FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 maart 2015

Van Gerwen verslaat Wright in finale UK Open

Darter Peter Wright heeft in de halve finale van de UK Open geen spaan heel gelaten van Stephen Bunting. De excentrieke Schot won met 10-0 The Bullet.

Wright, die in de kwartfinale Phil Taylor versloeg, noteerde een gemiddelde van 105. Wright treft in de finale of Michael van Gerwen of Andrew Gilding, deze wedstrijd gaat zo beginnen. Van Gerwen heeft nog nooit de UK Open op zijn naam weten te schrijven. Gilding staat voor het eerst in de halve finale van een tv-toernooi. 

Update 22.10 uur

Darter Michael van Gerwen heeft zondag de finale bereikt van de UK Open in het Engelse Minehead. De Brabander had in de halve eindstrijd de nodige moeite met Andrew Gilding, maar versloeg de Engelsman toch: 10-8.

Van Gerwen haalde tegen Gilding een gemiddelde van 105,56 punten per beurt, maar de Engelsman deed het nog wat beter: 108,37. Mighty Mike had het dan ook zeer lastig met de Engelse verrassing, maar was op de beslissende momenten net wat doortastender dan Goldfinger. De finale tussen Van Gerwen en Wright gaat nu beginnen. 

Update 23.00 uur

Michael van Gerwen heeft voor de eerste keer zijn carrière de UK Open gewonnen. In de finale was de Brabander met 11-5 te sterk voor Peter Wright. De Schot stond bij de eerste pauze nog 2-3 voor, maar Mighty Mike nam daarna het voortouw. Hij pakte in de tweede periode vier van de vijf legs en kwam op 6-4 door 164 uit te gooien. 

Sportief gezien nam Van Gerwen in Minehead wraak op Wright. Afgelopen donderdag deelden beide dartstoppers n de Premier League nog de punten (6-6). Maar dit keer was Van Gerwen de betere en ging met de felbegeerde trofee naar huis. Ook mag Van Gerwen 60.000 Britse pond bijschrijven (83.000 euro). Wright moet genoegen nemen met de helft. 

Luiten kan zich niet verbeteren

Golfer Joost Luiten heeft zich op de slotdag van het Cadillac Championship in Doral niet kunnen verbeteren. Op de beruchte 'Blue Monster', de veeleisende golfbaan in Florida, ging de 29-jarige Bleiswijker zondag rond in 73 slagen (één boven par). Luiten zette drie birdies tegenover vier bogeys.

De beste Nederlandse golfer was in Doral begonnen met een belabberde openingsronde van 79 slagen, maar herstelde zich vervolgens knap met een rondje van 69. In het weekeinde leverde Luiten twee keer een scorekaart van 73 in, waardoor hij uitkwam op een totaal van 294. De Bleiswijker koerst daarmee af op een plek in de middenmoot van het toernooi uit de Amerikaanse tour. De golfers uit de top van de ranglijst moeten hun vierde ronde nog afmaken.

Historisch lang gevecht in Davis Cup

Leonardo Mayer en João Souza hebben zondag in de Davis Cup tennishistorie geschreven. De kopmannen van Argentinië en Brazilië stonden op het gravel in Buenos Aires liefst 6 uur en 42 minuten op de baan, met Mayer uiteindelijk als winnaar: 7-6 (4), 7-6 (5), 5-7, 5-7 en 15-13. Nog nooit duurde een partij in de Davis Cup zo lang.

In de lange historie van het tennis kwam het slechts één keer eerder voor dat twee mannen zo lang op de baan stonden. De Amerikaan John Isner en Nicolas Mahut maakte er in 2010 op Wimbledon een legendarische partij van, die gespreid werd over drie dagen. Isner stapte na 11 uur en 5 minuten tennissen als winnaar van de baan, nadat hij de vijfde set met 70-68 had gewonnen. Mayer en Souza nestelden zich zondag op de tweede plaats, omdat ze negen minuten langer speelden dan de Franse tennissers Fabrice Santoro en Arnaud Clement op Roland Garros in 2004 (6 uur en 33 minuten).

Mayer bracht Argentinië met zijn zwaarbevochten overwinning op 2-2, waardoor de beslissing moet vallen in de laatste enkelspelpartij.

Flyers trekken stand gelijk in play-offs landstitel

De ijshockeyers van de UNIS Flyers uit Heerenveen hebben zondag de stand in de play-offs om de landstitel (best-of-seven) tegen de DESTIL Tilburg Trappers op 1-1 gebracht. De Friezen verloren zaterdag het eerste duel in Heerenveen met 2-1, maar zondag volgde een overwinning in Tilburg: 4-1.

Joey Oosterveld zette de Flyers in Brabant na anderhalve minuut op voorsprong, maar vlak daarna werd het 1-1 door Steve Mason. De Friezen leken nauwelijks onder de indruk. Via twee treffers van Josh Prudden kwamen de Flyers nog in de eerste periode op 1-3. Travis Bobbee tekende vlak voor het einde van de tweede periode voor de eindstand.

Komende vrijdag staan beide ploegen in Heerenveen tegenover elkaar voor het derde duel. Tilburg is de regerend kampioen.

België slaat titelhouder Zwitserland uit Davis Cup

De Belgische tennissers hebben zondag titelverdediger Zwitserland uit het toernooi om de Davis Cup geslagen. Kopman David Goffin bezorgde België op het hardcourt in Luik het beslissende punt, door Adrien Bossel in het laatste enkelspel te verslaan: 6-4 6-0 6-4. Voor het eerst sinds Spanje in 2005 werd zodoende de titelverdediger van de Daviscup al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Zwitserland kan dit jaar niet rekenen op de toptennissers Roger Federer en Stan Wawrinka. Zij bezorgden hun land vorig jaar voor het eerst de Davis Cup. Captain Severin Lüthi moest het in Luik doen met tennissers die in de kelder van de wereldranglijst bivakkeren. Toch maakten de Zwitsers het nog spannend, door twee zeges van Henri Laaksonen, de nummer 344 van de wereld. Dankzij Goffin ging België echter door naar de kwartfinales.

'Roekeloze machinist reed door rood bij ongeluk Tilburg'

De machinist van de sprinter die vrijdagmiddag op het spoor ter hoogte van het Theresialyceum in Tilburg op een goederentrein met butadieen botste, is door een rood sein gereden.

Daarnaast was het sein niet van een ‘ATB-systeem’ voorzien. Dat is een systeem dat automatisch afdwingt dat treinen stoppen vóór een rood sein als de machinist niet remt. Dat deel van het spoor is als ‘laag risico’ geclassificeerd, daarom was het systeem daar niet nodig. Dat blijkt uit een mail die ProRail aan enkele Tweede Kamerleden en de Nederlandse Maatschappij voor beter openbaar vervoer (MVBOV) stuurde.

Door het ongeluk moesten omwonenden lange tijd hun ramen den deuren gesloten houden nadat een agent onwel was geworden door de sterke gaslucht.

Een aantal passagiers moesten in het verongelukte voertuig blijven zitten, terwijl in de trein al een flinke gaslucht hing. 

Het is nog niet bekend of de machinist bewust door rood reed, of dat hij roekeloos zijn werk deed.

Vliegtuig op zonne-energie begint aan wereldreis

Een vliegtuig dat werkt op zonne-energie vertrekt maandagochtend vroeg voor een reis om de wereld. De piloten willen met hun vlucht de wereld aanmoedigen de 'oude vervuilende technologieën te vervangen met schone en efficiënte technologieën', zeiden ze zondag in een verklaring.

De recordpoging begint in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten. De Si2 heeft een spanwijdte van 72 meter, waarmee hij breder is dan een Boeing 747, maar weegt slechts 2300 kilo. Het toestel is bedekt met maar liefst 17.248 zonnecellen die vier batterijen van stroom voorzien.

Omdat er in de Si2 slechts ruimte is voor een piloot, zijn er stops gepland zodat piloten Bertrand Piccard en Andr Borschberg van plek kunnen wisselen. Voor sommige delen van de reis, zoals over de Grote en Atlantische Oceaan, zullen de piloten vijf of zes dagen alleen zijn.

Piccard en Borschberg hopen eind juli weer in Abu Dhabi aan te komen.

Kramer voor zevende keer wereldkampioen allround

Sven Kramer heeft zich zondag voor de zevende keer in zijn loopbaan tot wereldkampioen allround gekroond. De Fries maakte op de afsluitende 10.000 meter in Calgary genoeg tijd goed op de Rus Denis Yuskov. Kramer moest vooraf ruim zeven seconden goedmaken op de Rus. 

De 28-jarige Kramer reed een tijd van 12:56.70, daarmee won hij ook de afstand. Yuskov kwam niet verder dan 13:12.49, werd vijfde op de slotafstand en moest in het eindklassement genoegen nemen met zilver. De Fransman Alexis Contin (13:04.80) werd verrassend tweede op de 10.000 meter . De Belg Bart Swings maakte met 13.06,62 het podium op de slotafstand compleet. 

De Noor Sverre Lunde Pedersen werd met 13:09.45 vierde en werd derde in het eindklassement. Douwe de Vries schaatste naar de zesde tijd (13:17.64) en werd ook zesde in het eindklassement. 

Kramer was al eerder wereldkampioen in 2007, 2008, 2009, 2010, 2012 en 2013. De Nederlander was al recordhouder aller tijden op deze discipline van het langebaanschaatsen. Daarvoor pakte hij al twee keer brons. 

Uitslag 10 kilometer

# Naam Land Tijd
1 Sven  Kramer Ned 12:56.69
2 Alexis  Contin Fra 13:04.80
3 Bart  Swings Bel 13:06.62
4 Sverre  Lunde Pedersen Noo 13:09.45
5 Denis  Yuskov Rus 13:12.49
6 Douwe  de Vries Ned 13:17.64
7 Konrad  Niedzwiedzki Pol 13:42.86
8 Denny  Morrison Can 13:54.90

EIndklassement 

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 146.509
2 Denis Yuskov Rus 146.934
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 147.182
4 Bart Swings Bel 148.299
5 Alexis Contin Fra 148.738
6 Douwe de Vries Ned 149.889
7 Denny Morrison Can 150.009
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 150.672

Tennissers in Davis Cup tegen Oostenrijk

De Nederlandse tennissers moeten het in juli in de tweede ronde van de Europees/Afrikaanse zone van de Davis Cup opnemen tegen Oostenrijk. Het Oostenrijkse team won in de eerste fase met 3-2 van Zweden en dwong een duel af met het team van captain Jan Siemerink.

Nederland zakte terug naar de zone na de nederlaag vorig jaar tegen Kroatië. In de eerste ronde waren de mannen vrijgeloot. Inzet van de wedstrijd met Oostenrijk is een play off-ticket voor de wereldgroep. In september 2013 speelde Nederland ook tegen de Oostenrijkers en won toen in Groningen met 5-0.

Atletiekploeg vijfde in medaillespiegel EK

De Nederlandse atletiekploeg keert naar huis met vijf medailles van de EK indoor atletiek in Praag: twee gouden en drie bronzen. Oranje eindigde met die oogst op de vijfde plaats in het medailleklassement. Rusland scoorde de meeste plakken: zes keer goud en twee keer zilver.

De vijf medailles zijn geen record. Nederland presteerde in de jaren tachtig nog beter op de Europese indoortitelstrijd, met 1989 als hoogtepunt. De ploeg vergaarde in Den Haag drie gouden medailles, twee zilveren en een bronzen.

Nelli Cooman was toen een van de gouddelvers. De sprintster zou zelfs zes keer Europees indoorkampioene op de 60 meter worden en op de eeuwige ranglijst bezet ze met acht medailles de derde plaats.

Dafne Schippers trad zondag voorzichtig in Coomans voetsporen met het goud op de 60 meter. Sifan Hassan won de 1500 meter. De bronzen plakken waren voor Eelco Sintnicolaas op de zevenkamp, Thijmen Kupers op de 800 meter en Maureen Koster op de 3000 meter.

Van de Brom laakt instelling AZ

Trainer John van den Brom van AZ moest zondag na de afstraffing door FC Utrecht (6-2) op zijn tong bijten. Zichtbaar geïrriteerd probeerde Van den Brom in nette bewoordingen zijn boosheid te verwoorden. "Als je met zo'n instelling aan de wedstrijd begint, krijg je dit", bromde de trainer, wiens elftal na zeventien minuten al met 3-0 achter stond. "FC Utrecht speelde goed, laat daar geen misverstand over bestaan, maar wij hebben het hen wel veel te makkelijk gemaakt."

Van den Brom besloot in de rust hard in te grijpen. "Ik ben heel boos geworden. Ik wilde ook een signaal afgeven aan de groep en heb daarom drie spelers gewisseld. Hoopvol dacht ik: wat zij kunnen, kunnen wij misschien ook. Het leek er heel even op, maar na de 4-1 was het helemaal klaar."

Trainer Rob Alflen van Utrecht sprak van een 'voetbalfeest'. "Voor de supporters, maar ook voor ons. Het was genieten op de bank. We hebben wel vaker zo gespeeld, maar dan bleef het gewoon 0-0. Nu viel alles binnen en stonden we heel snel met 3-0 voor."

Manu: "Dat heb ik weer"

Aanvaller Elvis Manu van Feyenoord wist niet dat De Kuip momenteel over doellijntechnologie beschikt. Maar na het duel zondag met NAC Breda (3-0) zal hij dat niet snel meer vergeten. Hij dacht in de derde minuut met een vliegend schot te hebben gescoord, maar arbiter Pieter Vink kon geen treffer toekennen, omdat hij via de elektronische hulpmiddelen niet de bevestiging kreeg dat de bal de doellijn helemaal had gepasseerd.

"Dat heb ik weer", sprak Manu bij FOX Sports met een brede grijns. "Het scheelde een haartje. Pas in de kleedkamer hoorde ik later van die doellijntechnologie in De Kuip. Nou, dat juich ik wel toe hoor."

Aanvoerder Jordy Clasie vond dat Feyenoord zijn plicht had gedaan. "We komen uit een onrustige periode", beaamde hij. "We lieten te veel punten liggen, speelden niet goed en dan was er ook nog de discussie over de trainer of hij al dan niet zou blijven. Nu dat duidelijk is, willen we het seizoen graag goed afsluiten. Deze overwinning komt dan ook op het juiste moment."

Ku Klux Klan flyert tijdens herdenking Selma

De Ku Klux Klan heeft de herdenking van de vrijheidsmarsen in Selma, Alabama, aangegrepen om racistische flyers te verspreiden. Daarin worden onder meer zwarten en hispanics uitgemaakt voor criminelen, moordenaars en messentrekkers. Volgens Klan-leider Robert Jones zijn er de afgelopen weken zo'n 4000 pamfletten verspreid in de steden Selma en Montgomery, meldde de lokale nieuwssite Al.com zondag.

Beide plaatsen speelden een prominente rol in de strijd van zwarte Amerikanen in de jaren zestig van vorige eeuw voor gelijke rechten. Het was zaterdag precies vijftig jaar geleden dat de eerste mars van Selma naar Montgomery bruut uiteen werd geslagen door de politie en blanke racisten die door de lokale sheriff waren opgetrommeld.

De beelden van het buitensporige geweld op die dag in maart 1965 gingen de hele wereld over en dwongen de Amerikaanse federale overheid en toenmalig president Lyndon Johnson tot handelen. Enkele maanden later was de Voting Rights Act, waarin het stemrecht voor iedereen werd vastgelegd en werd beschermd een feit.

Netanyahu neemt afstand van tweestatenoplossing

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet van plan land af te staan, gezien het huidige klimaat in het Midden-Oosten. Daarmee lijkt de premier een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen uit te sluiten.

Netanyahu zei zondag in een verklaring dat 'elk geëvacueerd gebied in handen zou vallen van islamitische extremisten en terreurorganisaties, die worden gesteund door Iran'. "Daarom zullen er geen concessies worden gedaan en zullen we ons niet terugtrekken. Het is simpelweg niet relevant."

Netanyahu gaf in 2009 een toespraak waarin hij zich uitsprak voor een Palestijnse staat naast Israël. Die uitspraak is volgens een woordvoerder van Netanyahu's Likud-partij niet meer aan de orde.

Elf doden bij aanslagen in Irak

Een reeks bomaanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zondag aan zeker elf mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De eerste aanslag vond plaats op een parkeerplaats in Mahmoudiya, een stadje zo'n dertig kilometer ten zuiden van Bagdad. De autobom die daar afging eiste drie levens, vijftien mensen raakten gewond. Bij aanslagen in twee voorsteden van Bagdad werden vijf mensen gedood.

Een politiepatrouille in het oosten van de hoofdstad was het doelwit van de laatste aanslag. De agenten bleven ongedeerd, maar drie burgers kwamen om.

Kuijt beslist Turkse topper

Dirk Kuijt is voorlopig de held van Fenerbahçe. De 34-jarige aanvaller schoot zijn ploeg zondag in de derby van Istanbul langs aartsrivaal Galatasaray: 1-0. Kuijt trok in de 81e minuut vanaf links naar binnen en schoot de bal met rechts in de korte hoek langs doelman Fernando Muslera.

Dankzij Kuijt, die vermoedelijk op korte termijn bekend maakt dat hij terugkeert naar Feyenoord, doet Fenerbahçe weer helemaal mee in de strijd om de Turkse titel. De regerend kampioen heeft nog één punt achterstand op de stadgenoten Galatasaray en Besiktas. Op basis van het doelsaldo staat 'Gala', de ploeg van Wesley Sneijder, nog wel aan kop.

