Politie Hong Kong pakt tientallen betogers op

De oproerpolitie van Hong Kong heeft vrijdag 26 demonstranten gearresteerd. Agenten en duizenden betogers vochten urenlang om de straten van de wijk Mong Kok, die de politie eerder op de dag nog had schoongeveegd.

Volgens de politie probeerde een menigte van ongeveer negenduizend demonstranten weer bezit te nemen van de wijk. Ze zouden herhaaldelijk hebben ingebeukt op politiekordons. Ordetroepen grepen daarop in. Verscheidene betogers, onder wie veel studenten, werden tegen de grond geslagen en tientallen anderen weggevoerd door de politie.

"De politie heeft zich niet meer in de hand", zei Tommy Lee, een toeschouwer bij de rellen, ontzet. "Ze slaan demonstranten in elkaar alsof we beesten zijn. We zijn boos. De studenten zijn onze toekomst." Voor de 45-jarige technicus was naar eigen zeggen de maat vol toen hij agenten vier betogers in de boeien zag slaan die oogden als middelbare scholieren.

Eerder op de dag had de politie tenten en barricades van het kleine protestkamp in Mong Kok verwijderd. Het kampement lag niet ver van de belangrijkste plek waar betogers samen zijn gekomen, bij Victoria Harbor in het financiële hart van de stad.