FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 januari 2012

Olieprijs sterk omhoog

De olieprijs is dinsdag sterk gestegen. De toenemende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten en gunstige berichten over de Amerikaanse economie zetten de prijs van een vat Amerikaanse olie ruim boven de 100 dollar.

Dinsdagavond kostte een vat Amerikaanse olie 103,10 dollar. Dat was ruim 4 dollar meer dan de slotkoers van maandag. Brentolie, uit de Noordzee, was met 112,30 dollar per vat 4,5 procent duurder dan een dag eerder.

Iran dreigt de voor de olie-export belangrijke Straat van Hormuz te sluiten als reactie op sancties tegen het land. Afgelopen week oefende het land al op de sluiting en testte daarbij drie raketten. De afsluiting van de zeestraat zou de levering van olie door veel Golfstaten ernstig beperken.

Olieprijs sterk omhoog
Olieprijs sterk omhoog (Foto: ANP)

Dak kerk Krimpen aan den IJssel weggewaaid

Een harde windvlaag heeft dinsdagavond voor behoorlijk wat schade gezorgd in Krimpen aan den IJssel. Een dak van een kerk bezweek onder de druk van de wind en belandde op straat, meldt een woordvoerder van de brandweer. Niemand raakte gewond, wel raakten enkele auto's beschadigd.

Het ging om een plat dak van een kerk aan de Meerkoetstraat. De wind tilde even voor 19.00 uur een deel van de dakplaten op die vervolgens op straat terechtkwamen. De brandweer is bezig de troep op te ruimen. Tot die tijd is de straat afgesloten.

Dinsdag kampte Nederland voor het eerst dit jaar met een storm en die zorgde overal in het land voor overlast. Vooral in het noorden en noordwesten werden zeer zware windstoten gemeten.

Vrachtwagen zanger Jannes terecht

De vrachtwagen van Jannes is terecht. De zanger ontdekte vorige week dat zijn containertruck was weggehaald bij zijn bedrijf in Hoogeveen. Na een oproep van radiostation RadioNL werd het voertuig dinsdag teruggevonden.

"Mijn dank is heel groot", zei Jannes tegen de chauffeur die zijn wagen terugvond. "Sjonge jonge jonge." De 38-jarige zanger, die hits scoorde als Laat de Zon Maar Schijnen en Ga Dan, werd vorige week woensdag bestolen. In zijn wagen lagen spullen die hij van zijn kinderen had gekregen en demo's van nieuwe liedjes. Hij schatte de schade op ongeveer veertigduizend euro.

Weer foto's Utrechtse voetbalvandalen online

De politie in Utrecht zet woensdag opnieuw foto's van hooligans op het internet. Het gaat dit keer om zeventien vandalen, meldt een woordvoerder van de politie dinsdag. In totaal zijn nu 35 supporters aangehouden. De meesten werden gearresteerd nadat beelden van hen werden gepubliceerd.

De hooligans worden beschuldigd van openlijk geweld rond de voetbalwedstrijd FC Utrecht tegen FC Twente van begin december. Na de wedstrijd keerden zij zich tegen de politie. Agenten moesten waarschuwingsschoten lossen om de relschoppers op afstand te houden.

Een aantal agenten raakte gewond. In totaal 26 agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging.

[Premier League] City overtuigend langs Liverpool

Manchester City is voor minimaal een dag weer alleen koploper in de Premier League. De ploeg van trainer Roberto Mancini won in eigen huis met 3-0 van Liverpool, door doelpunten van Sergio Agüero, Yaya Toure en James Milner. City heeft nu drie punten voorsprong op stadsgenoot United, dat woensdagavond bij winst op Newcastle United langszij kan komen. Liverpool blijft zesde.

Liverpool kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar de thuisploeg opende de score. City-doelman Joe Hart keerde een vrije kans voor Stewart Downing, terwijl zijn collega van Liverpool Pepe Reina zich ernstig verkeek op een afstandsschot van Agüero. Halverwege de eerste helft was City dicht bij de 2-0, maar een van richting veranderd schot van Edin Dzeko hobbelde net naast.

Een kwartier voor rust maakte Reina iets van zijn blunder bij de 1-0 goed. De Spaanse goalie redde voortreffelijk op een kopbal van Vincent Kompany uit een hoekschop. Bij de daaropvolgende corner moest Reina alsnog vissen. Yaya Toure kopte de bal vanaf de andere kant snoeihard binnen.

Vlak voor rust had Kuijt de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar de Katwijker zag zijn schot geblokt worden door Kompany. Twintig minuten voor tijd, toen Kuijt al was vervangen, kreeg Liverpool even hoop nadat Gareth Barry met tweemaal geel van het veld werd gestuurd. Nauwelijks een minuut later ging Liverpool-verdediger Martin Skrtel echter in de fout en voltrok Milner het vonnis vanaf de strafschopstip.

Tottenham Hotspur bleef in het spoor van koploper City door een moeizame 1-0 zege op West Bromwich Albion. Jermain Defoe kroonde zich halverwege de tweede helft tot matchwinner. De Spurs, waar Van der Vaart de hele wedstrijd meespeelde, hebben nu zes punten minder dan City en bovendien nog een duel tegoed.

Sunderland deed onderin goede zaken door een 4-1 uitzege op Wigan Athletic. Craig Gardner, James McClean, Stéphane Sessègnon en David Vaughan scoorden voor Sunderland, terwijl Hugo Rodallega bij 0-2 iets terugdeed voor Wigan.

[Dakar] Roma wint bij auto's

Coureur Nani Roma won de derde etappe bij de auto's. De Spanjaard voltooide de 208 kilometer in 2:26.51 uur en was daarmee dik een minuut sneller dan de Pool Krzysztof Holowczyc. Regerend kampioen Nasser Al-Attiyah werd derde op iets minder dan anderhalve minuut. De Nederlander Erik van Loon kwam als achtste binnen.