Dnjepr wint in aanloop naar duel met Ajax

Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft zondag met een overwinning toegewerkt naar de ontmoeting met Ajax in de Europa League. De Oekraïense club won het uitduel met SK Karpaty Lviv met 1-0. De Kroatische topscorer Nikola Kalinic maakte al na vier minuten het enige doelpunt.

Dnjepr staat derde in de competitie. Het verschil met koploper Dinamo Kiev bedraagt acht punten. Kiev won zondag eveneens met 1-0, van Olimpik Donetsk. Jeremain Lens werd na een klein half uur met een blessure naar de kant gehaald bij Kiev.

Ajax speelt donderdag in Kiev tegen Dnjepr. Een week later volgt de return in Amsterdam, inzet is een plaats in de kwartfinales. Ajax won zondag thuis van Excelsior met 1-0.

Sábliková onttroont Wüst in Calgary

Martina Sábliková is voor de derde keer in haar loopbaan wereldkampioene allround geworden. De Tsjechische onttroonde Ireen Wüst, die op de afsluitende 5.000 meter het verschil met Sábliková niet kon verkleinen. Wüst werd tweede. Ida Njatun uit Noorwegen legde beslag op de bronzen medaille.

Heather Richardson leidde nog het klassement na drie afstanden, maar stelde teleur met de zevende tijd (7:20.27) en zakte zo naar de vierde plaats in het eindklassement. Olympisch en wereldkampioene Sábliková won de vijf kilometer in 6:51.21. Wüst noteerde 7:03.99 en werd derde op de slotafstand. 

Linda De Vries pakte met 7:03.43 het afstandszilver. Marije Joling klokte 7:08.80, de zesde tijd. De Vries en Joling werden respectievelijk vijfde en zevende in Calgary.

Uitslag 5000 meter

# Naam Land Tijd
1 Martina  Sábliková Tsj 6:51.21
2 Linda  de Vries Ned 7:03.43
3 Ireen  Wüst Ned 7:03.99
4 Ida  Njåtun Noo 7:04.00
5 Ivanie  Blondin Can 7:06.99
6 Marije  Joling Ned 7:08.80
7 Heather  Richardson VS 7:20.27
8 Kali  Christ Can 7:24.10

Klassement 

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 157.717
2 Ireen Wüst Ned 159.278
3 Ida Njåtun Noo 159.795
4 Heather Richardson VS 160.046
5 Linda de Vries Ned 160.527
6 Ivanie Blondin Can 161.250
7 Marije Joling Ned 162.215
8 Kali Christ Can 162.391

'Zesde verdachte Nemtsov-moord blies zich op'

Een zesde verdachte van de Russische autoriteiten in het onderzoek naar de moord op oppositieleider Boris Nemtsov heeft zichzelf opgeblazen. Volgens de staatszender Russia 24 verschanste de dertigjarige Beslan Sjavanov zich in een gebouw in Grozny, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Toen agenten hem zaterdagmiddag wilden arresteren, probeerde hij te ontsnappen. Hij gooide granaten naar de politie voordat hij zichzelf opblies, aldus door de overheid gecontroleerde media.

Vijf andere verdachten zijn gearresteerd in de zaak. Twee zijn formeel aangeklaagd, drie anderen blijven onder verdenking staan. Ze komen allemaal uit Tsjetsjenië of aangrenzende deelrepublieken.

Bijrol voor Wesselink op WK met viermansbob

Bobsleeër Jurriaan Wesselink heeft dit weekend genoegen moeten nemen met een bijrol op het WK in de viermansbob. De Nederlandse piloot eindigde zondag samen met Tim Balvers, Rudy Mensink en Igor Brink als 26e. Die klassering had het viertal na drie afdalingen door het ijskanaal in Winterberg, waardoor ze in de laatste run niet meer naar beneden mochten.

De Duitser Maximilian Arndt prolongeerde zijn wereldtitel van 2013. Hij maakte zondag in de laatste twee afdalingen de 0,08 seconde achterstand goed die hij na zaterdag had op de Letse topfavoriet Oskars Melbardis. Uiteindelijk hield Arndt 0,02 over op zijn landgenoot Nico Walther, die Melbardis ook nog voorbij ging. Het brons was wel voor de Let, op 0,12 van Arndt.

Bror van der Zijde kwam als remmer in de Zwitserse bob van Rico Peter ruim tekort voor de medailles. Zij werden zesde en gaven 0,67 seconde toe op de winnaar.

Nederland geniet van eerste lentedag

Nederland beleefde zondag het eerste fraaie lenteweer. Onder de zon stegen de temperaturen in het zuiden tot bijna 19 graden. Aan de kust was het frisser.

Veel mensen gingen naar de kust om te genieten van het zonnetje. Toch kwam de temperatuur op de stranden niet boven de 12 graden door een frisse zuidwestenwind. Tot veel problemen op de weg leidde het strandverkeer niet. Alleen vanuit Zandvoort, Hoek van Holland en Scheveningen veroorzaakte terugkerend verkeer kleine problemen. Dat komt omdat veel mensen vaak op hetzelfde moment weer naar huis gaan, meldde de ANWB.

In het oosten van Brabant en in Limburg liep de temperatuur op tot 18 graden. Maastricht, Eindhoven en Arcen noteerden zondagmiddag de hoogste temperatuur met 18,6 graden, zegt weeronline.

De strandtenthouders waren blij met het lekkere weer; ze deden goede zaken. Paul Zonneveld van de vereniging van strandtentexploitanten NVSV noemde het zondag een ,,goed begin van het seizoen''. Zowel in 2013 als in 2014 was het voorseizoen voor de ondernemers aan de kust slecht. De meeste strandtenten gingen dit weekeinde open. In Nederland zijn ongeveer driehonderd strandtenten. Daarvan zijn er 35 het hele jaar open.

Gouden Hassan: "Ik was misselijk en had hoofdpijn"

Sifan Hassan soleerde zondag met groot machtsvertoon naar het goud op de 1500 meter bij de EK indoor in Praag. Toch was het geen makkie, zei de atlete uit Arnhem aan de finish. "Ik ben eigenlijk ziek. Ik had last van misselijkheid en hoofdpijn. Mijn benen verzuurden ook te snel. Ik ging eigenlijk ook te snel weg, maar ik dacht dat ik zelf de race maar moest maken."

Hassan wilde aanvankelijk heel snel lopen. Ze liep deze winter met 4.00,46 een Nederlands record en was daarmee verreweg de snelste van Europa. "Ik wilde hier eerst een snelle tijd lopen, maar dat heb ik door mijn ziekte bij moeten stellen. Daarom was het enige doel een gouden medaille te halen."

Voor het toernooi dacht Hassan aan de combinatie van de 3000 en 1500 meter, maar ze vond het te veel om op beide afstanden een serie en finale te moeten lopen. "Pas heel laat hoorde ik dat er geen serie op de 1500 meter zou zijn."

De Boer mist dreiging bij Ajax

Trainer Frank de Boer was zondag vooral ontevreden over het aanvalsspel van Ajax in het thuisduel met Excelsior. "We voetbalden tot een bepaalde hoogte best aardig", zei hij na de benauwde zege (1-0). "Maar voorin miste ik dreiging. Bij voetbal gaat het om kansen krijgen en scoren. Wat dat betreft hebben we het niet goed gedaan."

"We hadden geen diepte in ons spel", zei De Boer. "Daarom botsten we steeds op een muur van verdedigers. We hebben slechts een kansje weggeven en veroverden steeds na een paar seconden de bal, maar toch werden we onvoldoende gevaarlijk. Het is knap van El Ghazi dat hij toch weer scoort. Want hij speelde ook niet zijn beste wedstrijd. Maar dat het de komende weken beter moet, dat is me wel duidelijk. We kunnen ook veel beter."

Rutten: "Clasie verdient kans in Oranje"

Aanvoerder Jordy Clasie van Feyenoord verdient een kans in Oranje. Dat zei zijn trainer Fred Rutten zondag na de onbedreigde thuiszege tegen NAC Breda (3-0). "Hij heeft er nu de vorm voor, het hele seizoen eigenlijk al. Jordy is qua lengte niet al te groot, maar hij wordt steeds groter. Als speler en als leider in het veld."

Rutten prees bij FOX Sports de onzelfzuchtige houding van Clasie bij de derde treffer. In kansrijke positie schoof hij de bal keurig op de meegekomen Mitchell te Vrede, die simpel zijn tweede treffer kon maken. "Dat is Jordy, een heel sociale jongen. Zo zit hij in elkaar", merkte Rutten op.

De scheidende coach van Feyenoord sprak van een vrij gemakkelijke overwinning. "Alleen duurde het iets te lang voordat we op 2-0 kwamen."

Collega Robert Maaskant was boos op zijn verdediger Kenny van der Weg, die na een handsbal de gele kaart kreeg en daardoor is geschorst voor de cruciale thuiswedstrijd zaterdag tegen Go Ahead Eagles. "Een heel domme actie van hem."

Waarschuwing voor gevaarlijk kaasje

De Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt zondag voor de gevaren van consumptie van een 'Frans kaasje'. Het gaat om de aanwezigheid van escherichia coli (variant 026) in rauwmelkse kaas met de merknaam Roquefort met barcode EE1632, identificatie FR 120203 022CE. De houdbaarheidsdatum is 8 mei 2015. De kaas is te koop in supermarkten in pakjes van honderd gram. De NVWA zegt dat die kaas niet gegeten mag worden en moet worden weggegooid.

Escherichia coli 026 kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van de kaas. De NVWA zegt dat maagdarminfecties kunnen optreden die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree soms met koorts. Mensen die klachten hebben, moeten naar de huisarts gaan.

VS bombarderen Syrische tak Al-Qaida

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zondag in het noordwesten van Syrië het lokale hoofdkwartier van Jabhat al-Nusra gebombardeerd. Zeker negen mensen kwamen daarbij om, zeiden Syrische activisten. Jabhat al-Nusra is gelieerd aan Al-Qaida.

Het complex dat werd getroffen staat in de provincie Idlib, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het hoofdkwartier ligt niet ver van Atmeh, een dorp op twee kilometer van de Turkse grens waar een kamp staat voor Syrische vluchtelingen. Duizenden Syriërs zijn ondergebracht in het kamp.

De Verenigde Staten hebben nog niet op de berichten van de activisten gereageerd.

Onderzoek doden Etten-Leur kan wel week duren

Het kan nog wel een week duren voordat mogelijk duidelijk is wat zich heeft afgespeeld in het huis in Etten-Leur, waar zaterdagmiddag drie doden zijn gevonden. Het politieonderzoek in en rond de woning gaat de komende dagen verder, liet een politiewoordvoerster weten.

Zondag zijn aan het begin van de middag de lichamen uit de woning gehaald. Er wordt sectie verricht. Onder de doden is een 41-jarige man en zijn 9-jarige dochter. De identiteit van het derde slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. De politie heeft wel een vermoeden om wie het gaat, maar wil eerst zekerheid.

Inmiddels is wel duidelijk dat de slachtoffers van Turkse komaf zijn. Rechercheurs hebben zaterdag met de moeder van het overleden meisje gesproken.

Over wat er mogelijk is gebeurd, kan de politie ook geen vermoeden uitspreken. "Het is echt te vroeg voor conclusies", zegt de woordvoerster.

Onderzoek doden Etten-Leur kan wel week duren
Onderzoek doden Etten-Leur kan wel week duren (Foto: ANP)

Losgeld geëist voor documenten Michelangelo

Een voormalige werknemer van het Vaticaan heeft losgeld geëist van de heilige stoel voor twee documenten van renaissancekunstenaar Michelangelo (1475-1564). De stukken verdwenen - naar nu door het Vaticaan bekend is gemaakt - twintig jaar geleden uit de archieven. Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero is de vraagprijs 100.000 euro.

Volgens woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan werd een kardinaal die de Sint Pietersbasiliek in Rome beheert recentelijk benaderd door de eiser. De kardinaal "weigerde natuurlijk omdat het gestolen documenten betrof", aldus Lombardi. Een van de stukken is een brief van Michelangelo met handtekening van de kunstenaar.

Waarom de diefstal, die volgens de woordvoerder al in 1997 door een non aan de kerkelijke autoriteiten werd gemeld, nooit naar buiten is gebracht, is onbekend.

Losgeld geëist voor documenten Michelangelo
Losgeld geëist voor documenten Michelangelo (Foto: ANP)

Liverpool op herhaling tegen Blackburn Rovers

Liverpool heeft zondag nagelaten zich in één wedstrijd bij de laatste vier ploegen in de FA Cup te scharen. De nummer vijf van de Premier League kwam op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen Blackburn Rovers, dat uitkomt in het Championship (tweede niveau). De Reds moeten zich nu via een return in Blackburn zien te plaatsen voor de halve finales.

Het duel op Anfield was amper begonnen of Liverpool moest de eerste tegenslag al verwerken. Martin Skrtel kwam na twee minuten in botsing met Rudy Gestede en landde hard met zijn hoofd op het veld. De Slowaakse verdediger bleef minutenlang op het gras liggen en moest met een brancard van het veld worden gehaald. De thuisploeg wist het publiek daarna niet te vermaken met doelpunten. Ook invaller Mario Balotelli kon daar het laatste half uur geen verandering in brengen.

Yuskov wint 1500 meter, Kramer houdt titel in vizier

Sven Kramer heeft een goede uitgangspositie om voor de zevende keer wereldkampioen allround te worden. De Fries hield op de 1.500 meter de schade beperkt en moet later vanavond op de afsluitende 10.000 meter 7.30 seconden op Denis Yuskov goedmaken. Yuskov was wel sneller dan Kramer: 1:42.92 om 1:44.18.

Die marge lijkt voor Kramer overbrugbaar, aangezien Yuskov geen specialist op de lange afstanden is. Ook de Belg Bart Swings noteerde 1:44.18. Het was een persoonlijk record voor de Belg. De Noor Sverre Lunde Pedersen verstevigde zijn derde plaats in het klassement met een tweede tijd op de 1500 meter: 1:43.99. 

Douwe de Vries was niet in staat om zich voor de 10.000 meter te plaatsen. De Nederlander kwam, mede door een ongelukkige laatste wissel, niet verder dan 1.46,79. Dat was de veertiende tijd, waardoor De Vries naar de elfde positie zakte. Koen Verweij meldde zich zaterdag na zijn val op de 500 meter af voor de rest van het toernooi. 


Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Denis  Yuskov Rus 1:42.92
2 Sverre  Lunde Pedersen Noo 1:43.99
3 Bart  Swings Bel 1:44.18
3 Sven  Kramer Ned 1:44.18
5 Denny  Morrison Can 1:44.35
6 Zbigniew  Brodka Pol 1:44.98
7 Konrad  Niedzwiedzki Pol 1:45.27
8 Haralds  Silovs Lat 1:45.71
9 Seung-Hoon  Lee Zko 1:45.93
10 Sergey  Gryaztsov Rus 1:45.95
14 Douwe  de Vries Ned 1:46.79

Klassement na 1500 meter 

# Naam Land Punten Verschil op 5000m
1 Denis Yuskov Rus 107.310  
2 Sven Kramer Ned 107.675 +7.30
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 107.710 +8.00
4 Denny Morrison Can 108.264 +19.08
5 Bart Swings Bel 108.968 +33.16
6 Alexis Contin Fra 109.498 +43.76
7 Konrad Niedzwiedzki Pol 109.529 +44.38
8 Zbigniew Brodka Pol 109.552 +44.84
9 Haralds Silovs Let 109.958 +52.96
10 Håvard Bøkko Noo 109.972 +53.24
11 Douwe de Vries Ned 110.007 +53.94

'Munsterman vertrekt per direct bij Twente'

Joop Munsterman legt zijn functie als voorzitter van FC Twente per direct neer. Dat meldde de regionale omroep RTV Oost zondag. Munsterman zou in eerste instantie pas na dit seizoen aftreden bij de Tukkers, maar heeft besloten dat nu al te doen. De financiële problemen bij de eredivisionist zouden daarvoor de reden zijn.

Volgens RTV Oost heeft de raad van commissarissen van FC Twente er op aangedrongen dat Munsterman per direct alle banden met de club verbreekt. Daarmee zou hij duidelijk maken dat de leiding van de club vanaf nu in handen is van Aldo van der Laan en Gerald van den Belt. Munsterman was afgelopen week al niet meer aanwezig op de club.

FC Twente maakte woensdag bekend drie punten in mindering te hebben gekregen vanwege de financiële wanorde. De club moet op jaarbasis zo'n acht miljoen euro bezuinigen.

Update 19.16 uur

Munsterman heeft het nieuws zelf inmiddels ontkend. Tegenover FOX Sports zegt hij gewoon tot het einde van het seizoen aan te blijven. "Ik blijf tot het einde van dit speeljaar, want er is nog genoeg werk te verrichten hier."

Schippers sprint naar EK-goud op 60 meter

Dafne Schippers heeft haar status als wereldtopper op de sprint bevestigd met de titel op de 60 meter bij de EK indoor atletiek. Het was haar derde gouden sprintplak, na haar titels op de 100 en 200 meter bij de EK outdoor van afgelopen zomer in Zürich. Schippers won zondag in Praag de korte sprint in 7,05 seconden, opnieuw een persoonlijk record en de beste tijd in de wereld van dit jaar.

