[Lakeside] Gokpolitie onderzoekt zege Van de Wiel

In de eerste ronde van de BDO World Darts Championship 2012 wist de Nederlandse darter Willy van de Wiel met 3-0 te winnen van landgenoot Dave Prins. Op zich geen opvallende uitslag, maar bij wedkantoren zou op deze uitslag veel vaker zijn ingezet dan gebruikelijk. De Britse gokpolitie is een onderzoek gestart.

Met name op de correcte uitslag van de partij is bij verschillende wedkantoren veel ingezet. Naar verluidt werd er op een 3-0 of 3-1 zege van Van de Wiel zelfs meer ingezet dan alle andere wedstrijden in de openingsronde bij elkaar. Uiteindelijk won Van de Wiel de partij met 3-0 en dit was voor de Britse gokpolitie reden genoeg om een onderzoek te starten.

Vooralsnog weigeren grote wedkantoren als Ladbrokes en William Hill om de mensen uit te betalen die het juiste resultaat hebben voorspeld. Zij wachten eerst het onderzoek van de BDO en de Britse goktoezichthouder af. Daarbij wordt waarschijnlijk ook de politie ingezet. "Dit is normaal gesproken niet het type wedstrijd waarop veel geld gegokt wordt. Maar nu zijn er grote sommen ingezet op een 3-0 of 3-1 zege voor Van der Wiel", aldus een woordvoerder van Ladbrokes in The Daily Star.

Van de Wiel, die een ronde later ten onder ging tegen Martin Atkins, en Prins worden vooralsnog van niets beschuldigd. "Ik heb de geruchten gehoord, maar ik heb niets te verbergen", reageerde Prins op de berichten "Ik speelde niet goed, maar dat heb ik uiteraard niet bewust gedaan. Het enige wat ik doe, is darten en proberen te winnen. Dat heb ik tegen Willy gedaan en dat zal ik altijd blijven doen. Ik heb nog niets gehoord van de BDO."

Inmiddels is de BDO op de hoogte gebracht van de zaak en neemt deze hoog op. Mochten de spelers toch schuldig bevonden worden, dan wacht hun een grote straf. In de regels van de BDO staat dat een darter die zich schuldig maakt aan het manipuleren van een partij, een boete van 10.000 Britse pond moet betalen. Daarnaast kan de speler geschorst of zelfs geroyeerd worden. Bovendien wordt er een strafrechtelijk onderzoek gestart, wat een gevangenisstraf tot gevolg kan hebben.