Drugsafval houdt hulpdiensten in zuiden bezig

Redactie

Gedumpte vaten met chemicaliën, vermoedelijk gebruikt voor de productie van drugs, bezorgen de politie en brandweer in Zuid-Nederland weer eens veel werk. In Den Bosch lagen vrijdag tientallen vaten met chemicaliën aan de Gemaalweg, in de Limburgse gemeente Schinnen werden op twee verschillende plaatsen soortgelijke vondsten gedaan.

,,De vaten staan helemaal bol door de inhoud'', vertelde een woordvoerder van de Brabantse politie. Dat er chemicaliën inzitten, lijdt geen twijfel. Brandweermensen in beschermende pakken zijn ingeschakeld om het afval op te ruimen.

Afgelopen woensdag was het in Den Bosch ook al raak: toen lagen zo'n dertig vaten bij een volkstuinencomplex. En ook in het Limburgse Wijnandsrade lagen donderdagavond tien vaten. Zulke dumpingen zijn schadelijk voor het milieu. Bovendien kost grondsanering de gedupeerden duizenden euro's per keer.

Het probleem is de afgelopen jaren fors toegenomen, vooral in Zuid-Nederland, waar relatief veel synthetische drugs als xtc en speed worden gefabriceerd.