Samsom wil 'deltaplan voor maakindustrie'

Redactie

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat er snel een 'deltaplan voor de maakindustrie' komt. Dat zei hij vrijdagavond in Leiden op een bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. De maakindustrie staat overigens tegenover de zogeheten procesindustrie en heeft dus niets met de maakbare samenleving te maken.

Volgens Samsom moet er een opleving van de maakindustrie komen omdat het er vaak om duurzame technologie gaat, maar ook omdat 'het kansen geeft aan iedereen, van laag- tot hoogopgeleid'. In Nederland werken ongeveer 800.000 mensen in deze sector.

Samsom vreest dat zonder een drastische aanpak ons land de economische strijd gaat verliezen met landen als China. "Straks leggen de Chinezen het geld op tafel en zijn we niet alleen de kennis, maar ook de banen kwijt. Ik wil een deltaplan dat dat voorkomt."

Hij wil extra aandacht voor mbo's, zodat die snel tot vakscholen worden omgevormd. Verder wil hij financiers stimuleren om in de maakindustrie te gaan investeren 'als het moet met hulp van de overheid'. Hij pleitte verder voor een snelle lastenverlichting op arbeid.