Bruce Jenner: 'Ja, ik ben vrouw'

Het hoge woord is er eindelijk uit. De Amerikaanse mediapersoonlijkheid en oud-topatleet Bruce Jenner voelt zich al zijn hele leven in elk opzicht een vrouw. Dat vertelde hij in een exclusief interview aan tv-zender ABC.

In de Verenigde Staten werd reikhalzend uitgegeken naar het interview dat ABC onlangs aankondigde. Jenner vertelde interviewster Diane Sawyer dat hij de ziel van een vrouw heeft en ook als vrouw droomt, hoewel hij z'n mannelijke geslachtsdelen nog heeft. Zijn mannelijke identiteit was een leugen, maar 'zij' is geen leugen, vertelde Jenner. Hij wil zich voor transgenders gaan inzetten.

Jenner sprak openhartig over hoe lang hij al met zijn identiteit worstelt. In de jaren 80 begon hij met vrouwelijke hormonen. Ook onderging hij een behandeling om zijn adamsappel te verkleinen. Jenner, die ooit zelfmoord overwoog, geeft ook aan dat hij niet op mannen valt. 'Ik ben nooit met een man samen geweest. Het gaat om twee verschillende dingen. Seksualiteit gaat om wie je persoonlijk aantrekkelijk vindt, genderidentiteit is wie je bent in je ziel.'

Documentaire
De zender E! gaat vanaf 26 juli een documentaire uitzenden over het leven van Jenner als transgender. Dezelfde zender zendt ook de langlopende realityserie Keeping Up With the Kardashians uit. Jenner, die in 1976 als tienkamper goud won op de Olympische Spelen, was lange tijd getrouwd met de moeder van Kim Kardashian. Recent is hun scheiding formeel geworden.