Eredivisie: Preview speelronde 9

Vanavond gaat de negende speelronde van het seizoen 2014/2015 van start. Na twee interlands van het Nederlands elftal zijn alle spelers in de afgelopen dagen weer bij hun clubs teruggekeerd. Hieronder volgt zoals gebruikelijk weer een preview.

De speelronde wordt zaterdag om 18.30 uur onder meer afgetrapt door PSV en AZ. De Eindhovenaren gaan op dit moment aan kop in de Eredivisie en hebben vijf punten meer dan de Alkmaarder formatie, waarmee John van den Brom in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach gelijk speelde tegen FC Twente: 2-2. De laatste vijf ontmoetingen in Eindhoven waren een prooi voor PSV. AZ pakte in het seizoen 2008/2009 voor het laatste een punt met een gelijkspel: 2-2.


Dwight Lodeweges, nu trainer van sc Heerenveen, vertrok op een vervelende manier in Leeuwarden (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Vanavond wordt het eerste deel van het programma afsloten met de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax. Voor de Tukkers staat er veel op het spel, aangezien vijf jaar geleden voor het laatst in eigen huis van de Amsterdammers werd gewonnen. Bovendien is de club uit Enschede als enige nog ongeslagen. De ploeg verloor ruim anderhalf jaar geleden voor het laatst. Ajax heeft ten opzichte van twee weken geleden nog wat goed te maken. Toen speelde het gelijk tegen PEC Zwolle: 0-0. Drie punten zijn bovendien hard nodig om in het spoor van PSV te blijven.

Op zondag is het weer tijd voor de Friese derby tussen sc Heerenveen en sc Cambuur Leeuwarden. Het zal hoe dan ook een beladen wedstrijd worden. Het verschil tussen de twee rivalen bedraagt slechts één punt. Bovendien keert Dwight Lodeweges weer terug in Leeuwarden, waar hij vorig seizoen nog trainer was. Toen zijn vertrek naar Heerenveen bekend werd gemaakt, leidde felle reacties van supporters tot een vroegtijdig vertrek.


Doke Schmidt (r) in duel met Ryan Thomas van PEC Zwolle (PRO SHOTS / Peter Lous)

Ook in Overijssel wordt zondag een onvervalste derby gespeeld: Go Ahead Eagles tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren doen het ook dit seizoen erg goed en hebben op dit moment evenveel punten als nummer twee Ajax. De Deventernaren staan in de onderste regionen en vergaarden tot dusver acht punten uit even zoveel duels. Vorig seizoen eindigde de onderlinge confrontatie in een 4-1 zege voor de Eagles, maar de return bleek uiteindelijk een prooi voor Zwolle te zijn: 2-1. Er kan dus van alles gebeuren

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
18 okt om 18.30 uur PSV - AZ FOX Sports 1
18 okt om 18.30 uur Willem II - Vitesse FOX Sports 5
18 okt om 19.45 uur Feyenoord - Heracles Almelo FOX Sports 3
18 okt om 20.45 uur FC Twente - Ajax FOX Sports 1
18 okt om 20.45 uur NAC Breda - ADO Den Haag FOX Sports 5
18 okt om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
19 okt om 01.25 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
19 okt om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
19 okt om 12.30 uur sc Heerenveen - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
19 okt om 14.30 uur Go Ahead Eagles - PEC Zwolle FOX Sports 1
19 okt om 14.30 uur FC Dordrecht - FC Utrecht FOX Sports 3
19 okt om 16.45 uur FC Groningen - Excelsior FOX Sports 1
19 okt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
19 okt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1