In het algemeen klassement nam Holowczyc de leiding over. Hij heeft 54 seconden voorsprong op de Amerikaan Robby Gordon en honderd seconden op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Al-Attiyah moet zich voorlopig tevreden stellen met een zesde plaats.

De Nederlanders kenden een vrijwel probleemloze dag. Erik van Loon was de beste met een achtste plaats, terwijl Erik Wevers ook bij de eerste tien eindigde. Bernhard ten Brinke werd dertiende, terwijl Gert Huzink de dag op een vijftiende plaats afsloot.

In het klassement staat Wevers nu tiende op 26 minuten van Holowczyc. Een plaats lager staat Van Loon dertien tellen achter zijn landgenoot staat. Ook Ten Brinke en Huzink staan nog in de top twintig.

Nederlandse verdachten terug uit Pakistan

De twee Nederlanders die in juni in Pakistan werden opgepakt zijn dinsdag teruggekeerd in Nederland. Het tweetal is bij aankomst niet aangehouden, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De mannen werden in Pakistan door de geheime dienst opgepakt omdat ze zonder visum de grens zouden zijn overgestoken. Ook zouden ze zich hebben willen aansluiten bij Al-Qaida. Na hoog politiek overleg besloot Pakistan de twee uit te zetten. Het land ging er vanuit dat de mannen in Nederland weer gearresteerd werden.

De zaak kwam in november aan het licht. Advocaat van de familie van de twee Bart Nooitgedagt stelde dat de mannen al maanden geen bezoek mochten ontvangen van diplomaten. De familie was zeer bezorgd en vreesde dat de mannen gemarteld zouden worden.

50 Cent voorspelt eigen dood

50 Cent denkt kennelijk dat hij niet lang meer te leven heeft. Op Twitter zegt de rapper het niet erg te vinden als hij binnenkort doodgaat. "Ik zal eerlijk zijn. Ik denk dat ik niet lang meer zal leven."

"Daarom ben ik de Street King-movement begonnen. Ik wil meer betekenen in het leven van anderen", laat de 36-jarige 50 Cent weten. Street King is de naam van zijn eigen energiedrankje. Een gedeelte van de opbrengsten wordt besteed aan het voeden van arme kinderen.

De rapper bezweert dat hij niet rondloopt met zelfmoordplannen. "Dat je je ervan bewust bent dat het leven kort is, betekent niet dat je suïcidaal bent. Het is oké als ik vanavond doodga. Ik heb voor mensen gezorgd die voor mij zorgden toen ik het zelf niet kon."

50 Cent liet eerder op Twitter weten teleurgesteld te zijn in zijn platenmaatschappij. "Ik heb geen vertrouwen meer in dit team", zei hij over Interscope. "Muziek bracht zo veel vreugde in mijn leven, maar nu walg ik van de mensen en de politieke spelletjes die ermee gemoeid zijn."

Vliegen was nog nooit zo veilig

De luchtvaart was nog nooit zo veilig als in 2011. Slechts één op 1,52 miljoen vluchten leidde tot een crash, aldus het Britse informatiebureau Ascend dinsdag.

Op een totaal van 38 miljoen vluchten vorig jaar zijn er 25 toestellen neergestort. Daarbij stierven 497 passagiers. In het voorgaande jaar waren er nog 28 vliegtuigen neergestort met 828 dodelijke slachtoffers.

"De meeste ongelukken gebeuren bij kleine bedrijven, die buiten hun regio amper bekend zijn", aldus directeur Paul Hayes van het bureau dat gespecialiseerd is in luchtvaartstatistieken.

Vliegen was nog nooit zo veilig
Vliegen was nog nooit zo veilig (Foto: ANP)

Linda de Mol had rock-'n-roll-leven kunnen hebben

Linda de Mol heeft spijt dat ze vroeger niet wat losbandiger was. "Ik had gewoon echt een rock-'n-roll-leven kunnen hebben", zegt de presentatrice, die naar eigen zeggen 'heel burgerlijk' was in haar twintiger jaren.

"Ik had kunnen feesten, beesten, onenightstands kunnen hebben", vertelt Linda in het tv-programma Sterren op het Doek. "Ik had dronken kunnen worden, wereldreizen kunnen maken."

In plaats daarvan woonde de nu 47-jarige De Mol samen met haar jeugdliefde, had ze een hypotheek en werkte ze zich 'te barsten'. "Ik ging op zaterdag naar de Intratuin en dan ging ik plantjes kopen. Als ik dan Johnny zag op die leeftijd, denk ik: dat had ik ook moeten doen."

De Mol zegt tegenwoordig een stuk minder burgerlijk te zijn. "Ik wil eropuit, ik probeer nieuwe dingen, ik verbreed mijn horizon. Toen woonde ik samen en als ik denk aan al die leuke mannen met wie ik uit had gekund, nou, daar heb ik spijt van."

'Albert Verlinde liegt over Beau'

Albert Verlinde heeft leugens verspreid over de oudejaarsconference van Beau van Erven Dorens. De roddelnicht sprak op de radio van een 'echt keiharde waarheid', maar heeft zich gebaseerd op een satirische column in het gratis dagblad Metro. Dat heeft SBS 6 dinsdag laten weten.

Verlinde meldde dat zwervers betaald werden om bij Beau in de zaal te zitten. "Albert vertelt één op één wat in de column van Luuk Koelman in Metro stond geschreven. Deze column is satirisch bedoeld", legt een SBS 6-woordvoerster uit.

