'Krol sjoemelde met meer subsidies'

Henk Krol heeft als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gay Krant veel meer overheidssubsidie opgestreken zonder dat duidelijk is of dat geld goed is besteed. Het gaat om in totaal nog eens bijna een kwart miljoen euro, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De stichting moet al twee ton subsidiegeld terugbetalen omdat het niet op de juiste manier is besteed. Volgens De Telegraaf ontbreekt van nog eens 237.000 euro verantwoording van een accountant. Het Tweede Kamerlid kreeg tussen 2008 en 2011 subsidies voor onder meer een heruitgave van een boekje over het homohuwelijk (26.000 euro) en een magazine over Coming Out Dag (50.000 euro).

Volgens de stichting werd het meeste subsidiegeld gebruikt voor andere zaken, met name het in de lucht houden van de noodlijdende Gay Krant. Hard bewijs voor het verkeerd gebruik van het subsidiegeld ontbreekt, omdat de administratie van de stichting is verdwenen na het faillissement van het homoblad.

Eenvandaag meldde donderdag al dat Krol subsidiegeld dat was bedoeld voor homo-emancipatie heeft gebruikt om de website van 50Plus te hosten. Het hoofdbestuur van de ouderenpartij ontkent de aantijging. De stichting Vrienden van de Gay Krant doet aangifte tegen Krol vanwege verduistering en oplichting, kondigde advocaat Oscar Hammerstein vrijdag aan.