FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 maart 2015

Twee doden door botsing auto en trein

Bij een botsing van een auto met een trein bij Zevenhuizen zijn volgens de politie dinsdagavond zeker twee doden gevallen. Vanwege de ravage kon de politie nog geen uitsluitsel geven over het definitieve aantal slachtoffers.

De auto botste even na 22.00 uur bij een bewaakte overgang op de N456 ter hoogte van Zevenhuizen op de Intercity van Den Haag naar Enschede. In de trein zaten circa 100 passagiers.

Het treinverkeer tussen Den Haag en Gouda kwam dinsdagavond volledig stil te liggen. Volgens een woordvoerder van Pro Rail is de overgang behoorlijk beschadigd en zal reparatie enige tijd vergen. Hij verwacht echter in de spits van woensdagochtend geen problemen.

Treinreizigers in de richting van Den Haag of Utrecht wordt aangeraden via Rotterdam of via Schiphol te reizen.

Grote brand in villa Aerdenhout

Dinsdagavond even na 20.00 uur is er een grote brand uitgebroken in een rietgedekte villa in Aerdenhout. Met groot materiaal probeert de brandweer de woning te redden maar het lijkt een onhaalbare klus.

De bewoners hebben het pand op tijd kunnen verlaten nadat zij nog kans zagen om paspoorten, antiek en kunst uit de woning te halen. Volgens hen is de brand begonnen naast de open haard die vier maanden geleden is geplaatst. De bewoners hebben nog geprobeerd het vuur te blussen met een brandblusser, het vuur breidde zich echter te snel uit.

Er is door de brandweer snel opgeschaald naar een zeer grote brand, diverse eenheden uit de regio zijn ter plaatse. Tevens is er een brandweerteam uit Wassenaar, welke gespecialiseerd is in brandbestrijding bij rieten daken, opgeroepen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland acht de kans klein dat er iets van de villa gered kan worden in verband met het rieten dak en het aanhoudende vuur.

Mané redt Koeman van nieuwe teleurstelling

Ronald Koeman kan met een goed gevoel naar Zwitserland afreizen voor het geplande teamuitje. Een late goal van Sadio Mané was genoeg voor de zege op Crystal Palace: 1-0.

Het kwakkelende Southampton kan wel weer een competitiezege gebruiken. Na een geweldige maand januari kakte het in februari helemaal in. The Saints pakten slechts vier punten uit vijf duels. Alleen van Queens Park Rangers werd nipt gewonnen (0-1). Van Swansea City (0-1), Liverpool (0-2) en West Bromwich Albion (1-0) werd verloren.

Op St. Mary's was Southampton in een weinig spectaculaire eerste helft de bovenliggende partij. De thuisploeg had veelal de bal en hield Palace ver van scoren verwijderd. Het enige probleem: zelf creëerde de ploeg van Koeman ook nauwelijks iets. Sadio Mané, Filip Djuricic en Eljero Elia lieten bij tijd en wijle iets leuks zien, maar een eindpass ontbrak.

Het maken van doelpunten is iets waar The Saints momenteel moeite mee hebben. In de hele maand februari scoorden ze slechts één goal. Dat was tegen QPR. De doelpuntenmaker was Mané. En na rust was het juist de Senegalees die voor de volle mep zorgde. Hoewel Palace na de pauze grote kansen kreeg om te scoren, waren het The Saints die toesloegen.

Pas in de 83ste minuut werd de ban gebroken. James Ward-Prowse besloot van een afstandje Palace-doelman Julian Speroni te testen. Het schot was laag en hard. Toch ging het leder recht op de Argentijnse goalie af, waardoor het ongevaarlijk leek. Speroni liet echter los. Mané toonde zich alert en wipte de bal vakkundig over de liggende keeper heen: 1-0.

Overige uitslagen - Premier League 3/3/2015

Aston Villa 2-1 West Bromwich
Hull City 1-1 Sunderland

'12.000 Russische militairen in Oekraïne'

De pro-Russische opstandelingen krijgen in Oost-Oekraïne de steun van circa 12.000 Russische militairen. Dat heeft de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal Ben Hodges, dinsdag gezegd in Berlijn.

Volgens Hodges werken de Russen in Oost-Oekraïne onder meer als militair adviseur, maar maken ze ook deel uit van de gevechtstroepen. Ook zouden er circa 29.000 Russen zijn gelegerd op de Krim, het schiereiland dat vorig jaar door Rusland is geannexeerd.

Verder zijn er volgens Hodges nog 50.000 Russische militairen aan de Russische kant van de grens met Oekraïne gelegerd. Die zouden moeten bijspringen als de separatisten door het Oekraïense leger in het defensief worden gedrongen.

Immobile schiet Dortmund naar kwartfinale DFB Pokal, Reus valt uit

Bij Borussia Dortmund heeft niemand het over de bekerzege op Dynamo Dresden (3), dat werd geveld door Ciro Immobile: 0-2. Het uitvallen van Marco Reus is het gesprek van de dag.

In de rust werd er maar over één ding gesproken in de kleedkamer van Die Borussen: de blessure van Marco Reus. De Duitse aanvaller strompelde na twintig minuten spelen van het veld af, nadat hij van Dresden-speler Dennis Erdmann een tik had gekregen op zijn enkel.

Omdat Reus in het recente verleden al vaker tegen een enkelblessure is aangelopen, zit de schrik er flink in bij trainer Jürgen Klopp en zijn formatie. Hoewel Dortmund in de eerste helft constant in het bezit was van de bal, bleef een doelpunt uit voor de pauze. Na de rust was het een ander verhaal.

Een paar minuten na de hervatting brak Ciro Immobile, die in de eerste helft net als Reus ook een grove overtreding te verwerken had gekregen, de ban. De Italiaan nam eigenhandig zijn revanche. Door een verdedigende slordigheid bij Dresden kwam de bal bij Immobile terecht, die snoeihard raak schoot, 0-1.

Vlak na de openingstreffer liet Dortmund de thuisploeg bijna langszij komen. Mats Hummels gaf de bal knullig weg, waardoor de spits van Dresden oog-in-oog stond met Dortmund-doelman Mitchell Langerak. De Australische keeper verkleinde zijn doel echter keurig en voorkwam erger.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte Immobile ook zijn tweede van de avond en gooide het duel helemaal op slot. De spits werkte een voorzet van Jakub Blaszczykowski tegen de touwen: 0-2. Door de zege is Dortmund door naar de kwartfinale van de DFB Pokal.


Met veel pijn en moeite heeft Bayer Leverkusen zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het bekertoernooi. De formatie rekende voor eigen publiek pas in de verlenging af met 1. FC Kaiserslautern (2-0), dat de laatste jaren actief is op het tweede niveau in Duitsland.

Hakan Calhanoglu tekende na 102 minuten voor een bevrijdende treffer. De middenvelder maakte vorige week ook al het verschil voor zijn ploeg tijdens het eerste duel van de achtste finale van de Champions League met Atlético Madrid (1-0). Stefan Kießling verwijderde in de 113e minuut het laatste beetje spanning uit het bekerduel.

1899 Hoffenheim bereikte vrij eenvoudig voor de zevende keer in de clubgeschiedenis de kwartfinales. Eugen Polanski en Kevin Volland beslisten binnen 55 minuten het uitduel met VfR Aalen, net als 1. FC Kaiserslautern uitkomend in de tweede Bundesliga.


Overige uitslagen

SC Freiburg 2-1 1.FC Köln

Nederland weigerde circa 10 verdachte Syriërs

Nederland heeft vorig jaar ongeveer tien Syrische asielzoekers geen verblijfsstatus verleend vanwege verdenkingen van ernstige misdaden of mensenrechtenschendingen in eigen land. Zij vallen onder het zogeheten 1F-beleid, wat betekent dat zij geen recht hebben op bescherming in Nederland.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Een speciale afdeling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND onderzocht in 2014 in totaal ongeveer veertig zaken van verdachte Syriërs. Een kwart daarvan bleek dus niet in de haak. De IND is extra alert op misdadigers in de enorme Syrische vluchtelingenstroom.

Georgia schort executies op

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Georgia hebben alle executies opgeschort. Ze willen nader onderzoek naar de herkomst van het middel dat in Georgia gebruikt wordt om veroordeelden ter dood te brengen, pentobarbital.

De gevangenisdienst van Georgia zei de executie Kelly Renee Gissendaner maandag op het laatste moment te hebben opgeschort 'uit een overmaat aan voorzichtigheid'. Ook de voor volgende aangekondigde executie van Brian Keith Terrell is uitgesteld. Gissendaner zou de eerste vrouw sinds zeventig jaar zijn die in Georgia werd terechtgesteld en pas de zestiende in de hele Verenigde Staten sinds de doodstraf in 1976 weer werd toegestaan door het Hooggerechtshof. Sinds die tijd zijn wel zo'n 1400 mannen terechtgesteld.

Pentobarbital is het enige middel dat in Georgia bij executies wordt gebruikt. Het is in de staat bij wet verboden om te onthullen waar executiemiddelen vandaan komen of welke partijen bij executies betrokken zijn. Eerder werd thiopental gebruikt, dat door een exportverbod vanuit Europa werd getroffen. De producent wilde ook niet meer dat het middel voor dit doel werd gebruikt.

KPN werkt aan verkoop Belgische dochter

Telecomconcern KPN is bezig met de verkoop van zijn Belgische dochteronderneming Base. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden rond de zaak.

KPN zou bij de verkoop samenwerken met de bank JPMorgan Chase. Naar verluidt wil het bedrijf circa 1 miljard euro voor Base. Het onderdeel kan worden verkocht aan strategische partijen of investeringsmaatschappijen. KPN wilde geen commentaar geven.

KPN probeerde Base in 2012 ook al eens te verkopen, maar de biedingen waren toen niet genoeg. Het bedrijf verkocht vorig jaar nog zijn Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica.

Voormalig CIA-chef schikt met justitie

Voormalig CIA-directeur en Amerikaans legerchef David Petraeus heeft in een schikking met justitie schuld bekend aan het onjuist behandelen van geclassificeerd materiaal. Hij kan daarvoor een jaar gevangenisstraf krijgen. De openbare aanklager stelt twee jaar proeftijd en geen gevangenisstraf voor, maar de rechter die de zaak behandelt hoeft dit advies niet op te volgen.

De zaak dient in Charlotte, de woonplaats van Petraeus' voormalige minnares Paula Broadwell. Zij was bezig een biografie van de generaal te schrijven toen zij een verhouding kregen. Petraeus wordt verweten dat hij haar ordners met vertrouwelijk materiaal heeft gegeven, met onder meer informatie over zijn dagelijkse bezigheden en aantekeningen van zijn gesprekken met president Barack Obama. Deze ordners of 'zwarte boeken' werden door de FBI bij Petraeus thuis aangetroffen, hoewel hij bij zijn vertrek bij de CIA een verklaring had ondertekend dat hij geen vertrouwelijk materiaal meer in bezit had. Volgens gerechtsstukken loog Petraeus ook tegen de rechercheurs dat hij Broadwell nooit geclassificeerd materiaal had verstrekt.

Petraeus gaf de verhouding met Broadwell toe toen hij in november 2012 ontslag nam. De ontdekking daarvan betekende het vroegtijdig einde van een mogelijke politieke carrière.

Politie: stuur beelden van rellen Rome op

De Rotterdamse politie vraagt mensen opnames die ze maakten tijdens de rellen van Feyenoordsupporters in Rome, op te sturen. Die oproep deed een politiewoordvoerder dinsdag in het programma Opsporing Verzocht.

De politie in Rotterdam is volop bezig met het bekijken van beelden uit Rome die ze al heeft. Aan de hand van die beelden wil de politie verdachten aanhouden. Vorige week reisde een team van rechercheurs en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie naar Rome om het beeldmateriaal op te halen.

Naaktfoto van Kate Moss opgedoken

Op internet is een oude blootfoto van Kate Moss opgedoken. Het gaat om een kiekje uit 2012, gemaakt door het fotografenduo Mert and Marcus. De foto is nooit eerder gepubliceerd, blijkt uit het bijschrift op Instagram.

Op de zwart-witfoto staat Kate naakt, met een zwarte lijn over haar borsten. De foto houdt vlak boven haar intieme delen op. Kate (41) ziet er minder mager uit dan op foto's eerder in haar carrière. De foto is al duizenden keren geliket op Instagram.

 

Unpublished 2012 #katemoss #mertandmarcus #mertalasandmarcuspiggott #nude #icon #muse

A photo posted by mertalas (@mertalas) onMar 3, 2015 at 5:37am PST

'Snowden wil naar huis'

Klokkenluider Edward Snowden wil naar de Verenigde Staten terugkeren als hem een eerlijk proces wordt gegarandeerd. Dat heeft de Russische advocaat van de voormalige NSA-medewerker dinsdag gezegd.

Advocaat Anatoli Koetsjerena zegt dat hij met Amerikaanse en Duitse journalisten werkt aan de zaak.

Snowden strandde in 2013 op de luchthaven van Moskou, toen hij op weg was van Hong Kong naar Cuba. Kort daarvoor had hij een groot aantal documenten verspreid over de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA. Tot ergernis van Washington verleende Rusland hem asiel.

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat Russische inlichtingendiensten met Snowden hebben samengewerkt. Waar Snowden precies verblijft is niet openbaar gemaakt. Volgens Koetsjerena mag Snowden zich vrij bewegen, maar wordt hij steeds vergezeld door beveiligers.

Rapport: politie Ferguson racistisch

Het politiekorps van Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri heeft stelselmatig de grondwettelijke rechten van de zwarte inwoners geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld tegen zwarten gebruikt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Justitie, aldus The New York Times dinsdag. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat zwarten in het verkeer worden aangehouden zonder dat daar een reden voor is. Ook zijn bij het onderzoek e-mails met racistische grappen van agenten over zwarten opgedoken.

Justitie onderzocht het korps in Ferguson, nadat een politieagent afgelopen zomer in de stad een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten. Volgens Amerikaanse media is het ministerie van Justitie het onderzoek naar de schietpartij aan het afronden en zal het geen aanklacht tegen de man adviseren.

Politie Ferguson vooringenomen tegen zwarten
Politie Ferguson vooringenomen tegen zwarten (Foto: ANP)

Trailer: Community: Age of Yahoo

17 maart is niet alleen St. Patrick's Day en de premièredatum van iZombie, maar ook de start van het zesde seizoen van voormalig NBC-sitcom Community. Voor dit dertiendelige seizoen is, na de teaser in januari, een trailer vrijgegeven. 

En het is een fatsoenlijke trailer. Het zijn niet dertig seconden met vage beelden, maar een heuse Age of Ultron-spoof (-ish) van bijna drie minuten. Maak kennis met het nieuwe Community, de nieuwe personages en de nieuwe setting van Greendale Community College.

Nieuwe castleden voor de serie zijn Paget Brewster en Keith David, die Yvette Nicole Brown en Donald Glover vervangen. Het zesde seizoen is vanaf de genoemde datum te zien via Yahoo, maar vermoedelijk alleen binnen de (al dan niet virtuele) Verenigde Staten.

Bertens weggeslagen door dubbelspelpartner

Kiki Bertens heeft weinig plezier beleefd aan haar individuele optreden in het tennistoernooi van Monterrey. De Wateringse, met de 71e plaats de hoogst genoteerde Nederlandse op de wereldranglijst, werd dinsdag in de eerste ronde weggeslagen door haar dubbelspelpartner Johanna Larsson. De Zweedse kon na minder dan een uur de rackets weer inpakken: 6-3 en 6-2.

Bertens begon het Mexicaanse evenement goed. Ze brak meteen de opslag van Larsson en behield vervolgens haar eigen service. Daarna lukte nog maar bitter weinig. Pas in de zesde game van de tweede set op 0-5 kreeg Bertens een nieuwe kans. Ze pakte die op love. De opleving bleek niet de voorbode van een verrassende wending.

Kenia verbrandt 15 ton ivoor

President Uhuru Kenyatta heeft dinsdag een stapel van vijftien ton olifantenslagtanden in brand gestoken om het stropen en verhandelen van ivoor te ontmoedigen.

Vijfentwintig jaar nadat de handel in ivoor werd verboden worden Afrika's olifanten en neushoorns door nieuwe vraag uit opkomende landen in Azië in hun voortbestaan bedreigd, zei Kenyatta.

"Veel van deze slagtanden behoorden toe aan olifanten die lukraak werden geslacht door criminelen. Wij willen dat toekomstige generaties Kenianen, Afrikanen en de hele wereld de grootsheid en pracht van deze schitterende beesten kunnen ervaren. Stropers en hun handlangers zullen niet het laatste woord hebben", zei Kenyatta, alvorens de bijna drie meter hoog opgetaste stapel slagtanden in brand te steken.

Volgens de actiegroep Save the Elephants werden tussen 2010 en 2012 honderdduizend Afrikaanse olifanten gedood. Dit zou komen door de toegenomen vraag uit vooral China, waar volgens Ian Douglas Hamilton van Save the Elephants de prijs van ivoor sinds 2010 is verdrievoudigd. De olifantenpopulaties in Tanzania, Gabon, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mozambique, de Republiek Congo en Congo worden het meest bedreigd, zei hij.

China kondigde vorige week een verbod af op de invoer van ivoor. Het verbod geldt voor een jaar.

Extra steun voor OVSE-missie in Oekraïne

Het kabinet maakt 3,5 miljoen euro vrij om de verlenging van de OVSE-missie in Oost-Oekraïne te steunen. Dat maakte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag bekend in de Tweede Kamer. Volgens hem wordt de situatie in het oosten rustiger.

Ook gaat hij extra waarnemers aanbieden aan de OVSE en andere deskundigen. Er zijn in het oosten momenteel driehonderd waarnemers. Dat moet groeien naar vierhonderd. De waarnemers controleren of de partijen zich houden aan het staakt-het-vuren dat vorige maand in Minsk is overeengekomen.

De missie van de OVSE is verlengd tot maart 2016. Koenders vindt het van groot belang dat die volledige en veilige toegang krijgt tot het gebied. Er zijn op dit moment zeven Nederlandse waarnemers actief bij de OVSE-missie.

Omdat de humanitaire situatie in Oekraïne ernstig is, maakt het kabinet ook 1,5 miljoen euro vrij voor het VN-Wereldvoedselprogramma.

Politie Bremen zoekt 'Nederlandse' islamisten

De politie van Bremen zoekt naar vier islamisten die vanuit Nederland op weg waren naar de Noord-Duitse stad om daar mogelijk een aanslag te plegen. Dat meldde de lokale zender Radio Bremen dinsdagavond. Een terreurwaarschuwing van de autoriteiten hield de stad afgelopen weekeinde in de greep. Zwaarbewapende agenten patrouilleerden in de binnenstad.