Koelman schreef dat de zaal zo leeg was dat leden van een castingbureau en daklozen betaald werden om plaats te nemen in de zaal en dat zij binnen een kwartier massaal weg wilden. Het moet volgens SBS 6 met een flinke korrel zout genomen worden: "De desbetreffende columnist is nooit bij de opnames aanwezig geweest."

"In totaal waren er 270 betalende gasten in de zaal en zijn er ongeveer 30 mensen via een promotiebureau geworven, zeker niet ongewoon bij tv-opnames. Zij hebben een kleine onkostenvergoeding gekregen. Uiteraard betreft het hier geen zwervers en daklozen", legt de zender van Beau uit.

Verlinde moest vooral hard lachen omdat in de column stond dat de zoon van Beau al na tien minuten weg wilde. "De familie van Beau was met vakantie en dus niet aanwezig", vertelt de SBS 6-zegsvrouw.

Italiaans international Maggio tot 2015 bij Napoli

Napoli heeft het contract van Christian Maggio opengebroken. De 29-jarige Italiaan zette dinsdag zijn handtekening onder een verlenging van zijn verbintenis tot de zomer van 2015. Maggio was dit seizoen in vijftien van de zestien competitieduels van de partij en is ook in de nationale ploeg van Italië een vaste waarde.

Maggio, die sinds de zomer van 2008 voor Napoli speelt, is met zijn club aan een solide seizoen bezig. De ploeg van Walter Mazzarri staat zesde in de Serie A en overleefde de groepsfase van de Champions League tussen topclubs als Bayern München, Manchester City en Villarreal. Maggio speelde eerder voor Sampdoria, Fiorentina, Treviso en Vicenza.

Het was sowieso een goede dag voor Napoli op de transfermarkt, want ook aankoop Eduardo Vargas werd definitief vastgelegd. President Aurelio De Laurentiis kondigde bovendien aan dat een contractverlenging van sterspeler Marek Hamsik aanstaande is.

Israël overweegt muur bij Libanon

Israël overweegt een muur te bouwen langs een deel van de grens met Libanon. De muur moet voorkomen dat sluipschutters mikken op nieuwe flats bij de grensstad Metulla. Functionarissen van Israël, Libanon en de Verenigde Naties overleggen hierover, aldus militaire bronnen dinsdag.

De muur zou 5 meter hoog moeten worden en worden voorzien van elektronische apparatuur.

Israël heeft al een omstreden muur langs de Palestijnse gebieden. Premier Benjamin Netanyahu meldde zondag nog dat hij een hoog hek wil langs de grens met Jordanië. Momenteel bouwt het land versneld een muur langs de grens met Egypte.

Israël overweegt muur bij Libanon
Israël overweegt muur bij Libanon (Foto: ANP)

Fed gaat rentebeleid voorspellen

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, komt vanaf deze maand met voorspellingen over de ontwikkeling van de rente. Dat blijkt uit de notulen van de vorige rentevergadering van de Fed in december.

Uit de ramingen moet onder meer blijken op welke termijn de beleidsmakers verwachten dat het rentepeil wordt gewijzigd. De centrale bankiers hopen hiermee meer inzicht te geven in de beslissingen van de Fed. Centralebankpresident Ben Bernanke ijvert al lange tijd voor meer openheid. In dat kader belegde hij vorig jaar voor het eerst een persconferentie om het rentebesluit van de Fed toe te lichten.

Het beleidscomité van de Fed neemt eens in de 6 weken een beslissing over de Amerikaanse rente. Die staat al sinds december 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. De Fed gaf eerder al aan dat dit percentage tot het midden van 2013 waarschijnlijk niet wordt gewijzigd.

Veel analisten rekenen er echter op dat de rente nog langer zeer laag zal zijn. De nieuwe voorspellingen van de Fed zouden hier meer duidelijkheid over kunnen geven.

Uit de notulen bleek verder dat de beleidsmakers in december verdeeld waren over de noodzaak om de economie verder te stimuleren. Na de vergadering gaf de Fed aan dat de Europese schuldencrisis een bedreiging is voor de economische groei in de Verenigde Staten. De mogelijkheid van nieuwe stimuleringsmaatregelen werd daarbij open gehouden.

Fed gaat rentebeleid voorspellen
Fed gaat rentebeleid voorspellen (Foto: ANP)

Zwarte kerk eigenaar van KKK-winkel

Na een lange juridische strijd tussen een kerk van de zwarte gemeenschap in South Carolina en leden van de Ku Klux Klan is het pleit beslecht: de kerk is eigenaar van een gebouw waar de KKK t-shirts en gewaden verkocht.

De rechter bepaalde vorige maand dat de kerk de rechtmatige eigenaar is van het gebouw. De eigenaar van de Redneck Shop en tevens de voormalige 'grand dragon' van de KKK in North en South Carolina, John Howard, moet de juridische kosten betalen die de kerk heeft gemaakt. In de Redneck Shop worden niet alleen kledingstukken met racistische leuzen verkocht, maar is ook het Klan-museum gehuisvest.

Het winkelpand is een oude bioscoop in het plaatsje Laurens, genoemd naar de achtiende-eeuwse slavenhandelaar Henry Laurens. Het gebouw werd in 1997 overgedragen aan de kerk door een lid van de KKK die ruzie had gekregen met andere KKK-leden. In een clausule van de overdracht stond echter wel dat John Howard het recht bleef houden om de winkel tot zijn dood uit te baten. De kerk probeerde jarenlang het gebouw te inspecteren, maar slaagde hier niet in. In 2008 werd daarom besloten Howard en een aantal anderen aan te klagen. Uiteindelijk wees de rechter het gebouw toe aan de kerk.

Howard heeft in het verleden zijn winkelbedrijf verdedigd. "Als iets mensen niet aan staat, dan moeten ze hier niet komen", zei hij in 2008. "Er niets in deze winkel wat tegen de wet indruist."

