Volleybalsters Sneek veroveren landstitel

VC Sneek is zaterdagavond in de eigen Sneker Sporthal voor het eerst sinds 1992 landskampioen geworden door in de vierde play-off wedstrijd Het Almelose TVT met 3-1 te verslaan. De ploeg van coach Petra Groenland won de best-of-five serie om het landskampioenschap met 3-1.

Sneek won de eerste set met 25-20 en leek op weg naar de 2-0, want de club kwam 15-9 voor. Mede mede dankzij twee uitstekende serviceseries van Juliét Lohuis en Britt Bongaerts kwam TVT op 17-17 langszij en uiteindelijk ging de tweede set met 25-23 naar de club uit Almelo.

In set drie kwam TVT 5-2 voor, maar dankzij enkele belangrijke blokpunten van international Carlijn Jans nam de thuisploeg het initiatief snel over. Jans was de hele set belangrijk voor haar team, zowel in blokkerend, aanvallend als serverend opzicht. Met een ace bepaalde zij de eindstand in de derde set op 25-17.

De bloemen in Sneek konden klaar gezet worden, want in de vierde set kwam de thuisploeg direct 5-0 voor te staan. TVT weigerde echter te capituleren en kwam op 13-13 weer langszij. In de knotsgekke eindfase keerden de kansen per punt, maar uiteindelijk was het VC Sneek dat haar derde kampioenschapspunt benutte na wederom een ace van Jans. Het werd 29-27.

Sneek werd in de jaren 1985 t/m 1992 acht keer op rij landskampioen onder de naam Tromp/Olympus (1985 & 1986) en later Avéro O.S. (1987 t/m 1992). Het duurde 23 jaar voordat de club weer de beste was bij de dames. Sindsdien had Friesland 23 jaar moeten wachten op een nieuwe titel in de Eredivisie bij de vrouwen.