Alles kwam aan op de start bij Schippers. Als ze goed uit de blokken zou komen kon ze vertrouwen op haar pure snelheid. In de halve finales ging dat nog niet helemaal goed, maar in de finale was de Utrechtse scherp en snel weg. Met haar lange passen bereikte ze haar topsnelheid en passeerde op de laatste meters de Britse Dina Asher-Smith en de Duitse Verena Sailer, die met 7,08 en 7,09 het zilver en brons verdeelden.

Dafne Schippers snelt naar Europees goud op de 60 meter (Pro Shots/Gepa)
Dafne Schippers snelt naar Europees goud op de 60 meter (Pro Shots/Gepa)

"Dit was lekker", glunderde de Utrechtse atlete na de finale. "Ik wist dat het spannend zou worden, want de andere dames hadden ook snel gelopen in de halve finales. Ik was toen een beetje afwezig. Maar voor de finale zat het weer helemaal goed. Ik had een half uurtje kunnen slapen en enorm veel zin in de finale."

Ze vond zelf dat ze in de finale nog geen optimale start had. "Maar dit keer kon ik mijn passen maken, zonder te gaan forceren en even later de turbo aan te zetten. Ik wist dat het goed zat als ik Asher-Smith zou inhalen. Zij is altijd als snelste weg. Dat lukte dus goed. Toen ik finishte zag ik niemand in mijn ooghoeken en wist ik dat ik 'm binnen had."

Schippers legde zich deze winter toe op de 60 meter, maar van huis uit is de atlete een meerkampster, die in 2013 brons won op het WK. De veelzijdige atlete gaat deze lente weer trainen voor de zevenkamp en richt zich op het prestigieuze gala van Götzis in mei. Daarna besluit ze of ze zich voor de Olympische Spelen in Rio op de sprint gaat concentreren of toch bij de meerkamp blijft.

In de schaduw van Schippers presteerde ook Jamile Samuel boven verwachting. De Amsterdamse eindigde in de finale van de 60 meter als zevende in een persoonlijke recordtijd van 7,19.

Meier lost Robben af als topschutter

Arjen Robben mag zich niet langer de topscorer van de Bundesliga noemen. De aanvaller van Bayern München, dit seizoen al goed voor zeventien doelpunten, werd zondag aan kop van de topschutterslijst afgelost door Alexander Meier van Eintracht Frankfurt. De 32-jarige spits maakte op bezoek bij 1. FC Köln (4-2) beide doelpunten van zijn club.

Meier verhoogde zijn productie in de Bundesliga daarmee naar achttien doelpunten, eentje meer dan Robben die zaterdag bij Hannover 96 (1-3) droog bleef staan. De spits van Frankfurt kon zijn ploeg ondanks twee treffers echter niet aan een overwinning helpen. De club uit Keulen zegevierde met 4-2 en sloeg daardoor een gat met de gevarenzone.

Uitslag FC Utrecht - AZ

FC Utrecht heeft in de Eredivisie uitgehaald tegen AZ. De Domstedelingen wonnen in eigen huis met maar liefst 6-2 van de Alkmaarders die door de nederlaag de derde plaats op de ranglijst kwijt zijn. Utrecht is geklommen naar plek elf met 32 punten uit 26 duels.

FC Utrecht

6 - 2

AZ

 2' Janssen
 10' Diemers
 17' Haller (pen)
 69' Haller (pen)
 83' Peterson
 89' Duplan
   56' A.Jóhannsson
 87' Markiet (e.d.)
 
 Gele kaart: Hardeveld, Verbeek, Janssen (FC Utrecht), Johansson, Elm, Berghuis, Gudelj, Henriksen (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.120
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Kum
Leeuwin
Markiet
Hardeveld (Van der Maarel/67)
Janssen
Ayoub
Diemers
Duplan
Haller (Rubin/83)
Verbeek (Peterson/55)
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Henriksen
Elm
Gudelj
Berghuis (Tankovic/46)
Mühren (Hupperts/46)
Dos Santos (A.Jóhannsson/46)

Murray bezorgt Britten plek in kwartfinales Davis Cup

Andy Murray heeft zich zondag een ware kopman van het Britse Davis Cup-team getoond. De Schotse tennisser bezorgde zijn ploeg in Glasgow de overwinning op de Verenigde Staten, door tegen Donald Young het derde en beslissende punt binnen te halen. Murray versloeg zijn opponent met 6-1, 6-1, 4-6 en 6-2.

Na de eerste twee enkelspelen stonden de Britten al met 2-0 voor. Bob en Mike Bryan brachten zaterdag de spanning echter terug door het dubbelspel te winnen. Murray besliste de wedstrijd zondag in het voordeel van de thuisploeg. Groot-Brittannië speelt in de kwartfinale tegen Frankrijk, dat van Duitsland won.

Pechtold: minister van Krimp voor platteland

In een volgend kabinet moet een minister van Krimp komen. Deze bewindspersoon kan de problemen aanpakken die het gevolg zijn van de leegloop van het platteland. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag op Omroep Gelderland.

De 'krimpminister' zou Haagse dossiers die belangrijk zijn voor het platteland op elkaar af kunnen stemmen. Pechtold denkt dan onder meer aan onderwijs, landbouw en bereikbaarheid. In de krimpgebieden daalt het aantal inwoners en verdwijnen voorzieningen als scholen en winkels.

Volgens Pechtold valt de minister van Krimp te vergelijken met de minister voor Grote Stedenbeleid die de leefbaarheid van achterstandswijken in de grote steden moest vergroten.

Njåtun wint verrassend 1500 meter, Wüst derde

Ireen Wüst staat na drie afstanden nog steeds de derde plaats op het wereldkampioenschappen allround schaatsen in Calgary. De meervoudig olympisch kampioene werd zondag met een tijd van 1:54.28 derde op de 1500 meter. 

Klassementsleidster Heather Richardson vergrootte haar voorsprong op nummer twee Martina Sáblikovádoor de Tsjechische in een rechtstreeks gevecht te kloppen: 1:54.23 om 1:54.55. Richardson nam een grote voorsprong in de eerste rondes, maar stortte in de slotfase helemaal in. Voor Sábliková ligt de titel voor het grijpen. Ze moet een kleine zes seconden goedmaken op Richardson. 

De Noorse Ida Njatun won de schaatsmijl in een tijd van 1:52.71. In het klassement steeg Njatun van de zevende naar de vierde plaats.

Linda de Vries wist met 1:55.57 een persoonlijk record te noteren en staat zesde in het klassement. Marije Joling kwam met 1:58.86 niet verder dan de zestiende tijd. Ze zakte daardoor naar de tiende plaats in het klassement. 

Later op de avond volgt de afsluitende 5000 meter. Wüst pakte de afgelopen vier jaar de titel op het WK allround.

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Tijd
1 Ida  Njåtun Noo 1:52.71
2 Heather  Richardson VS 1:54.23
3 Ireen  Wüst Ned 1:54.28
4 Kali  Christ Can 1:54.44
5 Martina  Sábliková Tsj 1:54.55
6 Linda  de Vries Ned 1:55.57
7 Yuliya  Skokova Rus 1:56.30
8 Claudia  Pechstein Dui 1:56.35
9 Nana  Takagi Jap 1:56.46
10 Luiza  Zlotkowska Pol 1:56.50

Klassement na 1500 meter 

# Naam Land Punten Verschil op 5000m
1 Heather Richardson VS 116.019  
2 Martina Sábliková Tsj 116.596 +5.77
3 Ireen Wüst Ned 116.879 +8.60
4 Ida Njåtun Noo 117.395 +13.76
5 Kali Christ Can 117.981 +19.62
6 Linda de Vries Ned 118.184 +21.65
7 Ivanie Blondin Can 118.551 +25.32
8 Nana Takagi Jap 119.266 +32.47
9 Claudia Pechstein Dui 119.271 +32.52
10 Marije Joling Ned 119.335 +33.16

Dijsselbloem: doorgaan met hervormen

Eurolanden die hun economie moeten hervormen, moeten daar mee doorgaan nu de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan gaat opendraaien. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam zei minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem dat het "een groot risico" is dat de druk om te blijven hervormen verdwijnt.

Eind januari besloot de ECB op grote schaal staatsobligaties te gaan opkopen. De bank wil meer geld in omloop brengen om de economie aan te jagen. Critici vrezen dat dat de prikkel wegneemt bij zwakke eurolanden om hun economie te hervormen en hun financiën te saneren.

Politiebonden in actie voor hoger loon

De politievakbonden gaan over tot acties om een nieuw cao af te dwingen. De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP roepen hun leden op om vanaf maandag alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij "grove schendingen" van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. Dat hebben de politiebonden zondag bekendgemaakt.

Zij hadden Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) tot zondag 18.00 uur de tijd gegeven om met toezeggingen te komen die "serieuze onderhandelingen" mogelijk maken. "Dat is op basis van zijn cao-voorstellen tot nu toe niet mogelijk, want die liggen mijlenver af van het eisenpakket van de gezamenlijke bonden."

Opstelten liet vrijdag weten dat de eisen die de bonden op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao niet reëel zijn.

'Ook Zwitserse banken bij fraude Petrobras'

Zwitserse banken zijn betrokken geweest bij de omvangrijke fraude bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Dat meldde een kroongetuige in het onderzoek tegen Petrobras, aldus zakenkrant Financial Times.

Een voormalig directeur van Petrobras, Pedro Barusco, verklaarde tegenover de rechtbank dat hij miljoenen aan ontvangen steekpenningen heeft witgewassen via verschillende rekeningen bij Zwitserse banken. Tientallen werknemers van Petrobras worden ervan verdacht geld te hebben aangenomen van bedrijven in ruil voor opdrachten van het olieconcern. Het omkoopschandaal bij Petrobras is de grootste fraudezaak in Brazilië ooit.

Ook de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de omkoping, net als de Japanse branchegenoot Modec en het Britse industrieconcern Rolls-Royce.

Sintnicolaas: "Met beurse enkel naar brons"

Meerkamper Eelco Sintnicolaas wist voor de afsluitende 1000 meter op de zevenkamp al dat hij zijn Europese indoortitel kwijt was aan Ilya Shkurenyov. De achterstand van de kampioen uit 2013 op de Rus was al te groot. Zilver zat er ook niet in, want de atleet uit Apeldoorn slaagde er op het laatste onderdeel niet in bij de Duitser Arthur Abele weg te lopen.

"Ik had alleen een kans gehad als ik bij het polsstokhoogspringen op 5,40 of 5,50 meter was gekomen. Ik pakte na de geslaagde sprong over 5,20 een zwaardere stok, juist omdat ik nog veel hoger moest komen. Maar dat lukte dus niet."

Het ging Sintnicolaas toch te ver om te zeggen dat hij het daar had laten liggen. "Alle zeven onderdelen hadden misschien wat beter gekund. Maar ik heb er alles aan gedaan en kan mezelf niets te verwijten." Hij had een enkel stevig ingetapet. "Vannacht werd ik een paar keer wakker van de pijn, maar in de wedstrijd kun je pijnstillers gebruiken. Ik denk wel dat-ie nu flink beurs is."

Keniaan Biwott wint CPC Loop

Stanley Biwott heeft zondag de halve marathon gewonnen bij de CPC Loop in Den Haag. De Keniaan voltooide de 21,1 kilometer door Den Haag en Scheveningen binnen het uur: 59.20. Hij bleef daarmee zijn landgenoten Cyprian Kotut en Edwin Kiptoo net voor. Kotut werd tweede in 59.28. Kiptoo haalde meer dan een halve minuut van zijn persoonlijk record af en snelde in 59.35 naar de derde plaats.

De drie Kenianen waren allen sneller dan hun landgenoot Robert Chemosin, die tot zondag de beste seizoenstijd wereldwijd in handen had met 59.37. Khalid Choukoud kon de snelle Afrikanen bij lange na niet bijhouden. Hij was in 1.02.52 wel de snelste Nederlander. Choukoud hield Tom Wiggers (1.03.52) en Koen Raymaekers (1.04.17) achter zich.

Bij de vrouwen ging de zege naar Maja Neuenschwander: 1.11.08. Stefanie Bouma was de snelste Nederlandse. Ze moest ruim 2,5 minuut toegeven op de Zwitserse winnares.

Van Poppel wint slotrit West-Vlaanderen

Danny van Poppel heeft zondag de tweede en laatste etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De Nederlandse wielrenner van Trek was na 184 kilometer tussen Nieuwpoort en Ichtegem in de sprint sneller dan de Belgen Kris Boeckmans en Michael Van Staeyen.

De eindzege was voor de Belg Yves Lampaert, die zaterdag na winst in de eerste etappe de leiderstrui had overgenomen van proloogwinnaar Anton Vorobyev uit Rusland.

Van Gerwen in halve finale UK Open, Wright verslaat Taylor

Michael van Gerwen heeft in het Engelse Minehead eenvoudig de halve finales weten te bereiken van de UK Open. In de kwartfinales versloeg hij de Zuid-Afrikaan Devon Peterson met 10-5.

Tegen Peterson gooide Van Gerwen opnieuw een hoog gemiddelde. Na de indrukwekkende 114,91 van een dag eerder tegen Kim Huybrechts kwam de nummer 1 van de wereld dit keer tot 106,6 gemiddeld per drie pijlen. Peterson kwam nog wel 2-3 voor, maar daarna was het Mighty Mike die de wedstrijd naar zich toe trok. 

Peter Wright heeft verrassend in de kwartfiales Phil Taylor weten te verslaan. Snakebite was met 10-6 te sterk voor The Power. Het opvallende was dat Taylor zowel een hoger gemiddelde als een hoger finishpercentage had dan Wright. 

Andrew Gilding staat voor het eerst in de halve finale van een major. Hij won in de kwartfinale met met 10-8 van Mensur Suljovic. De laatste halve finalist is Stephen Bunting. Hij versloeg Mervyn King met 10-6. 

Zondagavond worden de halve finales gespeeld. Bunting zal aantreden tegen Wright en Van Gerwen neemt het op tegen Gilding. Ook de finale zal vandaag nog worden gespeeld. 

Debunk conspiracy-theoriën op een simpele manier

Kurz Gesagt heeft een hele simpele methode om vreemde complottheorieën te debunken. Je stelt je bij elke theorie de eenvoudige vraag; "worden rijke en invloedrijke mensen hierdoor beïnvloed?'  Is het antwoord 'ja' dan is er geen complot.

Dus;

"De overheid brengt chemische troep in de atmosfeer om ons handelen te beïnvloeden of om ons ziek te maken in de vorm van chemtrails!"

Stel je de vraag:

"Ademen hele rijke of invloedrijke mensen als Barack Obama of Poetin?"

Het antwoord is 'ja', dus nee, er is geen complot.

Nu kun jij ook op een betrouwbare manier complotten over aliens, vaccinaties etc. debunken. Enjoy!

Jansrud houdt Noorse eer hoog op super-G

Skiër Kjetil Jansrud heeft zondag de Noorse eer op de super-G hoog gehouden. Voor het eerst in zijn loopbaan verzekerde hij zich op de discipline van de eindzege in een wereldbekerklassement. Hij volgde zijn landgenoot Aksel Lund Svindal op, die de afgelopen drie seizoenen op dit onderdeel de beste was.

"Het is de vierde keer op rij dat een Noor de kristallen trofee op de super-G wint. We zijn absoluut de beste op dit onderdeel", jubelde Jansrud.

Hij verzekerde zich voortijdig van de eindzege door zondag voor eigen publiek in Kvitfjell de super-G te winnen. Hij werd daarmee in de stand onbereikbaar voor de concurrentie. Naaste belager Dominik Paris uit Italië werd slechts vierde.

Jansrud verkleinde met zijn negende overwinning van het seizoen zijn achterstand op Marcel Hirscher in de algemene wereldbekerstand tot 52 punten. Toch acht hij de kans niet groot dat hij het verschil met de Oostenrijker nog kan goed maken. "Als Marcel blijft skiën zoals hij het hele seizoen al doet, dan wordt het lastig. Maar ik ga er volgende week voor in Kransja Gora en zie wel wat er gebeurt."

De Noor leidt ook in de tussenstand van de wereldbeker op de afdaling, maar zag Hannes Reichelt naderen. De Oostenrijker boekte zaterdag zijn tweede overwinning op rij.

Bij de vrouwen heroverde Lindsey Vonn met haar overwinning in Garmisch-Partenkirchen de leiding in het wereldbekerklassement op de super-G. Ze behaalde haar 65e overwinning in de wereldbeker, voor de Sloveense Tina Maze en de Oostenrijkse Anna Fenninger, die door Vonn in het klassement werd gepasseerd. Maze liep weer wat uit op Fenninger in de stand om de algemene wereldbeker. "Deze strijd is geweldig. Ik kan er bijna niet van slapen. Ik moet gefocust blijven op mijn doelen", aldus Maze.

Sifan Hassan oppermachtig naar eerste Nederlandse EK-goud

Sifan Hassan heeft zondag volledig aan de hoge verwachtingen voldaan bij de EK indoor atletiek in Praag. De atlete uit Arnhem veroverde met grote overmacht de gouden medaille op de 1500 meter. De 22-jarige hardloopster won afgelopen zomer ook de Europese titel outdoor op deze afstand.

De race was waarschijnlijk een van de meest opmerkelijke races in de historie van de EK indoor. Hassan nam direct na het startschot de leiding en lag na de eerste ronde van 200 meter al meters voor op de concurrentie. Ze soleerde vervolgens met een riante voorsprong naar de titel.

