IS: jihadisten moeten wat minder twitteren

De leiding van IS (voormalig bekend als ISIS) maakt zich grote zorgen over het gebruik van Westerse sociale media waar de strijders van Allah veelvuldig gebruik van maken. Op deze manier zouden de jihadisten namelijk veel informatie weggeven voor wat betreft locatie en andere strategische informatie.

Op Twitter zijn afbeeldingen te vinden waarop moedjahedien trots poseren naast een paar vers afgesneden hoofden, waarmee ze onbedoeld inlichtingendiensten in verschillende landen allerlei gratis informatie verschaffen; de zogenaamde metadata. Een doorn in het toch al intolerante oog van de kopstukken van de IS. Op deze manier is het namelijk simpel om een datum en plaats te achterhalen. Dom, dom, dom van de figuren die het pad van Mohammed letterlijk zeggen te volgen. Daar komt nog bovenop dat de terroristen vaak herkenbaar in beeld staan.

Om hier een beetje van af te komen heeft de leiding een heldere instructie in de Arabische taal verspreid onder de relikneuzen. In een specifiek slagveld werd de strijders al gevraagd zich te onthouden van sociale media, hetgeen acuut in een kleine overwinning resulteerde. Een perswoordvoerder verstuurde hierop de tweet: "Het niet posten van de bewegingen die onze broeders twee dagen geleden maakten heeft God behaagd en daarom heeft Hij ons de overwinning geschonken."

Het werkt dus wel.