De winkel is lange tijd doelwit geweest van protesten en aanslagen. Enkele dagen na de opening reed een man uit Columbia zijn bestelbus naar binnen. Ook zwarte burgerrechtenactivisten hebben geregeld gedemonstreerd bij de winkel.


Zwarte kerk eigenaar van KKK-winkel (Foto: Novum)

VVD-Kamerlid: Duur feestje moet kunnen

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias snapt de ophef over de nieuwjaarsreceptie in Den Haag niet. Dit blijkt uit een dinsdag uitgezonden EénVandaag-item. Het Haagse feestje was met het kostenplaatje van 125.000 euro de duurste nieuwjaarsreceptie van alle gemeenten.

"Dat moet je aan de burgemeester vragen, die gaat erover, die heeft het besloten", zegt Elias op de vraag van de EénVandaag-reporter of het in tijden van bezuinigingen wel verantwoord is om zoveel geld aan een bijeenkomst uit te geven. "Maar ik zou het ook doen. Ja, natuurlijk, het is toch hartstikke leuk om een feestje te vieren met de mensen uit de stad zelf", zo gaat de VVD-Kamerlid verder.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) heeft ook geen problemen met de bijeenkomst: "Dit is een fantastische avond waar wij als gemeentebestuur al die mensen die zich inzetten voor de stad bedanken." Oud-wethouder en VVD-coryfee Frits Huffnagel bleek tevens weinig moeite te hebben met de receptie.

De PVV Den Haag was niet blij met de gang van zaken en boycotte het feestje. Groningen en Arnhem stonden op de tweede en derde plek als het ging om dure nieuwjaarsrecepties. De kosten van die bijeenkomsten waren respectievelijk 100.000 en 46.000 euro.


VVD-Kamerlid: Duur feestje moet kunnen

Franse zakenman opent fonds tegen genocidewet

De rijke Franse zakenman Rachid Nekkaz heeft een fonds met daarin één miljoen euro opgericht om de boetes te betalen voor een ieder die in Frankrijk wordt veroordeeld voor het ontkennen van genocide op Armeniërs door Turkije.

Nekkaz zegde eerder toe de boetes te betalen voor moslima's die worden bestraft voor het dragen van een gezichtsbedekkende sluier. Volgens hem is het werkelijke doelwit van dergelijke wetten de islam.

Het Franse parlement heeft nog niet ingestemd met het strafbaar stellen van het ontkennen van genocide op Armeniërs door Turkije in 1915. De Assemblée stemde op 22 december in met de wet. Turkije trok daarop zijn ambassadeur terug uit Frankrijk en heeft alle officiële contacten opgeschort.

De Franse Senaat moet de wet, op overtreding waarvan een celstraf en een boete tot 45 duizend euro staat, nog goedkeuren.


Franse zakenman opent fonds tegen genocidewet (Foto: Novum)

Opnieuw storing mobiel internet Telfort

Klanten van Telfort waren dinsdag bijna de hele dag verstoken van mobiel internet. Dat meldt het telecombedrijf op zijn website. De storing, die in de loop van de ochtend was ontstaan, was pas rond 19.45 uur opgelost.

Vorige week woensdag had Telfort ook al last van een storing. Ook toen duurde de storing vrijwel de gehele dag. Nadat Telfort de systemen opnieuw had opgestart, waren de problemen verholpen. Een precieze oorzaak was echter nog niet bekend.

Of de huidige storing in verband staat met de problemen vorige week is nog niet zeggen, licht een woordvoerder van Telfort toe. Het bedrijf zoekt nog naar de oorzaak.

Liverpool niet in beroep tegen schorsing Suárez

Liverpool heeft alsnog de zware schorsing voor Luis Suárez geaccepteerd. De de Uruguayaan werd vorige maand voor acht wedstrijden geschorst vanwege een serie van racistische beledigingen tegen Manchester United speler Patrice Evra. Naast de schorsing kreeg Suárez ook een boete van 50.000 euro.

Zowel de tuchtcommissie als Liverpool overwogen in hoger beroep te gaan tegen de straf. De Engelse voetbalbond FA bracht afgelopen zaterdag het rapport over deze zaak naar buiten. Na dit uitvoerig bestudeert te hebben besloot Liverpool hier vanaf te zien.

FOK!poll: Cocu wordt nieuwe trainer PSV

Philip Cocu wordt de nieuwe trainer van PSV. Dat is de keuze van de stemmers, die in de afgelopen week op de poll hebben gestemd. De assistent-trainer van de Eindhovenaren kreeg 36,4% van de bijna 500 stemmen.

Steve McClaren werd uiteindelijk tweede en kreeg een percentage van 22,4. De kans dat de Brit naar PSV komt, lijkt echter nihil te zijn. De voormalig bondscoach van Engeland wordt nadrukkelijk in verband gebracht met FC Twente. De Tukkers ontsloegen eerder vandaag Co Adriaanse, die nog een dienstverband voor een half jaar had.

Op plaats nummer drie vinden we Guus Hiddink, die 11,1% van de stemmen kreeg. Ook in zijn geval is zijn komst nog maar de vraag. In een eerder interview liet hij namelijk weten dat hij liever op de achtergrond bij een club actief wil zijn.

Ook Co Adriaanse (8,1%), Louis van Gaal (6,7%), Ernest Faber (5,9%), Dick Advocaat (5,1%) en Ron Jans (4,4%) stonden op onze short-list, maar kregen duidelijk minder stemmen.


FOK!: Cocu nieuwe trainer PSV (Foto: Pro Shots)

Teleurstellende Vita-verkoop leidt tot prijsverlaging

Sommige Japanse retailers hebben in de prijs van PlayStation Vita, Sony's nieuwe handheld, gesneden om de verkoop te stimuleren. Dit terwijl de handheld pas net verkrijgbaar is in Japan.