Bronzen Kupers: "Het is me gelukt"

Thijmen Kupers veroverde zondag voor het eerst in zijn hardloopcarrière een medaille op een internationale titelstrijd. De atleet uit Groningen won bij de EK indoor in Praag de bronzen medaille op de 800 meter. "Ik ging in de finale voor de gouden medaille, maar brons is ook prima. Ik heb een plak, het is me gelukt", zei hij aan de finish.

Kupers koos voor een andere tactiek dan zaterdag in de halve finales, toen hij vanaf de start de leiding nam en in een hoog tempo de race domineerde. In de finale zocht hij de eerste twee ronden de luwte. "Ik koos ervoor om halverwege te versnellen, maar het juiste moment vond ik nog moeilijk in te schatten. Toen de Pool me inhaalde, dacht ik: zilver is ook goed. En toen de Ier me ook nog passeerde, dacht ik: brons, ook prima. Ik ben er nog wat beduusd van."

Kwiatkowski wint proloog Parijs - Nice

De Pool Michal Kwiatkowski heeft zondag de proloog van Parijs-Nice gewonnen. De wereldkampioen was de snelste over 6,7 kilometer met start en finish in Maurepas. Het verschil met de Australiër Rohan Dennis was minder dan een seconde. De Duitser Tony Martin, ploeggenoot van Kwiatkowski bij Etixx-QuickStep, werd op zeven seconden derde.

Lars Boom was de beste Nederlander. De renner van Astana werd vijfde, op tien seconden van de winnaar.

Uitslagen Eredivisie 08/03/2015

Ajax heeft in de Eredivisie op het nippertje drie punten overgehouden aan het thuisduel tegen Excelsior. De Amsterdammers speelden geen goede wedstrijd, maar wonnen dankzij El Ghazi met 1-0. Feyenoord blijft enigszins in het spoor van Ajax dankzij de 3-0 zege op NAC Breda.

AFC Ajax

1 - 0

Excelsior

 83' El Ghazi    
 
 Gele kaart: Viergever (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.068
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Viergever
Boilesen
Bazoer
Serero (Sinkgraven/60)
Klaassen
El Ghazi
Schöne (Zivkovic/60)
Kishna (Andersen/84)
  Damen
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Stans
Auassar (Varela/62)
Van Mieghem
Van Weert (Vermeulen/84)
Botaka

Feyenoord

3 - 0

NAC Breda

 10' Immers
 62' Te Vrede
 75' Te Vrede
   
 
 Gele kaart: Van Beek (Feyenoord), Marcellis, Koch, Naah, Van der Weg (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Kongolo
Woudenberg (Verdonk/73)
El Ahmadi
Immers
Clasie
Toornstra (Boëtius/61)
Te Vrede
Manu (Achahbar/61)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch (De Kamps/25)
Van der Weg (Amieux/81)
Seuntjens
Swerts
De Zeeuw
Naah
Tighadouini (Borahsasar/78)
Falkenburg

Octavia Spencer wordt God

Octavia Spencer is gecast voor de rol van God. Dit meldt Variety.

Spencer, bekend van onder meer haar Oscar-winnende rol in The Help, zal de rol gaan spelen in de film The Shack, naar het boek van William P. Young. Dat boek ging al meer dan 18 miljoen keer over de toonbank in 39 verschillende talen.

De film vertelt het verhaal van een man (Forest Whitaker) die op een familieweekend zijn dochter kwijt raakt door ontvoering. De autoriteiten vinden bewijs voor moord in een hutje en daardoor moeten ze bevestigen dat zij waarschijnlijk niet meer in leven is. Wanneer de man echter vier jaar later een briefje krijgt (van God) om terug te gaan naar het desbetreffende hutje, vindt hij daar iets wat al zijn verstand te boven gaat.

De film zal geproduceerd worden door Lionsgate, dat al eerder succesvol bleek met het verfilmen van bestsellers. Het filmen zal in de lente gaan beginnen en de film moet vervolgens eind volgend jaar in de bioscopen te zien zijn.

Kate Moss valt fotograaf aan

Kate Moss is dit weekend in Parijs een fotograaf naar de keel gevlogen. Het 41-jarige model had genoeg van de paparazzi die haar achtervolgden en besloot uit te halen naar een van hen.

Kate wilde samen met Lady Gaga in de nacht van vrijdag op zaterdag Club Haussmann betreden. Maar dit ging maar moeilijk omdat er een horde paparazzi voor de deur stond. Kate was bijna bij de ingang toen ze zich ineens omdraaide en een fotograaf aanviel.

Moss wist de mouw van een fotograaf vast te grijpen en probeerde vervolgens naar hem uit te halen. Een bodyguard en een assistente zorgden er snel voor dat Kate de man niet sloeg en trokken het supermodel van de paparazzo af. Lady Gaga keek ondertussen geschokt toe, zo is te zien op foto's van New York Post.

Even later arriveerde de politie. De agenten vertrokken kort daarna, nadat was vastgesteld dat niemand gewond was geraakt.

Jeremy Renner in Captain America: Civil War

Na een stroom van geruchten over een wat langere tijd, gestart door de acteur zelf, is het nu dan toch bevestigd: Jeremy Renner zal te zien zijn in Captain America: Civil War.

Het nieuws werd bekend gemaakt door The Hollywood Reporter. Renner zal in de film zijn rol als Hawkeye weer oppakken, en alhoewel het personage niet echt aanwezig is in de storyline waarin Civil War zich afspeelt, is wel bekend dat Hawkeye altijd kritisch is op Tony Stark. Mocht het conflict dus plaatsvinden, is het te verwachten dat Hawkeye zich achter Captain America zal scharen.

Eerder werd al bekend dat Scarlett Johansson ook te zien zal zijn als Black Widow, en nu Renner opnieuw Hawkeye zal spelen valt een subplot zeker te verwachten.

De derde Captain America zal vanaf 5 mei 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Twee nieuwe mossoorten in Nederland gevonden

Twee voor West-Europa zeldzame mossoorten zijn voor het eerst in Nederland gevonden. De mossoorten kalkpurpersteeltje en schaduwdubbeltandmos zijn aangetroffen op de rand van het industrieterrein van Tata Steel in Velsen.

Een bijzondere ontdekking, vindt Henk Siebel van de mossenwerkgroep Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG). De ontdekking is zondagochtend bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels in Radio 1.

Kalkpurpersteeltje (Ceratodon conicus) komt nauwelijks voor in West-Europa. In Velsen is het op het parkeerterrein gevonden. De schaduwdubbeltandmos (Didymodon umbrosus) is massaal tegen de muur van een stalen loods gevonden.

Brandweer druk met bosbrand in Breda

In Breda is aan de Galderseweg een bosbrand ontstaan. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk.

De Veiligheidsregio meldt dat er verschillende brandweervoertuigen ter plaatse zijn om het vuur te bestrijden. Het zou gaan om een flinke brand. Omdat de locatie moeilijk te bereiken is zou het nog wel even kunnen duren voordat de brand onder controle is. 

Het gebied is ongeveer honderd bij honderd meter groot. Drie bluswagens met volle bemanning zijn er aan het werk.

De natuurbrandenmeter van Veiligheidsregio Midden- en West Brabant staat op groen, wat inhoud dat er een klein risico is op een natuurbrand.

Gordon doet mee aan eerste eigen bootcamp

Gordon heeft zich zondag in Blaricum in het zweet gewerkt tijdens zijn eigen bootcamp. Het is de eerste keer dat de zanger de sportieve dag organiseert.

Het waren vooral vrouwen die Gordon vergezelden in het natuurreservaat Blaricummerheide. Er werden twee bootcampsessies gegeven en komende zondagen staan ze ook weer op het programma. Waarschijnlijk zal Gordon niet elke zondagochtend in het park meedoen met de sportsessies.

Gordon maakte in januari bekend vanaf maart bootcamps te organiseren. De voormalige Topper doet dit in het kader van zijn koffiezaak Blushing. Zijn goedlopende koffietent opent binnenkort in Amsterdam twee nieuwe vestigingen, die zich meer gaan toeleggen op gezond eten en drinken.

Heineken legt quotum op bij kleine flesjes

Heineken Nederland legt een quotum op bij de distributie van kleine bierflesjes met draaidoppen onder supermarkten in verband met een sterk toegenomen vraag. Waarschijnlijk worden de flesjes op grote schaal opgekocht om te worden geëxporteerd naar Azië. Dat liet de bierbrouwer zondag weten.

Het gaat om flesjes van 25 centiliter. Heineken wil voorkomen dat Nederlandse consumenten de flesjes niet meer kunnen kopen en daarom wordt het quotum opgelegd. De maatregel geldt alleen voor de kleine flesjes van Heineken met verpakkingen van 6, 12 en 24 stuks. Voor de gewone flesjes van 30 centiliter van Heineken en de blikjes bier geldt de beperking niet.

Heineken onderzoekt momenteel de zaak. Volgens de brouwer kan de kwaliteit van het bier in het geding komen als de flesjes door derden naar Azië worden geëxporteerd.

Meer tv-aansluitingen in Nederland

Het aantal tv-aansluitingen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2014 met 20.000 gestegen tot 7,76 miljoen. Dat maakte marktonderzoeker Telecompaper zondag bekend.

Volgens Telecompaper werd de groei gedreven door een stijging van 0,6 procent bij het aantal digitale tv-aansluitingen. Bij het aantal analoge aansluitingen was juist een daling met 4,6 procent te zien.

Ongeveer 90 procent van de huishoudens heeft nu een digitale tv-aansluiting, aldus Telecompaper. Het gecombineerde Ziggo/UPC is de grootste tv-aanbieder van Nederland, gevolgd door KPN.

Defensieminister Jemen op de vlucht

De minister van Defensie van Jemen is de hoofdstad Sanaa ontvlucht en is uitgeweken naar de zuidelijke havenstad Aden. De regering waar Mahmoud al-Subaihi deel van uitmaakte trad vorige maand af nadat de sjiitische Houthi-rebellen in het land de macht hadden gegrepen in de hoofdstad. President Abed Rabbo Mansour Hadi vluchtte eerder al naar Aden.

Hoewel de regering aftrad stemde Al-Subaihi ermee in om aan te blijven, onder druk van de Houthi's. Ook een aantal andere ministers zit nog in Sanaa.

Al-Subaihi kwam zondag voor zonsopgang aan bij zijn huis even buiten Aden. Volgens bronnen in zijn entourage vertrok hij zaterdag uit Sanaa en reed hij de hele nacht door. Toen de Houthi's lucht kregen van Al-Subaihi's vlucht bestormden ze zijn huis in Sanaa, maar ze waren te laat. Ze troffen alleen enkele bewakers aan.

Batterij noodbaken MH370 was leeg

De batterij van het noodbaken van lijnvlucht MH370 was al ruim een jaar leeg voordat het toestel op 8 maart 2014 verdween. Dat staat in een rapport over de verdwijning dat zondag is verschenen. Van het vliegtuig is nooit een spoor gevonden. Aangenomen wordt dat het toestel neerstortte in de Indische Oceaan.

In het 584 pagina tellende rapport blijft geen enkel aspect van de vlucht en de bemanning onbelicht. De medische en financiële gegevens en training van het cabinepersoneel werden onderzocht, maar er werd niets vreemds gevonden. Hoe significant de lege accu is is nog de vraag, omdat de zwarte doos uit de cockpit in geval van nood ook een signaal uitzendt.

De zoektocht naar MH370 is nog steeds niet gestaakt en als het aan de Australische premier Tony Abbott ligt blijft dat voorlopig zo. De zoekteams richten zich op een gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer in de Indische Oceaan. De verwachting is dat de speurtocht in het huidige zoekgebied in mei wordt afgerond.

"Het niet kan voorgoed doorgaan, maar zolang er redelijke aanwijzingen zijn wordt er gezocht", zei Abbott. "We hebben een zoekgebied van zestigduizend kilometer. Als daar niks wordt gevonden is er nog een gebied van zestigduizend kilometer dat we willen doorzoeken en zoals ik al zei hebben we er vertrouwen in dat het vliegtuig wordt gevonden."

Vooral voor de nabestaanden is het gebrek aan informatie wrang. "Het is belangrijk om aan mensen duidelijk te maken dat we nog helemaal geen antwoorden hebben en dat de zoektocht moet doorgaan", zei Grace Subathirai Nathan, wier moeder passagier was in MH370.

De Maleisische premier Najib Razak gaf aan begrip te hebben voor de frustratie van de nabestaanden. "Het gebrek aan antwoorden en definitief bewijs, zoals wrakstukken, maakt het nog schrijnender", aldus Razak. "Maleisië heeft samen met zijn internationale partners het kleine beetje bewijs dat er is onderzocht. Maleisië blijft vastbesloten door te zoeken en we hopen dat MH370 wordt gevonden."

De meeste passagiers van MH370 waren Chinezen en de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi benadrukte dat zijn regering zich zal blijven inzetten voor de nabestaanden. "We zijn een jaar verder. Het vliegtuig is niet gevonden, maar de zoektocht gaat door. Vandaag moet een moeilijke dag zijn voor de nabestaanden. Wij leven met hen mee."

Atleet Kupers pakt EK-brons op 800 meter

De Nederlands atletiekploeg heeft bij de EK indoor atletiek de tweede bronzen medaille in de wacht gesleept. Thijmen Kupers eindigde als derde in de finale van de 800 meter. Maureen Koster veroverde dezelfde kleur zaterdag op de 3000 meter.

Het is Kupers' eerste plak op een internationaal titeltoernooi. Goud was voor de Pool Marcin Lewandowksi in een tijd van 1.46,67, het zilver ging naar de Ier Mark English in 1.47,20. Kupers, viervoudig Nederlands indoorkampioen en vorig jaar vijfde in de finale van de 800 bij de WK indoor in Polen, klokte 1.47,25, zijn beste tijd van dit seizoen.

Wozniacki wint tennistoernooi in Kuala Lumpur

Caroline Wozniacki heeft zondag aan de verwachtingen voldaan door het tennistoernooi van Kuala Lumpur te winnen. De Deense favoriet voor de eindzege versloeg in de eindstrijd Alexandra Dulgheru, zij het met moeite. De Roemeense won de eerste set, maar daarna sloeg Wozniacki toe: 4-6, 6-2 en 6-1.

De eindzege in Maleisië betekent voor Wozniacki de eerste toernooiwinst in 2015. Ze bereikte in januari wel de eindstrijd in Auckland, maar daar was Venus Williams haar de baas. In totaal heeft de 24-jarige Deense 23 toernooien op de WTA-tour gewonnen.

Haarkleur Kim Kardashian van blond naar wit

Kim Kardashian lijkt maar niet te kunnen beslissen welke haarkleur ze het mooist vindt. De vrouw van Kanye West heeft haar lokken wit geverfd, nadat ze eerder deze week nog een platinablonde coupe onthulde tijdens de Paris Fashion Week.

Kim verschanste zich zaterdagmiddag drie uur lang in de Parijse kapperszaak L'Atelier Blanc. Toen de 34-jarige realityster de salon verliet had ze opeens wit haar, zo blijkt uit foto's in handen van Daily Mail.

Kim zei eerder dat Madonna de inspiratie is geweest voor haar blonde haarkleur. Lange tijd had de socialite een foto van Madonna met platinablond haar op haar computer staan. En speciaal voor de Paris Fashion Week vond Kim de moed om haar lokken te verven.

Schippers snelt naar finale 60 meter, Mariano klaar

Dafne Schippers is zondag bij de EK indoor atletiek in Praag naar de finale van de 60 meter gesneld. De Utrechtse atlete won haar reeks in de halve finales in 7,10 seconden. Die tijd lag boven de 7,07 die ze vrijdag in de series liep, omdat haar start in de halve finale beduidend minder goed was. De Europees kampioene op de 100 en 200 meter outdoor loopt zondag rond 17.00 de finale.

Brian Mariano heeft zich niet in de finale kunnen lopen van de 60 meter bij de mannen. De Rotterdamse atleet rende naar de vierde plaats in zijn reeks van de halve finales in 6,64. Zowel klassering als tijd was niet goed genoeg voor een plek in de eindstrijd. Mariano, houder van het Nederlands record met 6,60, liep voor de derde keer deze winter 6,64. De Brit Richard Kitly, die vorig jaar de wereldtitel indoor veroverde, plaatste zich met een tijd van 6,53 als snelste voor de finale.

De Boer hoopt op Milik in Oekraïne

Arkadiusz Milik is mogelijk op tijd fit voor de uitwedstrijd van Ajax tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, donderdag in de achtste finales van de Europa League. De Poolse spits herstelt voorspoedig van een hamstringblessure, die hij vorige week in de uitwedstrijd bij PSV opliep.

"Het ziet er goed uit", stelde trainer Frank de Boer zondag voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Excelsior. "Maar met zo'n blessure blijft het wel even afwachten."

De Boer kan ook weer snel een beroep doen op Kolbeinn Sigthórsson. De concurrent van Milik voor de positie centraal in de aanval heeft geen last meer van een knieblessure. Hij maakt maandag zijn rentree bij Jong Ajax in het duel met Almere City.

Gewonden bij controle crosser in bos

In de bossen van Overloon (Brabant) zijn zondagmorgen twee opsporingsambtenaren gewond geraakt toen ze werden aangereden door een motorrijder die ze wilden controleren vanwege illegaal crossen. Ook de motorrijder raakte gewond, meldde de politie. Ze zijn alle drie naar het ziekenhuis gebracht.

De twee buitengewoon opsporingsambtenaren van het Brabants Landschap waren met collega's aan het controleren op wildcrossen in het bos bij de Groeningsedijk. Zij wilden drie motorrijders controleren, maar die draaiden hun gas open en wilden ervandoor. Daarbij botste er een motorrijder aan tegen het duo, dat te voet was.

Chinese export zeer sterk gestegen

De export van China is in februari met meer dan 48 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, onder meer dankzij een aantrekkende vraag vanuit de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers die zondag werden gepubliceerd door de Chinese overheid.

China exporteerde verder ook flink meer naar andere Aziatische landen. De opvallend sterke toename van de export van de tweede economie van de wereld hangt ook samen met de zwakke cijfers in februari vorig jaar. Bovendien worden de gegevens verstoord door de timing van het Chinese Nieuwjaar. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de uitvoer van China met 14 procent zou toenemen.

De Chinese import ging juist met ruim 20 procent omlaag op jaarbasis, door de zwakkere binnenlandse vraag in China en de gedaalde grondstofprijzen. Het handelsoverschot van China bedroeg vorige maand 60,6 miljard dollar (55,8 miljard euro).

Oogsten bijenkots wordt heel eenvoudig

Bijenkots, ook wel honing genoemd, wordt door ijverige bijen opgeslagen in de zeshoekige kamers van een bijenkorf. Om die honing te oogsten moet je je in een pak hijsen, de bijen verdoven met rook, de kast uit elkaar slopen, de raten schoonvegen, de honing filteren en vervolgens de hele boel weer in elkaar zetten.

Deze twee heren hebben daar iets op gevonden. De honingtap. Hiermee kunnen imkers nu in luttele minuten hun raat legen zonder de kolonie te verstoren.

Jongens in auto na wilde achtervolging gepakt

De politie heeft zaterdagavond na een achtervolging van zeker 35 kilometer vier minderjarige jongeren in een auto aangehouden. Het viertal van 15, 16 en 17 jaar was in Delft met hoge snelheid weggescheurd nadat ze een stopteken hadden genegeerd.

De wilde achtervolging, waaraan meerdere politiewagens meededen, ging over de A4 richting Amsterdam. Op deze weg werden snelheden van 180 kilometer per uur bereikt. Bij Roelofarendsveen schoot de auto op het laatste moment van de snelweg. De rit eindigde op een industrieterrein aan de Floraweg, waar de vier werden ingerekend.

Bij de aanhouding, die niet zonder verzet verliep, trokken agenten hun dienstwapen en werd een politiehond ingezet. Twee jongens liepen hondenbeten op. De verdachten komen uit Delft en Den Haag en zitten nog vast, liet de politie zondag weten.

De politie wilde de auto op de Burgemeestersrand in Delft controleren omdat het voertuig niet was verzekerd.

Vonn weer de beste op super-G

Skiester Lindsey Vonn heeft zondag met haar zege op de super-G van Garmisch-Partenkirchen de leiding heroverd in het wereldbekerklassement op die discipline. De Amerikaanse boekte haar 65e wereldbekeroverwinning met een voorsprong van 0,2 seconde op de Sloveense Tina Maze.

De Oostenrijkse Anna Fenninger werd derde, waardoor Vonn haar weer passeerde in het klassement. In de stand om de algemene wereldbeker vergrootte Maze haar voorsprong op naaste belager Fenninger.

Barcelona koploper na recordhattrick Messi

FC Barcelona heeft zondag optimaal geprofiteerd van de nederlaag van concurrent Real Madrid, een dag eerder bij Athletic Bilbao. De Catalanen haalden fors uit tegen Rayo Vallecano (6-1) en namen daardoor de koppositie in de Primera División over van Real. Lionel Messi onderscheidde zich weer eens met een hattrick, zijn 32e in alle competities namens Barcelona. Nooit eerder slaagde een speler er in voor een Spaanse club zo vaak ten minste driemaal te scoren in één duel.

Achter Messi volgen Telmo Zarra, die bij Athletic Bilbao in de jaren veertig en vijftig tot 31 hattricks kwam, Alfredo Di Stéfano (28) en Cristiano Ronaldo (27). Die laatste twee waren trefzeker als speler van Real Madrid.

Messi kwam op de topscorerslijst van dit seizoen op gelijke hoogte met Ronaldo; beiden scoorden tot dusverre dertig keer. Luis Suárez (2) en Gerard Piqué maakten de andere doelpunten voor Barcelona.

Doden bij raketaanval op VN in Mali

In Mali zijn zondagochtend drie mensen omgekomen bij een raketaanval op een VN-basis in de noordoostelijke stad Kidal. Een van de slachtoffers is een VN-soldaat, de twee anderen burgers. Twaalf mensen raakten gewond, liet de VN-missie weten.

Meer dan dertig raketten en granaten raakten de basis rond 05.40 uur. De aanval werd gelanceerd van ongeveer twee kilometer van de VN-basis. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet direct opgeëist, maar een soortgelijke aanval in september werd geclaimd door de extremistische islamitische organisatie Ansar Dine.

De aanslag komt een dag nadat islamitische radicalen een restaurant in de hoofdstad Bamako aanvielen. Hierbij vielen vijf doden, onder wie een Fransman en een Belg. Daarnaast raakten negen mensen gewond. Onder hen twee Zwitserse experts die werkten voor de VN-missie. Zij zijn naar Senegal vervoerd om te worden behandeld.

Islamitische extremisten kregen in 2012 controle over het noorden van Mail met het doel daar de sharia in te voeren. Franse strijdkrachten leidden begin 2013 een militaire operatie die een groot deel van de aan Al-Qaida gelieerde extremisten verdreef uit het gebied waar zij de hand op hadden gelegd. Hoewel geweld in Bamako sindsdien zeldzaam is, is de situatie in het noorden onverminderd onveilig.

Henneplucht verraadt nerveuze Vlaardinger

Een hele sterke henneplucht en nerveus gedrag, heeft een 42-jarige man uit Vlaardingen tegen de lamp doen lopen. De man reed zaterdag aan het eind van de middag met een bestelbus door Delft. Bij een controle rook de politie een hele sterke henneplucht. Bovendien gedroeg de man zich zeer nerveus. Bij inspectie bleek hij 92 kilo hennep, verdeeld over zeven grote dozen, te vervoeren. De man is aangehouden en de bestelbus is in beslag genomen, heeft de politie zondag laten weten.

In het onderzoek naar de herkomst van de hennep doorzocht de politie vervolgens onder meer een opslagruimte. Daar werd nog eens 24 kilo gevonden en professioneel verpakkingsmateriaal.

Uitslag FC Groningen - FC Dordrecht

In het Euroborg Stadion werd het duel gespeeld tussen FC Groningen en FC Dordrecht. De thuisclub won met 2-0 door treffers van Albert Rusnák en Tjaronn Chery. Hieronder vindt je de karakteristieken.

FC Groningen

2 - 0

FC Dordrecht

 43' Rusnák
 90+1 Chery
   
 
 Gele kaart: Tibbling, Rusnák, (FC Groningen), Lima, (FC Dordrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Botteghin
Lindgren
Burnet
Rusnák
Tibbling (v.Nieff/46)
Chery
Kieftenbeld
Mahi (Bacuna/83)
v.d.Velden (Islamovic/63)
  Kurto
v.Deelen (Goossens/ 58)
Haddad
Lima (Ten Voorde/75)
Gosens
v.Overeem
Steenvoorden
J.Fortes
Klaiber
Lieder
Korte (Biekman/76)

Gouda sluit illegaal clubhuis No Surrender

De gemeente Gouda heeft met steun van de politie een illegaal clubhuis van motorclub No Surrender gesloten. In een bedrijfspand had de motorclub een bar en bestuursruimte ingericht. Dat liet de gemeente zondag weten na een bericht van Omroep West.

De gemeente deed de ontdekking vrijdag nadat signalen waren binnengekomen over mogelijke illegale horecapraktijken van de bikers. In het pand aan de Gouderaksedijk waren toen elf mensen aanwezig. Niemand werd aangehouden.

Op basis van landelijk beleid zegt de gemeente zo min mogelijk ruimte te willen geven aan illegale activiteiten van zogeheten outlaw motorcycle gangs. Daartoe wordt ook No Surrender gerekend.

Bekeken wordt nog of er consequenties zijn voor de huurder, verhuurder, eigenaar en bezoekers, liet een woordvoerster weten. De ruimtes zijn voorzien van nieuwe sloten en verzegeld.

Wintels: "Streep onder dopingverleden met onderzoek"

Met de publicatie van het internationale onderzoek naar misstanden in het wielrennen kan een streep worden gezet onder het dopingverleden. Dat hoopt voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielrenunie KNWU. "Hopelijk is dit een afsluiting van een moeilijke tijd die al even achter ons ligt. Ik hoop dat het wielrennen er nog meer lessen uit kan trekken", aldus Wintels.

De internationale wielerunie UCI publiceert maandag de bevindingen van de onafhankelijke commissie (CIRC). Deze commissie, voluit Cycling Independent Reform Commission, deed sinds begin vorig jaar onderzoek naar problemen binnen de wielersport. Vooral de rol van de UCI ten tijde van het veelvuldig dopinggebruik in het wielrennen wordt daarin belicht.

Wintels gaat ervan uit dat het onderzoek vooral zal bevestigen wat de afgelopen jaren over het gebruik van verboden middelen naar buiten is gekomen. Diverse renners, onder wie de Amerikaan Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour, hebben bekend veelvuldig doping te hebben gebruikt.

"Nationaal hebben we al een dergelijk onderzoek gedaan met de commissie Sorgdrager. We hebben hiermee aangegeven het probleem onder ogen te willen zien. Ik ga ervan uit dat in het internationale onderzoek eenzelfde soort beeld zal zijn opgetekend. Ik verwacht een somber beeld, want na het onderzoek van de commissie Sorgdrager weten we al dat een overgroot deel van de renners aan het eind van de jaren negentig en begin deze eeuw doping gebruikte."

Wintels merkt dat het nationale onderzoek nu een positief effect heeft op het wielrennen. "We hebben daarna de juiste maatregelen genomen en je ziet dat het vertrouwen terugkomt. Sponsors als Jumbo, Lotto en Roompot zijn weer in het wielrennen gestapt. Het maakt de sport weer zuiver. Hopelijk is dat straks wereldwijd ook zo."

Het rapport is zeer kritisch op de UCI, meldde zaterdag oud-voorzitter Hein Verbruggen. "Achteraf is het makkelijk praten", vindt de sportbestuurder in ruste die naar eigen zeggen wordt gevrijwaard van corruptiebeschuldigingen.

WK-brons paralympisch skiester Jochemsen

Anna Jochemsen heeft zaterdag in het Canadese Panorama bij het WK aangepast skiën brons veroverd op de supercombinatie. De 29-jarige atlete stond na de super-G nog op de vierde positie, maar wist op de slalom een plek naar voren te schuiven. Het was de eerste medaille voor Nederland bij dit WK.

De Franse Marie Bochet was een klasse apart en greep het goud. Op de slalom klokte Jochemsen achter haar de tweede tijd, maar in het klassement over beide onderdelen was de Duitse Andrea Rothfuss sterker. Het Nederlandse selectielid snelde op één been naar de eerste WK-medaille uit haar carrière. "Als ik de super-G beter had gedaan, was zilver haalbaar geweest. Maar ik ben hier ook heel blij mee!", meldde Jochemsen, die nog uitkomt op de reuzenslalom en slalom.

Feyenoord met Manu en Woudenberg

Elvis Manu keert zondag bij Feyenoord als basisspeler terug in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. De snelle aanvaller, weer topfit na een liesblessure, krijgt van trainer Fred Rutten de voorkeur boven Jean-Paul Boëtius. De laatste begint in De Kuip op de bank.

In de Rotterdamse defensie maakt Lucas Woudenberg zijn competitiedebuut in het basisteam. Hij vervangt als linksback Miquel Nelom, die last heeft van een liesblessure. Verdediger Calvin Verdonk zit voor de eerste keer bij de wedstrijdselectie van Feyenoord.

Ajax met Schöne tegen Excelsior

Lasse Schöne begint zondagmiddag met Ajax aan de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Deen vervangt in de uitverkochte ArenA de geblesseerde Arkadiusz Milik. Hij vormt de aanval met Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna.

De basisformatie van Ajax kent verder geen verrassingen. Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Thulani Serero starten op het middenveld. Doelman Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Nick Viergever en Nicolai Boilesen vormen de defensie van de club uit Amsterdam.

Niklas Moisander maakt geen deel uit van de selectie. Hij wordt vervangen door Keny Tete. Ajax heeft nog niet bekend gemaakt waarom de Fin zondag is afgehaakt.

Jansrud zeker van eindzege World Cup super-G

Skiër Kjetil Jansrud heeft zich zondag voor het eerst in zijn loopbaan verzekerd van de eindzege in een World Cup-klassement. Dat deed de Noor door voor eigen publiek de super-G in Kvitfjell te winnen. Hij werd daarmee onbereikbaar voor de concurrentie in de stand op die discipline. Naaste belager Dominik Paris uit Italië werd 'slechts' vierde.

Jansrud had 0,24 seconden voorsprong op de Oostenrijker Vincent Kriechmayr. De Canadees Dustin Cook werd derde. Onder zware omstandigheden vielen elf van de dertig topskiërs uit.

Belgisch gezin bij Syrische grens weggestuurd

Een Belgisch echtpaar met een vierjarig kind is in Turkije bij de Syrische grens aangehouden. Het gezin wilde zaterdag in de buurt van Karkamis, niet ver van de rivier de Eufraat, de grens naar Syrië oversteken om naar het gebied van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te gaan. Een patrouille van de Turkse grenswacht betrapte de drie echter. Ze worden uitgezet, aldus de autoriteiten.

De aantrekkingskracht van de soennitische extremisten in Syrië en Irak reikt ver. Twee Australische broers van zestien en zeventien jaar oud wilden vrijdagavond vanuit Sydney naar het Midden-Oosten vliegen. Na de bagage van de twee te hebben doorzocht, concludeerde de grenswacht op het vliegveld dat ze met mogelijke jihadisten te maken hadden. De Australische premier Tony Abbott heeft de twee "jonge misleide Australiërs" genoemd. De minister van Immigratie, Peter Dutton zei dat het "nog kinderen zijn, geen moordenaars". De ouders wisten niets van de plannen van de twee.

Belgisch gezin bij Syrische grens weggestuurd
Belgisch gezin bij Syrische grens weggestuurd (Foto: ANP)

Saudi-Arabië is grootste wapenimporteur

Saudi-Arabië heeft India vorig jaar ingehaald als 's werelds grootste wapenimporteur. Dat maakte het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS bekend.

Volgens IHS gingen de importen van defensieapparatuur in Saudi-Arabië met 54 procent omhoog. Vanwege de onrust in het Midden-Oosten breidt het land zijn militaire capaciteit drastisch uit. Voor dit jaar wordt verwacht dat Saudi-Arabië zijn wapenimporten met 52 procent gaat verhogen tot 9,8 miljard dollar (9 miljard euro).

De totale wereldwijde wapenhandel ging in 2014 voor het zesde jaar op rij omhoog, aldus IHS. De handel steeg met meer dan 13 procent tot een waarde van 64,4 miljard dollar. De grootste wapenexporteurs van de wereld zijn de Amerikaanse concerns Boeing, Lockheed Martin en Raytheon.

'Stuntturner' Bretschneider lang eruit

De Duitse turner Andreas Bretschneider is voor een half jaar uitgeschakeld vanwege een afgescheurde achillespees. Bretschneider werd een bekendheid nadat hij aan de rekstok een nieuw element had ontwikkeld met een niet eerder toegekende moeilijkheidsgraad: de internationale turnfederatie FIG beloonde het element twee weken geleden met de tot dan nog niet bestaande H-status.

Bretschneider liep de blessure zaterdag op bij een wedstrijd in Saarbrücken. De mogelijke concurrent van Epke Zonderland mist de Europese titelstrijd in april in Montpellier en moet maar afwachten of hij in oktober fit genoeg is voor de WK in Glasgow. Hij werd zondag in Chemnitz geopereerd.

CD: Kelly Clarkson - Piece By Piece

Piece By Piece is rustiger dan we van Clarkson gewend zijn, maar daar is – op enkele nummers na – niets mis mee. Tekstueel gezien zijn het nog steeds echte Clarkson-nummers, die gaan over gebroken harten, moed houden en het in jezelf geloven. Clarkson heeft haar eigen verklaring voor de persoonlijke noot en passie op het album. Tegen Billboard zei ze: ‘I was super hormonal while making this record, so it’s very intense and with passionate vocals.’ Dat is één verklaring. Een tweede is dit: Kelly Clarkson is een geweldige zangeres die meer eer verdient dan ze krijgt. Oftewel: Kelly Clarkson rocks.

Meerdere synopsissen Game of Thrones gelekt

Meer en meer informatie over het vijfde seizoen van de razendpopulaire tv-serie Game of Thrones lekt uit. Al eerder werden de eerste vier afleveringstitels gelekt en nu zijn hier ook de synopsissen van de eerste drie aflevering.

Het is altijd oppassen met Game of Thrones, wat betreft spoilers. Hierbij volgt dus een SPOILERALERT

Episode #41: “The Wars to Come”: Cersei en Jaime proberen gewend te raken aan een wereld zonder Tywin. Varys onthult een complot aan Tyrion. Dany krijgt te maken met nog een bedreiging voor haar macht. Jon moet kiezen tussen twee koningen. 

