D66 niet akkoord met justitiebezuinigingen

De bezuinigingsplannen op justitie dreigen te sneuvelen in de Eerste Kamer. De 'bevriende' oppositiepartij D66 heeft nog altijd grote bezwaren tegen de invoering van de elektronische enkelband, de bezuinigingen op de rechtsbijstand en het verhogen van de griffierechten. Het kabinet is voor zijn plannen onder meer afhankelijk van D66.

Tijdens de begrotingsonderhandelingen tussen coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgelopen maand is tevergeefs geprobeerd tot een akkoord te komen, zo bevestigt een ingewijde donderdag berichtgeving van RTL Nieuws. Om die reden zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) tijdens Prinsjesdag aankondigen de forse verhogingen op de griffierechten terug te draaien.

D66-Kamerlid Gerard Schouw 'kijkt uit' naar de plannen op Prinsjesdag, maar benadrukt dat de griffierechten niet los van de rechtsbijstand kunnen worden gezien. "De griffierechten gaan omhoog, de rechtsbijstand omlaag. Dat zijn forse bezuinigingen op de toegang van het recht. Ondernemers die niet betaald krijgen en de gang naar de rechter moeten maken betalen straks meer aan griffierechten dan aan de te innen factuur."

De partij heeft, net als veel andere partijen in de Kamer, ook principiële bezwaren tegen de elektronische detentie. Vanwege de bezuinigen op het gevangeniswezen moeten gevangenen het laatste deel van hun straf thuis uitzitten en in de gaten worden gehouden met een enkelband met zendertje. D66 vindt het onbestaanbaar dat gevangenen zonder de tussenkomst van een rechter naar huis worden gestuurd.

Met de steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft het kabinet een nipte meerderheid in de Eerste Kamer. Zonder deze 'bevriende oppositiepartijen' kan het kabinet terugvallen op het CDA. Maar ook deze partij heeft laten weten grote bezwaren tegen de voorstellen te hebben.