In het openingsweekend was de handheld goed voor 325.000 verkochte exemplaren, wat niet slecht is vergeleken met de 3DS, die 375.000 verkochte exemplaren had in zijn eerste weekend. Vita's tweede week is echter een stuk slechter verlopen, met een magere 72.479 verkochte exemplaren. Hiermee staat de handheld vijfde in de Media Crate's hardware-lijst, ver achter 3DS (482.200) en zelfs PSP (101.121). De 3DS-verkoop daalde toendertijd ook in zijn tweede week, maar niet zo drastisch als de PlayStation Vita, naar 210.000 verkochte exemplaren.

Volgens GamesRadar is met name de verkoop van de 3G-variant van Vita slecht waardoor veel Japanse retailers zelf met aanbiedingen komen, wat de handheld soms tot wel 20% goedkoper maakt dan Sony's originele prijs.

Federer probleemloos naar eerste seizoenszege

Roger Federer heeft zijn eerste overwinning van 2012 te pakken. De Zwitser rekende in de eerste ronde van het tennistoernooi van Doha binnen een uur af met de Rus Nikolaj Davydenko: 6-2, 6-2.

Afgelopen weekeinde ging Federer bij het demonstratietoernooi in Abu Dhabi, de officieuze opening van het tennisseizoen, nog flink onderuit tegen Novak Djokovic en Rafael Nadal. De voormalig nummer een van de wereld speelt in de volgende ronde tegen de Sloveen Grega Zemlja, die won van Sergei Bubka uit Oekraïne.

Nadal had aanzienlijk meer moeite om de tweede ronde te bereiken. De Spaanse nummer een van de plaatsingslijst ontdeed zich in drie sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-3, 6-7 (2), 6-3. Nadal treft in de volgende ronde weer een Duitser. De qualifier Denis Gremelmayr won met 6-3, 6-2 van de Italiaan Potito Starace.

In het Australische Brisbane kende Andy Murray ook een frisse seizoensstart. De Brit, die zondag Ivan Lendl aanstelde als coach, won in drie sets van Michail Koekoesjkin: 5-7 6-3 6-2.

Jongen raakt hand kwijt door vuurwerk

Een 12-jarige jongen uit Krimpen aan de Lek is dinsdag zijn hand kwijtgeraakt toen vuurwerk in zijn hand ontplofte. Het slachtoffer had het vuurwerk met een leeftijdsgenootje op straat gevonden, meldt de politie.

De jongen had het vuurwerk mee naar zijn huis aan de Poolcirkel genomen waar het door nog onduidelijke oorzaak ontplofte. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is hij in ieder geval zijn hand kwijt.

Lineage II-artiest terug bij NCsoft, werkt aan MMO

Juno Jeong, de kunstenaar die verantwoordelijk is voor de karakters uit Lineage II is weer terug bij zijn oude ontwikkelaar NCsoft. Jeong zal de art director worden van een nog naamloos MMO-project van deze ontwikkelaar.

Nadat Jeong klaar was met Lineage II in 2005 heeft hij voor verschillende firma's gewerkt, als Gravity, NHN en Npluto. Mensen die bekend zijn met Jeongs art-stijl hebben enthousiast gereageerd op zijn nieuwe positie. Hoewel er veel speculaties zijn over het nieuwe project, gaan de meestvoorkomende geruchten toch wel over een nieuwe Lineage of Aion-game. Lineage II is vanaf december 2011 free-to-play en Aion zal dit in februari worden.

lineage (geschaalde kopie)

Bijna gehele Ajax selectie weer fit

Ajax-trainer Frank de Boer kan de tweede seizoenshelft met een bijna fitte selectie starten. De club uit Amsterdam is vandaag begonnen aan de voorbereiding op de hervatting van de competitie.

Toby Alderweireld en Siem de Jong sloten weer aan bij de groepstraining. Beide spelers waren voor de winterstop geblesseerd.

Kolbeinn Sigthorsson en Nicolai Boilesen zijn nog niet uit de lappenmand. De aanvaller uit IJsland staat al een tijdje aan de kant met een enkelblessure.

Ajax oefent vrijdag tegen Almere City en vertrekt zaterdag naar Brazilië voor een trainingskamp.

Iran heeft een stand op de Vakantiebeurs

Iran presenteert zich dit jaar voor het eerst op de Vakantiebeurs in Utrecht als toeristische bestemming. Dat liet de organisatie van de beurs dinsdag weten.

De Iraanse ambassade wil een breed publiek laten kennismaken met de Perzische cultuur. "En reizigers interesseren voor een bezoek aan Iran."

Noord-Korea is niet met een eigen stand vertegenwoordigd, maar er komen wel twee dames uit het land naar Utrecht. Zij zullen "typisch Koreaanse hapjes serveren".

De Vakantiebeurs is dit jaar van 11 tot en met 15 januari, in de Jaarbeurs in Utrecht.

Iran heeft een stand op de Vakantiebeurs
Iran heeft een stand op de Vakantiebeurs (Foto: ANP)

'PSG biedt 61,5 miljoen voor Kaká en Pato'

Volgens een bron dicht bij de eigenaren van Paris Saint-Germain, Qatar Sports Investments, wil de Franse club drie grote spelers binnenhalen de komende twee weken. Zo zou de club met de vermogende eigenaren in totaal 61,5 miljoen euro overhebben voor twee Brazilianen: Kaká van Real Madrid en Alexandre Pato van AC Milan. Dit meldt de bron aan AFP.

