Bisschoppen toch tegen homovriendelijkere kerk

Bisschoppen hebben zaterdag toch gestemd tegen moderniseringen die voor een respectvollere omgang met homoseksuelen en gescheiden mensen moest zorgen. De uitslag van de stemming bij een synode over een document over familiezaken in Vaticaanstad laat zien dat de katholieke kerk nog altijd diep verdeeld is over deze kwesties. Paus Franciscus had eerder dit jaar namelijk gezegd dat hij niet wil oordelen over homoseksuelen.

De afgelopen twee weken werd tijdens de synode gesproken over het beter voorzien in zielenzorg aan homo's en lesbiennes. De geestelijken in Rome hadden het ook over de manier waarop over homoseksuelen wordt gesproken. Er moet niet langer op veroordelende toon worden gesproken, maar juist op een respectvolle en verwelkomende manier, stond in een conceptversie die eerder deze week naar buiten kwam.

Zelfs een afgezwakte versie van het document, waarbij de verwelkomende toon richting homoseksuelen was geschrapt en alleen nog werd gesproken over zielenzorg aan homoseksuelen, werd niet goedgekeurd. Twee andere paragrafen, over het voorstel om gescheiden en hertrouwde katholieken toch nog ter communie te laten gaan, haalden het ook niet.

Het document dient als basis voor verder debat. Een volgende bijeenkomst staat volgend jaar oktober gepland. Paus Franciscus heeft geëist dat het volledige document met de stemuitslag wordt gepubliceerd om zo transparant mogelijk te werken.