'Ploegleider De Jongh stapt op bij Team Sky'

Steven de Jongh en Sean Yates zijn opgestapt als ploegleider van Team Sky. Dat meldt de Engelse krant The Sunday Telegraph. Het vertrek van de twee oud-profs zou verband houden met het zerotolerancebeleid van de Britse wielerploeg.

Sky kondigde onlangs aan dat alle medewerkers een contact moeten ondertekenen waarin zij beloven zich nooit met doping te hebben ingelaten. Om die reden kondigde de Amerikaanse ploegleider Bobby Julich donderdag al zijn vertrek aan. Of De Jongh en Yates zijn vertrokken vanwege een dopingbekentenis is nog onduidelijk.

De Jongh reed tussen 1995 en 1999 voor TVM. In 1998 maakte hij deel uit van de ploeg die net als Festina uit de Tour de France werd gezet. De Nederlandse wielerploeg werd nadrukkelijk in verband gebracht met grootschalig dopinggebruik. De 38-jarige De Jongh reed later ook nog voor Rabobank en Quickstep.

Yates, prof tussen 1982 en 1996, heeft een verleden met Lance Armstrong, de hoofdrolspeler in het vernietigende Usada-rapport. Halverwege de jaren negentig waren ze ploeggenoten bij Motorola. Na het beëindigen van zijn actieve carrière was Yates in 2005 en 2009 in de Tour de France als coach van Armstrong werkzaam.