Hoewel de politie zondagmiddag na huiszoekingen en een inval in een moskee het dreigingsniveau naar beneden bijstelde, gaat het politieonderzoek op volle kracht verder. De autoriteiten geven weinig informatie vrij. Volgens Radio Bremen zijn er concrete aanwijzingen dat er zondagavond een aanslag had moeten plaatshebben.

Onduidelijk is of de vier gezochte 'Nederlandse' islamisten de hoofddaders van de geplande terreurdaad waren of dat het om helpers gaat. Ook is nog niet bekend of ze wapens bij zich hebben.

Politie Bremen zoekt'Nederlandse' islamisten
Politie Bremen zoekt'Nederlandse' islamisten (Foto: ANP)

Doden door autobom in Afghanistan

Een aanslag met een autobom in Afghanistan heeft dinsdag aan zeker acht mensen, onder wie een aantal burgers, het leven gekost. Negen mensen raakten gewond Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats in de provincie Helmand. Vijf burgers, twee militairen en een agent werden gedood, zei een woordvoerder van de gouverneur van Helmand. De autobom werd van afstand tot ontploffing gebracht.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de Taliban.

'Kosten alcoholslot moeten terugbetaald worden'

Mensen die een alcoholslot hebben moeten laten inbouwen én veroordeeld zijn door de strafrechter, moeten de kosten voor het alcoholslot terugkrijgen. Dat vindt Stichting CBR Claim, die namens deze mensen een massaclaim wil indienen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat mensen die een alcoholslot hebben opgelegd gekregen van het CBR, niet ook nog eens strafrechtelijk vervolgd mogen worden. Dat zou neerkomen op dubbele bestraffing en dat mag niet.

De voorzitter van het hoogste rechtsorgaan zei er wel bij dat mensen die in het verleden dubbel bestraft zijn, geen herziening van hun veroordeling kunnen aanvragen. "Maar die andere straf, namelijk het alcoholslot, moet wel herzien worden, en de kosten die daarvoor gemaakt zijn ook", aldus Oscar van Oorschot van CBR Claim dinsdag.

Otters krijgen oversteekplaatsen

Langs verschillende wegen in Nederland komen oversteekplaatsen voor otters, zoals duikers in dijken. Halverwege 2017 moeten alle 21 urgente knelpunten voor deze dieren zijn opgelost. Vier van deze obstakels liggen langs rijkswegen. Het kost 665.000 euro om deze weg te nemen.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De Hoge Raad bepaalde in november vorig jaar dat de Nederlandse staat actief moet bijdragen aan de bescherming van de otter. Daarom gaat de minister de 21 bekende verkeersknelpunten voor deze zwervende dieren nu aanpakken.

Kamer: neem aanbevelingen onderzoeksraad over

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de aanbevelingen uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen gewoon overnemen. Daarover is de Tweede Kamer het eens. Niet alleen de oppositiepartijen maar ook de regeringspartijen VVD en PvdA riepen Kamp dinsdag op de conclusies van de onderzoeksraad te volgen.

De onderzoeksraad concludeerde dat er bij de gaswinning jarenlang geen oog was voor de veiligheid van de Groningers. PvdA-Kamerlid Jan Vos noemde het rapport onthutsend en wrang. "Kabinet na kabinet heeft niet gezien welke ellende de winning teweegbracht. De minister is niet voor niks maandag naar Groningen gegaan en heeft daar spijt betuigd. Dat kan een eerste stap zijn om het vertrouwen te herstellen."

Maatregelen bij supporterscafé PSV

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven is van plan om het café van de harde kern van PSV te sluiten tijdens risicowedstrijden. De burgemeester heeft dat dinsdag gezegd in de gemeenteraad naar aanleiding van de ongeregeldheden na afloop van de voetbaltopper PSV-Ajax afgelopen zondag.

Nog voor het eind van de wedstrijd viel een grote groep agressieve bezoekers van het café bij het PSV-stadion acht agenten in burger aan. Het vermoeden bestaat dat het gaat om PSV-supporters met een stadionverbod of zonder kaartje die de wedstrijd niet of op televisie hebben gevolgd, vertelde de burgemeester.

De ME werd ingezet om de groep terug te drijven naar het terras van het café. De bereden politie voerde charges uit precies toen het stadion leegliep. "Er moest ingegrepen worden", aldus Van Gijzel.

Het supporterscafé kan wat hem betreft open blijven voorafgaand aan wedstrijden, maar gaat dicht zodra er bij een risicoduel is afgetrapt, is het idee.

OM eist werkstraf voor bestelen daklozenkrant

Het Openbaar Ministerie vindt dat ex-PvdA'er Bert van der Roest een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf verdient, omdat hij de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws voor tienduizenden euro's heeft bestolen. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Utrecht. Acteur en ex-raadslid Van der Roest was penningmeester van de straatkrant.

Hoeveel geld de Utrechter in 2012 en 2013 in zijn zak heeft gestoken, bleef dinsdag onduidelijk. Van der Roest zei tegen de rechter dat hij ongeveer 22.000 euro verduisterde en dat hij dat bedrag vrijwel helemaal heeft terugbetaald. Het bestuur van Straatnieuws zegt 43.000 euro te missen en het OM houdt het op zo'n 60.000 euro die is verdwenen. Het verschil zit in boekhoudkundige berekeningen.

Van der Roest 'leende' vanaf 2012 geld uit de kas van het Straatnieuws. "Ik voel me er nu heel schuldig over, maar toen voelde het als een soort van vanzelfsprekend. Ik zou dat geld namelijk weer aanzuiveren", aldus de acteur. Hij was op dat moment bezig met een solovoorstelling over de ziekte van Alzheimer en verwachtte daar veel inkomsten van. Maar die bleven uit.

In 2013 was Van der Roest platzak. Hij haalde geld van de rekening van de daklozenkrant voor cafébezoek en buitenlandse vakanties. Bij een accountantsonderzoek liep hij tegen de lamp. Hij trof een betalingsregeling met de krant. Toen hij die niet nakwam, deed het bestuur van Straatnieuws alsnog aangifte.

Afrika Cup-held Barry zwaait af als international

Boubacar 'Copa' Barry bezorgde Ivoorkust begin dit jaar de Afrika Cup in een bloedstollende strafschoppenreeks. De gevierde keeper zet een punt achter zijn interlandcarrière. Dit maakte Barry dinsdag publiekelijk in een video op zijn Facebook-pagina. "Zelfs aan alle goede dingen komt een eind. Dus heb ik besloten mijn interlandcarrière te beëindigen", liet de 35-jarige goalie weten. Copa maakte zich op 8 februari ontsterfelijk in eigen land.

De keeper moest vanwege blessureleed bij de concurrent opdraven voor de finale van de Afrika Cup. Het beslissende duel met Ghana was pas de eerste wedstrijd van de 85-voudig international op het continentale toernooi. In de reguliere speeltijd hield de sluitpost van KSC Lokeren zijn doel schoon, en ook in de verlenging werd niet gescoord.

Er moest dus een strafschoppenreeks aan te pas komen. In de penaltyserie onderscheidde Copa zich. De doelman pakte een strafschop van Ghana en benutte vervolgens zelf de beslissende pingel (9-8). Het bleek zijn laatste kunstje voor De Oranje Olifanten, die zich pas voor de tweede keer in de geschiedenis tot kampioen van Afrika kroonde.

"Na al die jaren bij de nationale ploeg is de tijd aangebroken om een stap opzij te zetten", vulde Copa zijn verklaring aan. "Ik wil de jeugd een kans geven. Ik ben erg gelukkig dat ik zo lang mocht meebouwen aan de successen van de nationale ploeg en dat ik het Ivoriaanse volk enkele momenten van geluk mocht bezorgen."

Boubacar 'Copa' Barry hier in dienst van Lokeren. (PRO SHOTS/East News)
Boubacar 'Copa' Barry hier in dienst van Lokeren. (PRO SHOTS/East News)

Fatwa tegen de piramides

In Egypte is een levendige discussie ontstaan of de piramides, de sfinx en alles dat enigszins herinnert aan het pre-islamitische tijdperk met de grond gelijk moeten worden gemaakt. De reden is een fatwa die hiertoe een oproep doet.

De fatwa is afkomstig van een website aangesloten bij het ministerie van Religieuze Zaken te Qatar, het land waar in 2022 het wereldkampioenschap voetbal gespeeld gaat worden.

Hoewel de aanbeveling al in 2012 is uitgesproken, heeft de Egyptische media de discussie opnieuw opgepakt. De fatwa luidt: 'Het afbreken van de piramides en de sfinx is een religieuze verplichting", gevolgd door meer relikneuterig geblaat van dezelfde orde. De duizenden jaren oude monumenten worden binnen de islam gezien als afgoden. De aanbidding daarvan is hartstikke haram.

Moslims hoeven echter niet meteen met een hamertje richting Gizeh te rennen. De fatwa heeft namelijk rekening gehouden met de Egyptische wet die zoiets zegt als: 'mag niet'. Om die reden hoeven de Egyptische moslims zichzelf niet als zondaar te beschouwen.

De Ka'aba in Mekka heeft overigens ook een polytheïstisch voorgeschiedenis. Het is niet helemaal duidelijk of ook deze vernield dient te worden.

NAC Breda bestelt te veel kleding van Umbro

Bij NAC Breda kan het in sportief opzicht nog altijd beter, maar er is nog meer gelazer. De Bredase formatie heeft nu een conflict met kledingleverancier Umbro. Volgens het sportmerk gaat het om het aantal kledingstukken, dat de ploeg afneemt.

"De samenwerking loopt niet lekker", liet Paul Haverlag van Umbro aan Omroep Brabant weten. "NAC bestelt twee keer zoveel kleding als het afgesproken budget en contract toelaat. Als je een contract tekent, moet je je daar aan houden. Anders komt er een rekening."

Haverlag vervolgt met de woorden: "Kunnen we dat niet zus of zo regelen, zeggen ze dan bij NAC. Maar zo werkt het niet bij ons, want het gaat om heel veel geld. Ik heb me er een beetje in vergist. Je hebt een paar professionele voetbalclubs, maar de rest moddert maar wat aan."

Bovendien gaat het gerucht dat NAC Breda de overeenkomst met kledingmerk heeft opgezegd. Haverlag wil hier echter niet op ingaan. "Wij willen in ieder geval niet opzeggen", zei hij. "Wij willen verder en gaan dan ook nog met NAC om de tafel. We zetten onze relatie niet op het spel door fouten van een paar mensen. Maar als het zo is dat we uit elkaar gaan, dan gaan we netjes uit elkaar."

Ook NAC Breda is om een reactie gevraagd, maar algemeen directeur Justin Goetzee wilde er niets over zeggen.

Veiligheidsraad dreigt met sancties Zuid-Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie aangenomen die sancties waaronder een wapenembargo mogelijk maakt tegen partijen die vrede in Zuid-Sudan dwarsbomen.

Met de maatregel hoopt de raad de partijen die deze week vredesonderhandelingen voeren in Ethiopië onder druk te zetten. Donderdag verloopt een deadline om tot een vredesakkoord te komen.

"Degenen die vrede frustreren moeten beginnen een prijs te betalen", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. President Salva Kiir of rebellenleider Riek Machar worden niet met name genoemd, maar de resolutie stelt dat 'leiders van iedere entiteit' gestraft kunnen worden met een bevriezing van tegoeden en een reisverbod.

Zuid-Sudan wordt al meer dan een jaar geteisterd door etnisch getinte gevechten. Er zijn duizenden doden gevallen en meer dan twee miljoen mensen zijn hun woonplaatsen ontvlucht. Wapenstilstanden zijn veelvuldig verbroken.

De rebellen in Zuid-Sudan eisten dinsdag meer concessies van de regering, vooral over de verdeling van de macht in een eventuele regering van nationale eenheid. De vertegenwoordiger van Zuid-Sudan bij de VN, Francis Deng, waarschuwde de raad dat sancties contraproductief kunnen zijn. "Wat de president en de regering van Zuid-Sudan nodig hebben zijn aanmoediging en steun, geen veroordeling", zei hij.

De resolutie werd met algemene stemmen aangenomen, maar Rusland gaf zijn steun met grote tegenzin. 'Het in een hoek drukken van de protagonisten zal niets veranderen' en het vredesproces verder compliceren, zei plaatsvervangend ambassadeur Petr Iliitsjev.

Een derde van fans bij finale Champions League is bobo

Ongeveer een derde van de toeschouwers van de finale van de Champions League bestaat op 6 juni uit sponsors en genodigden. Beide deelnemers aan de eindstrijd mogen met 20.000 fans naar het Olympisch Stadion van Berlijn reizen. Daarnaast is er plaats voor 6.000 neutrale toeschouwers. De voetbaltempel in de Duitse hoofdstad biedt plaats aan ruim 70.000 fans.

"Zoals altijd zijn fans en gewone supporters in de meerderheid", stelde de UEFA dinsdag in een persbericht. Het goedkoopste kaartje voor de finale kost 70 euro. De duurste tickets gaan binnenkort voor 390 euro over de toonbank.

Hogenkamp strandt in kwalificatie

Richel Hogenkamp mag haar naam niet opnieuw invullen op het hoofdschema van een WTA-toernooi. De Nederlandse tennisster verloor dinsdag in Monterrey in de laatste kwalificatieronde kansloos van de Poolse Urszula Radwanska. De jongere zus van wereldtopper Agnieszka staat lager (141e tegen 124e) op de wereldranglijst: 1-6, 2-6.

De partij duurde ruim een uur. De 22-jarige Doetinchemse leverde haar opslag zes keer in. Ze brak de service van de twee jaar oudere Poolse maar één keer. Dat betekende 2-0 in de tweede set maar geen ommekeer in de wedstrijd. Hogenkamp bereikte vorige week in Acapulco wel het hoofdtoernooi.

Trailers en video's voor DC's iZombie

Alsof vier tv-shows nog niet genoeg is komt Warner Bros. over twee weken met de vijfde, op DC Comics gebaseerde, tv-serie: iZombie. Voor de promotie hiervan zijn vandaag enkele video's vrijgegeven.

Het was lange tijd stil rondom iZombie; tijdens de 2014-editie van San Diego Comic-Con werd een screening van de pilot geannuleerd omdat er een rol opnieuw gecast moest worden en terwijl Gotham, The Flash, Arrow en Constantine ter plekke een enorme promotie kregen, leek iZombie een beetje het ondergeschoven kindje. Maar met de aanstaande première van de serie op het Amerikaanse The CW werd het blijkbaar toch tijd een beetje verandering in de situatie te brengen.

iZombie, gebaseerd op de gelijknamige DC Comics/Vertigo-titel, vertelt over Olivia, gespeeld door Rose McIver (Once Upon A Time, Masters of Sex). Zij is een zombie, maar wel eentje die volledig zelfbewust en 'menselijk' is. Ze moet af en toe wat hersens eten om te overleven, maar verder is alles okay. De serie laat zien hoe haar werk in een mortuarium haar toegang geeft tot verse hersenen, en haar in een positie plaatst om te helpen met het oplossen van moorden.

Naast deze trailer zijn ook drie video's verschenen over de hoofdpersonen; naast Olivia zijn dat Dr. Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli), die Olivia's conditie kent, en Clive Babinaux (Malcolm Goodwin) die haar geheim niet kent.

Om het geheel nog wat verder toe te lichten, heeft DC All Access, de YouTube-show van DC Comics, een interview met showrunner Rob Thomas (Veronica Mars), die ook wat toelicht over hoe deze show anders is dan andere tv-series met zombies en bovennatuurlijke wezens.

iZombie start op 17 maart op The CW. Op dit moment is er nog geen Nederlandse omroep of aanbieder bekend die deze serie heeft opgepikt.

Fietsen op de stoep leidt naar verboden wapens

Een 56-jarige man uit Groningen is maandagochtend door agenten staande gehouden omdat hij op de stoep fietste. Toen de agenten de man daarom nader controleerden, bleek dat hij nog gehoord moest worden in verband met een stalkingszaak.

Toen de man daarvoor werd aangehouden, kwamen agenten er tijdens de fouillering achter dat de Groninger twee busjes pepperspray op zak had en ook nog eens een stroomstootwapen. Hierop besloten de agenten de woning van de man te doorzoeken, waar nog veel meer wapens werden gevonden.

Onder andere een alarmpistool, nog een stroomstootwapen, messen en diverse busjes pepperspray werden aangetroffen in de woning en in beslag genomen. De 56-jarige is inmiddels verhoord en tegen hem zal proces verbaal worden opgemaakt.

Veldrijder Wellens beëindigt loopbaan

Bart Wellens beëindigt zijn loopbaan. De wereldkampioen veldrijden van 2003 en 2004 heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De 36-jarige Belg kon de afgelopen seizoenen al geen aansprekende resultaten meer boeken.

"Het veldrijden eist een zware tol op het lichaam en hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om daarmee om te gaan en te blijven presteren op het hoogste niveau", aldus Wellens. "Mijn leeftijd en mijn lichaam zeggen me dat het tijd is om te stoppen."

In 2003 en 2004 beleefde de renner van Telenet-Fidea zijn topjaren. Naast twee wereldtitels behaalde hij toen ook de eindzege in de wereldbeker, de Superprestige en de Gazet van Antwerpen Trofee. In 2004 en 2007 veroverde hij de Belgische titel.

Hij kwam onlangs in opspraak in een dopingzaak rond de omstreden sportarts Chris Mertens. Hij moet op 13 maart samen met Tom Meeusen en Greg Van Avermaet voor de disciplinaire commissie van de wielerbond verschijnen.

Trainer HSV wil Van der Vaart nog niet kwijt

Trainer Josef Zinnbauer verwacht dat Rafael van der Vaart het seizoen afmaakt bij Hamburger SV. "Ik heb niet het gevoel dat hij eerder vertrekt. Ik zou dat niet toejuichen", zei hij dinsdag na de training van zijn club.

Zinnbauer reageerde op mediaberichten over vergaande belangstelling van Sporting Kansas City voor de 109-voudig international. Van der Vaart zou in Amerika maar liefst 4,3 miljoen euro jaar kunnen verdienen. Kansas opent zondag de competitie met een wedstrijd tegen New York Red Bull.

Van der Vaart is in het bezit van een aflopend contract bij Hamburger SV. Hij heeft de laatste weken geen basisplaats meer bij de huidige nummer vijftien van de Bundesliga.