Episode #42: “The House of Black and White”: Arya komt aan in Braavos. Pod en Brienne krijgen een probleem onderweg. Cersei is bang dat haar dochter niet meer veilig is, aangezien Ellaria Sand op zoek is naar wraak voor de dood van haar man Oberyn. Stannis probeert Jon in zijn macht te krijgen. Een adviseur probeert dit bij Dany.

Episode #43: “High Sparrow”: In Braavos ziet Arya de 'God met de Vele Gezichten' (Many-Faced God). In King’s Landing geniet koningin Margaery van haar nieuwe echtgenoot. Tyrion en Varys lopen over de Brug van Volantis. 

Zoals altijd, zijn de omschrijvingen weer cryptisch en geven ze over het algemeen weinig informatie. Wel wordt duidelijk dat er opnieuw enigszins afgeweken wordt van de rollen die de personages in het boek hebben. 

Op 12 april is de eerste aflevering te zien op HBO.

Sky laat Knaven niet vallen na dopingbeschuldigingen

Servais Knaven hoeft ondanks een mogelijk dopingverleden niet te vrezen voor zijn baan als ploegleider bij wielerploeg Sky. De Britse ploeg reageert daarmee op een bericht in de krant Mail on Sunday waarin staat dat Knaven in zijn tijd als renner van TVM verboden middelen zou hebben gebruikt.

"We nemen deze beschuldigingen zeer serieus en hebben de verkregen informatie overgedragen aan drie onafhankelijke experts", meldt de ploeg zondag op de website. "Naar hun mening is er geen sprake van bewijs dat Servais doping zou hebben gebruikt en hij houdt zelf ook zijn onschuld vol."

Sintnicolaas stijgt weer naar vierde plaats

Eelco Sintnicolaas is zondag op de tweede dag van de zevenkamp bij de EK indoor atletiek in Praag een plek gestegen. De titelverdediger eindigde op het vijfde onderdeel, de 60 meter horden, als vierde en staat nu ook weer op deze plaats in de tussenstand. De Nederlandse atleet heeft 4328 punten. De Tsjechische nummer drie Adam Helcelet heeft 4339 punten.

Het verschil met de Rus Ilya Shkurenyov werd wel groter. De leider in het klassement won op de horden en heeft nu 4529 punten. Voor de atleten staat nog het polsstokhoogspringen en de 1000 meter op het programma. Het eerste van die twee onderdelen is doorgaans veruit het beste onderdeel van Sintnicolaas.

Motorcrosser Herlings ook in Thailand oppermachtig

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondag de Grote Prijs van Thailand gewonnen in de MX2-klasse. De 20-jarige Brabander won, net als vorige week bij de openingswedstrijd in Doha, beide manches. Op het circuit van Nakhonchaisri hield de KTM-rijder in de eindstand de Let Pauls Jonass (KTM) en de Fransman Dylan Ferrandis (Kawasaki) achter zich.

Herlings, de MX2-wereldkampioen van 2012 en 2013, heeft het maximum aantal van 100 punten. Ferrandis is tweede met 78 punten, Jonass derde met 70. De derde GP van het seizoen wordt op 29 maart in Argentinië verreden.

Vijf verdachten voorgeleid voor moord op Nemtsov

Vijf verdachten moeten voor de rechter komen voor de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Een woordvoerder van een Russische rechtbank liet zondag weten dat het vijftal is afgeleverd om te worden voorgeleid.

Woordvoerder Anna Fedeeva zei dit tegen verslaggevers buiten de rechtbank. Haar boodschap komt een dag nadat de federale veiligheidsdiensten bekend hadden gemaakt dat twee verdachten in hechtenis zijn genomen. Russische nieuwsagentschappen berichtten zaterdagavond dat twee nieuwe verdachten waren opgepakt, en een van de onderzoeksleiders maakte melding van een vijfde verdachte.

Ondanks de belofte van president Vladimir Poetin er alles aan te doen om de daders te berechten, blijven de details rondom de moordzaak in nevelen gehuld.

Ivanovic strandt in halve finale

Ana Ivanovic is er zaterdag niet in geslaagd de finale te bereiken bij het tennistoernooi van Monterrey. De Servische nummer één van de plaatsingslijst verloor van de als derde geplaatste Caroline Garcia. De Française won in twee sets: 6-1 en 6-4.

Ook de als tweede geplaatste Italiaanse Sara Errani mist de eindstrijd. De Zwitserse Timea Bacsinszky was na een spannende driesetter de winnares: 6-0, 4-6 en 7-6 (3). Met Bacsinszky waren de vier hoogst geklasseerde speelsters in Monterrey doorgedrongen tot de halve finales.

Wolf laat zich opnieuw zien in Drenthe

De wolf die zaterdag was opgedoken in Drenthe, heeft zich dit weekeinde nog meermalen laten zien in de provincie. Dat zei de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (Natuur) zondag.

Zo is het dier zondagochtend gespot in Aa en Hunze (in de buurt van Assen). Zaterdag was hij Nederland binnengekomen via het buitengebied van Emmen, in het zuidoosten van Drenthe.

Het is voor het eerst sinds 1897 dat in Nederland weer een wolf rondloopt. Foto's van het dier, dat eerder ook al over de grens in Duitsland was waargenomen, hebben 100 procent zekerheid gegeven.

De provincie, die blij is met de komst van het dier, heeft in de tussentijd ook een melding over een doodgebeten schaap binnengekregen. Als blijkt dat dit door de wolf komt, heeft een eigenaar recht op een uitkering via de provincie uit het landelijk faunafonds, vertelt Munniksma.

Bertens mist finale dubbelspel in Monterrey

Tennisster Kiki Bertens is er zaterdag (lokale tijd) in het Mexicaanse Monterrey met haar dubbelpartner Johanna Larsson niet in geslaagd de finale te bereiken. De Canadese Gabriela Dabrowski en de Poolse Alicja Rosolska waren in twee sets te sterk voor het Nederlands/Zweedse koppel: 6-2 en 7-5.

Met Larsson bereikte Bertens een week eerder ook al de halve finales in Acapulco en de kwartfinales op de Australian Open. In Hobart veroverden ze de titel.

Conducteur in Helmond mishandeld

Een man heeft zaterdag een conducteur van de NS mishandeld omdat hij een boete voor zwartrijden kreeg. Dat gebeurde in Helmond. De conducteur heeft een station verder, in Eindhoven, aangifte gedaan bij de politie. De zwartrijder is inmiddels aangehouden. De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. "Maar hij is wel heel erg geschrokken'', aldus een woordvoerster van de NS zondag.

Afgelopen vrijdag werd in Hoofddorp ook een conducteur van de NS mishandeld. Zij liep meerdere breuken in haar gezicht op door klappen van een reiziger.

Voor veel medewerkers van de spoorwegen is de maat vol na al het geweld. Een kleine groep NS'ers hield vrijdagmiddag een protestactie bij Hoofddorp en maandagochtend gaan treinmachinisten toeteren uit protest.

Juncker bepleit Europees leger

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, bepleit de vorming van een Europees leger. Europa moet Rusland tonen dat ze haar waarden verdedigt en met een eigen leger kan Europa geloofwaardig op dreigingen reageren. Dit zei Juncker in een zondag in de Duitse krant Die Welt gepubliceerd vraaggesprek.

"Dat (Europese) leger zou ons helpen een gezamenlijke buitenlandse en veiligheidspolitiek te voeren en gezamenlijk de verantwoordelijkheid van Europa in de wereld op ons te nemen." Zo kan de Europese Unie met een leger reageren op de bedreiging van de vrede in een lidstaat of in een buurland.

Maandag presenteert ex-NAVO-chef en voormalig buitenlandcoördinator van de EU Javier Solana in Brussel het stuk Meer Unie in Europese Defensie, waarin deskundigen een nieuwe Europese veiligheidsstrategie aanbevelen. 

Juncker bepleit Europees leger
Juncker bepleit Europees leger (Foto: ANP)

Rallyrijder Tänak rijdt Mexicaans meer in

Rallyrijder Ott Tänak zorgde tijdens de WK-rally van Mexico voor een opmerkelijke crash. De Est raakte de controle over het stuur kwijt en reed een meer in. Zowel Tänak als co-piloot Ragio Molder wisten binnen enkele seconden uit de auto te klimmen en naar de kant te zwemmen, terwijl hun Ford Fiesta naar de bodem zonk.

Het ongeval gebeurde op de derde proef van de rally, in de buurt van Guanajuato. Het M-Sportteam slaagde er wonderbaarlijk in om de auto uit het water te halen en zodanig te repareren dat het duo hun rally kon vervolgen. Succesvol ging dat uiteraard niet meer, inmiddels staat Tänak na 18 van de 21 proeven op de laatste plaats. Sebastien Ogier uit Frankrijk gaat ruim aan de leiding, voor de Noren Mads Østberg en Andreas Mikkelsen.

De crash van Tänak en Molder (Bron: YouTube)

Voetbaltokkies opgepakt na mishandeling agent

Twee supporters voetbaltokkies van SC Cambuur zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in Leeuwarden na de mishandeling van een agent en het bedreigen van een steward.

De politieman wilde bemiddelen tijdens een ruzie tussen de steward en Cambuursupporters voetbalterroristen. Daarbij sloeg een 42-jarige man tokkie de agent en bedreigde een 16-jarige man kneus de steward. De twee verdachten komen uit Arum.

Het voorval had plaats op het Cambuurplein, bij het stadion, nadat een bus met Cambuur-fans was teruggekeerd uit Zwolle. De Friese ploeg had daar met 6-1 verloren van PEC.

MH370 is al een jaar spoorloos

Precies een jaar is het vliegtuig met vluchtnummer MH370 spoorloos. Het verdween op 8 maart 2014 van de radar toen het van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking vloog. Geen mens weet waar het is gebleven.

Vermoedelijk maakte het vliegtuig rechtsomkeert en stortte het na uren vliegen in een afgelegen gebied in de Indische Oceaan. Daar zoekt het Nederlandse bedrijf Fugro in opdracht van de Australische overheid op de zeebodem naar het wrak, maar ook die zoektocht is vooralsnog vruchteloos gebleken.

De vraag is hoe lang er nog gezocht blijft worden naar het toestel. Als het aan China ligt blijft de zoektocht doorgaan. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zondag. Maar Australië, dat een leidende rol heeft in de zoektocht, liet eerder deze maand uit monde van vice-premier Warren Truss weten dat er 'niet eeuwig' kan worden gezocht.

De geliefden van de 239 voornamelijk Chinese inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines verkeren dus nog altijd in onzekerheid over het lot van die mensen. Algemeen geaccepteerd is dat ze zijn omgekomen. Malaysia Airlines houdt een herdenking op zondag.

Booy vertrekt bij Go Ahead Eagles

Foeke Booy stopt aan het einde van dit seizoen als trainer-coach van Go Ahead Eagles. Dat heeft de eredivisionist uit Deventer zondag bekendgemaakt. "Mijn gevoel zegt dat ik aan iets anders toe ben", lichtte Booy zijn besluit toe. "De club moet verder en verdient het dat ik nu al duidelijkheid verstrek."

Booy eindigde in zijn eerste seizoen (2013/14) met het gepromoveerde Go Ahead als tiende in de eredivisie. Dit seizoen zijn de resultaten minder en bezet de ploeg na 26 speelronden de vijftiende plaats.

Hawks verrassend onderuit bij 76'ers

Na zes overwiningen op rij hebben de basketballers van de Atlanta Hawks zaterdag weer eens verloren. Dat gebeurde verrassend genoeg bij de Philadelphia 76'ers, een jong en onervaren team dat geen enkel zicht heeft op de play-offs in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Titelkandidaat Atlanta ging met 92-84 onderuit.

Coach Mike Budenholzer had zijn basiskrachten Paul Milsap, Kyle Korver en DeMarre Carroll rust gegeven. Dat bleek achteraf niet zo'n goed idee. "Dit was niet onze beste avond", erkende de coach van de Hawks die al zeker zijn van een plaats in de play-offs.

Overige uitslagen
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 95-89
Cleveland Cavaliers - Phoenix Suns 89-79
Miami Heat - Sacramento Kings 114-109 OT
New York Knicks - Indiana Pacers 86-92
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 121-113
Milwaukee Bucks - Washington Wizards 91-85
Denver Nuggets - Houston Rockets 100-114 

Wijnaldum wil ongelijk Van Hanegem bewijzen

Aanvoerder Georginio Wijnaldum van PSV wil dolgraag bewijzen dat Willem van Hanegem ongelijk heeft. De Kromme schreef afgelopen week in zijn column dat het Eindhovense elftal zomaar in elkaar kan storten, na de verloren topper tegen Ajax. De koploper van de eredivisie herstelde zich zaterdag echter met een oppermachtige overwinning op Go Ahead Eagles (0-3). "Willem heeft veel verstand van voetbal, die roept niet zomaar iets. Daarom ga ik niet al na één wedstrijd zeggen dat hij ongelijk heeft. We bewijzen pas het tegendeel als we blijven winnen", zegt Wijnaldum.

Terwijl ploeggenoot Memphis Depay naast hem in de catacomben van de Adelaarshorst keihard terugsloeg naar zijn criticasters, bleef Wijnaldum rustig. De 24-jarige Rotterdammer weet met al zijn ervaring dat kritiek alleen op het veld kan worden weerlegd. Natuurlijk had Wijnaldum gehoord en gelezen dat 'kenners' voorspelden dat de titel van PSV nog wel eens in gevaar zou kunnen komen, ondanks een riante voorsprong op Ajax. "Met deze spelers heeft PSV een elftal dat zo in elkaar kan storten", schreef Van Hanegem in het AD. Wijnaldum: "Willem zegt dat niet zomaar. Hij zal een paar dingen hebben gezien die hem aan het twijfelen brachten."

PSV nam de twijfels zaterdag in 45 wervelende minuten weg tegen Go Ahead Eagles. Wie had gerekend op een bibberende ploeg die stijf stond van de spanning, kwam bedrogen uit. Het elftal van trainer Phillip Cocu speelde de thuisclub bij vlagen weg en had de wedstrijd bij rust al beslist. "Mentaal zit het wel goed bij ons. We hebben weer laten zien een sterk team te zijn", zei aanjager Wijnaldum. "Wij kunnen tegenslagen overwinnen, de nare smaak van vorige week is weggespoeld."

Toch liet Wijnaldum de kans liggen om alle criticasters op hun plek te zetten, zoals Depay - die persoonlijk flink was aangepakt - wel deed. "Ach, iedereen mag zijn mening hebben. Zeker bij een topclub krijg je na een nederlaag kritiek. Ik hoorde dat mensen dachten dat wij zouden instorten. Nou, nu in ieder geval niet, maar dit is pas één wedstrijd. Het is te makkelijk om te zeggen: zie je wel, het klopt niet. We bewijzen pas echt het tegendeel als we dit vasthouden en de komende wedstrijden ook winnen."

Acht duels voor het einde van de competitie heeft PSV aan kop van de ranglijst, ondanks de uitglijder tegen Ajax, nog steeds een royale marge. Het is niet meer de vraag of PSV kampioen gaat worden, maar wanneer. "Wij weten zeker dat we kampioen kunnen worden, alleen we moeten er wel wat voor doen", benadrukt Wijnaldum. "We blijven gefocust, want we hebben nog niets."

VVD en PvdA winnen in peilingen

Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Staten verkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één. PVV en D66 dalen juist twee zetels. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De winst van de VVD heeft volgens De Hond waarschijnlijk deels te maken met de stelling van premier Mark Rutte bij het RTL-debat dat hij liever heeft dat jihadisten sneuvelen in hun strijd dan dat ze naar Nederland terugkeren.

Vrijwel alle VVD- en PVV-kiezers staat daar achter. Zelfs onder D66-kiezers was 39 procent het met hem eens, zo blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling.

De afgelopen drie maanden waren er weinig verschuivingen in de peilingen. Over tien dagen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Het stembureau komt naar u toe

Als de kiezer niet naar het stembureau komt, dan komt het stembureau wel naar de kiezer. Mensen hoeven tegenwoordig niet per se naar de basisschool of het wijkcentrum in hun buurt te gaan. Ze kunnen steeds vaker hun stem uitbrengen op openbare plaatsen. Op stations bijvoorbeeld, of tussen de winkels op Schiphol Plaza. Bij de komende verkiezingen op 18 maart gaat het nog een stap verder: sommige kiezers hoeven nauwelijks de deur uit.

Tot 2010 konden kiezers alleen naar één stembureau. Welke dat was, werd vooraf voor hen bepaald. Dat hoeft niet meer, mensen mogen tegenwoordig zelf kiezen. Dat maakt gemeenten creatief. Ze steken elkaar de loef af met bijzondere stembureaus. Zo vaart een motorbootje rond door de Biesbosch in Noord-Brabant. Het schip legt her en der aan. De paar inwoners van het uitgestrekte natuurgebied kunnen zo stemmen. Zoiets is nieuw in Nederland. In Rusland gebeurt het vaker. Boven de poolcirkels vliegen helikopters de eindeloze toendra af, van nomade naar nomade. De kiezers blijven waar ze zijn, de verkiezingen komen naar ze toe. Hun huis is hun stembureau.

De gemeente Zuidplas in Zuid-Holland doet het dit jaar juist op zijn Amerikaans. In de buurt van de N219 staat straks een drive-in stembureau. Automobilisten rijden het terrein op, lopen naar het stembureau, maken hun keus en rijden weer door. ,,Kiezers op de fiets en in een scootmobiel/rolstoel kunnen tot in het stemhokje rijden'', aldus de gemeente. Democratie als een pitstop.

