PVV even groot als PvdA en VVD samen

Als er nu Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, zou de PVV vrijwel even groot zijn als de VVD en PvdA samen. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond staan VVD en PvdA op 31 zetels, de PVV op 30. Sinds de vorige peiling van een week geleden heeft de coalitie 3 zetels moeten inleveren.

De beide coalitiepartijen kunnen weinig goeds doen bij de kiezer, concludeert De Hond. Ze zitten in de hoek waar de electorale klappen vallen. Sinds oktober hebben ze niet zo laag gestaan in de peiling.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012 behaalde de VVD 41 zetels. Daar zijn er nu virtueel nog 18 van over. De PvdA haalde 2 jaar geleden 38 Kamerzetels binnen, waarvan er nu 13 resten. De PVV kon in 2012 met 15 Kamerleden aan de slag. Nu zou Geert Wilders daar nog eens 15 geschikte mensen bij moeten zoeken.

Een andere grote winnaar is D66. De partij van Alexander Pechtold zit nu met 12 Kamerleden op het pluche, maar zou bij nieuwe verkiezingen op 21 Kamerzetels uitkomen, waarmee D66 groter is dan de VVD.

Volgens De Hond verliezen VVD en PvdA vooral aanhang onder kiezers met een maximaal opleidingsniveau van havo of lager. Terwijl PVV en SP bij deze groep ruim 45 procent scoren, komen VVD en PvdA amper op 10 procent uit.

De opiniepeiler keek ook naar de waardering die de kiezer heeft voor de 13 ministers. Daarbij valt op dat de rangorde wordt aangevoerd door 4 bewindslieden van PvdA-huize: Dijsselbloem, Asscher, Timmermans en Plasterk. VVD-minister Opstelten completeert de top 5. Premier Mark Rutte bungelt onderaan de lijst. Alleen minister Blok scoort slechter dan Rutte.

PVV even groot als PvdA en VVD samen
PVV even groot als PvdA en VVD samen (Foto: ANP)