Mark Hamill terug als de Joker

Mark Hamill, bij het grote publiek het beste bekend als Star Wars' Luke Skywalker, zal opnieuw de stem van de Joker inspreken voor een animatieversie van Batman: The Killing Joke.

De acteur heeft het personage sinds de jaren 90 al bijna twintig keer gespeeld, sinds zijn debuut in Batman: The Animated Series. Hamill heeft de Joker sindsdien ingesproken in de meeste geanimeerde Batman-films, videogames en parodieën. Volgend jaar verschijnt de direct-to-dvd animatiefilm The Killing Joke, waarin de Joker een grote rol speelt.

De film is een adaptatie van de gelijknamige comic van Alan Moore en Brian Bolland uit 1988. In het verhaal wordt getoond hoe een gefaalde stand-up comedian door het hebben van een slechte dag de identiteit van de Joker ontwikkelt. Jaren later wil hij James Gordon, bondgenoot van Batman bij de politie van Gotham City, ook een slechte dag laten beleven. De comic staat erom bekend een blijvend effect te hebben gehad op de continuïteit van de Batman-comics, omdat de Joker in het verhaal Barbara Gordon verlamt door haar in haar ruggegraat te schieten. Gordon, tot op dat moment actief als Batgirl, neemt daarna de identiteit van Oracle aan, een rolstoelgebonden bondgenoot van Batman. Pas in 2011 trad ze weer aan als Batgirl, nu hersteld van haar letsel.

The Killing Joke is één van de populairste Batman-en-Joker verhalen en fans willen deze al jaren verfilmd zien worden. Sinds 2012 is er een Facebook-groep met de titel 'Petition to get Mark Hamill to play the Joker in animated Killing Joke' die bijna 12.000 likes verzameld heeft. Deze fans krijgen nu hun zin; Hamill heeft zijn rol al ingesproken en het is slechts wachten tot de film volgend jaar, vermoedelijk in de lente of zomer, verschijnt.

The Joker in The Killing Joke