Klacht tegen producent executiemiddel

De Nederlandse advocaat Bart Stapert heeft dinsdagmiddag een klacht ingediend tegen het Nederlands-Amerikaans bedrijf Mylan voor het leveren van middelen waarmee in de Verenigde Staten terdoodveroordeelden worden omgebracht. Dat heeft Stapert dinsdag gemeld.

Mylan levert het middel rucoronium bromide. Dat werd in januari nog gebruikt bij de executie van Charles Warner in Oklahoma, die was veroordeeld voor moord en verkrachting.

De klacht is ingediend bij het OESO-contactpunt in Den Haag.

Rucoronium bromide is een spierverslapper die als tweede medicijn van een dodelijke cocktail wordt toegediend. De afgelopen jaren hebben zich meerdere malen problemen voorgedaan bij executies, omdat een van de medicijnen niet goed werkte. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is volgens Stapert sinds vorige week om belastingvoordelen gevestigd in Nederland.

Mylan was niet bereikbaar voor commentaar.

CU wil actie tegen antisemitisme op school

De ChristenUnie wil meer actie tegen antisemitisme en radicalisering op scholen. De partij houdt woensdag een rondetafelgesprek in het gebouw van de Tweede Kamer, met docenten, onderwijsorganisaties, een overlevende van de Holocaust en de Anne Frank Stichting als gesprekspartners.

"Ik maak me er zorgen over dat er docenten zijn die zich niet vrij voelen om in de klas over de Holocaust te spreken uit angst voor felle reacties van leerlingen", aldus ChristenUnie-voorman Arie Slob. "Dat mogen we ook niet accepteren. Hiermee werken we het klimaat van toenemend antisemitisme in de hand. De Holocaust is een zwarte bladzijde uit onze nationale geschiedenis. Dat mag nooit verzwegen worden."

De ChristenUnie wil met het onderwijs in gesprek gaan 'over welke signalen van radicalisering zij krijgen, welke rol scholen daarin kunnen spelen om dit tegen te gaan en wat zij van de overheid verwachten'.

Drieling gezocht voor serie Adam-E.V.A.

De makers van hitserie Adam-E.V.A. zoeken voor de opnames van het nieuwe seizoen een eeneiige drieling. De jongetjes moeten op dit moment tussen de anderhalf en twee jaar oud zijn. Samen zullen ze de rol van Valentijn spelen, het kind dat Adam en Eva kregen in het vorige seizoen. Dat heeft regisseur Norbert ter Hall dinsdag bekendgemaakt.

"Het aantal dagen dat je met zulke jonge kinderen mag draaien is zeer beperkt", legt hij uit. "En het kind heeft best een grote rol. Maar als we een geschikte drieling vinden is dat probleem opgelost." De opnames vinden plaats tussen half april en eind september. Ouders die interesse hebben, kunnen zich melden bij figuratiebureau Lauras Casting.

De hoofdpersonages van de hitserie Adam-E.V.A. zijn Adam en Eva (Teun Luijkx en Eva van de Wijdeven), die in het tweede seizoen proberen te wennen aan hun rol als ouders. In reeks drie gaan ook het homokoppel Harm-Jan en Jerom (Rick Paul van Mulligen en Rutger Remkes) proberen vaders te worden en starten zij de zoektocht naar een draagmoeder.

Alle vaste acteurs keren terug. Adam-E.V.A. drie moet in 2016 op televisie te zien zijn.

Van der P. kocht tijdens vlucht 2 keer wapen

Antonio van der P. heeft tijdens de rooftocht en op de hielen gezeten door de politie tot twee keer toe een nieuw vuurwapen aangeschaft. Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak in Assen tegen het criminele duo. Maar hij weigerde te vertellen hoe en waar. "Daar geef ik geen antwoord op", zei Van der P.

Tijdens de eerste beroving op 10 februari bij het Drentse Echten raakte Van der P. het pistool kwijt dat hij toen bij zich had. Na de ontvoering van een vrouw uit Meppel schafte hij een nieuw wapen aan. Daarmee bedreigden hij en Enise B. vier mensen op een vakantiepark in Lage Mierde (Noord-Brabant) en schoot Van der P. enkele dagen daarna een man neer op een camping bij Enschede.

Het pistool dat werd gevonden in hun hotelkamer in het Duitse Schwerte, waar het duo op 26 februari door de politie in de boeien werd geslagen, bleek opnieuw een ander wapen.

Senaat voor wijziging van discriminatieverbod

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer schaart zich achter een aanpassing van het verbod op discriminatie. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van een initiatief van vijf partijen in de Senaat.

De wijziging houdt in dat instellingen mensen niet meer mogen ontslaan of weren, omdat zij homoseksueel zijn of vanwege hun ras, geslacht of burgerlijke staat. Nu mag dat ook niet, maar als er relevante bijkomende omstandigheden zijn, laat de wet daar ruimte voor als het gaat om instellingen of organisaties op godsdienstige, levensbeschouwelijke of politieke grondslag. Die bepaling willen de initiatiefnemers uit de wet halen.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hoopt dat de CDA-senatoren ook zullen instemmen. Het CDA in de Tweede Kamer stemde er vorig jaar wel mee in. De CDA-fractie in de Senaat is niet enthousiast.

Sonja Silva voor vierde keer getrouwd

Voormalig TMF-vj Sonja Silva is voor de vierde keer getrouwd. Het huwelijk werd op 1 november in het geheim gesloten, weet RTL Boulevard. In 2012 scheidde Silva van haar derde man.

De nieuwe meneer Silva heet Pyke Pos. Pos is bekend als finalist van het vierde seizoen van X Factor. Hij deed ook mee aan The Voice of Holland.

Het vierde huwelijk van Sonja duurt inmiddels al langer dan het derde, dat na vier maanden al ten einde kwam.

Nucleaire deal Hongarije met Rusland 30 jaar geheim

De zakelijke zowel als technische details van het akkoord dat Hongarije met Rusland voor de uitbreiding van zijn enige kerncentrale heeft gesloten blijven dertig jaar geheim. De regerende Fidesz-partij en hun christendemocratische bondgenoten hebben dat besluit dinsdag in het Hongaarse parlement doorgedrukt.

Volgens de regering is de maatregel nodig omwille van de nationale veiligheid. De door de Sovjet-Unie gebouwde centrale in Paks is nu goed voor ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie in Hongarije. Het ligt in de bedoeling dat het Russische bedrijf Rosatom er nog twee kernreactoren bij bouwt. Bekend is dat de deal een lening van Rusland aan Hongarije van tien miljard euro omvat om naar schatting tachtig procent van de bouwkosten te dekken. Veertig procent van het werk zal door Hongaarse bedrijven worden uitgevoerd.

De Hongaarse regering omschrijft het akkoord als een 'verstandshuwelijk'; geen enkele andere bieder kon de financieringsvoorwaarden die de Russen boden evenaren. Critici noemen het akkoord een voorbeeld van het streven van premier Viktor Orbán om de energiesamenwerking met de Russische president Vladimir Poetin ondanks het conflict in Oekraïne te versterken. Timea Szabo van de oppositiepartij Dialoog voor Hongarije zegt dat geheimhouding de kans op corruptie vergroot en neerkomt op 'legalisering van een gigantische roof'. Tegenstanders hebben president Janos Ader opgeroepen de wet niet te ondertekenen en deze ter beoordeling voor te leggen aan het Constitutionele Hof.

Van Rijn lost laatste problemen met pgb's op

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft afspraken gemaakt met brancheorganisaties om de resterende problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten voor specifieke zorg op te lossen. Dat heeft zijn ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, en de Branchevereniging Kleinschalige zorg (BVKZ) hebben de knelpunten in kaart gebracht en samen met Van Rijn een plan van aanpak opgesteld. Zo gaan de belangenclubs onder meer met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) fouten bij gemeenten, zorgkantoren en de SVB opsporen.

Sinds de afhandeling van declaraties binnen het persoonsgebonden budget begin januari werd overgenomen door de SVB zijn er problemen. De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag opnieuw met Van Rijn over de problemen met de declaraties.

Erdogan beboet om belediging kunstenaar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet een kunstenaar tienduizend Turkse lire (ongeveer 3500 euro) schadevergoeding betalen, omdat hij een sculptuur van de man een 'wangedrocht' had genoemd. Het kunstwerk was bedoeld om verzoening tussen Turkije en Armenië te bevorderen.

Erdogan liet zich in 2011 weinig diplomatiek uit over het kunstwerk van Mehmet Aksoy, Monument voor de Mensheid, dat in de oostelijke stad Kars werd opgericht. De lokale autoriteiten besloten prompt het werk te verwijderen. Aksoy stapte daarop naar de rechter om Erdogan aan te klagen wegens belediging.

Erdogan moet Aksoy nu tegemoet komen, omdat hij de kunstenaar mentaal leed heeft aangebracht, aldus de rechter.

Turkije en Armenië houden er geen diplomatieke banden op na en verschillen hemelsbreed van inzicht over de massamoord op de Armeniërs ten tijde van de Ottomaanse heerschappij. Volgende maand herdenken de Armeniërs dat het honderd jaar geleden is dat wat deskundigen de Armeense genocide noemen begon.

Integriteit premier Portugal in twijfel

De premier van Portugal, Pedro Passos Coelho, heeft voor hij aan de macht kwam gedurende vijf jaar geen sociale premies afgedragen. "Ik ben niet perfect", reageerde Passos Coelho dinsdag op de vraagtekens die bij zijn integriteit worden geplaatst, maar hij is niet van zins af te treden.

De centrumrechtse regering van Passos Coelho lanceerde kort na haar aantreden in 2011 een offensief tegen belastingontduiking. De operatie was onderdeel van een bezuinigingsprogramma dat werd doorgevoerd in ruil voor een pakket noodleningen ter waarde van 78 miljard euro waarmee een Portugees bankroet werd afgewend.

Afgelopen weekeinde onthulde een krant dat Passos Coelho tussen 1999 en 2004 heeft verzuimd bijna vierduizend euro aan sociale premies af te dragen. De premier zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het uitblijven van de betalingen en maakte het verschuldigde bedrag na de berichten in de media over.

Spoor naar dieven duurste kaasschaaf

Er is een spoor dat naar de dieven van de duurste kaasschaaf ter wereld kan leiden: bewakingscamera's hebben ongeveer tien minuten opnames gemaakt van de diefstal door twee mannen. Dit heeft een woordvoerder van het Amsterdam Cheese Museum dinsdagmiddag bevestigd na berichtgeving van Het Parool.

De mannen zijn zo duidelijk herkenbaar dat nu een compositietekening kan worden gemaakt. Het gaat om een man in de dertig en een in de veertig.

De diefstal werd maandag bekend. De kaasschaaf is eigendom van het familiebedrijf Boska Holland, dat het keukengereedschap aan het museum heeft uitgeleend. De kaasschaaf is bezet met diamanten en ontworpen door de Argentijnse ontwerper Rodrigo Otazu. "Dit is de mooiste en duurste kaasschaaf ter wereld", aldus Martijn Bos, directeur van Boska Holland. De waarde is ongeveer 25.000 euro.

Grote drugsvangst in Brunssum

De politie heeft bij een inval in een loods en woning aan de Slesingerstraat in Brunssum een voormalig drugslab gevonden. De agenten namen daarbij 55 kilo xtc in beslag. Ook vonden agenten er ruim 200.000 euro, 45 vaatjes xtc-afval en 74 liter aceton, maakte de politie in Limburg dinsdag bekend.

Verder werd er een onbekende hoeveelheid grondstof voor productie van xtc aangetroffen, een vuurwapen met munitie en stempels voor een tabletteermachine. De beide bewoners, een 54-jarige man en zijn 48-jarige vrouw, werden aangehouden. Zij worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie viel zondag binnen in de loods bij de woning en vond daar de voormalige werkplaats voor de xtc-productie. De zoekactie in het huis, de loods en op het terrein rond de panden is dinsdag nog steeds gaande.

LottoNL-Jumbo: geen verdenking De Weert

De Belgische renner Kevin de Weert staat niet onder verdenking in het dopingonderzoek rondom de Belgische sportarts Chris Mertens. Zijn ploeg LottoNL-Jumbo heeft dit dinsdag laten weten. De naam van De Weert dook op in de zaak, maar hij mag later deze maand gewoon starten in de Tirreno-Adriatico.

"Ik ben eind 2012 kort patiënt geweest bij de huisartsenpraktijk van dokter Mertens, die bij mij vlak in de buurt woont", aldus De Weert. "Op het moment dat bleek dat er een onderzoek gestart werd gestart, heb ik direct een andere huisarts gezocht. Eind 2013 heb ik een brief ontvangen van het gerecht om DNA-materiaal af te staan, omdat zij het dossier wilden afsluiten. Begin 2014 heb ik vrijwillig mijn DNA-stalen afgestaan en ik hoef mij niet te verantwoorden bij het gerecht of mijn sportbond, want ik ben niet opgeroepen."

Greg Van Avermaet, Tom Meeusen en Bart Wellens moeten op 13 maart wel voor de wielerbond verschijnen.

Tv-reclamemarkt groeit naar bijna 1 miljard

De bestedingen van adverteerders aan televisiereclame zijn vorig jaar gestegen naar bijna 1 miljard euro. De uitgaven beliepen 964 miljoen euro, een stijging van 3,3 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van het Nederlandse marketingcentrum voor televisiereclame SPOT.

Adverteerders gaven 850 miljoen euro uit aan reclamespotjes, een groei van 2,1 procent. De bestedingen aan sponsorreclames, waarbij adverteerders als sponsor optreden van een programma, bedroegen 114 miljoen euro. Ten opzichte van het jaar daarvoor werd hier 12,9 procent meer aan uitgegeven. Daarmee is de daling van 2013 weer volledig goedgemaakt en lijkt ook hier het tij van de economische recessie gekeerd, zegt SPOT.

De online-videoplatforms realiseerden in 2014 een groei van maar liefst 70 procent en kwamen uit op 21 miljoen euro. Ze toonden meer dan 1,3 miljard video impressies via hun websites en apps. Dat is een groei van 21 procent, en die groei zal voorlopig aanhouden. SPOT verwacht dan ook een sterke toename van de online-videobestedingen in 2015.

Ook de groei van de televisiemarkt zet in 2015 door, zegt het marketingcentrum. In lijn met de inschatting van het Centraal Planbureau (CPB) dat de economie zich in 2015 verder zal verbeteren, verwacht SPOT dit jaar een groei van de tv-bestedingen van tussen de 2 en 3 procent.

"Tv heeft zich fantastisch hersteld", zegt SPOT-directeur Michel van der Voort. "Mede onder invloed van een recordkijktijd in 2014 is de positie van televisie in de media-mix nog groter geworden. Adverteerders waarderen de aanhoudende kracht van tv. De online-videoplatforms zorgen voor een aanvulling van het bereik dat elk jaar meer toeneemt."

'Automakers nemen Apple en Google serieus'

De autobranche ziet bedrijven als Apple en Google als serieuze concurrentie, nu de techgiganten plannen ontvouwen om ook de automarkt te betreden. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een rondgang onder automakers op de autoshow van Genève.

Naar verluidt wil Apple in 2020 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen. Google is voornemens om binnen vijf jaar een zelfrijdende auto op de weg te hebben.

"Als deze bedrijven die plannen doorzetten, kan het snel gaan", oordeelde topman Martin Winterkorn van Volkswagen. Hij gaf wel aan brood te zien in een eventuele samenwerking met de techbedrijven. Ook bij BMW zijn ze zich bewust van de concurrentie. "We mogen dat niet onderschatten", zo zei verkoopdirecteur Ian Robertson. "Al blijft de autobranche een complexe markt."

Ook bij Tesla en GM erkennen ze het potentieel van de techreuzen. De automakers hopen de concurrentie voor te zijn, door over twee jaar nieuwe elektrische auto's te produceren die ruim 320 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te hoeven worden opgeladen.

Aanklager laat Maher met rust

Adam Maher hoeft niet te vrezen voor een schorsing. De aanklager betaald voetbal heeft besloten geen vooronderzoek in te stellen naar de PSV-middenvelder, die zondag in de verloren topper tegen Ajax (1-3) tegenstander Joël Veltman een trap gaf.

Scheidsrechter Danny Makkelie ontging de overtreding, maar Maher zou op basis van tv-beelden alsnog kunnen worden aangepakt. De KNVB liet dinsdag echter weten dat de aanklager geen reden ziet om tot vervolging over te gaan.

Dat betekent dat de middenvelder zaterdag in Deventer gewoon in actie kan komen voor PSV, tijdens de uitwedstrijd van de koploper tegen Go Ahead Eagles.

Cocaïne in Kinder Surprise

Normaal zit er in een verrassingsei vaak een middelmatig speeltje. In het Belgische Verviers is in een supermarkt een ei opgedoken met een ietwat andere vulling, namelijk cocaïne.

De verrassing werd ontdekt door een nietsvermoedende klant die zijn zinnen op het gevulde ei had gezet. Na het openen van het chocolade-ei bleek dat er in het gele omhulsel een hele andere verrassing zat. Er zat namelijk zo'n drie gram cocaïne verdeeld over zes zakjes in verstopt.

Volgens de politie was het ei in de winkelrekken geplaatst maar vertelde niet wat het doel daarvan was. Of de betreffende klant zijn chocolade nog wel mocht opeten is niet bekend gemaakt.

Gerechtigheid voor oud-doelman Schumacher

De voormalige Duitse doelman Harald Toni Schumacher beschouwt de onthulling over georganiseerd dopinggebruik bij de voetbalclubs VfB Stuttgart en SC Freiburg eind jaren zeventig vooral als gerechtigheid. Hij zorgde in 1987 voor grote opschudding toen hij in een boek vertelde dat bij Stuttgart verboden middelen werden gebruikt. Schumacher werd vanwege deze openbaringen uit het nationale elftal verbannen en raakte zijn contract bij 1.FC Köln kwijt.

"De dopingverhalen voelen voor mij niet als een bevestiging, want ik heb altijd voor 100 procent achter mijn uitspraken in het boek gestaan. Ik zie het meer als een rechtvaardiging", zei de oud-doelman. "Het was een belangrijk keerpunt in mijn leven. Het heeft mij als mens volwassener gemaakt. Misschien dat critici van toen er nu anders over denken, maar het verandert niets voor mij."

De huidige vicevoorzitter van Köln denkt dat mede door controles het hedendaagse voetbal in Duitsland wel schoon is.

