1,6 miljoen EU-steun voor Nederlandse bouwvakkers

Bouwvakkers in Gelderland en Overijssel die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt krijgen van Brussel hoogstwaarschijnlijk financiële hulp bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Een deelcommissie van het Europees Parlement heeft donderdag groen licht gegeven voor 1,6 miljoen euro hulp aan in totaal 475 medewerkers van 89 door de crisis geraakte bedrijven.

Het volledige Europees Parlement en de lidstaten moeten nu nog goedkeuring geven aan het besluit. Dat eerste is na het besluit van een deelcommissie doorgaans een formaliteit.

De Nederlandse overheid had in 2011 hulp gevraagd voor 562 werknemers. Eerder deze zomer was al bekend dat de Europese Commissie het bedrag beschikbaar wilde stellen voor de 475 medewerkers met de grootste problemen om een nieuwe baan te vinden. De bouwsector is in Overijssel en Gelderland een relatief grote werkgever.

Naast de steun aan de Nederlandse bouwvakkers heeft het Europees Parlement ook ruim zes miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan 508 medewerkers van een bakkersconcern in Griekenland. Voor nog eens duizend Roemeense staalbedrijfwerkers is nog een bijna 3,6 miljoen euro toegekend.