Syrië en Iran willen ook bij coalitie tegen IS

De Syrische en Iraanse regeringen zijn verontwaardigd dat zij niet worden betrokken bij plannen van de Verenigde Staten om de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit te roeien. Syrische staatsmedia waarschuwden donderdag dat Amerikaanse bombardementen in Syrië kunnen leiden tot een regionaal conflict.

"Ik vraag me af hoe een internationale coalitie kan worden gevormd terwijl Syrië, dat diep getroffen wordt door terrorisme, zomaar terzijde wordt geschoven", zei een Syrische politicus in Damascus. Volgens hem zal het schenden van de Syrische soevereiniteit 'negatieve gevolgen hebben voor de regionale en internationale veiligheid'. Hij trad niet in detail.

Vorige maand waarschuwde de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem de VS om geen luchtaanvallen op Syrisch grondgebied uit te voeren, ook niet als deze gericht zijn tegen IS of andere terreurbewegingen. Een dergelijke aanval zal door Damascus worden gezien als een daad van agressie, aldus Al-Moallem. De VS en Groot-Brittannië gaven eerder aan niet met het regime in Damascus te zullen samenwerken.

Een woordvoerster van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de coalitie 'serieuze tekortkomingen' heeft. Ze vroeg zich af hoe serieus het samenwerkingsverband daadwerkelijk is, omdat sommige leden terroristen in Irak en Syrië hebben gesteund. Teheran is een bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad.

De Iraanse president Hassan Rouhani zei donderdag dat regionale en internationale samenwerking van groot belang zijn om dit conflict op te lossen. Rouhani is momenteel op staatsbezoek in Tadzjikistan.

De Syrische Nationale Coalitie zei verheugd te zijn over het besluit van de VS om bombardementen op de extremisten IS in Syrië uit te voeren. De SNC is de voornaamste door het Westen gesteunde oppositiegroep in Syrië. Ook Koerdische politici reageerden positief op de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama.