CD: The Black Marble Selection - Under Her Spell

Als er één ding waarin Nederlanders onnavolgbaar zijn dan is het wel het maken van heerlijke nederbeat. De jaren zestig was een revolutionair tijdperk voor de popmuziek en zelfs in 2015 weet de muziek uit dat decennium nog steeds mensen te inspireren. Ook de Tilburgse zesmansband The Black Marble Selection bestaat duidelijk uit liefhebbers van sixties muziek en dat is dan ook erg goed terug te horen op hun sterke debuutalbum Under Her Spell, dat sinds eind februari bij de betere platenwinkels in de schappen te vinden is.

The Black Marble Selection

Under Her Spell is een plaat die klinkt alsof deze zo rond 1966 is opgenomen. De groep, bestaande uit Jean-Paul Lilipaly (zang), Thijs Bus (mondharmonica), Jimmy de Kok en Eric Bus (gitaar),  Malenzie Mac-Donald (basgitaar) en Tom van Berkel (drums), maakt catchy beatmuziek met een stevige dosis blues en garagerock, in de stijl van bands zoals The Animals, 13th Floor Elevators en The Rolling Stones. Na het voorproefje in de vorm van een gelimiteerd uitgegeven 10inch plaat op hemarmerd vinyl waren de verwachtingen hooggespannen toen de groep bekend had gemaakt aan haar eerste langspeler te werken. Deze verwachtingen worden dan ook meer dan waar gemaakt op deze explosieve schijf.

Het album opent meteen sterk met het bluesy 'Again and Again' dat ons meteen in de stemming brengt voor een half uurtje rauwe sixties punk. Net als labelgenoten The Kik, met wie de groep al eens door Nederland tourde, maakt ook The Black Marble Selection zeer authentiek klinkende liedjes waarbij je jezelf afvraagt van wie het origineel zou zijn. Alle tien liedjes op dit debuutalbum zijn echter composities van eigen hand, wat lang niet gek is voor een stel muzikanten die nog niet eens geboren waren toen deze muziek al in was. Vooral door de toevoeging van de mondharmonica moeten we dan ook regelmatig aan diverse beatbandjes uit de Londen-scene denken bij het beluisteren van Under Her Spell, en de sitar in het instrumentale 'Birds Of Paradise' maakt deze plaat dan ook helemaal compleet.

Na Jacco Gardner, Monomyth en Pauw hebben we met The Black Marble Selection wederom zo'n ontzettend fijne Nederlandse band erbij die onomwonden laat horen dat de sixties een tijdperk was waar we gewoon niet omheen kunnen. Alweer een album dat grote kans zal maken om hoog in menig eindejaarslijstje te eindigen.