Elf Zoetermeerders zoeken jihad op

Elf inwoners van de gemeente Zoetermeer zijn de afgelopen tijd naar Syrië of Irak gereisd om te strijden. Een van hen is in Syrië overleden. Dat schrijft burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot (VVD) aan de gemeenteraad.

Daarnaast telt Zoetermeer volgens Aptroot twintig tot dertig inwoners over wie 'zorgen' bestaan. "De gemeente heeft hier een vrij compleet beeld van, volledige zekerheid over de aantallen is echter nooit te geven", aldus de burgemeester. Meer informatie over de mogelijke jihadgangers wil de gemeente momenteel niet geven.

De gemeente probeert volgens Aptroot radicalisering te voorkomen, uitreizen tegen te houden en als mensen terugkeren van de strijd de risico's voor de samenleving tot klein mogelijk te maken.

Volgens de laatste cijfers uit juni zijn ongeveer 130 Nederlandse jihadisten naar Syrië gereisd en zijn er zo'n dertig inmiddels teruggekeerd. Het dreigingsniveau staat vanwege de jihadreizigers op het een na hoogste niveau, substantieel. Dat betekent dat de overheid de kans op een aanslag tegen Nederland als reëel ziet.

Trouw meldde vorige week op basis van een eigen inventarisatie dat de jihadistische beweging in Nederland is geconcentreerd in drie regio's. Het grootste netwerk bevindt zich rond Den Haag, Rotterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda.