systeem. In juli begonnen de autoriteiten in Kiev al een onderzoek naar Depardieu, omdat hij mogelijk een bedreiging vormt voor de staatsveiligheid. De films waarin Depardieu speelt zijn niet verboden.

Depardieu mag Oekraïne niet meer in
Depardieu mag Oekraïne niet meer in (Foto: BuzzE)

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdag over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt in New York gestemd over het voorstel, bevestigde de vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland woensdag tegenover persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en stemming over de resolutie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig, zei een woordvoerder van Nieuw-Zeeland. Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

De resolutie voor de oprichting van een tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft.

Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17
Nieuw-Zeeland bevestigt stemming VN over MH17 (Foto: ANP)

Twitter ontevreden over aanwas gebruikers

Twitter is niet tevreden over de hoeveelheid nieuwe gebruikers die de internetberichtendienst afgelopen kwartaal wist te trekken. Dat stelde de tijdelijke topman van het bedrijf, Jack Dorsey, dinsdag bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal.

Twitter telde in het tweede kwartaal wereldwijd 316 miljoen actieve gebruikers. Dat waren er weliswaar 8 miljoen meer dan in de eerste drie maanden van 2015, maar de groei was ondermaats, vindt Dorsey. "We zijn niet tevreden over de groei van ons publiek", zei hij in dat verband. Volgens hem moet Twitter zijn aanbod versimpelen, zodat de waarde van het sociale netwerk beter zichtbaar wordt.

Twitter zag de omzet vorig kwartaal met 61 procent groeien ten opzichte van een jaar eerder, tot 502 miljoen dollar (454 miljoen euro). De omzet was hoger dan Twitter eerder zelf voorspelde en dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf verhoogde dinsdag ook zijn verwachting voor de omzet in heel 2015.

Advertenties
Twitter haalt zijn omzet bijna helemaal uit de verkoop van advertenties, die 63 procent meer opbrachten dan in het tweede kwartaal van 2014. De reclame-inkomsten komen inmiddels voor 88 procent uit advertenties op tablets en smartphones.

Het nettoverlies werd met 5,5 procent verkleind naar 137 miljoen dollar. Dit verlies komt vooral door kosten die samenhangen met beloningen in aandelen. Zonder die kosten verdrievoudigde de winst ruimschoots, tot 48,5 miljoen dollar. Ook dat was beter dan analisten voorspelden.

Twitter is nog op zoek naar een nieuwe topman, nadat Dick Costolo eerder deze maand werd vervangen door zijn mede-oprichter Dorsey. Die is echter ook de baas bij internetbetaaldienst Square en Twitter wil een eigen, full-time ceo.

Twitter ontevreden over aanwas gebruikers
Twitter ontevreden over aanwas gebruikers (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.