Tien beloftenteams in nieuwe voetbalpiramide

De nieuw te vormen voetbalpiramide in Nederland krijgt aanvulling van tien beloftenteams. De KNVB maakte dinsdag bekend dat AZ, FC Groningen, FC Utrecht, Vitesse, Achilles29, Almere City FC, De Graafschap, Sparta Rotterdam, FC Volendam en Brabant United (FC Den Bosch/RKC Waalwijk) zich hebben ingeschreven. Deze tweede elftallen stromen in tijdens het seizoen 2016-2017, als de nieuwe competitiestructuur in werking gaat. Tussen de Jupiler League en de Topklasse komt dan een nieuwe landelijke divisie met een promotie-/degradatiesysteem.

Alle clubs uit de eredivisie en Jupiler League hadden tot 1 maart de tijd hun beloftenteam in te schrijven. Ajax, PSV en FC Twente zijn al sinds 2013 met hun tweede elftal actief in de Jupiler League. Dat geldt ook voor amateurclub Achilles29. Om financiële redenen hebben ook heel wat clubs, zoals Feyenoord, besloten hun beloftenteam niet aan te melden.

Mr. Grey ontvangt miljoenen voor vervolg Fifty Shades

Jamie Dornan blijft zoals het er naar uitziet gewoon de rol van Mr. Grey spelen. Dit meldt MetroNieuws.

Hij zou naar verluidt een topsalaris van 4,5 miljoen pond gaan verdienen, omgerekend zo'n 6,2 miljoen euro. Dornan zat eerst niet echt te wachten op nog een keer de SM-miljonair Christian Grey te spelen, maar geld doet wonderen, zo blijkt.

Zijn vrouw zou ook een reden geweest zijn om op voorhand al nee te zeggen tegen vervolgfilms, aangezien zij het niet aan kon zien dat haar man de rol speelde. Ze was dan ook niet aanwezig tijdens de wereldpremière.

Wanneer het vervolg uitkomt is nog niet bekend, het eerste deel is hard op weg om één van de best lopende 16+ films ooit te worden. Wereldwijd haalde Fifty Shades of Grey al bijna 500 miljoen dollar op.

Strootman werkt toe naar nieuw seizoen

Kevin Strootman werkt toe naar de start van het nieuwe voetbalseizoen. De middenvelder van AS Roma heeft voorzichtig de training hervat, zo meldde hij dinsdag op Twitter bij een foto waarop hij fietsend te zien is. "Ik werk hard aan mijn comeback. Ik lig op schema om terug te zijn als de voorbereiding op het volgende seizoen start", aldus Strootman.

Bij de 25-jarige international werd eind januari tijdens een kijkoperatie in Amsterdam kraakbeenletsel aangetroffen in zijn linkerknie. Een jaar eerder had hij de voorste kruisband van dezelfde knie afgescheurd. Strootman stond acht maanden aan de kant en miste daardoor het WK in Brazilië. Toen de middenvelder van AS Roma in januari wederom onder het mes moest, schreven Italiaanse media dat Strootman misschien nooit meer de oude zal worden. "Geloof dat alstublieft niet", aldus de voetballer uit Ridderkerk.

Shoppende schooldirecteur ontslagen

De directeur van een scholenstichting in Zundert (Noord-Brabant) wordt ontslagen omdat hij met de bankpas van de stichting ging winkelen bij supermarkten, tuincentra, en juweliers. De kantonrechter in Breda heeft dat dinsdag bepaald.

De directeur heeft de Stichting Primair Onderwijs Zundert benadeeld, oordeelt de rechter. De precieze schade is niet vastgesteld. De stichting zegt dat hij 200.000 euro van de scholen heeft uitgegeven. De directeur zelf schat dat hij maximaal 1000 euro privé heeft uitgegeven.

Vier jaar geëist tegen hockeygluurder

'Hockeygluurder' Luigi C. (46) heeft dinsdag vier jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen zich horen eisen.

C. filmde met een in een locker verborgen camera honderden jonge speelsters in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC.

Later bleek dat hij ook heeft gefilmd bij de Haagse club HDM. C.had ook kinderporno en dierenporno in zijn bezit. Vorig jaar liep hij tegen de lamp.

De Ruyterfilm passeert half miljoen bezoekers

Het epos over zeeheld Michiel de Ruyter heeft in ruim een maand tijd meer dan een half miljoen bezoekers getrokken. Dat heeft distributeur A-Film dinsdag gemeld.

De laatste film die deze mijlpaal haalde in de Nederlandse bioscopen was Mees Kees op de Planken. Michiel de Ruyter is de eerste film die regisseur Roel Reiné in Nederland maakte sinds hij vijftien jaar geleden naar Hollywood vertrok. Hier maakte de filmer in een noodtempo een groot aantal actiefims.

De Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De hoofdrollen in het epos worden vertolkt door Frank Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.

Vooral de 16-plus-versie, waarin meer en explicieter geweld wordt getoond, doet het goed: deze versie trok vierhonderdduizend bezoekers. De milde versie voor 12 jaar en ouder doet het vooral goed in de matinees. De film draait nog steeds in 124 zalen. Ondanks concurrentie van Amerikaanse hits als Big Hero 6 en Fifty Shades of Grey staat Michiel de Ruyter nog steeds op de vierde plaats van best bezochte bioscoopfilms.

Man langer vast voor dubbele steekpartij

Een 48-jarige man uit Utrecht moet langer in de cel blijven op verdenking van betrokkenheid bij een dubbele steekpartij in Amsterdam-West. Hierbij vielen in november 2013 twee doden: een 52-jarige vrouw en haar 63-jarige vriend. De man werd op 16 februari voor de tweede keer aangehouden. In april vorig jaar zat hij ook al even vast, maar toen kwam hij al snel weer op vrije voeten.

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie nieuw bewijs aangedragen aan de hand van DNA-onderzoek, wat zou duiden op zijn betrokkenheid bij de steekpartij. Deze keer heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam besloten dat hij nog zeker negentig dagen langer blijft vastzitten.

Het incident had plaats in de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 november in de Israel Queridostraat. Het OM vermoedt dat de aanleiding een ruzie in het drugsmilieu is geweest.

Nederlanders zijn twee uur per dag online

Nederlanders van dertien jaar en ouder waren het afgelopen jaar gemiddeld twee uur per dag op internet te vinden. Voor jongeren tussen de 13 en 24 jaar was dat niet genoeg: zij waren gemiddeld drie uur per dag online. In 2013 bedroeg de gemiddelde surftijd onder Nederlanders nog één uur en 53 minuten per dag.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de organisaties voor het Nederlandse radio-, print- en televisieonderzoek NLO, NOM en SKO hebben uitgebracht. Ze hebben het mediumgebruik onder huishoudens en individuen voor de vierde keer in kaart gebracht.

In Nederland gebruikt 91 procent van de 13-plussers internet. Omgerekend zijn dit 12,8 miljoen mensen. De grootste groei kwam van de 65-plussers.

'VS geregeerd door aliens'

De VS wordt geleid door buitenaardse wezens. Met dit opzienbarende nieuws komt het grootste persbureau van Iran vandaag.

Volgens het persbureau Fars zijn Duitse Nazi-aliens na het verliezen van de Tweede Wereldoorlog in 1945 per duikboot afgereisd naar Las Vegas. Vervolgens hebben zij de macht gegrepen in het machtigste land ter wereld.

Volgens de Iraanse pers was dit juist het nieuws dat Edward Snowden naar buiten wilde brengen. De spion zou Russische inlichtingendiensten zelfs hebben voorzien van 'onweerlegbaar bewijs' over de identiteit van Obama en zijn regering. Rusland zou de informatie als 'waar' hebben bestempeld.

Actiedag op universiteiten voor meer inspraak

Invloed, daar draait het woensdag om. Invloed op de universiteit, invloed op het bestuur, invloed op het beleid. De actievoerende studenten die nu al een week het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet houden uit protest tegen het huidige beleid hebben woensdag uitgeroepen tot actiedag.

Op universiteiten in het hele land zijn woensdag bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. Alle onderwijsinstellingen geven daar op hun eigen manier invulling aan.

Het probleem op veel universiteiten is volgens de Maagdenhuis-bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen.

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, wordt sinds vorige week woensdag bezet. Een dag eerder maakte de politie een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook een pand van de UvA in Amsterdam.

De bezetters gaan niet weg zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt. De UvA heeft maandag nog laten weten dat het pand voorlopig niet ontruimd gaat worden.

Christine le Duc sluit acht winkels

Erotiekketen Christine le Duc sluit acht winkels omdat ze onrendabel zijn. Daardoor verliezen twintig mensen met een tijdelijk contract hun baan. Dat heeft de onderneming dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de filialen in Hengelo, Amsterdam-Noord, Zoetermeer, Delft, Ede, Dordrecht, Emmen en van de drie winkels in Arnhem.

Onder het vaste personeel vallen geen ontslagen. Het bedrijf gaat wel mensen herplaatsen. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met het woonadres van de betrokkenen. De keten telt zo'n 120 werknemers die een vast of tijdelijk contract hebben.

Afperser familie De Mol heeft enorme spijt

De 70-jarige Dirk M. die heeft bekend John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol te hebben bedreigd en afgeperst, vindt het 'heel verschrikkelijk' wat hij heeft gedaan. Hij barstte dinsdag bij de rechtbank in Utrecht in snikken uit. "Ik wilde dat ik het nooit had gedaan."

"Het spijt me verschrikkelijk voor de familie De Mol en mijn eigen familie", zei hij tegen de rechters. "Ik weet niet hoe ik dit goed moet maken. Het is allemaal heel erg. Ik wil dat ik het terug kon draaien, maar dat kan ik niet."

M. blijft in ieder geval tot 19 mei achter de tralies, besloten de rechters aan het einde van de zitting. De 'afperser' heeft nooit geld van de familie De Mol ontvangen.

De advocaat van M., Paul Emmelot, had om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt gevraagd. "Hij trekt het niet in het huis van bewaring", lichtte de raadsman toe. "Hij loopt op zijn laatste benen. Zowel fysiek als psychisch heeft hij last." Hij snapt waarom hij vastzit, aldus Emmelot, maar hij trekt het psychisch niet dat zijn vrouw van 73 en zijn kleinkind nu door een psycholoog worden behandeld.

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zit sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij vijf miljoen euro eiste.

Het OM verzette zich tegen de gevraagde vrijlating. M. is een jaar lang doorgegaan met het afpersen en bedreigen ook na grote aandacht in de media. "Die vasthoudendheid baart ons grote zorgen. De kans op herhaling als hij vrijkomt, is groot", concludeerden de aanklagers.

De rechters vinden dat het maatschappelijk belang boven het persoonlijke belang van M. gaat. Daarom moet hij achter de tralies blijven zitten tot in ieder geval de volgende zitting op 19 mei. Dan wordt er opnieuw gekeken of hij in voorarrest moet blijven. Op 18 juni staat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen M. gepland.

Volgens Emmelot werd Dirk M. niet gedreven door schulden. Zelf legde zijn cliënt het uit als een soort spel. Emmelot: "Niemand had dit van hem verwacht."

M. heeft nog geen contact met de familie De Mol gezocht. Eventueel later wil hij dat wel, zegt zijn advocaat. "Maar dat is nu nog niet aan de orde."

Oekraïne zet reuzenstap met rente

De centrale bank van Oekraïne voert een enorme renteverhoging door in een poging de vrije val van de Oekraïense munt te stuiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Het belangrijkste rentetarief gaat met ingang van woensdag van 19,5 naar dertig procent. Op die manier hoopt de centrale bank een einde te maken aan de aanhoudende vlucht van kapitaal uit het land, die de waarde van de hryvnia de afgelopen tijd heeft uitgehold. De centrale bank handhaaft daarnaast de eis dat exporteurs driekwart van hun buitenlandse inkomsten omzetten in hryvnia's.

Nederland en België rollen drugsnetwerk op

Nederland en België hebben naar eigen zeggen een belangrijk drugsnetwerk opgerold. In totaal werden elf personen opgepakt, negen van hen bij huiszoekingen in Heerlen en Rotterdam. Dat maakte justitie in Bergen dinsdag bekend.

De Belgische autoriteiten voerden al jaren onderzoek naar de bevoorrading van lokale drugsdealers en dealers in Noord-Frankrijk. Tijdens het onderzoek kwam een familie in Heerlen in het vizier van de speurders. Uit onderzoek samen met de Nederlandse collegas bleek dat via een callcenter in Nederland de bestellingen werden genoteerd. Daarop volgenden dagelijkse leveringen in België.

De arrestaties zijn al van vorige week donderdag en vrijdag.

In Nederland werden een som van 147.000 euro, 20 kilogram heroïne, meerdere kilos versnijproduct, inpakpersen voor heroïne en vier autos in beslag genomen.

Evacuaties na vulkaanuitbarsting in Chili

Een van de actiefste vulkanen in Zuid-Amerika, in het zuiden van Chili, is dinsdag uitgebarsten. Duizenden mensen die rond de vulkaan Villarica wonen zijn geëvacueerd.

De vulkaan begon rond 03.00 uur lokale tijd rook en lava uit te spuwen. De nationale nooddiensten hebben code rood uitgeroepen en hebben zo'n 3500 mensen geëvacueerd, onder wie toeristen. De vulkaan ligt boven het stadje Pucon, een populaire wandelplek voor toeristen. President Michelle Bachelet brengt binnenkort een bezoek aan het gebied.

De laatste grote uitbarsting van Villarica was in 1984.

ACM waarschuwt voor webwinkel Combiwebshop

Consumenten kunnen maar beter wegblijven bij de webwinkel Combiwebshop, die met name computers en consumentenelektronica aanbiedt. De kans bestaat dat hun bestelde producten niet geleverd worden, waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

De ACM baseert zich op tientallen meldingen over de in Woudenberg gevestigde webshop. Mensen plaatsten er een bestelling, betaalden het volledige bedrag vooruit, maar kregen vervolgens hun bestelde artikelen niet. Het gaat daarbij vaak om aankopen van honderden euros, aldus de toezichthouder.

De gemiddelde piemel is...

Een Brits onderzoek heeft uitgewezen welke maten de gemiddelde spermaspeer heeft. Wij FOK!kers hoeven ons absoluut niet te schamen. De doorsnee slagroomklopper meet in werkhouding een schamele 13 centimeter .

De Britse onderzoekers zijn niet over een nacht ijs gegaan bij het vaststellen van het standaard geslachtsapparaat. Zij hebben namelijk meer dan vijftienduizend jongeheren met elkaar vergeleken.

De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. Slap meet Henkie maar 9,16 centimeter. De omtrek bedraagt in deze toestand 9,31 centimeter.

Een kloppende roede is echter niet veel groter. In opperste paraatheid is de gemiddelde stramme stroopsoldaat 13,12 centimeter. Dat doen FOK!kers met 30 centimeter toch een stuk beter. Overigens heeft de doorsnee vleesknuppel in werkhouding een omtrek van 11,66 centimeter.

'Terreuroehoe' mag gevangen worden

De provincie Noord-Holland geeft toestemming voor het vangen van de 'terreuroehoe' in Purmerend. Dit heeft een provinciewoordvoerster dinsdag laten weten. De agressieve vogel valt al weken mensen aan in Purmerend.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mag de oehoe niet zomaar gevangen worden. De provincie heeft van die regel dinsdag ontheffing verleend. In het verzoek uit Purmerend staat dat de gemeente de oehoe met een zogeheten klapval wil vangen.

Final Fantasy X/X2-releasedatum op PS4

Hoe vaak kan Square Enix Final Fantasy X en X2 verkopen? Ze gaan in ieder geval op 15 mei nog een poging wagen. Dan komt de Final Fantasy X/X2 HD Remaster uit op PS4.

Of de graphics opnieuw zijn opgepoetst is onduidelijk, maar de PS4-versie heeft wel 'nieuwe' features. Zo heb je nu wel de optie om te wisselen tussen de originele en de remastered soundtrack. Remote play wordt ondersteund, dus je kunt het nu op je Vita spelen zonder dat je de Vita-versie hoeft te kopen. Je kunt overigens gewoon je saves van de PS3- of Vita-versies overzetten naar je PS4.

Giant met Dumoulin, Degenkolb en Barguil in Parijs-Nice

Team Giant-Alpecin heeft haar selectie voor Parijs-Nice bekendgemaakt. De ploeg zal starten met onder andere met blikvangers John Degenkolb, Warren Barguil en Tom Dumoulin. De Rit naar de Zon begint zondag en duurt in totaal acht dagen. 

Voor Dumoulin is het de vraag of hij een rol van betekenis kan spelen in Parijs-Nice. "Ik ben nog steeds niet in staat om normaal te eten of om veel te doen op de fiets. Ik ben bang dat ik mijn verwachtingen voor Parijs-Nice moet bijstellen. Dat is hoe het er nu voor staat", aldus de Maastrichtenaar maandag.

Degenkolb won vorig jaar het sprinterklassement. De Duitser werd toen twee keer tweede en won de derde etappe. Dit seizoen boekte hij een dagsucces in de Ronde van Dubai. Barguil trapte zijn seizoen af in de Ronde van Oman. De overige renners van Giant-Alpecin die op de startlijst staan zijn: Roy Curvers, Koen de Kort, Georg Preidler, Ramon Sinkeldam en Zico Waeytens.

"Het parcours van Parijs-Nice biedt, zoals altijd, mogelijkheden. Er zijn diverse uitdagingen voor ons team", stelt coach Christian Guiberteau. "We willen voor het klassement gaan met Tom, maar dit is wel afhankelijk van hoe hij herstelt van zijn ziekte."

Alonso niet aan de start in Australië

Fernando Alonso zal niet aan de start verschijnen tijdens de Grand Prix van Australië. De Spanjaard crashte op 22 februari op het circuit van Barcelona en moest daarna enkele dagen in het ziekenhuis verblijven vanwege een hersenschudding.

Alonso moest de laatste testweek ook al laten schieten na de gevolgen van crash. Na een reeks van scans de afgelopen week is door de artsen besloten dat Alonso nog rust moet houden. Reservecoureur Kevin Magnussen vervangt Alonso in Australië. Naar alle waarschijnlijkheid keert Alonso in Maleisie terug in cockpit van de McLaren-Honda.

Shovel Knight krijgt gratis uitbreiding

Shovel Knight: Plague of Shadows is de eerste grote gratis uitbreiding op Shovel Knight. Yacht Club Games maakt hiermee een Kickstarter-belofte waar, namelijk dat de game gratis content zou krijgen na de release.

Plague Knight, een voormalige slechterik, speelt de hoofdrol in deze uitbreiding. Hij wil de ultieme brouwsel maken en heeft daarvoor speciale ingrediënten nodig.