In een land als Estland hoeft zelfs dat niet meer. Burgers kunnen digitaal stemmen, zonder dat ze ooit een voet in een stemhokje zetten. Bij de parlementsverkiezingen afgelopen weekend bracht een op de drie Esten per computer zijn stem uit. Maar daar trekt Nederland een grens. Voor ons is het geen optie. ,,De techniek schrijdt voort, maar ook de mogelijkheden om de zwakke plek op te zoeken. Het is veel te kwetsbaar, veel te fraudegevoelig'', legt de Kiesraad uit.

Internetactivist Rop Gonggrijp, oprichter van provider XS4ALL, deelt die kritiek. Hij voerde in het verleden strijd tegen de stemcomputers. Met succes. Sinds 2009 stemmen we weer met een rood potlood. "We hebben toen gezegd: we kijken of de techniek beter wordt. Maar sindsdien is er zoveel gekomen waar je je hart bij vasthoudt.'' De onthulling van Edward Snowden over Amerikaanse afluisterpraktijken bijvoorbeeld. De problemen met Diginotar, dat onveilige veiligheidscertificaten voor websites maakte. Of Stuxnet, een computerworm die het Iraanse nucleaire netwerk saboteerde. Gonggrijp: "Internetstemmen komt niet dichterbij, het drijft juist steeds verder weg. Het is alleen maar onveiliger geworden en dat moet je niet willen.''

Weer duizenden lopers voor City-Pier-City

Duizenden lopers gaan zondag in Den Haag weer op pad voor de 41ste editie van de City-Pier-City. Aan de start op het Malieveld komen niet alleen liefhebbers, maar ook binnen- en buitenlandse toppers.

De echte wedstrijdlopers komen voor de halve marathon. Die wedstrijd geldt voor de Nederlandse atleten als het nationaal kampioenschap. Maar ook andere fanatiekelingen kunnen starten voor de halve marathon. De lopers komen onder meer langs de Scheveningse haven en de boulevard.

Kinderen kunnen meedoen aan een loop van 1 of 2,5 kilometer. Verder zijn er parcoursen uitgezet over 5 en 10 kilometer. Omdat het zondag een mooie dag wordt, hebben de organisatoren gewaarschuwd voor lenteachtige temperaturen. De atleten krijgen dan ook het advies vooraf en tijdens de wedstrijd voldoende te drinken.

De eerste City-Pier-City was in 1975. Het startpunt was toen nog het Lange Voorhout.

Bloedbad door Nederlands leger jaagt nog angst aan in Indonesië

De naam Westerling jaagt na bijna zeventig jaar nog altijd schrik aan in Zuid-Sulawesi in Indonesië. Iedereen kent de verhalen over Nederlandse militairen die volgens de naar kapitein Raymond Westerling vernoemde methode 's nachts kwamen, dorpelingen bijeendreven en mannen standrechtelijk executeerden.

De verantwoordelijken zijn nooit vervolgd. Maar de rechtbank in Den Haag beslist woensdag of een groep kinderen en weduwen van slachtoffers recht heeft op een schadevergoeding.

Het tussen de rijstvelden gelegen Salomoni is zo'n plek waar begin 1947 executies waren. In de heuvels rondom het dorp zaten Indonesische strijders. "De soldaten kwamen te voet, mijn man was de ronde aan het doen", vertelt de oude weduwe Tarenre. Ze woont in haar traditionele huis op palen nog altijd op steenworp afstand van de onheilsplek.

Ze zag de executies. Maar ze realiseerde zich niet dat haar echtgenoot La Poto onder de doden was. Eenmaal thuis kwamen de dorpsbewoners haar halen. "Je man is erbij", kreeg ze te horen. De Nederlandse militairen dachten misschien dat hij een spion was, denkt Tarenre, maar zij weet zeker dat hij dat niet was.

Wat toen gebeurd is, jaagt nog steeds vrees aan. "Ik ben niet boos, maar wel bang voor Nederlanders", zegt bijvoorbeeld weduwe Sikati. Ze vertelt emotioneel hoe ze kilometers moest lopen naar Suppa, wat toen een broeinest was van het Indonesische verzet. Daar werd de bevolking uit de hele omgeving samengedreven onder het huis van de datoe; de anti-Nederlandse plaatselijke vorst.

Voor de ogen van angstige vrouwen en kinderen werden 208 mannen doodgeschoten, nadat ze waren uitgekleed en geslagen. Onder hen was Sikati's man Abdul Rahman, met wie ze een dochtertje had. "Ik weet niet waarom hij eruit werd gepikt", zegt de nooit hertrouwde vrouw.

In korte tijd zijn zeker 3100 mannen geëxecuteerd in het gebied, dat toen nog Zuid-Celebes heette. Het heeft veel en diepe sporen achtergelaten. Nog afgezien van de vele begraafplaatsen en monumenten in het landschap, waar auto's nog steeds toeterend voorbijrijden om de geesten te verjagen, hebben nabestaanden hun leven lang gekampt met de gevolgen.

"Kunt u het zich voorstellen dat je man wordt gedood?", klinkt het verwijtend uit de mond van Kakassa uit de regio Bulukumba. Ze was destijds zwanger. Haar man Majide - volgens familieleden een strijder - hield zich schuil in het bos, maar kwam tevoorschijn na de belofte dat het vrede was en hij zijn werk als boer weer kon oppakken. Hij werd doodgeschoten bij de plaatselijke markt en Kakassa stond er daarna helemaal alleen voor.

Schaatsen en fietsen tegen lymfeklierkanker

10 kilometer schaatsen en 90 kilometer fietsen. Zondag wordt de eerste editie van de 'Hollandse 100' tegen lymfeklierkanker verreden, een initiatief van prins Bernhard van Oranje.

Het evenement is georganiseerd om geld op te halen voor Lymph&Co, een fonds dat zich inzet voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Meer dan driehonderd deelnemers hebben zich aangemeld voor de wedstrijd en inmiddels is er al ruim 200.000 euro ingezameld.

De 'oer-Hollandse duatlon' begint om 09:30 uur met 10 kilometer schaatsen op de ijsbaan Flevonice in Biddinghuizen. Dat wordt vervolgd met een fietsroute van 90 kilometer door Gelderland. De eerste fietsers worden rond 13:30 uur terugverwacht in Biddinghuizen.

Lymph&Co-oprichter Bernhard van Oranje, die zelf ook lymfeklierkanker heeft gehad: "Sporten hielp mij tijdens de chemo, en zeker ook daarna, sneller te kunnen herstellen. Wat is er mooier dan om op deze manier met een hechte groep mensen wat terug te kunnen doen?"

Jaarlijks wordt bij 4000 mensen lymfeklierkanker vastgesteld. Er overlijden per jaar meer dan 1000 patiënten aan.

Leids studentenhuis deels ontruimd na brand

Een studentenhuis aan de Pelikaanhof in Leiden is zondagochtend deels ontruimd nadat er een brand was uitgebroken in een studentenkamer. Twee bewoners die rook hadden ingeademd zijn ter plaatse behandeld.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden laat weten dat de brand onder controle is, maar omdat er veel rook in het pand aanwezig is controleert de brandweer alle kamers. Sommige studenten moesten uit voorzorg hun kamer verlaten.

De eerste melding kwam iets voor vijf uur 's ochtends binnen. Omdat het om een groot studentenhuis gaat werd opgeschaald naar een grote brand.

Veel sfeer in Ori and The Blind Forest-launchtrailer

Microsoft en Moon Studios hebben de launchtrailer uitgebracht van de platformgame Ori and The Blind Forest. Deze game is geïnspireerd door Metroid en heeft dan ook enkele gameplayelementen uit dat spel.

Het wezentje in het spel heet Ori. Hij is ooit op aarde gevallen en opgevangen door een mentor. Deze mentor wordt door een boosaardige uil meegenomen. Het wezentje gaat op zoek naar zijn meester en op zijn avontuur komt hij erachter wat er allemaal gebeurd is, en ook wie hij zelf eigenlijk is.

Ori and The Blind Forest komt 11 maart uit op Xbox One en pc voor zo'n 20 dollar. Een Xbox 360-versie is nog onderweg.

Geralt vecht met wyvern in The Witcher III

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer van 7 minuten in elkaar gezet waarin er meer uitgelegd wordt over No Man's Land, een van de grote regio's in The Witcher 3: Wild Hunt. Het hoofdpersonage Geralt ontdekt in deze video het probleem op de handelsroute en vecht met een Royal Wyvern om een dorpje te redden.

In het spel speel je als Geralt of Ciri, twee personages met speciale vaardigheden die gebruikt worden om het kwaad in de wereld te bestrijden. Dit keer moet je het opnemen tegen een mysterieus leger met de naam Wild Hunt, dat de noordelijke koninkrijken teistert.

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei uit, op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Kim-Lian helemaal into voorbind- en opblaaspoppen

Kim-Lian van der Meij weet dat er mensen zijn die even op hun hoofd krabden toen ze hoorden van de nieuwe talentenjacht Popster!, waarin de beste poppenspeler wordt gezocht. "Er zijn mensen die dachten 'wat heeft die John de Mol nu weer voor een bizar idee', maar ik vond het echt meteen te gek."

"Als kind was ik groot fan van The Muppet Show, De Freggels, Sesamstraat en de Fabeltjeskrant. Zo goed dat je vergat dat je naar poppen zat te kijken. Ik vind die wereld heel leuk en fascinerend", vertelt ze aan BuzzE. "Misschien doordat ik een theaterachtergrond heb en die ambacht op waarde schat. Ik weet dat het niet makkelijk is om een pop tot leven te brengen. Ik kan het echt niet."

Toch had het weinig gescheeld of Kim-Lian had het tv-programma niet gepresenteerd. "Beau van Erven Dorens zou het presenteren, maar agendatechnisch was het voor hem niet te doen. Toen hebben ze mij gevraagd." Kim-Lian zei volmondig ja. "Het is echt uniek, een poppentalentenshow. Volgens mij zelfs wereldwijd uniek, dus hoe gaaf is het dan dat ik daar een beetje deel van mag uitmaken?!"

Ze is verrast door wat er de afgelopen tijd op het podium stond. "Ik wist niet dat er zo'n breed spectrum was. Bij poppen dacht ik meer aan handpoppen en marionetten maar wat ik in het programma voorbij heb zien komen, gaat veel verder. Vingerpoppen, billenpoppen, opblaaspoppen, voorbindpoppen: zo gevarieerd. Ook de amateurs zijn zo creatief geweest."

Ze is blij dat zij niet in de jury zit. "Ik zou niet iets kunnen beoordelen waar ik geen verstand van heb." Henkjan Smits maakt wel deel uit van die jury, samen met Georgina Verbaan en de pop Izzy (Lenette van Dongen). Hij heeft al heel wat ervaring opgedaan met jureren in talentenjachten op tv, maar poppen had ook hij nog nooit beoordeeld.

"Ik heb heel lang getwijfeld", bekent Smits. "Vooral omdat ik in 2012 bewust met televisie ben gestopt om me te richten op het coachen van bedrijven. Maar uiteindelijk dacht ik: waarom niet?" Om zich voor te bereiden, keek hij filmpjes van poppenspelers. "En ik heb veel geleerd van coaches Fred Delfgaauw en Michaël van Buuren."

Dat hij nu niet hoefde te oordelen op zang, vond hij weleens fijn. "Waar ik vooral op heb gelet, is of de pop een eigen ziel kreeg. Sommigen denken dat je alleen een hand in een pop hoeft te steken en dat is het, maar die ziel is het belangrijkste." Nu de opnamen achter de rug zijn, zegt hij: "Ik wist niet dat er zo veel goede poppenspelers in Nederland zijn."

Dat is ook de reden dat Kim-Lian nu al uitkijkt naar een tweede seizoen. "Ik denk dat er nog veel meer talent is. En ik hoop dat er poppenspelers zijn die nu zien dat wij ze op een respectvolle manier een podium bieden en zich daardoor aanmelden."

Kim-Lian
Kim-Lian

IS lanceert facebookkloon kalifabook

De barbaarse terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft deze week zijn eigen sociale medium gelanceerd. Met het zogenoemde Kalifabook proberen de jihadisten de regels van de wat meer beschaafde Westerse sociale media, zoals Twitter en Facebook, te omzeilen. De site bestaat uit een standaard - voor US$40 verkrijgbaar - pakket genaamd socialkit, dus erg veel moeite is er niet in gestoken.
 
Kalifabook wordt niet alleen gebruikt door jihadisten om met elkaar in contact te blijven, maar ook om nieuwe Syriëgangers te ronselen. De site is beschikbaar in onder meer de Engelse en Duitse taal. Daarmee probeert IS een zo groot mogelijke doelgroep psychopaten aan te spreken.

Het sociale netwerk staat op servers in Egypte en lijkt qua uiterlijk veel op Facebook. Amerikaanse technologiesites kwamen erachter dat IS achter de site zit. Op de homepage is de vlag van de terreurbeweging te zien. De naam Kalifabook is afgeleid van het woord kalifaat.

Vrijdag werd bekend dat zeker 46.000 Twitteraccounts worden gebruikt door aanhangers van IS. Het Amerikaanse sociale medium doet er alles aan om IS-verwante profielen zo snel mogelijk te verwijderen.

Met islam heeft dit alles uiteraard niets te maken.

5elefabook
5elefabook

Biatlete Sloof moet WK staken na 'vreselijke astma-aanval'

Biatlete Chardine Sloof heeft haar tot nu toe tegenvallende seizoen geen hoogtepunt kunnen geven op het WK in Kontiolahti. In het noorden van Finland moest de 22-jarige Nederlandse tijdens het eerste onderdeel, de sprint, vlak voor de finish opgeven na een astma-aanval.

In de zeer moeilijke omstandigheden leek Sloof geen enkel moment kans te maken om bij de beste 60 te eindigen, waarmee ze zich zou plaatsen voor de achtervolging van zondag. Bij het liggend en staand schieten kwam ze tot respectievelijk drie en vier treffers van de vijf per schietbeurt. Na haar tweede schietbeurt, staand, noteerde Sloof de 91e tussentijd, maar daarna sloeg het noodlot pas echt toe. 

"Nadat ik voor het laatst het klimmetje op skiede werd ik geraakt door een enorme windvlaag, die mijn adem volledig afsneed, al voor de vijfde keer in de slotronde", schrijft ze op Facebook"Vanwege mijn astma heb ik al alle lucht nodig die ik kan krijgen en dit kon ik niet meer aan, met een vreselijke aanval als gevolg. Het was doodeng, want zo erg had ik het nog nooit gehad en door de emoties werd het alleen maar erger. Ik probeerde zoals altijd alles om het onder controle te krijgen, maar het lukte niet en dus moest ik ruim een halve kilometer voor de finish direct stoppen. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk kon ik weer normaal ademen. Tot slot wil ik nog de mensen bedanken die gelijk naar mij toe renden en me geholpen hebben om weer bij te komen."

De zege ging licht verrassend naar de Française Marie Dorin Habert. Nog geen half jaar geleden werd ze voor het eerst moeder, waarna ze in de World Cup al wat indrukwekkende prestaties liet zien. In Kontiolahti liet ze slechts één fout noteren en bleef ze de foutloze Poolse Weronika Nowakowska-Ziemniak een kleine tien seconden voor. Valj Semerenko uit Oekraïne greep het brons op twintig seconden, terwijl de Duitse Laura Dahlmeier veruit de snelste was op de ski's. Haar drie fouten waren echter teveel van het goede, ze werd vierde op een halve minuut van Dorin Habert. De twee topfavorieten Darya Domracheva (Wit-Rusland) en Kaisa Mäkäräinen (Finland) stelden ernstig teleur. Met beiden vijf missers werden ze slechts 25e en 35e, op respectievelijk 1:58 en 2:20 minuten van Dorin Habert, waardoor ook de kansen op succes in de achtervolging erg klein lijken.

Bij de mannen werd een unicum neergezet. De jonge Noor Johannes Thingnes Bø, vooraf gezien als grootste uitdager van favoriet Martin Fourcade, pakte de wereldtitel. Op 25 seconden ging het brons naar zijn oudere broer Tarjei, waardoor er voor het eerst in de WK-geschiedenis twee broers op hetzelfde podium stonden op een individueel WK-onderdeel. Johannes Thingnes miste één schot, net als de Canadees Nathan Smith die op 12 seconden zeer verrassend het zilver pakte. Tarjei bleef foutloos, maar was niet snel genoeg om zijn broer af te troeven. De Fransman Fourcade moest drie strafrondes lopen - hij miste drie keer - en eindigde op een kleine minuut van Bø op plek twaalf.

Dag van oogsten Nederlandse atletiekploeg

De Nederlandse atletiekploeg moet zondag op de laatste dag van de EK indoor atletiek in Praag oogsten. Dafne Schippers en Sifan Hassan zijn de topfavorieten voor goud op respectievelijk de 60 meter en de 1500 meter. Eelco Sintnicolaas heeft nog alle kans op een medaille bij de zevenkamp, maar het zal heel moeilijk worden zijn titel van twee jaar geleden te prolongeren. De Rus Ilya Shkurenyov heeft na vier onderdelen een straatlengte voorsprong.

Schippers, de Europees kampioene outdoor op 100 en 200 meter, raffelde zaterdag in de series de 60 meter af in 7,07. De Utrechtse was daarmee sneller dan al haar concurrenten en de tijd is de tweede op de wereldranglijst van dit jaar. Hassan kwam nog niet in actie. Ze loopt zondag meteen de finale van de afstand, waarop ze afgelopen zomer al de Europese titel outdoor veroverde.

