Onwetendheid over homo's schokt Bousema

Sipke Jan Bousema schrok tijdens de opnamen van zijn film Strijders voor de Liefde van de onwetendheid over homoseksualiteit. "Niet iedereen in ons land blijkt openminded te zijn", vertelt Bousema aan Novum Nieuws. "De schokkendste beelden komen niet uit Kroatië of Uganda, maar van een schoolplein in Veenendaal."

'Als jij hier met je vriend staat, praat ik niet met je', kreeg Bousema te horen in Veenendaal. "Vervolgens praatten ze toch met me. Het is meer onwetendheid over homoseksualiteit. Toen ze wisten dat ik homo was, was de perceptie al anders."

Nederland is volgens Bousema nog niet vrij van homohaat. "De haat die er bijvoorbeeld in Uganda is, is er ook bij ons", zegt Bousema, die voor zijn documentaire over de internationale strijd voor homo-emancipatie verschillende landen bezocht. "We moeten blijven vechten voor gelijkheid voor iedereen, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: iemand graag zien."

Met zijn film, die dinsdagmiddag in première gaat, wil Bousema dan ook 'iedereen wakker schudden'. "Als we de mensenrechten van homo's in andere landen niet ondersteunen, tasten we ook onze eigen vrijheid aan."

Daarnaast wil de presentator mensen wijzen op de weg die in Nederland is afgelegd. "De afgelopen jaren merkte ik tijdens de Canal Parade dat veel homo's en hetero's niet weten waarom die Gay Pride zo belangrijk is, of wat ze precies aan het vieren zijn. Ik ken buitenlandse homo's en lesbo's die dagelijks in angst leven. Zij zijn bij de grachtentoer tot tranen toe geroerd als ze eindelijk eens worden toegejuicht om wie ze zijn."

Bousema is zaterdag tijdens de Canal Parade van de partij op de eerste boot. Strijders voor homo-emancipatie uit Jamaica en Uganda varen met hem mee. "Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf in vrijheid. Gay Pride is geen demonstratie, maar juist het feest van de vrijheid."