Hier een lijstje van wat je zoal in deze uitbreiding kunt verwachten:

  • Explode onto the scene as Plague Knight. Use explosives, bomb jumps, and alchemy to blast your way through the game in a whole new way
  • Crafting Comes to Shovel Knight with the Alchemy System. Collect loot and use alchemy to craft equipment and power-ups
  • Collect new recipes and reagents to become the master of disaster
  • New objectives and enemies
  • Brand new areas and new paths through classic levels
  • New bosses
  • Is your science up to snuff? Take on Plague Knight specific challenges with new Feats

Wanneer de uitbreiding precies uitkomt is nog onduidelijk.

Groot taxiprotest in Brussel tegen Uber

Honderden taxichauffeurs hebben dinsdag in Brussel geprotesteerd tegen de nieuwe taxiplannen van de stad. In een lange stoet trekken de taxi's door het centrum. Dit zorgde voor flinke verkeershinder in de Belgische hoofdstad.

Het protest is officieel gericht tegen de nieuwe taxiwet. Die biedt volgens de chauffeurs ruimte voor de omstreden taxidienst Uber. De sector wil dat Uber net als in Frankrijk en Spanje wordt verboden. Volgens persbureau Belga zijn er onder de betogers ook chauffeurs uit Nederland.

Ook in Nederland is er veel protest tegen Uber. Met de app kunnen mensen een particulier laten voorrijden en tegen betaling meerijden. Deze chauffeurs hebben geen taxivergunning nodig, en dus verbood de rechter de dienst in Nederland.

Hoge Raad: alcoholslot is al genoeg straf

Als iemand een alcoholslot opgelegd heeft gekregen omdat hij met alcohol op achter het stuur heeft gezeten, mag diegene niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag al dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept voor rijden onder invloed als hij voor diezelfde overtreding al een alcoholslot heeft moeten laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie was het hier niet mee eens en stapte naar de Hoge Raad.

Komst imams was 'zeer risicovol'

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof vond het 'zeer risicovol voor moslims en niet-moslims' dat op 8 maart in Rijswijk een gala zou worden gehouden met buitenlandse imams. Daarom heeft hij het ministerie van Buitenlandse Zaken 'dringend' verzocht hun al verleende visa toch in te trekken. Dat blijkt uit een bijlage bij een brief die het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De visa zijn inderdaad ingetrokken. Het ging volgens Schoof om geestelijken die in contact staan met radicaalislamitische personen of organisaties. Hun boodschap zou 'sterk antidemocratisch' zijn en een 'negatieve invloed' kunnen hebben op jongeren.

De bijeenkomst zou plaatshebben in een tijd van 'grote maatschappelijke onrust' over het jihadisme.

Grote brand in bedrijf Streefkerk

In het metaalverwerkingsbedrijf Straalcon aan de Opperstok in Streefkerk (gemeente Molenwaard) is dinsdag een grote brand uitgebroken, meldt de politie. Enorme rookwolken drijven over de Opperstok, een dijk langs de Lek. De brandweer van de Alblasserwaard is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Over oorzaak of mogelijke gewonden is nog niets bekend.

Zwemleraar ontkent ontucht met pupillen

"Ik weet wat de kinderen vertellen. Maar ik heb het niet gedaan." Jacob V. (29), de van ontucht beschuldigde zwemleraar uit Soest, ontkende dinsdag voor de rechtbank in Haarlem tijdens de eerste dag van zijn proces even stelselmatig als hardnekkig dat hij zich heeft vergrepen aan zijn pupillen. "Het is niet gebeurd."

V. werd een jaar geleden aangehouden. Hij werkte toen bij zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid. Het Openbaar Ministerie (OM) legt hem ontucht met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar ten laste. Daarnaast wordt hem het bezit van dierenporno verweten.

'Afperser' De Mol blijft in voorarrest

De 70-jarige Dirk M. die wordt verdacht van het afpersen en bedreigen van John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol, blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald.

De advocaat van M., Paul Emmelot, had om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt gevraagd. "Hij trekt het niet in het huis van bewaring", lichtte de raadsman dinsdag toe. "Hij loopt op zijn laatste benen. Zowel fysiek als psychisch heeft hij last." Hij snapt waarom hij vastzit, aldus Emmelot, maar hij trekt het psychisch niet dat zijn vrouw van 73 en zijn kleinkind nu door een psycholoog worden behandeld.

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zit sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Drive-in stembureau voor kiezers in Zuidplas

Tijdens de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen op 18 maart kunnen inwoners van de gemeente Zuidplas (Zuid-Holland) gebruik maken van een drive-in stembureau. Met kiezerspas en legitimatie bij de hand mogen ze in de auto of op de motor of fiets het stembureau binnenrijden, meldde de gemeente dinsdag.

Zuidplas claimt de eerste gemeente te zijn met een drive-in stembureau. Dat ligt op een steenworp afstand van de N219. "We maken het stemmen nu nog makkelijker en zetten in op een hoge opkomst", zei burgemeester Gert-Jan Kats.

Volgens de Kiesraad zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor het aanwijzen en inrichten van stembureaus. "In het verleden zijn er in Nederland ook wel eens stembureaus ingericht op een boot of in een vuurtoren", aldus een woordvoerster.

'Marshallplan' nodig voor ebolalanden

De landen in West-Afrika die getroffen zijn door de ebola-epidemie hebben een Marshallplan nodig om de ziekte te bestrijden en hun economieën weer op te bouwen. Dat heeft de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf dinsdag gezegd.

"Onze internationale partners moeten ons blijven bijstaan", zei Sirleaf, ook nu het aantal ebolagevallen in de zwaarst getroffen landen Liberia, Guinee en Sierra Leone van week tot week afneemt. De president is momenteel in Brussel waar een internationale conferentie over de epidemie gaande is.

De wederopbouw van de economieën van de getroffen landen is een tijdrovend en langdurig proces, zei Sirleaf. "Het belangrijkste langetermijnantwoord op ebola schuilt in plannen en strategieën voor economisch herstel." Hiervoor zijn volgens de president 'aanzienlijke bronnen, mogelijks zelfs een Marshallplan' nodig.

Nu de ebolacrisis in de drie zwaarst getroffen landen afneemt, richten hulporganisaties de blik op andere landen in de regio, die niet op een uitbraak zijn voorbereid. Somalië en Tsjaad staan er wat dat betreft beroerd voor, zegt hulporganisatie Save the Children. De organisatie dringt er bij de internationale gemeenschap op aan de gezondheidsstelsels in deze landen te verbeteren.

"We moeten lessen trekken uit de huidige crisis - niet alleen voor de drie betreffende landen, maar voor alle landen die adequate gezondheidszorg ontberen", aldus een rapport van Save the Children. Volgens de organisatie is 4,3 miljard dollar uitgetrokken om de huidige ebolacrisis te bezweren, maar had het 1,58 miljard gekost om de gezondheidszorg te verbeteren in de getroffen landen, die niet opgewassen bleken tegen de epidemie.

Racoon speelt op Bospop

Racoon en Ed Kowalczyk komen naar Bospop. De artiesten spelen op de eerste dag van het festival in Weert, zo heeft Mojo Concerts bekendgemaakt.

Ook voor de tweede dag, zondag 12 juli, zijn er nieuwe namen onthuld. Europe en Black Label Society geven dan een optreden op het festival. Eerder werd al bekendgemaakt dat onder anderen de Amerikaanse zangeres Anastacia, rockband ZZ Top en de Canadese blueszangeres Layla Zoe naar Bospop komen.

De 35e editie van Bospop vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 juli in Weert. Er treden ruim twintig bands op, verdeeld over een hoofd- en een tentpodium. Vorig jaar trok het festival ongeveer vijftienduizend bezoekers.

'Verdachte' toptennisster Bartoli overweegt comeback

Voormalig toptennisster Marion Bartoli lijkt een comeback te overwegen. Op Twitter stuurde ze een bericht in met de vraag wat haar fans over haar toekomst denken. "Terugkomen in het tennis of niet? Wat denken jullie? Zou ik het moeten doen?", aldus de 30-jarige Française.

In augustus 2013 stopte Bartoli plotseling met tennis, twee maanden nadat ze met de titel op Wimbledon het grootste succes uit haar loopbaan vierde. Op dat moment stond ze in de toptien van de wereld, maar Bartoli zei dat ze het fysiek niet meer kon opbrengen om nog langer het leven van een topsporter te leiden.

De vraag en mogelijke comeback van de Française levert bij veel tennisvolgers echter vooral vraagtekens op. Zo lijkt het wel heel erg toevallig te zijn als haar comeback inderdaad waarheid gaat worden en ze vanaf de zomer weer actief zou zijn, exact twee jaar na haar afscheid. Dat is precies de tijd die doorgaans staat voor een dopingschorsing, waardoor veel mensen denken dat Bartoli in werkelijkheid een tweejarige silent ban uitgezeten heeft, iets wat in de atletiek al vaker voorgekomen is.

CPB: rijker met minder schommeling consumptie

Nederland zou rijker kunnen zijn als de consumptie in Nederland niet zo met pieken en dalen op en neer gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. De consumptie van huishoudens in Nederland schommelt sterker dan in de buurlanden. Dat leidt tot heftiger bewegingen in de economische groei, maar ook tot een verlies aan welvaart voor ons allemaal.

De consumptie van huishoudens maakt een groot deel uit van ons nationaal inkomen. In Nederland zit veel vermogen van huishoudens vast in huizen of pensioenregelingen. Schommelingen in de waarde van die vermogens hebben daardoor een relatief groot effect op onze consumptie.

We hebben bovendien in vergelijking met buurlanden relatief weinig vrij spaargeld of direct te verkopen beleggingen. Dat maakt het lastig om mee- en tegenvallers uit te smeren.

Trage start 2015 voor luchtvracht

De luchtvrachtbranche is 2015 teleurstellend begonnen. De vraag nam in januari veel minder sterk toe dan gemiddeld in 2014, en ook de vooruitzichten voor de komende maanden zijn somber. Dat heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA dinsdag gemeld.

De wereldwijde vraag naar vrachtvervoer steeg in januari met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over heel 2014 kwam de groei nog uit op 4,5 procent. Luchtvaartmaatschappijen waren onvoldoende voorbereid op die afzwakking. Zij breidden hun capaciteit uit met 4,1 procent. Daardoor zaten vrachtvliegtuigen gemiddeld minder vol dan een jaar eerder.

"Januari was een teleurstellend begin van het jaar voor luchtvracht", aldus IATA-baas Tony Tyler. "En het is moeilijk om optimistisch te zijn over de rest van het jaar, gezien de economische tegenwind in Europa en groeiende zorgen over de Chinese economie."

Opnieuw lawines in noorden Afghanistan

Het noorden van Afghanistan is door een reeks lawines afgesloten van de buitenwereld. Een week geleden kostten lawines ten noorden van de hoofdstad Kabul nog aan bijna tweehonderd mensen het leven.

De noordelijke provincie Takhar werd de afgelopen 24 uur getroffen door zwaar winterweer. Wegen werden bedolven en drie districten in Takhar zijn daardoor niet meer bereikbaar. De autoriteiten proberen momenteel noodhulp naar het gebied te sturen.

In heel Afghanistan heeft zware regen- en sneeuwval de afgelopen tijd aan 320 mensen het leven gekost.

Adriaan van Dis gaat halfjaar in Israël wonen

Schrijver Adriaan van Dis woont volgend jaar ruim zes maanden in Jeruzalem in Israël. Voor het VPRO-programma Standplaats zonder standpunt gaat hij onderzoeken hoe het is om daar te leven en te werken.

"Ik wil mijzelf vooral ontkooien. Buiten mijn vertrouwde sociale kring stappen", zegt de auteur over zijn nieuwe televisieproject. "Ik zal luisteren naar zinnige liberalen die mij het lastige Israël uitleggen, maar ook aankloppen bij orthodoxen, Russische immigranten en bevlogen Amerikaanse joden die zich op de Westbank en Golanhoogten vestigen." Van Dis zal 'uiteraard' ook contact zoeken met in Israël wonende Arabische minderheden.

De schrijver wil 'de dubbelzinnige houding van het Westen' onder de loep nemen. "Waarom volgen we Israël kritischer dan Saudi-Arabië? Afwijzen is makkelijk. Inleven, daar gaat het om." Van Dis vestigt zich in een 'bescheiden appartement' tussen de oude en de nieuwe stad. Standplaats zonder standpunt is in het voorjaar van 2017 te zien.

Verkiezingen Egypte opgeschort

Een Egyptische rechter heeft de parlementsverkiezingen die gepland stonden voor later deze maand opgeschort. Het besluit volgt op een vonnis van het grondwettelijke hof, dat vorige week oordeelde dat een deel van de kieswet strijdig is met de grondwet.

Het deel van de wet dat de kiesdistricten in het land definieert druist in tegen de grondwet, oordeelden de hoogste rechters vorige week. De kiescommissie zegt bezig te zijn de wet aan te passen. Als dat proces is voltooid zal de kiescommissie een nieuwe datum voor de stembusgang prikken.

'Fysiek onderzoek vreemdelingen is aanranding'

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil opheldering over lichamelijk onderzoek bij mensen in vreemdelingendetentie. Ook GroenLinks trekt aan de bel en noemt het 'aanranding'.

Omdat dergelijk onderzoek als belastend wordt ervaren, beloofde staatssecretaris Fred Teeven in 2013 al een alternatief. Bodyscanners werden vorig jaar ingevoerd. "Maar mensen in vreemdelingendetentie ondergaan in specifieke gevallen nog steeds zon visitatie. Niet nodig, en onbegrijpelijk dat Teeven zijn mooie woorden niet waarmaakt", aldus Schouw.

GroenLinks vindt visitatie 'onacceptabel'. "Dit soort mensonterende praktijken zouden in een modern, beschaafd land niet meer voor mogen komen", aldus Corinne Ellemeet. "Wij accepteren deze aanranding van vluchtelingen niet."

Donderdag is er een debat over vreemdelingenzaken.

Vettel lacht dreigement FIA weg

Sebastian Vettel blijft in het komende Formule 1-seizoen gewoon met nieuwe ontwerpen van zijn helm op de proppen komen, ook al heeft de internationale autosportfederatie FIA dat verboden. "Wat een grap", zei de viervoudig wereldkampioen, die erom bekend staat regelmatig het uiterlijk van zijn helm te veranderen. "Volgens mij zijn er heel wat belangrijker dingen waarover de FIA zich moet buigen. Maar het lijkt alsof ze alleen maar hiermee bezig zijn."

De FIA presenteerde onlangs de nieuwe reglementen voor het seizoen 2015, waarin staat dat coureurs in de Formule 1 elke race met dezelfde helm moeten rijden. De toeschouwers kunnen de snelle mannen in hun bolides zo beter herkennen. Vettel had er juist een gewoonte van gemaakt om zijn helm steeds een ander uiterlijk te geven.

"Ik weet niet welke straf er op staat. Maar als het om een geldboete gaat, dan blijf ik mijn ontwerp gewoon steeds veranderen", zei de Ferrari-coureur. Vettel begint het seizoen in ieder geval met een witte helm met daarop de Duitse vlag.

Zware boete voor Afellay en teamgenoten

De voorzitter van Olympiakos Piraeus, Evangelos Marinakis, heeft Ibrahim Afellay en de andere spelers van zijn club een boete van in totaal 500.000 euro opgelegd vanwege de slechte prestaties van de afgelopen weken. De Griekse formatie werd uitgeschakeld in de Europa League door Dnjepr Dnjepropetrovsk en kwam in de bekerwedstrijd tegen het gedegradeerde AEK Athene niet verder dan 1-1.

Marinakis kwam maandag naar de training om de spelers te vertellen dat ze een fikse boete hebben gekregen. "Ik ben altijd zeer betrokken geweest bij de spelers en de coaches. De resultaten van de laatste tijd maken mij als fan niet echt blij. Ik schaam me dat mijn team niet kan winnen van clubs die een vijfde hebben van het budget van Olympiakos. Ik moet daarom maatregelen nemen", zei de preses in Griekse media.

Bosnische recordhouder Misimovic stopt met voetbal

De Bosnische recordinternational Zvjezdan Misimovic zet een punt achter zijn voetbalcarrière. De 32-jarige spelmaker maakte dinsdag in de Duitse krant Bild bekend dat hij stopt. "Ik heb de afgelopen weken wel een paar aanbiedingen gehad, maar er zat niets bij dat me aansprak", aldus Misimovic, die 83 keer uitkwam voor Bosnië-Herzegovina. Na het WK in Brazilië stopte de sierlijke middenvelder al als international.

Misimovic had in het seizoen 2008-2009 een belangrijk aandeel in de landstitel van VfL Wolfsburg. De Bosniër vormde een magische driehoek met de spitsen Edin Dzeko en Grafite. Misimovic gaf meer dan twintig assists, Dzeko en Grafite scoorden samen 54 keer. De Bosniër speelde later nog voor Galatasaray, Dinamo Moskou en een Chinese club, waarbij hij onlangs vertrok.

Baas neukt 118 vrouwen in halfjaar

Een diepe buiging en groot respect voor Dan Perino. De 51-jarige New Yorker heeft 118 verschillende vrouwen geneukt in slechts een halfjaar tijd. De slimme eindbaas wist de vrouwen het bed in te lullen met een zelfgemaakte flyer.

Perino is absoluut geen domme jongen. De beste man heeft namelijk een flyer gemaakt met daarop zijn foto en een tekst waarin hij zichzelf aanprijst. Hierin vertelt hij het vrijgezellenbestaan beu te zijn en op zoek te zijn naar een vriendin. Vervolgens werd de poster overal in Manhattan opgehangen.

Al snel ging de opmerkelijke actie viral en sindsdien staat Perino's telefoon roodgloeiend. "Ik word elke dag tussen de 200 en 300 keer gebeld", klaagt de baas. "Ik heb meer dan 40.000 flyers verspreid en ben meer dan 8.000 keer gebeld."

Helaas zitten er veel telefoontjes tussen van dames van minimaal vijftig lentes, maar daar gaat Perino niet mee in zee. Nee, hij wil alleen vrouwen tussen de 25 en 37 jaar. Hij wil namelijk een gezin stichten.

Helaas voor hem wil het met het gezin nog niet lukken. Wel heeft hij dus met 118 vrouwen geneukt in zes maanden tijd. De ware zat er volgens de beste man helaas niet tussen.