Kaká zou 23,5 miljoen euro waard zijn voor PSG, terwijl de Franse club AC Milan met 38 miljoen euro wil verleiden voor Pato. De 22-jarige Pato komt steeds minder voor in de plannen van Milan, hoewel trainer Massimiliano Allegri heeft gezegd dat hij Pato zeker wil behouden.

Maar de Italiaanse landskampioen zou misschien in willen gaan op het vermeende bod, omdat het in een impasse zit met Carlos Tévez. Milan wil de Argentijn graag huren van Manchester City, maar City wil Milan verplichten hem daarna te kopen.

Real Madrid-coach José Mourinho heeft recentelijk aangegeven dat hij liever niemand in de winterstop ziet vertrekken. Maar het bod zou verleidelijk kunnen zijn, omdat Kaká in Madrid voornamelijk tweede viool speelt achter Mesut Özil.

'Sunderland heeft interesse in Enoh'

Eyong Enoh kan op de interesse rekenen van Sunderland. Martin O'Neill, trainer van de Premier League-club, is gecharmeerd van de Kameroener en ziet de Afrikaans als een ideale versterking voor zijn middenveld.

Enoh is bij Ajax niet altijd verzekerd van een basisplaats en dit is ook bij Sunderland opgevallen. O'Neill is van mening dat Enoh tot een regelrechte sensatie kan uitgroeien in de Premier League.

Sunderland, dat op dit moment de vijftiende plek inneemt in de Premier League, zal echter wel in de buidel moeten tasten om de Kameroener los te weken bij Ajax. Het contract van Enoh loopt pas in de zomer van 2015 af.

Guidetti blijft tot de zomer bij Feyenoord

Feyenoord kan vrijwel zeker tot de zomer beschikken over John Guidetti. De huurling van Manchester City heeft aangegeven graag bij de de club uit Rotterdam te blijven. Ook de huidige nummer vijf van de Eredivisie ziet een verblijf tot de zomer wel zitten.

"Ik blijf dit seizoen bij Feyenoord, een fantastische club", aldus Guidetti vandaag op Twitter. Door zijn goede optreden in de competitie stond de Zweed in de belangstelling van een aantal clubs maar de technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, heeft de zekerheid gekregen dat Guidetti tot de zomer in de Kuip zal spelen.

"Alleen als er bij Manchester City vier spitsen hun been breken, bestaat de mogelijkheid dat die club hem terug haalt", zegt Van Geel tegen Voetbal International. "Maar de kans dat zoiets gebeurt, is nul. Bovendien hebben ze daar een dusdanig sterke selectie dat ze wel een en ander kunnen opvangen. En tussentijds naar een andere club gaat John ook niet, dus ga er maar van uit dat Guidetti voor 99 procent zeker bij ons blijft."

De 19-jarige aanvaller is inmiddels een publiekslieveling in de Kuip. Guidetti was al elf keer trefzeker en valt op door zijn strijdlust. 


Guidetti blijft tot de zomer bij Feyenoord (Foto: Pro Shots)

[Dakar] Tweede plaats voor Verhoeven

Frans Verhoeven heeft vandaag tijdens de Dakar Rally bewezen dat hij nog altijd om de bovenste plaatsen mee kan doen. De motorcoureur eindigde vandaag in de derde etappe van San Rafael naar San Juan op de tweede plaats. De Fransman Cyril Després was de enige die Verhoeven voor kon blijven.

Verhoeven begon getergd aan de special over 270 kilometer. Gisteren had onze landgenoot in de tweede etappe enorm veel tijd verloren doordat zijn monteur de onderdelen van zijn Sherco-motor niet goed had aangedraaid. "Een prutser", aldus Verhoeven, die vanaf etappe drie een andere monteur eiste. Vandaag zette hij zijn boosheid om in snelheid en met succes. Hij behaalde zijn eerste podiumplaats in deze editie van de Dakar Rally.

In het algemeen klassement staat Verhoeven na de derde etappe op de dertiende plaats. De achterstand op leider Després bedraagt meer dan een half uur.

'Bastion 2 niet in de planning'

Ondanks dat Bastion een groot succes is geweest voor ontwikkelaar Supergiant Games, met meer dan 500.000 verkochte exemplaren en meerdere gewonnen prijzen, staat een vervolg op deze game niet in de planning.

Greg Kasavin van Supergiant Games zegt in een interview met Eurogamer dat het succes van Bastion de studio de vrijheid heeft gegeven om hun volgende project volledig zelf te bekostigen en iets nieuws te laten proberen. "Our stance around what we want to do in the future hasn't changed in light of Bastion's success," legt hij uit. "Thankfully Bastion has performed well enough to give us the resources to create another game on our own terms, meaning we can self-fund the project and take the time we need to get it right."

Wat dit nieuwe project inhoudt wil Kasavin niet zeggen. "We're a long way away from being able to talk about that next project in any kind of detail, though, except to say that our core team will be sticking together to create whatever it is. We didn't reveal Bastion until more than a year into its development because we feel that games that aren't ready to be played aren't ready to be showed."

Dat er nu geen vervolg van Bastion in de planning staat wil niet zeggen dat er nooit een vervolg op de succesvolle game zal komen. Als er een vervolg komt, zal dit echter gedaan worden omdat ze het zelf willen en niet voor het geld. "We always intended for Bastion to be a stand-alone game though we did aim to create a rich world for it that could potentially support other stories. I don't know if we'll ever go back to the world of that game, though if we do it will be at a time when the team wants to do that more than anything else. It can't just be a financially motivated decision because that's not how Bastion was created in the first place. Ultimately we have a lot of ideas for our future and feel that creating a sense of surprise in all our games is very important," aldus Kasavin.

