Game Of The Year 2011 - 4: Portal 2

Portal 2 is de essentie van een videogame. Het bevat een simpele aantrekkingskrachten die gamers niet kunnen weerstaan: het daagt je uit, leent zich voor experimenten en bevat een grote dosis humor. Met verve een stevige vierde plek in onze top tien van dit jaar gekregen.

In de singleplayer kruip je wederom in de huid van Chell, het personage dat in het eerste deel de gemene en computer-met-menselijke-trekjes GLaDOS heeft omgelegd. Desondanks is de gestoorde artificiële intelligentie terug van weggeweest om je het leven zuur te maken. Zuurder, eigenlijk, want Portal 2 staat bol van de vernieuwingen binnen zijn eigen opgezette puzzelstructuur.

Portal 2 gaat verder dan de opzet uit het eerste deel. Je werkt in feite nog steeds met twee portals, af en toe een (companion) cube, springveren en om te leiden laserstralen, maar dat is niet alles. Lichtbruggen, windvlagen, verschillende soorten verf en twee keer zoveel puzzels maken van Portal 2 het beste vervolg op een game sinds Pokémon Silver. En dat allemaal door dicht bij het bronmateriaal te blijven en niet spelers niet overdonderd met nutteloze spelelementen.

Het tempo waarin de game je nieuwe spelmechanieken aanbiedt is haast perfect. Net nadat je doorhebt hoe iets werkt, word je uitgedaagd om een stap verder te gaan. Dat doet Valve door de levels groter te maken of simpelweg een nieuwe mechaniek aan te bieden waardoor je verschillende methodes met elkaar moet combineren. Je begint een level meestal met een compleet lege kop, om na tweehonderd manieren eindelijk het juiste pad te vinden. Uitdagend, dat is Portal 2 in de notendop. Het daagt je uit om buiten de doos te denken. Om de grenzen van het spel op te zoeken.

Om over de humor nog maar te zwijgen. Naast de toevoeging van het komische personage Wheatley – met zijn Britse accent - zijn de vertrouwde pijnlijke opmerkingen naar Chell van GLaDOS promintent aanwezig. De krankzinnige computer twijfelt nog steeds aan de mensheid en aan jouw intelligentie en laat dit blijken via meerdere provocerende uithalen. Wheatley hangt een beetje tussen jullie in: hij wil je helpen, maar weet dat hij gigantisch op z’n donder krijgt wanneer hij dat doet. Het loopt daarom ook regelmatig fout met hem af.

Naast de singleplayermodus heeft Valve ook de enorm gewaardeerde moeite genomen om een coöperatieve modus in Portal 2 te implementeren. Die mode is helemaal los van de éénspelerstand te spelen en biedt bovendien een set nieuwe puzzels waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Je hebt twee keer zoveel portals tot je beschikking en twee keer zoveel mensen in de echte wereld die voor de televisie schreeuwen dat ze het beter weten. De RB-knop (of R1 op de PS3) maakt overuren wanneer je je coöppartner wil aangeven waar the fuck hij z’n portal nou eens kwijt moest, zodat je kon bewijzen dat je gelijk had. Knuffelen kon ook, natuurlijk.

Maar gelukkig gaat het daar allemaal niet om in de tweespelersstand van Portal 2. Het is Valve gelukt om de magie, de spanning, de mysterie en de humor over te hevelen naar een gewaagde, maar o-zo geliefde modus waar we nog steeds met een warm gevoel naar terugkijken. Hadden we al gezegd dat pc-, Mac- en PS3-bezitter crossplatform konden spelen met elkaar? Lang leve Steam.

We willen graag afsluiten met de awesome nummers die aan het einde van de singleplayer- en coöpmodi worden gedraaid. Als beloning, omdat je één van de beste spellen van 2011 hebt uitgespeeld. Een game die die laat zien hoe een game gemaakt zou moeten worden. En een spel die het grootste probleem van zijn voorganger heeft opgelost: hem simpelweg langer maken, zonder het langdradiger te maken. Chapeau, Valve.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De komende anderhalf week maakt de FOK!-crew bekend wat wij de beste games van het jaar vonden. Voor de user-GotY-lijst kun je hier terecht.

Crew GotY-lijst tot nu toe:
Game of the Year 2011 - 4: Portal 2
Game of the Year 2011 - 5: Saints Row: The Third
Game of the Year 2011 - 6: The Legend of Zelda: Skyward Sword
Game of the Year 2011 - 7: Xenoblade Chronicles
Game of the Year 2011 - 8: Battlefield 3
Game of the Year 2011 - 9: Uncharted 3
Game of the Year 2011 - 10: Batman: Arkham City