KNVB: "OM, doe wat aan matchfixing"

Maarten (rubbereend)

De KNVB hoopt dat de Nederlandse justitie de matchfixingzaak aangaande Paul R. overneemt van haar Duitse collega's. Gisteren werd bekend gemaakt dat de Duitsers Nederlandse justitie ziet enige geschikte orgaan om de zaak tegen de vermeende matchfixer op te pakken. De Duitse strafrechter heeft geen jurisdictie omdat de criminele gebeurtenissen zich zouden hebben afgespeeld op Nederlands grondgebied,

"Deze zaak is te belangrijk om te stranden in een juridisch moeras", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. "Nederlandse wedstrijden en een Nederlandse scheidsrechter zijn genoemd en wij vinden dat daarvan de onderste steen boven moet komen."

Volgens de directeur van de bond, staat de integriteit van het betaalde voetbal in Nederland op het spel. "Het gaat hier om de betrouwbaarheid van competities waar jaarlijks miljoenen mensen plezier aan beleven. Zij hebben recht op duidelijkheid."

"Als er sprake is van matchfixing, dan is het criminaliteit. In de basis vinden wij dat het daarom sowieso strafrechtelijk onderzocht moet worden. Tegelijkertijd onderzoeken we het ook graag zelf zoals onze integriteitseenheid op dit moment met de zaak Kargbo doet."

De Jong gelooft dat er concrete aanwijzingen moeten zijn om wat aan de vermeende misstanden te doen. "Maar dan moeten we wel informatie in handen hebben waarmee we aan de slag kunnen. Zoals bijvoorbeeld de inhoud van de Bochum-tapes waar we al meermaals, zowel bij het Nederlandse OM als bij de Duitse officier Bachmann, om hebben gevraagd."