Regenbogen in zombieslasher Lollipop Chainsaw

Op YouTube is een filmpje van de zombieslasher Lollipop Chainsaw verschenen. In het filmpje zien we hoofdpersonage Juliet Starling de konten schoppen van zombies met pompoms, regenbogen en kettingzagen die door zombies heensnijden als een mes door warme boter.

Lollipop Chainsaw moet in maart 2012 uitkomen voor de Xbox 360 en de PS3 en wordt gemaakt door dezelfde ontwikkelaar die Killer7 en No More Heroes heeft ontwikkeld: Grasshopper Manufacture.

Politie Rotterdam vreest 'nieuwe veelpleger'

Nederland krijgt te maken met een nieuwe veelpleger. Deze draaideurcrimineel is jonger, sluwer en gewelddadiger en uit op status, geld of de kick. Dat heeft korpschef van de Rotterdamse politie Frank Paauw dinsdag gezegd. "We weten nu al van sommige 12-jarigen dat ze de komende jaren in nieuwjaarscijfers opduiken als overvaller of inbreker."

Volgens Paauw verdwijnt de drugsverslaafde van vroeger die dagelijks auto-inbraken pleegde om in een verslaving te voorzien uit het straatbeeld. De nieuwe veelplegers intimideren de buurt en de politie en voelen zich onaantastbaar, zegt hij. Ze werken vaker in losse verbanden en niet altijd in een vaste groep en kwamen verhoudingsgewijs minder vaak in aanraking met politie en justitie dan een klassieke draaideurcrimineel.

Ook zijn ze al vroeg bekend geraakt bij instanties als jeugdzorg, die latere ontsporing niet hebben weten te voorkomen. "We constateren te vaak dat er interventiemogelijkheden waren. Maar die aanpak was te vaak op de korte termijn gericht en te weinig vanuit context. Drie jongere broers van een ontspoorde jongen moeten ook al vroegtijdig aandacht krijgen voordat ook zij op het verkeerde pad raken."

In Rotterdam ging vorig jaar een speciaal overvallenteam van start, waarbij vijftig rechercheurs zich dagelijks bezighouden met het opsporen van overvallers. Ook stuurt het Rotterdamse korps bij iedere overval direct alle beschikbare eenheden naar strategische plaatsen in de omgeving.

Het aantal overvallen in de Maasstad bleef echter met 381 nagenoeg gelijk, en dat is zorgelijk, aldus Paauw. "Net als het feit dat zestig procent van de aangehouden verdachten onder de 24 jaar is. Er is blijkbaar continu nieuwe aanwas." Het aantal overvallen daalde in Amsterdam wel, van 449 naar 335.

[PDC] Hamilton maakt grote sprong op wereldranglijst

Andy Hamilton, die gisteren de finale bij het PDC World Darts Championship 2012 verloor van Adrian Lewis, is de grootste stijger op de nieuwe wereldranglijst darts. The Hammer steeg maar liefst tien plaatsen en staat nu op de zevende plaats.

Lewis, die zijn titel op het WK wist te prolongeren, staat op de nieuwe Order of Merit nog steeds op de tweede plek achter de ongenaakbare Phil Taylor. Lewis wist de achterstand op Taylor wel te verkleinen.

Ondanks zijn vroegtijdige uitschakeling op het WK is Raymond van Barneveld nog altijd de beste Nederlander. Barney neemt de negende plaats in. Vincent van der Voort, die tot de tweede ronde reikte op het WK, staat veertiende. Daarna volgen Co Stompé op 24 (was 22), Jelle Klaasen op 35 (was 35), Michael van Gerwen op 37 (was 39) en Roland Scholten op 47 (was 49).

Grootste stijger van buiten de top-50 is de Belg Kim Huybrechts. Hij wist op het WK verrassend de kwartfinales te halen. Hij steeg van plek 69 naar 44.

Van Halst aan de slag bij FC Utrecht

Jan van Halst moet het commerciële niveau van FC Utrecht opkrikken. De oud-speler gaat parttime aan de slag bij de club uit de Domstad. De oud-middenvelder nam vorig jaar afscheid als manager algemene zaken bij FC Twente. Nu keert hij terug in het voetbal namens het internationale sportmarketingbureau Sportfive. Bij FC Utrecht moet Van Halst de commerciële inkomsten met zo'n vijf miljoen euro per jaar verhogen.

Algemeen directeur Wilco van Schaik heeft er vertrouwen in. "Sportfive is een zeer succesvolle onderneming en gaat nu voor het eerst in Nederland werken. Zoals ze dat in Duitsland al doen voor clubs als Borussia Dortmund, Hamburger SV, Hertha BSC, maar ook voor Olympique Lyon en Paris Saint-Germain in Frankrijk. Met Sportfive hebben we ervaring, kennis, databases, slagkracht, internationale contacten", vertelt hij aan VI.

"Jan gaat de commerciële organisatie bij FC Utrecht voor Sportfive mede helpen opzetten. Ik wilde Jan graag bij FC Utrecht betrokken krijgen, want er was een klik. Ik heb hem in contact gebracht met de directie van Sportfive en daaruit is deze unieke samenwerking voortgekomen. Jan wordt onze commerciële pion. Hij heeft acht jaar lang met succes bij FC Twente gewerkt. Daarvan kunnen wij alleen maar profiteren." besluit Van Schalk. 

Javier Guzman kampte met cocaïneverslaving

Javier Guzman was enkele maanden verslaafd aan cocaïne. De cabaretier brak in september een voorstelling af omdat hij 'niet lekker in zijn vel zat', waarna hij een rustpauze aankondigde. Nu blijkt dat hij in Thailand werd behandeld voor zijn drugsprobleem.

