Wereld staat stil bij Dag van de Arbeid

Redactie

In veel landen is vrijdag stilgestaan bij de Internationale Dag van de Arbeid en net als elk jaar verliepen de demonstraties niet overal even vreedzaam.

In Duitsland werd zoals gebruikelijk de avond tevoren, op 30 april, de zogenoemde Walpurgisnacht gevierd. Volgens de politie verliep de avond rustiger dan eerdere jaren, maar toch raakten betogers weer slaags met de politie. Demonstranten bekogelden agenten met stenen en vuurwerk. Een agent raakte gewond en vijftien mensen werden aangehouden. In Weimar werden deelnemers aan een evenement van een vakbond belaagd door rechtsextremisten. Vijftien mensen raakten gewond, 29 werden aangehouden.

Op vrijdag onthulden activisten van de Groene Partij op het Alexanderplatz een standbeeld van Edward Snowden, Julian Assange en Chelsea Manning, die alledrie geheime documenten van de Amerikaanse overheid publiceerden. Het standbeeld, genaamd 'Iets te zeggen', gaat binnenkort op tour.

In het economisch kwakkelende Griekenland trokken drie protestmarsen in Athene maar liefst dertienduizend deelnemers. De demonstranten ageerden tegen het bezuinigingsbeleid dat de internationale schuldeisers eisen van de Griekse regering. Een aantal ministers van de linkse regeringspartij Syriza liep mee. De marsen verliepen vreedzaam, totdat een kleine groep gemaskerde jongeren de politie met brandbommen begon te bekogelen. Voor zover bekend raakte niemand gewond en werd er ook niemand gearresteerd.

Ook in de noordelijke stad Thessaloniki werden drie protestmarsen gehouden en ook hier deden volgens de politie zo'n dertienduizend mensen eraan mee.

De Turkse politie greep vrijdag hard in toen betogers in Istanbul naar het iconische Taksimplein probeerden te lopen. Met waterkanonnen en traangas werden de demonstranten op afstand gehouden. De betogers bekogelden de agenten op hun beurt met stenen en vuurwerk. De politie heeft tienduizend agenten ingezet om het Taksimplein hermetisch af te sluiten.

Meer dan tienduizend mensen gingen in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, de straat op. Ze verbrandden een beeltenis van president Benigno Aquino III om te protesteren tegen lage lonen en een wet die werkgevers toestaat mensen voor minder dan zes maanden aan te nemen, zodat deze mensen niet de secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen die vaste werknemers wel hebben.

Ook in Zuid-Korea en Rusland werd gedemonstreerd, maar op enkele incidenten na verliep de Dag van de Arbeid daar rustig.