Provincie eist zaterdag einde aan stank Son

Waterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son krijgt tot zaterdagmiddag de tijd om ervoor te zorgen dat het in de omgeving niet meer stinkt. Lukt het bedrijf de problemen niet op te lossen voor zaterdag 16.00 uur, dan gaat de overheid zelf aan de slag op kosten van Ecoflow, meldt de provincie Noord-Brabant.

Het bedrijf kan de 3,6 miljoen liter water afvoeren die een rotte-eierenlucht heeft veroorzaakt of op andere manieren proberen om de stank te laten verdwijnen. Voor het afvoeren van het water zijn zo'n honderd tankwagens nodig.

De stank ontstond toen Ecoflow bacteriën aan het water toevoegde die het water moesten reinigen. Door een onbedoelde reactie kwam waterstofsulfide vrij, een gas dat ruikt naar rotte eieren.

De stankproblemen leken woensdagmiddag opgelost te zijn nadat het bedrijf probeerde met onder meer loog het proces te keren, maar de lucht was donderdag weer terug, hoewel het er veel minder erg stinkt dan de afgelopen tijd. Ook is er geen vorming meer van waterstofsulfide. Vooral in de directe omgeving van het waterzuiveringsbedrijf stinkt het desondanks nog steeds.

Eerder eiste de provincie nog dat de stankproblemen woensdag rond het middaguur zouden zijn opgelost. Toen de stank inderdaad weg bleek te zijn, gaf de provincie aan dat tenzij zich voor vrijdag 12.00 uur weer problemen zouden voordoen, het vervuilde water niet zou hoeven worden afgevoerd.

De stank is volgens de provincie overigens niet schadelijk voor de volksgezondheid, hoewel mensen wel tijdelijk last kunnen krijgen van hoofdpijn en prikkende ogen.