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin-gameplaybeelden

Zoals bekend komt From Software deze maand met Bloodborne, maar dat betekent niet dat men nu verder stil zit daar. Ze zijn namelijk ook bezig met Dark Souls 2: Scholar of the First Sin. Dit is een opgepoetste versie van Dark Souls II. Deze nieuwe versie zal verschijnen op Xbox One en PlayStation 4. De nieuwe versie zal 1080p draaien en soms op 60 FPS. De game moet in april uitkomen en bevat naast de nieuwe upgrades ook alle DLC die ooit uitgekomen is. Om een idee te geven hoe het er nu uit gaat zien is er een gameplay film uitgekomen van bijna 30 minuten.

Slag om Tikrit gaat tweede dag in

Het Iraakse leger heeft de strijd tegen Islamitische Staat dinsdag ten zuiden van Tikrit voortgezet. Bij het stadje al-Dour vonden twee felle gevechten plaats, zeiden lokale bronnen.

Bermbomaanslagen bemoeilijken de pogingen van het leger de thuisstad van Saddam Hussein te heroveren. De opmars wordt gesteund door sjiitische milities en soennitische stammen, maar lijkt te stagneren. De Iraakse troepen blijven de stellingen van IS in Tikrit wel bestoken.

Sm'er belandt nogal eens bij de dokter

In de sm-scene gaat geregeld iets mis. Een op de zeven mensen die seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep, heeft na afloop wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel. Dit schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Opstelten liet onderzoek doen onder mensen die een profiel hadden aangemaakt op sites voor sm en bondage. Nederland kent een harde kern van naar schatting 5000 tot 10.000 actieve beoefenaren.

Van de bijna zeshonderd respondenten gaf bijna een kwart aan met misstanden te maken te hebben gehad. Vaak gaat het om het overtreden van gemaakte spelregels.

De kans dat iemand in deze setting misbruik ervaart, is het grootst voor vrouwen en minderjarige debutanten. Misbruik wordt meestal besproken met gelijkgestemden en afgedaan als een vervelende ervaring.

Het is nog niet bekend of het aantal sm-beoefenaars na de film 'Fifty Shades of Grey' is toegenomen.

Misdaadduo beklaagt zich over geweld belagers

Antonio van der P. en Enise B., het verliefde misdaadduo dat vorig jaar februari rovend kriskras door Nederland trok, vinden dat de campinggasten in Enschede die hen probeerden te overmeesteren onnodig veel geweld hebben gebruikt. Het tweetal werd op 24 februari 2014 betrapt toen ze hadden ingebroken in een caravan. Van der P. schoot daar één van zijn belagers met een vuurwapen in de borst.

Het tweetal verklaarde dinsdag voor de rechtbank in Assen dat de eigenaar van de caravan Enise B. 'twintig tot dertig keer' heeft geslagen. "Dat vond ik laf van hem, zon grote man tegen zo'n klein meisje. Ik zag sterretjes, was bijna bewusteloos", zei ze.

Om haar te redden en te kunnen vluchten, schoot Antonio de man neer, verklaarde Van der P. Dat zou nooit zijn gebeurd als het niet tot een vechtpartij in en rond de caravan was gekomen, stelde B.

Bloodborne TV commercial

Deze maand is het dan eindelijk zover! Bloodborne komt uit voor PlayStation 4. De meeste mensen kunnen niet wachten om iedereen nog even lekker te maken is er nu een officiële tv commercial uitgebracht. Bloodborne is een computerspel voor PlayStation 4 dat ontwikkeld wordt door From Software en uitgegeven door Sony Computer Entertainment. Het wordt geregisseerd door Demon's Souls- and Dark Souls-regisseur Hidetaka Miyazaki.

GroenLinks wil macht zorgverzekeraar beperken

GroenLinks vindt dat de macht van zorgverzekeraars moet worden beperkt. Dat staat in een dinsdag gepresenteerde initiatiefnota van het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.

"Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars", aldus Ellemeet.

Ze wil dat bereiken door onder meer het aantal polissen terug te brengen tot twee en het marketingbudget van zorgverzekeraars in drie jaar te halveren. Volgens het Kamerlid is voor heel veel mensen op dit moment onduidelijk wat de verschillen tussen de polissen zijn.

Ellemeet wil 'de solidariteit' terug in het zorgstelsel. Daarom moet er een eind komen aan de budgetpolis en wil ze ook dat het straks niet meer mogelijk is om te kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.

Ook vindt ze dat de positie van artsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen moet worden versterkt ten opzichte van de zorgverzekeraars. Hierdoor moet goede zorg en niet de prijs centraal komen te staan.

Vondst babymeisje Breda in Opsporing Verzocht

De politie besteedt dinsdagavond in Opsporing Verzocht aandacht aan de vondst van een pasgeboren meisje maandag in Breda. Er worden spullen getoond die bij het meisje werden gevonden, kondigde een politiewoordvoerder aan.

Een voorbijganger vond de huilende baby maandagochtend in een zwarte tas tussen geparkeerde auto's in de Christiaan Huygensstraat. Het meisje maakt het goed en is naar een pleeggezin gebracht.

In de buurt in Breda is de politie dinsdagochtend op zoek geweest naar getuigen die maandag mogelijk meer hebben gezien. Ook met een lichtkrant wordt aan getuigen gevraagd om zich te melden.

'RBS schrapt vrijwel alle banen in Nederland'

Royal Bank of Scotland (RBS) trekt zich bijna volledig terug uit Nederland. Dat gaat ten koste van veel banen, aldus vakbond CNV Dienstenbond dinsdag.

Volgens de bond gaan er minimaal zeshonderd banen verloren bij RBS in Nederland. Er werken op dit moment zo'n 650 mensen bij de Nederlandse tak van de Britse bank. Een woordvoerder van RBS was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Volgens CNV schaalt RBS de activiteiten in Nederland terug tot een minimaal niveau. Daardoor zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven.

RBS was een van de opsplitsers van ABN AMRO, samen met de destijds Belgisch-Nederlandse bank Fortis en het Spaanse Banco Santander.

Man op fiets bezorgt baby hersenschudding

Een nog onbekende fietser heeft in Den Haag op een oversteekplaats een moeder en een baby aangereden. De vrouw en haar kind kwamen ten val, waardoor het zes maanden oude meisje een hersenschudding opliep. De fietser is doorgereden, meldde de politie dinsdag.

Het ongeval had zondag plaats op de Valkenboslaan. De 28-jarige moeder had haar kindje in een draagzak en stak de weg over. De fietser gaf geen voorrang en botste tegen de vrouw die samen met haar baby op straat viel. De verdachte kwam eveneens ten val, maar stond snel weer op en ging er vandoor. Een 26-jarige getuige ging nog achter de man aan, maar verloor hem uit het oog.

De fiets van de doorrijder werd later teruggevonden. De tweewieler bleek gestolen.

Alarm vlak voor dood Heerlens jongetje

Een wijkteam heeft afgelopen vrijdag aan de bel getrokken bij de Kinderbescherming over de situatie van de Heerlense moeder bij wie zondag in huis haar dode zoontje werd gevonden. Het wijkteam van welzijnsorganisatie Alcander voerde een zogenoemd consultatieoverleg, bevestigde een woordvoerster van de Kinderbescherming dinsdag naar aanleiding van een bericht in het Algemeen Dagblad.

Het was voor het eerst dat de Kinderbescherming betrokken raakte bij het gezin.

Jeugdzorg had geen bemoeienis met het gezin en was niet op de hoogte van de situatie, liet een woordvoerster van Jeugdzorg Limburg weten. De zevenjarige jongen werd zondag gevonden nadat zijn moeder een zelfmoordpoging had gedaan. De vrouw zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar zoontje.

De Inspectie Jeugdzorg onderzoekt momenteel wat er gebeurd is.

Disney-memorabilia voor 1,7 miljoen onder de hamer

De veiling van bijna duizend Disney-voorwerpen heeft de anonieme verzamelaar van de memorabilia 1,7 miljoen dollar (anderhalf miljoen euro) opgeleverd. Vanuit de hele wereld kwamen biedingen binnen op de voorwerpen die in het Californische Sherman Oaks onder de hamer gingen.

Een beweegbare pop uit de Tiki Room, een attractie in Disneyland, leverde met 153.400 dollar (136 duizend euro) het hoogste bedrag op. Een skelet uit de attractie Pirates uit 1967 volgde met 129.800 dollar (115 duizend euro).

Andere voorwerpen die werden geveild waren onder andere een reddingsboei van een rivierboot van Mark Twain en posters van Captain EO.

Lijk in Biesbosch leidt naar Andel en Veen

De politie is dinsdag in huizen in Andel en Veen begonnen met sporenonderzoek vanwege de moord op een man die ruim een jaar geleden in een polder in de Biesbosch bij Werkendam werd gevonden. De politie heeft inmiddels vastgesteld dat de dode een 32-jarige Pool is die in Nederland woonde.

De politie gaat niet in op berichten dat in de huizen in Andel en Veen zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend wonen en dat de ex-vriendin verdachte is. Een woordvoerder wil alleen zeggen dat er geen aanhoudingen zijn gepland.

Het sporenonderzoek in de huizen kan dagen duren, kondigde de politie aan.

'Contract met één protonencentrum onwenselijk'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het geen goed plan als alle zorgverzekeraars samen contractafspraken maken met slechts één centrum voor protonbehandelingen. In 2017 worden er twee centra geopend in Nederland, in Groningen en Delft. De zorgverzekeraars hadden bij de ACM geïnformeerd of het was toegestaan om met een daarvan een contract af te sluiten. De mededingingsautoriteit noemt dat in een dinsdag gepubliceerd advies 'onwenselijk'.

"Als er slechts met één een contract wordt gesloten, wordt het voor het andere centrum wel erg moeilijk", zegt een woordvoerder dinsdag. Bij meerdere centra is er meer keuzevrijheid voor de patiënten. Als de verzekeraars slechts behandelingen in één centrum vergoeden, is de patiënt verplicht daarheen te gaan. Tenzij hij zelf de, meestal forse, rekening betaalt.

Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Volgens de zorgverzekeraars gaan er nu momenteel maar weinig patiënten naar het buitenland voor een behandeling. Zij denken daarom dat één behandelcentrum op dit moment voldoende is.

Bij de protonenbehandeling worden kankerpatiënten bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

Rentree wielrenner Gerrans in Strade Bianche

De Australische wielrenner Simon Gerrans maakt zaterdag in de Strade Bianche zijn rentree in het peloton. De 34-jarige renner van Orica-GreenEdge staat voor het eerst sinds de WK in Spanje weer aan de start van een wedstrijd. Gerrans brak eind december zijn sleutelbeen tijdens een trainingsritje op de mountainbike. De Australiër beleefde in 2014 een sterk jaar, met winst van onder meer de Tour Down Under, Luik-Bastenaken-Luik en twee prestigieuze WorldTour-races in Canada. Op de WK moest Gerrans genoegen nemen met zilver, achter Michal Kwiatkowski uit Polen.

Het boegbeeld van Orica-GreenEdge staat zaterdag in Toscana aan de start van Strade Bianche, een Italiaanse eendagswedstrijd van 200 kilometer waarvan een kwart over onverharde wegen gaat. Gerrans zal daar in dienst rijden van kopman Mathew Hayman. Vorig jaar was Kwiatkowski de beste in Siena.

Anderlecht weken zonder Defour

Anderlecht moet het de komende weken stellen zonder Steven Defour. De Belgische spelmaker heeft een fikse enkelblessure overgehouden aan de gewonnen competitiewedstrijd zondag tegen KV Kortrijk (2-0). Defour staat daardoor drie tot vier weken aan de kant en mist in elk geval de laatste twee duels van het reguliere seizoen. De international dreigt ook de bekerfinale op 22 maart tegen Club Brugge te moeten missen. Defour is waarschijnlijk wel op tijd hersteld voor de start van de play-offs om de landstitel.

Club Brugge, de koploper van België, kreeg ook een personele tegenvaller te verwerken. De Spaanse middenvelder Victor Vázquez staat door gescheurde enkelbanden vier tot zes weken aan de kant. De ploeggenoot van Stefano Denswil en Ruud Vormer mist daardoor de bekerfinale én de Europese duels met Besiktas.

Ten Dam voor het eerst in Tirreno

Laurens ten Dam maakt volgende week voor het eerst zijn opwachting in de Tirreno-Adriatico. De renner van LottoNL-Jumbo heeft dit dinsdag via Twitter laten weten. Ten Dam zou eerst zondag starten in Parijs-Nice, maar omdat hij in de Ruta del Sol ziek is geworden, heeft hij behoefte aan een paar dagen extra rust. Daarom gaat de wielrenner nu vanaf volgende week woensdag meedoen aan de etappekoers in Italië.

"Ik ga voor het eerst meedoen aan de Tirreno. Spannend. De reden is dat ik een paar dagen extra rust nodig heb, omdat ik een week niet op de fiets heb gezeten", aldus Ten Dam.

Release derde seizoen Orange Is The New Black bekend

De datum voor de release van het derde seizoen van de hitserie Orange Is the New Black is bekend gemaakt. Dit meldt Variety.

Op 12 juni zal de Netflix terugkeren voor een nieuw seizoen en zullen zoals gebruikelijk alle afleveringen in één keer beschikbaar worden.

De serie, die het verhaal vertelt van Piper Kerman in een vrouwengevangenis, is razendpopulair en heeft inmiddels een grote groep fans verzameld die niet kunnen wachten op het nieuwe seizoen.

Zoals gezegd zal op 12 juni het hele seizoen beschikbaar zijn op Netflix.

Operatie moet klachten Klaassen wegnemen

Davy Klaassen moet een operatie ondergaan om van zijn aanhoudende buikklachten af te komen. De middenvelder van Ajax gaat in principe direct na afloop van het seizoen onder het mes, bevestigde een woordvoerder van de landskampioen dinsdag een bericht van Voetbal International. Klaassen heeft sinds begin dit jaar last van een geïrriteerde buikwand.

Uit medisch onderzoek blijkt dat die klachten komen door een vergroot lieskanaal. Door het operatief plaatsen van een matje, zoals ook gebeurt bij mensen met een liesbreuk, kunnen de problemen van Klaassen worden verholpen. De nummer tien van Ajax hoopt de operatie te kunnen uitstellen tot na het seizoen.

Klaassen (22) werd de afgelopen weken regelmatig door trainer Frank de Boer vroegtijdig naar de kant gehaald, om de klachten niet te laten verergeren. Ajax staat tweede in de eredivisie en zit bij de laatste zestien clubs in de Europa League.

'Impact Armeense genocide nog voelbaar'

De komende tijd wordt in Nederland stilgestaan bij de Armeense genocide die honderd jaar geleden begon. "De impact van de volkerenmoord is nog steeds groot, ook onder Nederlandse Armeniërs", zegt FAON, de federatie van Armeense organisaties in ons land.

In aanloop naar de grote herdenking op vrijdag 24 april zijn er hier verschillende bijeenkomsten en demonstraties. Het is dan een eeuw geleden dat in het Ottomaanse Rijk een deel van de Armeense elite werd opgepakt en vermoord, waarna een periode van vervolging en moord op de Armeense bevolking volgde.

De massaslachting roept nog steeds veel discussie op. Dat komt doordat Turkije niet van genocide wil spreken en het aantal doden lager inschat.

Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportatie. Veel westerse parlementen, waaronder het Nederlandse, hebben officieel vastgelegd dat wat hen betreft wel degelijk sprake was van volkerenmoord.

Tijdens een internationale conferentie in Den Haag, georganiseerd door het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), spreken vrijdag en zaterdag onder anderen wetenschappers en juristen over het onderwerp en de gevolgen ervan. Voorafgaand is er donderdag ook een publieksbijeenkomst.

De Samenwerkende Armeense Organisaties, waarin onder andere FAON en HayTad zitten, komen volgende maand met tal van lokale en landelijke initiatieven. Zo is op zaterdag 18 april een demonstratie in Den Haag voorzien. De dagen erna volgen in de hofstad een herdenkingsconcert in de Grote Kerk (20 april), het aanbieden van een petitie aan de Kamer (21 april) en een fakkeloptocht (23 april). Dat alles moet uitmonden in herdenkingen bij de monumenten in Assen en Almelo op 24 april. "We verwachten veel mensen. Tien jaar geleden kwamen bij de 90-jarige herdenking in Assen duizend mensen."

De Armeense gemeenschap hoopt dat bij het herdenkingsconcert of andere herdenkingsbijeenkomsten ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering aanwezig is. "We zouden ook graag zien dat de Nederlandse regering krachtiger stelling neemt tegen de Turkse ontkenning", zegt een woordvoerster van FAON

Volgens haar leeft de herdenking enorm onder de naar schatting ruim 20.000 Armeniërs in Nederland. "Heel vaak is hun familiegeschiedenis getekend door wat er destijds is gebeurd. Een deel stamt af van mensen die toen zijn omgebracht. De Armeense slachtoffers waren christenen en velen voelen verwantschap met geloofsgenoten die nu in het Midden-Oosten worden vervolgd."

Topscorer Harden geschorst voor trappen James

Een trap in de lies van LeBron James heeft NBA-topschutter James Harden een schorsing opgeleverd. De bebaarde vedette van de Houston Rockets plantte zondag tijdens de wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers zijn voet in de lies van James na een duel om de bal. "Dit had niets met basketballen te maken", zei James, de grootste ster van de NBA die zondag op het veld echter werd overvleugeld door Harden.

James maakte weliswaar 37 punten, maar miste in de slotseconden van de verlenging ook twee vrije worpen waardoor de Cavaliers met 105-103 verloren. Harden, die 33 punten maakte, werd daardoor de man van de wedstrijd. De topschutter van de NBA (gemiddeld 27,1 punten per duel) misdroeg zich echter ook. Hij mist daardoor de komende topwedstrijd van de Houston Rockets tegen de Atlanta Hawks, de koplopers van de Eastern Conference.

IJs breekt van gletsjer af en verplettert toerist

Een Italiaanse toerist is in de Amerikaanse staat Alaska verpletterd door een brok ijs dat afbrak van een gletsjer. Het lichaam van de man is maandag geborgen, zeiden de lokale autoriteiten. Het ongeval vond zondag plaats.

De 28-jarige Alexander Hellweger was met een groep vrienden op vakantie in Alaska. Ze waren met een helikopter naar de gletsjer gebracht. Op het moment dat de vrienden een groepsfoto wilden nemen sloeg het onheil toe. "Alexander was op weg naar de rest van de groep toen de anderen het ijs hoorden kraken", aldus Beth Ipsen van de politie. "Sommige mensen uit de groep begonnen te rennen toen ze het ijs hoorden breken. De gletsjer kalfde af en een brok viel op Alexander."

