4g trager op iPhone 6 dan op Samsung

De maximale snelheid van 4g die de iPhone 6 ondersteunt, zal het toestel waarschijnlijk niet halen op de netwerken van Vodafone en KPN in Nederland. Daardoor zal waarschijnlijk ook de gemiddelde snelheid achterblijven en langzamer zijn dan de snelheden die high-end toestellen van andere fabrikanten zoals Samsung halen, schrijft Tweakers.net.

Robert Webbe van Vodafone legt op de technologiesite uit dat de iPhone 6 op het 4g-netwerk van Vodafone een maximale snelheid van 75 Mbit/s kan halen. Dat is de helft van de maximale snelheid die het toestel ondersteunt. De reden hiervoor is dat Vodafone het 4g-netwerk over de 800 MHz-frequentieband laat lopen, met een maximale ruimte van 2x5MHz per kanaal. De capaciteit van de modemchip in de iPhone 6 wordt daarmee dus niet ten volle benut, want die kan 2x10 MHz bandbreedte aan. Omdat elke 5 MHz aan bandbreedte een maximale snelheid van 37,5 Mbit/s meebrengt, kan het toestel op het netwerk van Vodafone dus slechts 75 Mbit/s halen, in plaats van het maximum van 150 Mbit/s.

Samsung gebruikt in haar high-end toestellen Galaxy Alpha en Galaxy Note 4 een modemchip die naast 2x5MHz bandbreedte op de 800 MHZ-band ook nog eens 4x5MHz op de 1800 MHz-band kan gebruiken. Deze technologie wordt door KPN en Vodafone 4g+ genoemd, en kan een theoretische maximumsnelheid van 225 Mbit/s halen, doordat de toestellen in totaal 30 MHz aan bandbreedte kunnen gebruiken. Naast de twee genoemde Samsungs zullen waarschijnlijk meer high-end Androidtoestellen volgen die geschikt zijn voor 4g+.

De genoemde maximumsnelheden worden in de praktijk zelden gehaald, maar toch zullen de verschillen in het dagelijks gebruik merkbaar zijn. De bandbreedte van de verbinding is namelijk niet alleen van belang voor de maximumsnelheid, maar ook voor de gemiddelde snelheid. Gebruikers van toestellen die meer bandbreedte kunnen gebruiken, hebben dus ook een hogere gemiddelde snelheid.

Volgens Webbe kunnen bezitters van een iPhone 6 wel degelijk ook de maximumsnelheid van 150 Mbit/s halen op het netwerk van Vodafone. Door gebruik te maken van de 1800 MHz-band. Zij kunnen daar een frequentieband met een breedte van 20 MHz gebruiken. Deze optie is alleen beschikbaar in de gebieden waar 4g+ al operationeel is. Het theoretisch maximum van de eerder genoemde Samsungs is op die plekken 225 Mbit/s.

Klanten van T-Mobile hoeven volgens die provider niet bang te zijn voor lagere snelheden. Naar eigen zeggen gebruikt T-Mobile alleen de 1800 MHz-band, waarbij de iPhone 6 dus de volledige snelheid kan benutten. KPN onthoudt zich van commentaar.