Frankrijk wijst asielverzoek Assange af

Redactie

Wikileaks-oprichter Julian Assange krijgt geen asiel in Frankrijk. De voorman van de klokkenluiderswebsite vroeg president François Hollande in een open brief om asiel, maar kreeg nul op het rekest.

In zijn brief, afgedrukt in de Franse krant Le Monde, bracht Assange de geschiedenis van Frankrijk als vluchtheuvel voor onderdrukten in stelling. Hij bracht in herinnering dat Wikileaks onlangs onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Hollande en zijn twee voorgangers heeft bespioneerd.

Hollande wees het verzoek vrijwel onmiddellijk van de hand. Hij wees erop dat tegen Assange een Europees arrestatiebevel is uitgevaardigd en dat hij niet in acuut levensgevaar verkeert.

De afgelopen tijd hadden verscheidene prominente Fransen, onder wie voetbalgrootheid Eric Cantona en sterecononoom Thomas Piketty, een Franse verblijfsvergunning voor Assange bepleit. Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zijn toevlucht zocht om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij wordt in Zweden verdacht van een aantal zedendelicten.