Russen nemen afscheid van oppositieleider Nemtsov

De Russische bevolking neemt dinsdag afscheid van oppositieleider Boris Nemtsov, die vrijdag werd doodgeschoten in Moskou. Voor het mensenrechtencentrum waar Nemtsov ligt opgebaard staan rijen van mensen die de oppositieleider de laatste eer willen bewijzen.

Het lichaam van Nemstov ligt in het Sacharov-centrum in Moskou, dat is vernoemd naar Andrej Sacharov, een beroemde atoomgeleerde dissident uit de Sovjet-Unie die in 1975 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Sacharov was instrumentaal in het atoomprogramma van de Sovjets, maar keerde zich later tegen nucleaire proliferatie. Hiermee haalde hij zich de toorn van de Sovjet-autoriteiten op de hals.

Nemstov werd vrijdagavond neergeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. Tot dusver zijn er geen verdachten aangehouden. De Russische oppositie ziet in de moord de hand van het Kremlin, als vergelding voor Nemtsovs kritiek op president Vladimir Poetin.

Triodos boekt zeventien procent hogere nettowinst

Triodos Bank heeft vorig jaar de nettowinst met zeventien procent zien stijgen tot 30,1 miljoen euro. Dat maakte de bank, die zich wil onderscheiden van de concurrentie met duurzaam en transparant bankieren, dinsdag bekend.

De winst werd met 8,3 miljoen euro gedrukt door de verplichte bijdrage die banken moeten leveren aan de redding van SNS Bank.

Triodos kreeg er het afgelopen jaar meer klanten bij, en telt er nu meer dan 530 duizend. Dat is ten opzichte van 2013 een stijging met dertien procent.

Barclays houdt rekening met boetes

De Britse bank Barclays heeft nog eens 750 miljoen pond (een miljard euro) opzij gezet voor mogelijke schikkingen vanwege manipulatie van de valutamarkt. Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de op een na grootste bank van Groot-Brittannië.

De reservering komt bovenop de voorzieningen die eerder al werden getroffen voor diverse rechtszaken. Naast de valutafraude is de bank ook verwikkeld in een schandaal met betrekking tot verzekeringen. Volgens analisten zou het boetebedrag kunnen oplopen tot wel 5,4 miljard pond in de komende twee jaar, als gevolg van wangedrag in het verleden.

Barclays-topman Antony Jenkins kondigde eerder al aan dat er de komende twee jaar veertienduizend banen verdwijnen bij de bank. Jenkins wil 1,7 miljard pond besparen om de winst te stuwen. Die kreeg de afgelopen perioden een knauw vanwege de diverse schandalen. Met name de winstgevendheid van de investeringsbank van Barclays liet te wensen over.

'Poep op Mount Everest gevaar voor de gezondheid'

Urine en uitwerpselen van bergbeklimmers op de Mount Everest zijn niet alleen een bron van vervuiling, maar vormen ook een gezondheidsrisico op de hoogste berg ter wereld. Dat heeft het hoofd van de bergbeklimmersvereniging van Nepal dinsdag gezegd.

Het klimseizoen op de Everest begon vorige week en duurt tot mei. Jaarlijks gaan meer dan zevenhonderd waaghalzen en hun gidsen de berg op, en zij laten grote hoeveelheden urine en uitwerpselen achter, zegt Ang Tshering van de bergbeklimmersvereniging. De Nepalese regering moet er volgens hem voor zorgen dat bergbeklimmers hun eigen menselijk afval opruimen. Volgens Dawa Steven Sherpa, die zich sinds 2008 inzet voor het schoonhouden van de berg, is de ophoping van urine en uitwerpselen niet alleen smerig, maar ook gevaarlijk. "Het is een gevaar voor de gezondheid en het moet worden aangepakt."

Bergbeklimmers op de Everest brengen tijdens hun tocht naar de top weken door in kampen. De eerste ligt op 5300 meter hoogte, de top op 8850 meter. De kampen zijn uitgerust met tenten en noodzakelijke voorraden en apparatuur, maar hebben geen toiletten. "Klimmers graven meestal gaten in de sneeuw en laten hun uitwerpselen daar achter", aldus Tshering. Bij het laagst gelegen kamp worden de uitwerpselen nog wel opgevangen in tonnen, die vervolgens door gidsen naar beneden worden gesjouwd. Bij de hoger gelegen kampen is dit niet het geval.

De Nepalese regering stelde vorig jaar al wel regels in voor het afval dat bergbeklimmers produceren. Iedereen moet op zijn weg terug acht kilo afval meenemen. Voor de uitwerpselen gelden echter nog geen richtlijnen.

'Gemeenten dwars bij aanpassen woning oudere'

Senioren krijgen van een gemeente te vaak te horen dat ze moeten verhuizen als ze om een woningaanpassing vragen. Dat zegt ouderenorganisatie ANBO dinsdag na onderzoek onder dertig gemeenten.

Woningaanpassingen - zoals trapliften of een douche in plaats van een bad - kunnen worden aangevraagd via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Minder dan de helft van de gemeenten heeft echter geld voor zulke aanpassingen. Veel gemeenten in het onderzoek doen moeilijk of sturen liever aan op een verhuizing, aldus de ANBO.

Senioren moeten langer thuis wonen. Probleem is dat in het land een tekort is van tienduizenden geschikte seniorenwoningen, waardoor verhuizen niet altijd kan.

Weinig gemeenten bemiddelen actief bij de begeleiding van senioren naar een passende woning. ANBO zou graag zien dat meer gemeenten een 'seniorenmakelaar' beschikbaar hebben om iets aan het probleem te doen.

Frisdrankconcern Refresco wil naar Damrak

Frisdrank- en sapbottelaar Refresco Gerber wil naar de beurs in Amsterdam. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Een concrete datum voor de beursgang werd niet gegeven. Deze zal, afhankelijk van de marktomstandigheden, in de 'nabije toekomst' plaatsvinden. Refresco wil zowel nieuwe effecten uitgeven als bestaande aandelen van de huidige aandeelhouders naar de markt brengen.

Refresco bottelt onder meer dranken voor supermarktketen Tesco en voor merken als Del Monte en Innocent Smoothies.

Politie Myanmar blokkeert protestmars

De politie in Myanmar heeft dinsdag een stokje gestoken voor een protestmars van honderden studenten. De betogers wilden naar Rangoon, de grootste stad van het land, trekken maar werden op weg naar de stad tegengehouden door de politie. Agenten hebben een kordon rondom de groep betogers gevormd.

De studenten protesteren tegen een onderwijswet die vorig jaar werd aangenomen. De wet maakt een groep die grotendeels uit regeringsministers bestaat verantwoordelijk voor alle beslissingen over onderwijsbeleid en het curriculum. De wet verbiedt studentenvakbonden en negeert de roep om onderwijs in bepaalde staten met grote etnische minderheden in de lokale taal aan te bieden.

Tot geweld tussen de politie en de betogers is het tot dusver niet gekomen.

CDA: na scheiding betere omgang met kleinkind

Grootouders moeten bij echtscheidingen meer mogelijkheden krijgen om contact te kunnen blijven houden met hun kleinkinderen. Het CDA heeft dinsdag een plan gepubliceerd voor een betere omgangsregeling voor opa's en oma's die hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer kunnen of mogen zien, terwijl ze dat wel graag zouden willen.

De oppositiepartij stelt veranderingen in het burgerlijk wetboek voor, zodat grootouders indien nodig bij de rechter makkelijker het verzoek tot een omgangsregeling kunnen doen. Volgens de opstellers van de initiatiefnota, de Tweede Kamerleden Peter Oskam en Mona Keijzer, kunnen de gevolgen 'hartverscheurend' zijn als opa's en oma's als het contact met hun kleinkind abrupt stopt na een echtscheiding.

Kaaseter profiteert niet van lagere prijs

De prijs die fabrikanten van kaas krijgen voor hun product lag in januari vijftien procent lager dan een jaar geleden. Het is de grootste prijsdaling in tien jaar tijd. De consumenten zagen deze prijsdaling niet terug op hun kassabon, want zij betaalden juist bijna zes procent meer dan in januari 2014. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De tegenstelling valt volgens het statistiekbureau voor het belangrijkste deel te verklaren door de langlopende contracten tussen voedselproducenten en supermarkten. Dat brengt met zich mee dat consumentenprijs met enige vertraging aan de producentenprijs wordt aangepast, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in een toelichting. Daarnaast, zegt hij, zijn 'er ergens in de keten partijen die hiervan profiteren in de vorm van hogere marges'.

Paul leidt Clippers langs Timberwolves

Basketballer Chris Paul heeft de Los Angeles Clippers maandagavond in de NBA aan een overwinning op de Minnesota Timberwolves geholpen. Met 26 punten en 14 assists had de 29-jarige Amerikaan op bezoek in Minneapolis een groot aandeel in de winst: 105-110. Bij het thuisteam blonk de Spanjaard Ricky Rubio uit met een zogeheten triple-double: 18 punten, 12 rebounds en 11 assists.

De Clippers staan dankzij hun veertigste overwinning van het seizoen op de vijfde plaats in de Western Conference, de Timberwolves bungelen onderaan met slechts dertien zeges. De Toronto Raptors, de nummers twee van de Eastern Conference, wonnen met 114-103 bij de Philadelphia 76ers. DeMar DeRozan was goed voor liefst 35 punten bij de Raptors. Miami Heat won zonder de langdurig uitgeschakelde vedette Chris Bosh met 115-98 van de Phoenix Suns. De Brooklyn Nets boekten een nipte 110-108 zege op de Golden State Warriors, terwijl de Dallas Mavericks met 102-93 afrekenden met de New Orleans Pelicans.

'Twijfel aan haalbaarheid windmolenparken'

Leden van Provinciale Staten denken dat het de komende vijf jaar niet lukt om de afspraken over de aanleg van windmolenparken te halen. Deze afspraken zijn in 2013 in het Energieakkoord vastgelegd, om meer duurzame energie op te wekken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Slechts zeventien procent van de Statenleden denkt dat de afspraken voor honderd procent zullen worden nagekomen. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een enquête die de krant hield en waarop 179 Statenleden reageerden.

In het Energieakkoord is onder meer afgesproken dat de provincies samen met het Rijk plaatsen aanwijzen waar het aantal windmolens kan worden uitgebreid. In 2020 moet er 6000 megawatt aan windenergie worden opgewekt, drie keer zoveel als in 2013.

Regen zit Hogenkamp en Bertens dwars

Aanhoudende regenval in Monterrey heeft de Nederlandse tennissters Richel Hogenkamp en Kiki Bertens de hele dag binnengehouden. Hogenkamp zou maandag haar laatste partij in de kwalificaties spelen, voor Bertens stond de eerste ronde van het hoofdtoernooi op het programma. De organisatie van het Mexicaanse WTA-toernooi werd vanwege het noodweer echter gedwongen het schema om te gooien.

Hogenkamp hoopt dinsdag voor de vierde keer dit jaar de kwalificaties te overleven. De 22-jarige Doetinchemse neemt het op tegen Urszula Radwanska uit Polen. Hogenkamp bereikte eerder dit jaar in Hobart, Melbourne (Australian) en Acapulco via de kwalificaties al het hoofdtoernooi. Bertens, op de 71e plaats de beste Nederlandse op de wereldranglijst, speelt in het hoofdtoernooi tegen haar Zweedse dubbelpartner Johanna Larsson.

Nipt verlies voor Japanse beurs

De effectenbeurs in Tokyo is dinsdag nipt lager gesloten. Een duurdere Japanse yen zorgde voor koersdruk bij veel grote Japanse exportbedrijven. De Japanse chipbedrijven profiteerden daarentegen van de opmars van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die maandag voor het eerst sinds het knappen van de internetzeepbel in 2000 boven de 5000 punten wist te sluiten.

De Nikkei eindigde 0,1 procent in de min op 18.815,16 punten. De chipbedrijven Tokyo Electron en Kyocera stegen tot twee procent. De geplaagde tv-maker Sharp zakte 3,5 procent, na berichten dat het bedrijf meer geld nodig heeft van zijn kredietverstrekkers om de binnenlandse activiteiten te reorganiseren.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,1 procent. In Sydney verloor de All Ordinaries 0,4 procent, nadat de Australische centrale bank de rente onveranderd liet op 2,25 procent. Beleggers hadden gehoopt op een verdere verlaging van het rentetarief. De Kospi in Seoul klom 0,2 procent.

Jennifer Lawrence in film oorlogsfotograaf

Jennifer Lawrence gaat de oorlogsfotograaf Lynsey Addario spelen in de nieuwe film It's What I Do. Steven Spielberg heeft getekend voor de regie, meldt The Wrap.

De film is gebaseerd op de autobiografie van de 41-jarige Addario, die in onder meer Afghanistan, Irak, Darfur en Congo heeft gewerkt. Het boek It's What I Do: A Photographers Life Of Love And War moet nog uitkomen, maar er was al veel belangstelling van filmstudio's. Warner Bros heeft de strijd om de filmrechten gewonnen. Meerdere actrices, zoals Natalie Portman en Reese Witherspoon, zouden de hoofdrol hebben nagejaagd.

Addario's werk is verschenen in onder meer New York Times, Time en National Geographic. Ze is getrouwd en heeft een 4-jarig zoontje.

Weer boete voor Liam Gallagher na verzuim

Voormalig Oasis-zanger Liam Gallagher verscheen maandag weer niet in de rechtbank, op de zitting over de alimentatieregeling voor zijn 2-jarige dochter Gemma. De rechtbank in Manhattan in New York legde de artiest daarom opnieuw een boete op van vijfduizend dollar, omgerekend 4450 euro.

Zijn advocaat had naar eigen zeggen geen goede reden voor het wegblijven van zijn cliënt, schrijft New York Post. In januari kreeg Gallagher een soortgelijke boete nadat hij wegbleef omdat hij zogenaamd angstig en depressief zou zijn. Gallagher is wel bereid alimentatie te betalen. Maandelijks betaalt hij zijn ex Liza Ghobani vijfduizend dollar.

Volgens zijn advocaat wil Gallagher bereid het maximumbedrag te gaan betalen wat de rechtbank later deze maand zal vaststellen. De advocaat van Ghorbani zegt dat haar cliënt gefrusteerd raakt van het feit dat haar ex zich steeds niet laat zien in de rechtbank.

Liza Ghobani ontmoette Gallagher in 2010 tijdens een interview voor The New York Times, toen hij nog met Nicole Appleton getrouwd was.

Groenendijk rukt in bij Cluj

Het voetbalavontuur van Alfons Groenendijk bij de Roemeens club Universitatea Cluj is voorbij. De Nederlander moest zes maanden na zijn aanstelling als technisch directeur inrukken bij de nummer dertien van de hoogste divisie in Roemenië. Hij vertrok tegelijk met de ontslagen trainer George Ogararu na de 3-0-nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Dinamo Boekarest.

Groenendijk, oud-trainer van onder meer Willem II, Den Bosch en Jong Ajax, fungeerde tijdens de wedstrijden ook als assistent-trainer. "Ik ben meegekomen met Ogararu, dus toen hij werd ontslagen was het voor mij duidelijk. Dat hoort er kennelijk bij in deze landen. In de laatste negentien speelronden zijn er in de Roemeense competitie al 25 trainers ontslagen", zei Groenendijk tegen Voetbal International. "Maar goed, geen kwaad woord over deze club. Want ik had dit avontuur voor geen goud willen missen."

Bij Cluj staan vier Nederlandse spelers onder contract: Danzell Gravenberch, Sergio Zijler, Geoffrey Castillion en Benjamin van den Broek.

Voetbaltopper in Italië onbeslist

De voetbaltopper in Italië tussen Juventus en AS Roma heeft maandag geen winnaar opgeleverd. De confrontatie in Rome eindigde in 1-1. Die uitslag betekende dat de Oude Dame uit Turijn fier aan kop blijft in de Serie A en negen punten voorsprong behoudt op de Romeinse club, die vorige week donderdag nog Feyenoord uitschakelde in de Europa League.

Het duurde meer dan een uur voordat het eerste doelpunt viel in het volle Stadio Olimpico. Spits Carlos Tevez bracht Juventus in de 64e minuut op voorsprong door een vrije trap fraai achter doelman Morgan De Sanctis te krullen. De thuisploeg kwam in de 78e minuut op de gelijke hoogte via een kopbal van Seydou Keita.

Roma speelde het laatste halfuur met tien man, nadat Vasileios Torosidis met een rode kaart moest inrukken.

Hotelprijzen wereldwijd vijf jaar in de lift

Een nachtje slapen in een hotel wordt alsmaar duurder. De wereldwijde hotelprijzen stegen vorig jaar voor het vijfde jaar op rij. Dit blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Hotel Price Index van Hotels.com.

Gemiddeld gingen de prijzen voor een kamer vorig jaar met drie procent omhoog. Vooral in Noord-Amerika schoten ze de lucht in. Daar moesten gasten vijf procent meer neertellen dan in 2013. Latijns-Amerika, waar het wereldkampioenschap voetbal voor veel bezoekers zorgde, noteerde een plus van twee procent.

De stijging van de prijzen van hotels hangt samen met het aantrekken van de economie. Wereldwijd trokken er ruim 1,1 miljard mensen op uit voor een reis naar het buitenland, stelt Hotels.com. Dat komt neer op vijf procent meer reizigers dan in 2013.

Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 moesten hotels hun prijzen nog fors verlagen. Volgens Hotels.com ligt het mondiale prijsniveau inmiddels weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2008.

In Nederland rekenden hotels vorig jaar door de bank genomen twee procent meer per nacht. In de hoofdstad gingen de prijzen zelfs vier procent omhoog. Amsterdam bleef daarmee de bestemming waar reizigers gemiddeld het meest betaalden: 141 euro. In andere grote steden, onder meer Rotterdam, Den Haag en Maastricht, werden hotels daarentegen juist iets goedkoper.

Seinstoring treft treinverkeer Schiphol

Het treinverkeer tussen de luchthaven Schiphol en station Amsterdam Zuid en tussen de luchthaven en Leiden ligt dinsdagochtend plat door een seinstoring. De vertragingen richting Leiden zijn meer dan een uur, richting Amsterdam Zuid doen reizigers er een half uur tot een uur langer over om op hun bestemming aan te komen. De spoorwegen verwachten dat de storing tegen 8.00 uur verholpen is.

OPCW: gifgasfabrieken Syrië gesloopt

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens heeft in Syrië twee fabrieken voor de productie van chemische wapens gesloopt. De sloop van alle twaalf fabrieken in het land wordt waarschijnlijk in de zomer afgerond, schrijft de OPCW in een maandag verschenen rapport.

