Plat Haags - Boer krijgt vrouw

 

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg en Harry 64 vanuit het midden des lands.

De Kamer is met reces en juist op dát moment besluiten leraren om in Den Haag te protesteren tegen de verhoging van het aantal lesuren. Van zulke mensen wil je toch niets meer leren? Zelf vind ik het een goede zaak dat de leraar in de toekomst veel meer tijd kwijt is aan lesgeven. Dan hoeven we niet meer te luisteren en te kijken naar al die vervelende toneelstukjes die ze voor je kroost bedenken en waar je ieder jaar verplicht voor moet komen opdraven, want daar is dan geen tijd meer voor. Vreselijk dat soort huisvlijt. Het zijn onderwijzers die steeds ongevraagd in het gemeenschapshuis weer de nodige kleinkunst uitstorten met de lokale toneelvereniging. Allemaal bedacht in die zeeën van tijd. En dan mag je gedurende de voorstelling zelf raden wat er door de slecht afgestelde microfoons wordt gezegd. Of wat te denken van het onleesbare kutgedicht iedere Vader- en Moederdag om half zes 's ochtends. Diep verstopt in een geboetseerde asbak. Aan banden met dit cultureel terrorisme!

 

Over terrorisme gesproken; Jolanda Sap heeft zichzelf en haar partij deze week in één klap ongeloofwaardig gemaakt. Ze was enthousiast, zelfs onder de indruk, van wat 'we' daar allemaal voor elkaar hebben gekregen in Kunduz. Alsof het de resultaten van voetballend Oranje betrof. Natuurlijk, inschikken hoort erbij in Den Haag. Schoorvoetend dan. Dat heeft GroenLinks dan ook gedaan. Het was al pijnlijk om te constateren dat deze nieuwbakken fractievoorzitster een schotwond als schaafwond af doet, maar dit is toch wel het dieptepunt. Ze stapte nog net niet juichend uit het vliegtuig na haar schoolreisje. De tijd dat we een naakte man of vrouw voor een koe op een poster zagen staan en dan zonder aarzelen meteen aan pacifisme dachten, is definitief voorbij. Powned kreeg de hele delegatie voor de microfoon. Tussen haakjes; bij Powned werkt ook een zekere Jan Roos. Hij doet me ontzettend denken aan Bassie. Hij heeft net als de Maasluise grappenmaker van die vervelende getuite lipjes, hetzelfde kleur haar en dezelfde zouteloze grappen. Let er maar eens op. Einde tussen twee haakjes. De reporter van de omroep vroeg aan Jolanda of zij al wist van de nieuwe liefde van Henk Bleker. Voor een moment kon je een teleurstelling in het gezicht van Sap zien.

 

Macht erotiseert. Prima, maar dan alleen in de showbizz. Popmuziek is uitgevonden zodat lelijke kerels een lekker wijf aan de haak kunnen slaan. Of wou je soms zeggen dat Ron Wood van The Rolling Stones zo'n adonis is? Mager van alle mogelijke drugs en een stel ogen scheel van de drank en toch een jonge, strakke, Poolse als vriendin aan de haak kunnen slaan. Dat kan alleen de gitarist van een van de meest vuige rock-'n-roll bands aller tijden. In de politiek ligt dat echter heel anders. Ik zou Ria Lubbers liever niet naakt op een kalender willen zien en ik kan me ook niet voorstellen dat een verveelde achttienjarige stoot in de auto zit te wachten op Verhagen wanneer hij klaar is met sissen. Michelle Obama is alleen maar knap omdat Barack een hoofd als een perzik heeft.

 

En dan zijn er natuurlijk politici die helemaal geen vrouw kunnen krijgen. Daar kunnen ze zelf overigens niets aan doen. Het zwakkere geslacht begrijpt namelijk niet dat deze mannen een ont-zet-ten-de verantwoording met zich meedragen. Dag in dag uit. Dat zou je soms niet verwachten getuige de ontelbare blunders, maar iedere dag de belangrijke pief uithangen gaat je niet in de koude kleren zitten. Zo'n Rutte heeft het natuurlijk veel te druk om te luisteren naar een vrouw met al haar 'issues'. Na een dag verantwoording dragen wil hij niet praten met z'n vriendin over de nasleep van een trauma dat ze opliep na de zwemles tientallen jaren geleden. Dan wil zo iemand gewoon even wat opgekropte frustratie kwijt. Een zakdoekje volstaat meestal.

 

Daarom is het ook zo onwaarschijnlijk dat het echt waar is. Dat Henk Bleker helemaal geen lekkere jonge vriendin heeft, bedoel ik. Het maakt allemaal deel uit van de nieuwe weg die het CDA in wil slaan. Meer Veronica. Jong, snel en wild. Nou ja, wild. Iets minder uitgesproken in elk geval. Een beetje pas op de plaats naar het midden. Met Camiel Eurlings voorop als gedroomde leider. Maar hij wil niet. Alleen daarom al heeft de linkse oppositie meer kans tot slagen. Alle trots is, wederom schoorvoetend, aan de kant gezet en de PvdA, SP en GroenLinks hebben nu aarzelend een links blok gevormd tegen het huidige kabinet. Het is nog even wennen dat samenwerken, want onze politiek is als een tv-zender van vóór de net-zender profilering. Een lappendeken met een hoop gekonkel en gedraai. Maar er zit schot in het tegenwicht en dat is al heel wat waard. Het CDA tast nog in het duister naar een goed profiel, een juiste leider, iemand die het imago van de grote middenpartij weer op kan krikken. Enter Henk Bleker. Populair bij de jongere generatie. Af en toe geestig. Komt leuk over bij DWDD. Doch verder een menselijk iemand zonder al te veel poespas. Moedig is hij ook want hij durfde als enige tegenover Mauro het asiel-beleid te verdedigen. Hij moet natuurlijk geen domme briefjes doorschuiven. Maar Henk zat net als Rutte zonder vrouw. En met zo'n droeftoetergezicht zou dat voorlopig ook wel zo blijven. Het CDA is natuurlijk als de dood dat ze straks een leider krijgen waarvan geen vrolijk gezinsleven uitstraalt. Ze willen een nieuwe groep aanhangers en oude van dagen terugkrijgen met hun nieuwe strategie. Enter Barbara Rijlaarsdam. Met zo'n achternaam geloof je toch niet dat het ware liefde kan zijn? Perfect uitgekozen voor de oude ponyfucker. Snel worden er wat foto's gemaakt van de twee huppelend in het water en aan De Telegraaf verkocht. 'Geen zee te hoog', wordt de nieuwe slogan, let maar op. Maar ik durf nog verder te gaan. Op de foto zien we nou niet dat de vonken er vanaf spatten. Ik krijg zelfs het idee dat de boel gefotoshopt is! Als je heel goed kijkt zie je dat het verschil in huidskleur tussen hoofd en romp wel heel groot is. Het lijkt er echt opgeplakt.

 

De koerswijziging is natuurlijk ook niet voor niets uitgelekt. Het is allemaal het onderdeel van het plan. Even de ideetjes 'pitchen' bij het electoraat. Reageren ze niet naar verwachting, dan gaat het plan net zo gemakkelijk de la in, mag Bleker zijn vriendin weer inleveren en krijgen we alsnog Verhagen als nieuwe leider. Of een andere lekkere rechtse Limburger. Dus als we met z'n allen een beetje meespelen kunnen we nog een tijdje genieten van een ongemakkelijke Bleker bij de zoveelste vraag over z'n aanstaande.