Toegangspoortjes Rotterdam Centraal dicht

De toegangspoortjes op station Rotterdam Centraal zijn vrijdag alleen nog te openen met een ov-chipkaart. Voor mensen zonder chipkaart blijven de poortjes gesloten en zijn perrons en winkel- en horecavoorzieningen in het station niet meer bereikbaar.

Rotterdam Centraal is het eerste grote station waar de poortjes sluiten voor niet-reizigers. Aanvankelijk zou dat over twintig weken pas gebeuren, maar na de recente geweldsincidenten tegen NS-personeel is de datum vervroegd. De maatregel is bedoeld om het zwartrijden in de trein zoveel mogelijk tegen te gaan. Vaak zijn het zwartrijders die spoorwegpersoneel bedreigen en mishandelen.

Om de bezoekers van het Rotterdamse centraal station te wijzen op de sluiting van de poortjes zet de NS speciale teams in die informeren en assisteren. Mensen die de passage door het station gebruiken als doorgaande looproute naar een andere deel van de stad, kunnen door een voetgangerstunnel verderop.

In de loop van het jaar volgen nog meer stations waarvan de poortjes dichtgaan. Uiteindelijk zullen 82 stations alleen toegankelijk zijn voor treinreizigers. Nederland telt ruim vierhonderd treinstations.