IS vernietigt opnieuw antieke stad

Strijders van Islamitische Staat hebben in het noorden van Irak opnieuw een archeologische vindplaats verwoest. Dit keer gaat het om de tweeduizend jaar oude stad Hatra, zei een bron bij het Iraakse ministerie van toerisme en de oudheidkundige afdeling in Mosul.

Bewoners van de streek hoorden zaterdag twee grote explosies uit de richting van Hatra. Later werd de plek met bulldozers met de grond gelijkgemaakt.

Een Koerdische functionaris in Mosul zei dat de strijders van IS eerder deze week al begonnen met het afvoeren van kunstvoorwerpen uit Hatra. De stad was een belangrijke ommuurde stad in het Partische rijk. Later was het de hoofdstad van het eerste Arabische koninkrijk.

Dankzij zijn muren weerstond de stad, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, in de tweede eeuw na Christus herhaaldelijk een invasie door de Romeinen.

Vrijdag plunderde IS de eeuwenoude stad Nimrud. Met bulldozers werd ook deze belangrijke archeologische vindplaats vernietigd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon sprak daarop van een oorlogsmisdrijf. Eerder werden door IS vernielingen aangericht in het museum van Mosul en werden honderden boeken en manuscripten verbrand.