'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk'

Redactie

De politievakbond van Baltimore heeft het vrijdag opgenomen voor de agenten die zijn aangeklaagd voor de dood van arrestant Freddie Gray. "Hoe tragisch de situatie ook is, geen agent was verantwoordelijk voor de dood van Gray. Integendeel, de agenten hebben de hele tijd nauwgezet het midden gezocht tussen hun verplichtingen om Gray te beschermen en hun plicht om het publiek te beschermen", schreef de Baltimore City Lodge van de Fraternal Order of Police in een open brief.

Hoofdaanklager Marilyn J. Mosby maakte eerder vrijdag bekend dat zes agenten zijn aangeklaagd. Ze worden onder meer verdacht van 'second degree murder'. Dat valt tussen moord en doodslag in. Daarnaast worden ze onder meer beschuldigd van ongepast gedrag in hun functie.

De vakbond wil dat iemand anders aanklager in de zaak wordt. Mosby zou de schijn van belangenverstrengeling hebben. "Daaronder vallen uw persoonlijke en professionele banden met de advocaat van de familie Gray", schrijft de bond. Die meent ook dat "het duidelijk is dat de uitkomst van het onderzoek directe gevolgen zal hebben voor de politieke toekomst van uw echtgenoot". Mosby is getrouwd met een gemeenteraadslid in Baltimore, die de wijk vertegenwoordigt waar Gray is overleden.

'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk'
'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk' (Foto: ANP)