Advocaat: Nederland heeft Poch in de steek gelaten

Nederland heeft niet goed gehandeld in de zaak van de oud-Transavia piloot Julio Poch. Zijn advocaat, Gerardo Ibañez, vermoedt dat Nederland de arrestatie van Poch in 2009 in Spanje mede heeft georkestreerd. Ibanez sluit, op termijn, een schadeclaim tegen Nederland niet uit.

Ibañez vindt dat Nederland op zijn minst het proces in de gaten moet houden om zo eerlijke rechtsgang te garanderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag stelt dat, naast de consulaire bijstand die Poch krijgt, ook zijn rechtsgang wordt gevolgd. De ambassade in Buenos Aires volgt het proces volgens een woordvoerder 'nauwlettend'. In principe kan dit op de standaardbijstand duiden, waar Nederlandse gevangenen in het buitenland sowieso op kunnen rekenen. De zegsman wil niet in detail treden over de zaak.

Toen Poch in september 2009 in Spanje was gearresteerd, kon hij in mei 2010 worden uitgeleverd aan Argentinië. Vanuit Nederland kon dit niet omdat er geen uitleveringsverdrag met het Zuid-Amerikaanse land bestaat.

Poch zit nu in Buenos Aires in de gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan zogenoemde dodenvluchten. Hierbij werden tijdens de militaire dictatuur, tussen 1976 en 1983, gedrogeerde politieke tegenstanders uit een vliegtuig in zee gegooid.

Zijn proces, dat donderdag van start zou gaan, is een maand vertraagd. Ibañez denkt dat het verzoek dat hij binnenkort gaat indienen voor de vrijlating van Poch, omdat hij al de maximale termijn van twee jaar in voorarrest zit, weinig kans van slagen heeft. "Dat dit wordt goedgekeurd is bijna onmogelijk", stelt hij. Volgens Ibañez worden de hechtenis van Poch in de 'politiek beladen' zaak waarschijnlijk met een jaar verlengd.

Ibañez vindt dat de zaak van Poch in principe niet ingewikkeld is. "Ik heb, niet zoals veel andere zaken, dit maal alle bewijzen in handen om te winnen", vertelt hij. De raadsman vreest echter dat, door de beladenheid van het proces, de rechters nog rare sprongen kunnen maken.

Een mogelijke schadeclaim tegen Nederland, zou pas aan de orde zijn nadat de zaak tegen Poch gediend heeft. Verwacht wordt dat dit wel jaren kan duren. De zaak staat nu gepland op 28 november.