Rutte ziet samenwerking met SP niet snel gebeuren

Premier Mark Rutte (VVD) ziet het niet snel gebeuren dat zijn partij samenwerkt met de SP. "Dat lijkt me een station ver weg", zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte reageerde op uitspraken van SP-leider Emile Roemer. Hij zei vorige week zaterdag in Trouw niet te zien waarom de SP en de VVD landelijk niet zouden kunnen samenwerken. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond haalde de SP zondag net als de VVD dertig zetels.

Rutte benadrukte niks tegen Roemer te hebben. "Als persoon lijkt het me enig om met hem te regeren, maar inhoudelijk is het nogal wat." Dat de SP en de VVD al samen regeren in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland, betekent volgens hem niet automatisch dat het landelijk ook gaat.

Zo zijn de bezuinigingen volgens hem op provinciaal niveau minder ingrijpend dan op landelijk niveau. Ook wees hij erop dat de SP de kosten van de gezondheidszorg verder wil laten stijgen dan de regering nu al doet. Wel benadrukte de VVD-leider nooit een partij uit te sluiten.


Rutte ziet samenwerking met SP niet snel gebeuren (Foto: Novum)