Thijmen Kupers loopt de finale van de 800 meter. Hij maakte zaterdag in de halve finales een sterke indruk met de tweede plaats in zijn reeks.

De Jong: "PEC was niet meer te houden"

Henk de Jong beleefde zaterdag zijn grootste nederlaag als trainer van SC Cambuur in de eredivisie. De Leeuwarders gingen bij PEC Zwolle met liefst 6-1 onderuit. Daar zag het in de eerste helft nog niet naar uit, maar in de tweede helft was de thuisclub helemaal los. "PEC was in de tweede helft niet meer te houden", reageerde de coach bij FOX Sports. "Dat was ook niet meer om te keren."

PEC stond bij rust al met 2-0 voor, maar dat was ook te danken aan de moeite die Cambuur had om de kansen af te maken. "We moeten met rust misschien ook wel met 2-4 voor staan", vond De Jong. "Maar daar mag je achteraf niet eens meer over praten, want je kunt in de tweede helft ook met 8-0 verliezen."

De zeperd was de dikste nederlaag voor Cambuur ooit in de eredivisie. "Dat gebeurt in het voetbal, maar het voelt niet prettig, dat kan ik je wel zeggen."

WK na paar seconden voorbij voor Verweij

Koen Verweij was bij de EK allround begin dit jaar de belangrijkste uitdager van Sven Kramer. Pas op de afsluitende 10.000 meter gaf de Noord-Hollandse vechtjas zich in Rusland gewonnen. De kopman van Team Corendon droomde bij de WK allround in Calgary opnieuw van een langdurige strijd met zijn Friese rivaal. Maar Verweij kwam zaterdag op de Olympic Oval bedrogen uit. Enkele seconden na zijn sterke start kwam hij op dramatische wijze ten val waarna hij ontgoocheld de strijd meteen staakte.

Verweij kon zijn supersnelle uitschakeling amper geloven. "Het is nog een beetje onwerkelijk allemaal", sprak hij kort na zijn glijpartij een tikje aangeslagen. "Stom is het niet, maar zuur is het wel. Ik had me een ander einde van het seizoen voorgesteld. Het is gewoon klote, maar ik kan er niets meer aandoen."

Volgens Verweij, die zich nadien afmeldde voor de rest het toernooi, was er met zijn start nog niets mis. "Ik was goed weg, maar tijdens mijn versnelling bleef ik met de punt van mijn schaats in het ijs steken. Dat kan gebeuren, maar het is nu nog niet echt tot me doorgedrongen. Met een goede 500 meter had ik hier zeker meegedaan om WK-goud. Nou ja, volgend jaar dan maar."

Verweij, derde bij de NK en tweede bij de EK allround, hoopte met een WK-medaille een roerig seizoen bij Corendon waardig af te sluiten. Meer dan eens leverde hij nogal wat kritiek op de technische en organisatorische gang van zaken bij zijn nieuwe ploeg. Volgens Verweij moest het harder, strakker en professioneler bij het team van coach Jan van Veen.

De onttroonde titelverdediger herhaalde in de aanloop naar de WK in Calgary nog maar eens zijn kanttekeningen, maar zei er wel bij dat hij graag bij Corendon wilde blijven. Met een topprestatie in Calgary had hij zijn roep om meer scherpte in en rond het schaatsteam kracht kunnen bijzetten. Na luttele WK-meters haalde Verweij zichzelf echter pijnlijk onderuit.

Sven Kramer zag met Verweij een belangrijke concurrent letterlijk en figuurlijk heel vroeg wegvallen. De zesvoudige kampioen maakte niet al te veel woorden vuil aan het dramatische incident. "Jammer voor Koen", liet de 28-jarige Fries droog weten.

Wüst wacht zware inhaalrace bij WK

Ireen Wüst zal zondag bij de WK allround in Calgary boven zichzelf moeten uitstijgen om haar titel alsnog te kunnen prolongeren. Dat besefte de vijfvoudig wereldkampioene zelf na de eerste schaatsdag op de Olympic Oval maar al te goed. "Ik heb niets meer te verliezen", concludeerde de 28-jarige Brabantse een tikje bedrukt. "Ik ga volle bak de 1500 meter in en zie dan wel wat de gevolgen zijn. Ik zal blijven strijden voor elke meter, want er is nog genoeg te winnen."

Wüst sloot de eerste WK-dag af op de derde plaats. De Amerikaanse sprintkampioene Heather Richardson is na twee afstanden de verrassende leidster in het klassement. De vertrouweling van coach Jillert Anema reed na een ijzersterke 500 meter (37,11) een degelijke 3000 meter (negende in 4.05,00). Haar marge op de Tsjechische Martina Sablikova voor de 1500 meter bedraagt 1,41 seconde.

Wüst moet 2,53 seconden goedmaken op Richardson, die vorig weekeinde nog als tweede eindigde bij de WK sprint in Astana. De titelverdedigster opende het toernooi met de derde plaats op de 500 meter. Met haar tijd van 38,73 seconden moest ze meteen veel toegeven Richardson. Sablikova reed met 39,23 de tiende tijd op de kortste afstand.

"Mijn 500 meter was wel oké, maar niets speciaals", oordeelde Wüst na haar eerste optreden. "Het verschil met Sablikova is normaal. Maar Richardson reed belachelijk hard. Haar tijd was zelfs bij een sprinttoernooi onwijs snel geweest. Ik zal een dijk van een 3000 meter moeten neerzetten om mijn achterstand op haar meteen goed te maken."

Wüst, die naar eigen zeggen het hele seizoen al niet in topvorm verkeert, kwam in haar race echter kracht en conditie te kort om Richardson en Sablikova (eerste in 3.55,10) in het klassement te passeren. Ze zat na haar tweede tijd (4.00,34) helemaal stuk. "Het was zwaarder dan gedacht. Het was alles of niets voor mij. Dit is toch een WK en dat moet je altijd voor de titel gaan. Dat heb ik geprobeerd, maar vooral in mijn laatste twee ronden was het verval groot. Ik kreeg een tik van de man met de hamer en die kwam aan als een mokerslag."

De marges met Richardson en ook Sablikova (1,12) zijn voor de 1500 meter op zondag aanzienlijk voor Wüst. "Toch wil ik nog laten zien wie ik ben. Ik geef het nog niet op", sprak de scheidende kopvrouw van Team Continu strijdlustig als altijd.

Breuk in elleboog wielrenner Gerrans

De Australische wielrenner Simon Gerrans gaat weer een paar weken revalidatie tegemoet. De klassiekerspecialist kwam zaterdag hard ten val in de Strade Bianche en liep een breukje op in zijn elleboog. Dat meldde de oud-winnaar van Milaan - San Remo en Luik - Bastenaken - Luik via Twitter.

De kopman van Orica-GreenEdge reed in Toscane zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Hij was net volledig hersteld van een sleutelbeenbreuk in december.

De hevige wind speelde de renners parten in de Strade Bianche en zorgde soms voor gevaarlijke situaties en valpartijen. Gerrans was het voornaamste slachtoffer. De Tsjech Zdenek Stybar won de wedstrijd over 200 kilometer, waarvan 50 over stoffige grindwegen.

Booy: "Leek nergens op"

Foeke Booy haat de term 'damage control'. Toch moest de trainer van Go Ahead Eagles zaterdag halverwege de wedstrijd tegen PSV in te grijpen om de schade te beperken. Zijn elftal was in de eerste helft namelijk weggeblazen door de bezoekers uit Eindhoven (0-3). "Het is vreselijk om al in de rust te praten over 'damage control', want wij strijden tegen degradatie. Maar toch moest het, want dit leek nergens op. We waren veel te angstig en toonden veel te veel ontzag voor PSV."

Een week voor de degradatiekraker tegen NAC Breda besloot Booy na 45 minuten middenvelder Sander Duits, die op scherp staat, te wisselen. Ook de licht geblesseerde Wesley Verhoek (lies) ging er uit, net als kort na rust de aangeslagen Xandro Schenk (knie). "Ik wilde geen enkel risico meer nemen. In de tweede helft hebben we er in ieder geval meer een wedstrijd van gemaakt, maar het gaat erom hoe je zo'n duel in gaat. Je kan het wel over tactiek hebben, maar daar begint het allemaal mee."

Omstreden benefietgala wel via livestream

Het omstreden benefietgala in Rijkswijk is zondagmiddag vanaf 17.00 uur te volgen via internet. Dat meldt de Haagse stichting Rohamaa, die de bijeenkomst organiseert. Het gala in een evenementenhal ging niet door omdat er ophef ontstond over de imams die er zouden spreken. Van enkele imams werden de visa ingetrokken.

Ook bij het vervangende feest zullen gasten en sprekers zijn, liet de organisatie in februari weten. Wie dat zijn, werd bij de aankondiging van de livestream niet gezegd.

De stichting wil met gala geld inzamelen voor gehandicapten, weeskinderen, armen, zieken en vluchtelingen. De stichting vindt dat het benefiet in Rijswijk in zijn oorspronkelijke vorm onmogelijk werd gemaakt door de ontstane commotie. De organisatie noemt de ophef 'zeer belemmerend en intolerant'.

Vrouwen in actie voor meer emancipatie

Zondag is het weer de jaarlijkse Internationale Vrouwendag. In het hele land zijn er activiteiten en bijeenkomsten om de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie onder de aandacht brengen. Het thema van dit jaar is vrouw en zelfstandigheid.

In Utrecht is er een informatiemarkt met als speciale gast minister Lilianne Ploumen. Op een andere plek in Utrecht organiseert FNV Vrouwen een bijeenkomst met een speakerscorner, lezingen en speeddaten met FNV-topvrouwen. Maar ook in Delft, Amsterdam, Franeker, Oss, Den Haag en andere plaatsen komen vrouwen bijeen.

Internationale Vrouwendag is de dag waarop de eerste staking van vrouwen op 8 maart 1908 in New York wordt herdacht. In Nederland werd in 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de sociaal-democratische vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam toen uit met een speciaal feestnummer.

Programma van Brussels International Fantastic Film Festival bekend

Van 7 t/m 19 april vindt de 33e editie van het Brussels International Fantastic Film Festival plaats in de mooie Belgische hoofdstad. Het programma van dit festival is inmiddels bekend gemaakt, en ook deze editie belooft het een spannende aangelegenheid te worden. Dit jaar wordt er bijzondere aandacht geschonken aan de Zuid-Amerikaanse cinema.

Het BIFFF wordt sinds 1983 jaarlijks georganiseerd, en is uitgegroeid tot een groots evenement dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt van over de hele wereld. Het festival richt zich vooral op 'fantastische films', zoals fantasy, science fiction en horror.

Dit jaar pronken er zes Argentijnse films op het programma, zoals El Ardor (met Gael Garcia Bernal in de hoofdrol), een 'moderne Western' die zich afspeelt in het Argentijnse regenwoud. Tevens zullen verschillende andere Zuid-Amerikaans films in premiére gaan. Ook worden er verschillende Aziatische films vertoond, zoals een aantal Kung Fu klassiekers. Het festival zal worden afgesloten met de actiefilm Big Game, met Samuel L. Jackson. 

Hoewel film centraal staat is er ook aandacht voor andere vormen van kunst en cultuur. Zo is er bijvoorbeeld een cosplay contest, een body paint contest en zijn er de 'Gaming Madness Days', waarbij je je niet alleen virtueel kunt uitleven op de console maar ook met ouderwetse bordspelletjes. Bij de Zombiff Parade zullen honderden zombies door het centrum van de stad trekken; Manneken Pis zal voor de gelegenheid zijn draculapakje dragen. Tenslotte viert het Vampierenbal dit jaar haar 30e verjaardag en belooft ze daarom extra groots uit te pakken.

Op de rode loper worden onder andere Elijah Wood, Melanie Griffith, Samuel L. Jackson, Salma Hayek en Dustin Hoffman verwacht. 

Kramer: geen wereldrecord, wel koppositie

Sven Kramer begint als koploper aan de tweede schaatsdag van de WK allround in Calgary. Na een solide 500 meter (tiende in 36,20) reed de zesvoudige kampioen zaterdag een prima tijd op de 5.000 meter, de afstand die hem zo goed ligt. Het gedroomde wereldrecord op de supersnelle Olympic Oval zat er echter niet in: 6.07,49.

"Ik was graag nog wat harder gegaan", bekende de 28-jarige Fries, die zijn beste seizoensrace op de vijf kilometer afwerkte. "De omstandigheden waren echter minder goed dan we hier hadden verwacht en gehoopt. Het ijs was best wel zacht. Voor het schaatsen over langere afstand is dat geen voordeel. Ik had de afgelopen dagen een beter gevoel bij de baan. Maar goed, voor de eerste plaats na de eerste WK-dag had ik vooraf absoluut getekend."

Kramer bleef op de 500 meter maar 0,03 seconde boven zijn persoonlijke record. "Ik had stiekem op 36,0 of zelfs een 35-er gehoopt. Maar ik reed geen slechte rit. Alleen de laatste buitenbocht was niet vlekkeloos. Ik wilde niet al te veel risico nemen, waardoor ik wat snelheid verloor. Maar voor een allroundtoernooi was dit een stabiele rit."

Denis Yuskov reed op de 500 meter de tweede tijd (35,64). De Canadees Denny Morrison was op de kortste afstand verreweg de snelste (34,98). Douwe de Vries reed met 36,63 een dik persoonlijk record. Daarmee belandde de 32-jarige WK-debutant op de twintigste plaats.

Kramer moest op de 5.000 meter onder meer een marge van 5,6 seconden goedmaken op Joeskov, één van zijn concurrenten in de jacht op de wereldtitel. Coach Jac Orie kondigde vooraf aan dat zijn vertrouweling op het schema van zijn eigen wereldrecord uit 2007 (6.03,32, in Calgary gereden) zou vertrekken. Al snel bleek echter dat die mondiale toptijd te hoog was gegrepen.

Met 6.07,49 greep Kramer niettemin de macht in Canada, waar hij zondag een marge van 0,17 seconde op Yuskov verdedigt. "We schaatsen volgens mij tegen elkaar, dus dat kan leuk worden", blikte de recordkampioen gretig vooruit.

De Vries begint als nummer zeven van het klassement aan de 1.500 meter. De onttroonde titelverdediger Koen Verweij schakelde zichzelf uit door een valpartij kort na de start op de 500 meter.

Uitslag 5.000 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6:07.49
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:11.77
3 Denis Yuskov Rus 6:13.64
4 Alexis Contin Fra 6:15.02
5 Bart Swings Bel 6:15.42
6 Patrick Beckert Dui 6:16.60
7 Douwe de Vries Ned 6:17.81
8 Ted-Jan Bloemen Can 6:22.40
9 Andrea Giovannini Ita 6:23.62
10 Simen Spieler Nilsen Noo 6:24.69
DNS Koen Verweij Ned -


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil 1.500 meter
1 Sven Kramer Ned 72.949  
2 Denis Yuskov Rus 73.004 +0.17
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 73.047 +0.30
4 Denny Morrison Can 73.481 +1.60
5 Alexis Contin Fra 74.072 +3.37
6 Bart Swings Bel 74.242 +3.88
7 Douwe de Vries Ned 74.411 +4.39
8 Konrad Niedzwiedzki Pol 74.439 +4.47
9 Håvard Bøkko Noo 74.489 +4.62
10 Zbigniew Brodka Pol 74.559 +4.83
- Koen Verweij Ned - -

Een positief cannabis-product? Nee toch!

Ja, natuurlijk is het schijnheilig, zelf roken en drinken en tegelijkertijd gruwelijk de pest hebben aan blowen. Ik geef het toe, ik ben hypocriet, maar daartoe heb ik, net als iedereen gewoon het recht. Een columnist hoeft echt niet altijd rechtlijnig te zijn. Liever niet zelfs, vermoed ik. Ik heb gewoon een enorme hekel aan wietlucht. En heb vele malen gezien welk effect regelmatig blowen kan hebben op iemands leven. 

Boko Haram zweert trouw aan IS

De leider van de Nigeriaanse radicale islamitische terreurgroepering Boko Haram, Abu Bakr Shekau, heeft trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi. Dat heeft de monitoringgroep van jihadisten SITE zaterdag bekendgemaakt.

De organisatie baseert zich op een video-opname die van de Nigeriaanse terreurbeweging afkomstig zou zijn.

Met de Islam heeft dit helemaal niets te maken gelukkig.

Geen maaltijden op vluchten KLM

KLM kan voorlopig geen maaltijden serveren op zijn vluchten als gevolg van de ammoniaklek bij het cateringbedrijf van de luchtvaartmaatschappij. Daardoor moesten alle maaltijden uit voorzorg vernietigd worden. Dat liet een woordvoerster van KLM zaterdagavond weten.

De passagiers krijgen voorlopig koek te eten, aldus de zegsvrouw. Wanneer er weer maaltijden geserveerd kunnen worden, kon ze nog niet zeggen. Het gaat om zowel de Europese als intercontinentale vluchten. De passagiers zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

In een machinekamer in aanbouw van KLM Catering op Schiphol kwam zaterdagavond ammoniak vrij. Ongeveer driehonderd medewerkers moesten het pand verlaten. Vier medewerkers werden door ambulancepersoneel nagekeken omdat ze ammoniak hadden ingeademd.

Een monteur heeft het lek inmiddels gedicht.

Update 00:12


Geen maaltijden op vluchten KLM (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.