Voordat de operatie begon beschikte Syrië over vijf ondergrondse faciliteiten en zeven hangars op luchthavens waar gifgas werd gemaakt. De ondergrondse fabrieken worden naar verwachting voor 30 juni buiten werking gesteld, aldus Ahmet Üzümcü van de OPCW. De zeven hangars volgen niet veel later. Na afloop wordt er ook een toezichtsmechanisme ingesteld om ervoor te zorgen dat de ondergrondse fabrieken niet opnieuw in gebruik worden genomen.

De OPCW werd actief in Syrië na een gifgasaanval in 2013 op een voorstad van de hoofdstad Damascus, waarbij honderden mensen omkwamen. De Syrische regering en de rebellen waartegen ze strijdt gaven elkaar de schuld van de aanval. Nadat de Verenigde Staten met luchtaanvallen hadden gedreigd sloot Syrië zich aan bij de OPCW en beloofde het land zijn chemische wapens over te dragen.

In de nasleep van de gifgasaanval werden de 1300 ton gifgas waar Syrië over beschikte uit het land gehaald. Inmiddels is 98 procent vernietigd, aldus de OPCW. De organisatie is nog wel bezorgd dat de Syrische regering niet al haar chemische wapens heeft overgedragen.

Ook vriendinnen Linda de Mol bedreigd

De afperser van John en Linda de Mol zou ook de vriendinnen, manager en uitgever van Linda hebben bedreigd. Het AD schrijft dat ook hen iets ernstigs zou overkomen als John bleef weigeren om een miljoenenbedrag naar de afperser over te maken.

De 70-jarige man uit Zeist staat dinsdag voor de rechter. Begin december werd hij opgepakt nadat hij ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda terroriseerde. Met dreigbrieven eiste hij vijf miljoen euro van John, anders zou hij zijn zus Linda en haar kinderen iets aandoen.

Volgens de krant blijkt uit informatie rond het onderzoek naar de afperser dat niet alleen Linda, maar ook haar vriendinnen, manager en uitgever gevaar liepen. "Mocht onze mensen iets overkomen, wordt ogenblikkelijk een van je vele vriendinnen aangepakt", schreef de afperser aan Linda.

Kamp noemt import Russisch gas een optie

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) houdt de mogelijkheid open om gas uit Rusland te gaan importeren als de Nederlandse gaskraan verder wordt dichtgedraaid. "We denken na over een systeem waarbij we jaarlijks uitgaan van twintig miljard kuub geïmporteerd gas, aangevuld met gas uit het Groningenveld", zegt de minister in een interview dat het AD dinsdag heeft gepubliceerd.

Volgens Kamp zijn er twee opties: Gas via pijpleidingen invoeren uit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen. "Bedenk dat wij als Nederland nog steeds een grote gasvoorraad bezitten. We zijn niet zoals Duitsland voor dertig procent afhankelijk van Russisch gas. Maar in de energiemix kan Russisch gas uiteindelijk een optie zijn", aldus Kamp

De energiemix bestaat uit olie, gas, steenkool en duurzame bronnen als wind en zon.

Vreemdeling in detentie te vaak in isoleercel

In detentiecentra komen vreemdelingen nog steeds in isoleercellen terecht, ondanks het voornemen van het kabinet om deze vorm van eenzame opsluiting met cameratoezicht te beperken. Het kan ernstige lichamelijke en vooral geestelijke gezondheidsklachten opleveren, melden Amnesty International, Dokters van de Wereld en de Stichting LOS. Isoleren is schadelijk en onnodig, concluderen de organisaties in een rapport dat dinsdag verschijnt.

Stichting LOS richt zich op instellingen en particulieren die hulp bieden aan migranten zonder verblijfsvergunning. Elk jaar worden er duizenden opgesloten omdat ze Nederland uit moeten of juist niet in mogen. Sommigen belanden in een isoleercel en de organisaties vinden dat 'problematisch, zowel vanuit het perspectief van mensenrechten als vanuit medisch oogpunt'. Het mag alleen bij hoge uitzondering, als het absoluut noodzakelijk is, proportioneel en niet-discriminerend.

In de eerste tien maanden van 2014 zaten 379 vreemdelingen in een isolatiecel. Elke dag zit daar 1,2 of 1,3 procent van de gedetineerde vreemdelingen. Het percentage, dat al jarenlang hetzelfde is, lijkt verwaarloosbaar klein. Maar volgens de drie organisaties zitten jaarlijks dus honderden vreemdelingen in een isoleercel, met mogelijk schadelijke gevolgen voor hun gezondheid.

"Vaak gaat het al om mensen met grote psychische problemen", zegt Annemarie Busser van Amnesty. "Ze horen in een psychiatrische kliniek met deskundige behandeling, niet in een detentiecentrum." Volgens de opstellers van het rapport moet een voorbeeld worden genomen aan het gezondheidszorgbeleid in het algemeen en in de forensische psychiatrie in het bijzonder. De bevoegdheid om isolatie als disciplinaire straf in detentiecentra op te leggen, zou uit de wet moeten worden gehaald.

Het kabinet bespreekt later dit jaar een wetsvoorstel om een aantal zaken rond vreemdelingendetentie te veranderen.

Filmende hockeytrainer staat terecht

Luigi C., de hockeytrainer die stiekem honderden hockeymeisjes heeft gefilmd, staat dinsdag voor de rechter. Zijn zaak wordt dan inhoudelijk behandeld.

De 46-jarige trainer werd op 26 augustus aangehouden. Hij heeft met een in een locker verborgen camera honderden jonge speelsters gefilmd in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC. Later bleek dat hij ook heeft gefilmd bij de Haagse club HDM. Mogelijk heeft hij ook zijn buren heimelijk vastgelegd. Die hebben daar aangifte van gedaan.

C. bood eerder zijn excuses aan voor zijn daden. "Ik heb heel veel spijt van wat ik heb gedaan", aldus C. toen. "Ik wil aan iedereen excuses aanbieden voor wat ik heb gedaan. Het is niet mooi."

Zijn advocaat heeft eerder gevraagd of C. voorlopig vrij mocht komen, omdat de kans dat hij opnieuw in de fout gaat klein zou zijn. Maar dat zou volgens het OM een risico zijn, omdat C. al zo lang kinderporno verzamelde en in enorme hoeveelheden. Er zouden meer dan honderdduizend afbeeldingen zijn gevonden. Volgens het OM was C. zelfs bezig met kinderporno toen de politie binnenviel.

In de zaak staan nog twee mannen terecht. Mattijs O. (61) wordt er onder meer van verdacht dat hij C. heeft geholpen met de opslag van kinderporno en de kleedkamerfilms. Ramsey R. (39) wordt onder meer verweten de 'hockeyfilmpjes' in bezit te hebben gehad.

Grootste containerschip in Rotterdam

De 'grootste containerschepen ter wereld' duikelen over elkaar heen in de Rotterdamse haven. Dinsdag verwelkomt Rotterdam opnieuw het grootste containerschip, de MSC Oscar. In januari arriveerde nog CSCL Globe, toen nog de grootste containergigant ter wereld.

De MSC Oscar is 396 meter lang, 59 meter breed en heeft een diepgang van 16 meter. Het kan in totaal 19.224 containers van 20 voet herbergen. Het schip is in grootte gelijk aan vier voetbalvelden en vaart tussen Azië en Europa. De MSC Oscar zou eerst maandag aankomen, maar door een vertraging in het Suezkanaal arriveert het schip dinsdag voor de eerste keer in de Rotterdamse haven.

In januari meerde op de Tweede Maasvlakte ook het grootste schip ter wereld af, de Pioneering Spirit. Dat schip van 382 meter lang en 124 meter breed kan constructies van onder meer olieplatforms in één stuk vervoeren.

Nabestaanden MH17 bekijken wrakstukken

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 kunnen deze week een kijkje nemen bij de wrakstukken van het toestel op de vliegbasis Gilze-Rijen. Ze krijgen dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in groepen een rondleiding.

De wrakstukken kwamen in december aan op de vliegbasis. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd op belangrijkheid voor het onderzoek.

De stukken die niet niet direct in het onderzoek worden gebruikt, liggen in twee vliegtuigbunkers. In een hangar waar het onderzoek plaatsvindt liggen de wrakstukken die het meest relevant zijn voor de zoektocht naar de toedracht van de ramp.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.

Heerts waarschuwt voor individualisme

De samenleving wordt steeds individualistischer, en dat is volgens Ton Heerts een gevaarlijke ontwikkeling. De voorzitter van vakbond FNV zegt dat dinsdag in een interview in de Volkskrant.

Heerts vindt dat de grotere kloof tussen arm en rijk meer aandacht moet krijgen. Daarom presenteert hij dinsdag het fotoboek Armer en Rijker van fotograaf Roel Visser. Zijn motto: "Stem sociaal".

"Ik wil dat de mensen er doorheen kijken, vooral dat gedoe over eigen kracht en zelfredzaamheid", aldus Heerts, die daarmee doelt op uitspraken van werkgevers en politici van sommige partijen, die volgens hem zeggen dat je als individu beter af bent dan in een collectief. "Dat raakt aan de wortels van de vakbeweging, die gebaseerd is op solidariteit en collectiviteit. Het pensioen zoekt iedereen maar zelf uit. Er is iets fundamenteel oneerlijks aan het ontstaan."

'Bestolen oma op sterfbed weer beroofd'

De hoogbejaarde vrouw die in 2011 in het nieuws kwam toen met een verborgen camera was gefilmd hoe ze herhaaldelijk door verzorgend personeel werd beroofd in een verpleegtehuis, is op haar sterfbed opnieuw bestolen. Dat zegt haar familie. De 96-jarige vrouw overleed in januari in Duivendrecht in een ander tehuis.

'Bitter' noemen haar schoonzoon, de hoogleraar psychologie René Diekstra, en kleinzoon en advocaat Sébas Diekstra de diefstal. Ze hebben inmiddels aangifte gedaan. De spullen waren zowel financieel als emotioneel van waarde. Een gouden horloge en een gouden armband had de vrouw nog van haar man gekregen voor hun huwelijksjubileum.

Na haar dood is door de familie ontdekt dat ze de sieraden niet meer om had en dat die ook nergens meer in haar kamer lagen.

Volgens vader en zoon Diekstra moet de diefstal in het uur rond haar dood in het tehuis in Duivendrecht zijn gebeurd. Ze zijn verontwaardigd.

"Bijna vier jaar hebben zij en wij erover gedaan om de dader van destijds, een leidinggevende, veroordeeld te krijgen. Die veroordeling is nog maar acht weken geleden definitief geworden", zegt René Diekstra.

"Ik zie nog voor me hoe ze, 92 jaar oud, als getuige verontwaardigd en overtuigend uitlegde dat ze geen verzorgster ooit toestemming had gegeven in haar portemonnee te graaien of haar zilveren bestek mee naar huis te nemen",vertelt hij.

"De diefstal heeft haar leven ingrijpend beïnvloed. Ze werd angstiger en wantrouwender en sliep sinds die tijd altijd met haar tas onder haar hoofdkussen en met haar sieraden om", zo schetst hij de grote gevolgen.

Vier jaar geleden publiceerde de psycholoog de geruchtmakende beelden. Te zien is hoe een personeelslid, na de vrouw eerst op het toilet te hebben gezet, de portemonnee uit haar tas pakt en daar geld uit haalt.

Diekstra kreeg duizenden reacties; meldingen over diefstal van de kwetsbare bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Die werden gebundeld in een zwartboek dat breed werd verspreid, met aanbevelingen om diefstal te voorkomen.

"Maar het positieve effect van die aandacht is dus uiteindelijk voor haarzelf nihil geweest", constateert hij.

Onderhoud scholen schiet er bij gemeenten in

Gemeenten hebben in de periode 2007-2012 een fractie minder geld uitgegeven. Dat ging over het algemeen niet ten koste van de kwaliteit van de geleverde diensten. Alleen bij onderwijshuisvesting gingen de prestaties achteruit.

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een dinsdag verschenen rapport over de gemeentelijke prestaties.

Op de scholen liet de kwaliteit van het binnenklimaat, onderhoud en schoonmaak in de onderzochte periode te wensen over. De schoolgebouwen voldeden desondanks aan de minumumnorm, aldus het SCP.

In 2012 bedroegen de totale gemeentelijke uitgaven 55 miljard euro. De uitgaven zakten in de jaren ervoor jaarlijks met gemiddeld 0,1 procent. De prestaties in de vorm van geleverde voorzieningen en diensten zakten wat sterker: gemiddeld 1,1 procent per jaar.

Uit oordelen van inspecties en cliënten blijkt dat de kwaliteit daar niet of nauwelijks onder te lijden had.

Afperser familie De Mol voor de rechter

De afperser van de familie De Mol staat dinsdag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van afpersing en bedreiging.

De 70-jarige man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zit sindsdien in de cel. De Zeistenaar terroriseerde ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij een groot geldbedrag eiste.

De man heeft bekend dat hij John en Linda de Mol een aantal dreigbrieven heeft gestuurd en geld van John de Mol eiste. Welk motief hij daarvoor had is nog onduidelijk. De afperser heeft overigens nooit geld ontvangen van de familie De Mol. De man eiste vijf miljoen euro van John de Mol, anders zou hij zijn zus Linda en haar kinderen iets aandoen.

Zijn zaak wordt dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld. Het persoonlijkheidsonderzoek is nog niet helemaal klaar. De Zeistenaar zal als zijn conditie het toelaat, dinsdag wel aanwezig zijn in de rechtbank.

Voor zover bekend heeft de verdachte zich niet eerder schuldig gemaakt aan afpersing. Hij woonde zelf in een duur appartement in Zeist en was voorzitter van de vereniging van eigenaren van het complex. Hij belaagde de familie De Mol tussen oktober 2013 en december 2014. Nadat hij was aangehouden, bleek zijn dna overeen te komen met sporen die tijdens het onderzoek naar de afpersing waren gevonden.

Kamer praat over kritisch gasrapport

De Tweede Kamer debatteert dinsdag opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen per se voor de verkiezingen van 18 maart in discussie met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De onderzoeksraad concludeerde dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral keken naar het financiële belang van de gaswinning en te weinig oog hadden voor de risico's voor de Groningers. Kamp betuigde maandag op RTV Noord spijt voor het feit dat er jarenlang geen oog is geweest voor de veiligheidsbelangen van de Groningers. Verscheidene oppositiepartijen hadden hierop aangedrongen.

De oppositie wil dat het kabinet snel reageert op het OVV-rapport. Minister Kamp liet afgelopen week weten dat hij ernaar streeft eind maart met een uitgebreide reactie te komen.

Schrijver/regisseur gevonden voor nieuwe Spider-Man

Terwijl geruchten en online discussies over wie de nieuwe Sony/Marvel Spider-Man moet spelen, en of dit een blanke acteur moet zijn of juist niet, is het bekend geworden dat de nieuwe Spidey-film waarschijnlijk een schrijver en regisseur heeft gevonden.

De taak zal worden vervuld door Drew Goddard, die enkele jaren terug nog The Cabin in the Woods schreef en regisseerde met Avengers-schrijver/regisseur Joss Whedon. Hij zou oorspronkelijk voor Sony een film over de Sinister Six maken, maar die plannen zakten ineen toen Sony en Marvel hun deal bekendmaakten.

Volgens Latino Review zal de nieuwe film Spectacular Spider-Man heten en de eerste zijn van drie films die uitkomen in opeenvolgende zomers. Spider-Man zal in de film al bestaan; er wordt niet wéér een origineverhaal verteld. De bedoeling zou zijn een jonge acteur te casten zodat deze in de rol kan groeien, maar ook Spider-Man kan laten opgroeien vanuit de middelbare school. In de eerste film zou het idee zijn dat hij het opneemt tegen Iron Man bij wijze van auditie voor de Avengers. En de Sinister Six zouden alsnog in deze film voorkomen, met het idee ze voor te bereiden voor een nieuwe film.

Deze informatie is op dit moment echter nog onbevestigd; sites als The Hollywood Reporter en Deadline spreken over 'vroege gesprekken' tussen Goddard en Sony, terwijl Sony op dit moment geen commentaar wenst te leveren. 

De nieuwe Spider-Man zal, in welke vorm dan ook, in de bioscopen te zien zijn in juli 2017.

World of Warcraft-speeltijd binnenkort te kopen met in-game geld

Mensen die World of Warcraft hebben gespeeld, weten dat Blizzard maandelijkse abonnementskosten in rekening brengt voor het spelen van hun MMO. Een doorn in het oog van spelers, aangezien niet iedereen dit kan of wil betalen. Binnenkort komt Blizzard daarom met een nieuw systeem waarbij je niet je echte, maar virtuele portemonnee moet trekken: WoW-tokens.

Om het systeem te gebruiken zijn twee spelers nodig. Een speler moet een WoW-token kopen in de Battle.net shop, wat wordt betaald met echt geld. Deze kunnen vervolgens worden doorverkocht in de auction house van World of Warcraft waar spelers een WoW-token kunnen kopen voor in-game gold. Wanneer het token gekocht is, verschijnt het in de inventaris van de speler en kan het geactiveerd worden voor 30 dagen speeltijd. De originele koper van de WoW-tokens krijgt dus snel in-game gold, terwijl de koper via de auction house dus extra speeltijd krijgt.

Blizzard benadrukt dat de prijs voor een WoW-token niet zelf door spelers ingesteld kan worden, om zo de virtuele economie niet te beschadigen. Blizzard heeft nog geen informatie gegeven wanneer de tokens in het spel verschijnen, behalve dat ze ‘met een volgende patch komen.’

Wow-Tokens
World of Warcraft-speeltijd binnenkort te kopen met in-game geld

Ex-Utopiaan kondigt zelfmoord aan

Ex-Utopiaan Ron Weezepoel (43) zit niet lekker in zijn vel. Maandagavond kondigde hij op zijn Facebookpagina aan uit het leven te willen stappen.

"Momenteel staat mijn trein stil en heb heel lang na zitten denken of ik de gok zal wagen om te blijven zitten of dat ik maar uit moet stappen. Ik heb gekozen om maar uit te stappen." schreef Ron in een verontrustende post op zijn timeline.

Vrienden van Ron, waaronder enkele ex-Utopianen, schakelden meteen hulp in. Zo laat Dennis, het beste maatje van Ron in Utopia, weten dat familieleden en hulpdiensten op tijd bij de aannemer waren. "Alsjeblieft geen berichten meer... de mensen die hem kunnen helpen zijn bij hem" laat hij op Facebook weten. "Bedank niet alleen mij, andere ex-bewoners zetten zich ook met hart en ziel in."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.