Doden op olietanker Zuid-Korea na explosie

Bij een explosie op een Zuid-Koreaanse olietanker zijn zondag vijf doden gevallen. Zes opvarenden worden nog vermist, meldt de kustwacht.

Door de explosie werd het voorste deel van het schip opengescheurd. Het schip dat 4200 ton aan petroleum of chemicaliën kan vervoeren kwam hierdoor half onder water te liggen. Twee doden hadden zware verwondingen. Dat wijst er volgens de kustwacht op dat ze door de explosie zijn omgekomen.

Vijf bemanningsleden zijn gered. Hulpdiensten zijn nog op zoek naar zes vermisten. Het schip heeft honderdtwintig ton olie aan boord, maar voor zover bekend is er nog geen sprake van een lek.

De explosie gebeurde relatief ver van de betwiste grenswateren tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De kustwacht denkt dan ook niet dat de noorderburen iets met de explosie te maken hebben. Noord-Korea werd eerder beschuldigd van een torpedoaanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip in 2010, waardoor 46 opvarenden omkwamen. Pyongyang heeft altijd ontkend hierbij betrokken te zijn geweest.