'Nederlandse kantorenleegstand raakt ook Duitsers'

Een kwart van de leegstaande kantoren in Nederland heeft een Duitse eigenaar. Daar komt nog eens bij dat op dertig procent van de niet-verhuurde panden een hypotheek bij een Duitse bank rust. In totaal is een derde van de leegstaande kantoren in buitenlandse handen. Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De bevindingen van de Volkskrant betekenen dat een fors deel van het financiële risico van de Nederlandse kantorenleegstand bij Duitse partijen ligt. Duitse beleggers beschouwen vastgoed als een solide belegging met vaste huurinkomsten. Ze rekenen erop hun kantoorpanden na verloop van tijd bovendien met winst te verkopen, maar dat feest gaat vanwege de Nederlandse vastgoedcrisis niet door. Daardoor kunnen Duitse beleggers fluiten naar hun rendement.

Overigens is de blootstelling van Nederlandse commerciële partijen nog twee keer zo groot. Ruim vijftig procent van de leegstaande kantoorpanden is in handen van Nederlandse projectontwikkelaars, banken en beleggingsfondsen. Eén op de tien leegstaande kantoren is eigendom van Nederlandse overheden. Een oorzaak van die leegstand is de inkrimping van de rijksdienst en de fusies van enkele ministeries. Daardoor heeft het rijk minder kantoorruimte nodig.


'Nederlandse kantorenleegstand raakt ook Duitsers' (Foto: Novum)