CD: Sweet Empire - Old Ideas Keep Fighting Us

Sweet Empire is een bandje dat in 2008 werd opgericht en dat sindsdien behoorlijk actief is geweest. De band, bestaande uit zanger Rowald, gitarist en tweede stem Jort, bassist Rick en drummer Koen, speelt melodieuze hardcore punkrock en heeft in de afgelopen jaren al een behoorlijke naam weten op te bouwen in de Nederlandse hardcore punkscene. Drie jaar na hun eveneens indrukwekkende debuutalbum This Season Needs Torches ligt nu hun nieuwste plaat in de schappen.

Sweet Empire - Old Ideas Keep Fighting Us

When we were kids.
So young.
Always climbing trees and having fun.
No idea if our hearts would turn colder.
How things would work when we turned older.

Little kids with small problems – big kids - big troubles.
So what is wrong – with trying to stay young.
(uit 'The Breakfast Club Revisited')

In de beste hardcore punk traditie hengst de groep er in nog geen 28 minuten 13 tracks doorheen. Dat resulteert bij Sweet Empire echter niet in een hoop gerag en geschreeuw maar fijne pittige liedjes met een kop en een staart. De muziek van Sweet Empire is vooral herkenbaar voor degenen die in de tachtiger en negentiger jaren opgroeiden. Het powerpopgeluid van Sweet Empire doet me zo nu en dan wel een beetje denken aan die van de band Rival Schools of het legendarische At The Drive-In. Het is dan ook bijna onmogelijk om stil te blijven zitten bij het beluisteren van dit energieke album.

Fratricide – the fate of our evolution.
A paycheck: your soul for a minor contribution.
You’d better be your countries’ rejection than be exposed to vivisection.
Ending up in statistics of another failed mission.
(uit 'Army Boys')

De tracks op Old Ideas Keep Fighting Us werden opgenomen met niemand minder dan Nico van Montfort achter de knoppen. Van Montfort maakte eerder naam in de scene met zijn producties van onder meer Antillectual, This Routine Is Hell en vele anderen. Een man die wel weet hoe een melodieuze hardcoreband moet klinken en dat is dan ook goed terug te horen op dit solide album. Naast het digitale album, dat gratis te downloaden is vanaf de Bandcamp-site van de band, is Old Ideas Keep Fighting Us op zowel cd als prachtig paars vinyl uitgebracht in een vrij gelimiteerde oplage. Neem daarbij de prachtige prehistorische uitklaphoes, ontworpen door kunstenaar Ingwar Perton en je weet dat je zeker geen buil kunt vallen aan deze prima plaat.

No need for prayers – no more.
I’ve seen this happening before.
In what monsters this can turn.
Just let these pages burn.
(Uit 'Burning Bibles')

Ben je dus wel een liefhebber van de melodieuze hardcore punk uit de tachtiger en/of negentiger jaren of kun je een fijn stukje Nederlandse skatepunk wel waarderen dan kunnen we je gerust aanraden om deze plaat eens een luisterbeurt te geven. Met Old Ideas Keep Fighting Us heeft Sweet Empire in elk geval één van de meest aangenaam verrassende albums van dit jaar afgeleverd.