Gezin uit Hilversum naar SyriŽ vertrokken

Een gezin uit Hilversum met vier kinderen is vermoedelijk naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie IS. Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

Broertjes is begin deze maand op de hoogte gesteld door de inlichtingendienst AIVD. Het gezin bestaat uit een man, een vrouw en hun vier kinderen. "De ouders lijken de stap te hebben genomen zich in het kalifaat van de IS te vestigen", schrijft Broertjes.

Het gezin bestaat uit een man, een vrouw en hun vier kinderen. Meerdere kinderen zijn leerplichtig. De schoolleiding is op de hoogte gebracht. Broertjes geeft verder geen informatie over het gezin. Dat is niet aan de gemeente, vindt hij.

Broertjes maakt het nieuws nu pas bekend omdat hij de tijd heeft genomen voor overleg met politie, justitie, de kinderbescherming en de landelijke terreurbestrijder NCTV. "Het gezin heeft Nederland verlaten, dus we hadden tijd om zorgvuldig informatie met elkaar uit te wisselen en af te stemmen."

Vorige week werd bekend dat een gezin uit Amersfoort naar Syrië is vertrokken. Kort daarvoor werden twee echtparen uit Huizen gearresteerd omdat ze plannen zouden hebben om met hun kinderen af te reizen naar Syrië. Drie van de vier ouders zijn weer op vrije voeten. Tegen de vrijlating van een van hen gaat justitie in beroep.