De 34-jarige Guzman, die ook jaren met een alcoholverslaving worstelde, stond maandagavond weer op de planken. "Ik heb vijf maanden intensief coke gebruikt", vertelde de cabaretier aan documentairemaakster Jessica Villerius, die hem volgde tijdens zijn afkickperiode in Thailand. Een deel van de beelden werd dinsdag uitgezonden in RTL Boulevard.

Guzman noemt cocaïne 'echt een killer'. "Wat ik in twaalf jaar met drank heb gedaan, heb ik nu met coke gedaan in vijf maanden. Het was vooral moeilijk om los te laten. Ik wilde me niet gewonnen geven." De cabaretier is ervan overtuigd dat het weer goedkomt. "Het gaat me zeker lukken."

Zes miljoen downloads Angry Birds met Kerst.

Ontwikkelaar Rovio heeft bekendgemaakt dat de Angry Birds-games op Eerste Kerstdag zo'n 6,5 miljoen keer gedownload zijn wereldwijd. Het gaat hier om een totaalcijfer van alle drie de games, betaald en onbetaald.

In 2010 is op Eerste Kerstdag de gehele serie maar twee miljoen keer gedownload, afgelopen kerst was dus een verdriedubbeling van de cijfers. In november 2011 maakte Rovio al bekend dat de games meer dan 500 miljoen keer gedownload waren en dat ze mogelijk het eerste spel met één miljard fans zou kunnen worden.

Rovio is blij met alle nieuwe fans en hoopt in 2012 mensen enthousiast te kunnen maken voor de nieuwe dingen waarmee ze bezig zijn.

Zelda: Skyward Swords alfabet ontrafeld

In veel Zelda-games kom je in aanraking met teksten die geschreven zijn in het Hylian. The Legend of Zelda: Skyward Sword toont weer een nieuwe schrijfwijze van deze taal en zou zogezegd te oud zijn om te kunnen vertalen, maar niets blijkt minder waar.

Veel mensen die geprobeerd hebben het Hyliaanse alfabet van Skyward Sword te begrijpen liepen vast op de letters J, Q en X. Op het forum van Zelda Universe heeft user Sarinilli het alfabet echter weten te ontrafelen. Hier hield zij echter niet op, ze heeft het alfabet ter download beschikbaar gesteld. Voor iedereen die altijd al in het Hylian heeft willen schrijven, is het lettertype hier te downloaden voor persoonlijk gebruik.

zelda (geschaalde kopie)

Gilardino verruilt Fiorentina voor Genoa

Alberto Gilardino verkast naar Genoa. Zijn huidige werkgever Fiorentina maakte de overstap dinsdag wereldkundig. Details van de transfer zijn nog niet vrijgegeven, maar naar verluidt tekent Gilardino voor 4,5 jaar.

Fiorentina was bereid Gilardino te laten vertrekken, omdat hij bezig was aan een matig seizoen. Hij scoorde de eerste seizoenshelft pas tweemaal. In zijn eerste drie seizoenen was de 29-jarige spits wel goed voor veel goals, getuige zijn 46 doelpunten in 101 duels.

De 47-voudig Italiaans international speelde eerder drie seizoenen voor AC Milan en Parma. In de beginfase van zijn carrière diende hij Piacenza en Hellas Verona.

'Componist zet God of War IV op CV'

Alhoewel Sony het nog niet officieel bekendgemaakt heeft kunnen we vrijwel zeker een God of War IV verwachten. Na een vacature waar ze iemand zochten, een bron die aangaf dat er online co-op zal zijn heeft nu een componist de game op zijn CV gezet.

Componist Timothy Williams heeft op zijn online CV de game God of War IV toegevoegd als iets waar hij aan heeft gewerkt. Officieel is er nog niks bekend maar de geruchten zijn de laatste tijd zo sterk. Williams is bekend van zijn werk aan de game DOTA en enkele films, bekijk zijn CV hier. Hieronder een plaatje voor toekomstige referentie mocht de beste man het aanpassen.

GOW IV

'Drie miljoen SW:TOR-spelers in maart'

Star Wars: The Old Republic zal volgens de analisten van Baird Equity Research rond de drie miljoen aanmeldingen hebben tegen het einde van EA's fiscale jaar in maart.

Terugkijkend op het recordaantal aanmeldingen na de launch van de game, zegt analist Colin Sebastian dat EA's succes erop duidt dat de MMO-markt nog steeds gezond is. "We view the early success of Star Wars as an indication of a healthy MMO market. While there is likely some shifting of usage from Activision's World of Warcraft, we see a viable market for multiple million-user MMOs in the U.S. and Europe."

Alhoewel Sebastian verwacht dat de groei nog wel even aanhoudt, voegt hij toe dat "we think Street expectations for 1.5-2 million paid monthly users through 2012 may be too optimistic." Hij schat dat het grootste aantal gelijktijdig ingelogde spelers afgelopen maand rond de 350.000 lag. Blizzard domineert met hun World of Warcraft nog altijd de MMO-markt, met ruim tien miljoen actieve spelers.

Nintendo en de Amerikaanse verkoopcijfers

Nintendo heeft bekendgemaakt dat ze in heel 2011 in Amerika twaalf miljoen stuks hardware hebben verkocht. De Wii verkocht meer dan 4.5 miljoen, de 3DS meer dan vier miljoen en de Nintendo DS meer dan 3.4 miljoen keer.

Hiermee is de gebruikersbasis van de Wii gegroeid naar 39 miljoen en die van de DS over de 51 miljoen. Daarnaast maakte Nintendo ook bekend dat Super Mario 3D Land en Mario Kart 7 voor de 3DS de bestverkopende titels zijn voor hun franchise bij de lancering en ook de twee enige 3DS-games die meer dan een miljoen keer verkocht zijn.

Voor de Wii is Zelda: Skyward Sword de 45e game die de één miljoen is gepasseerd. Mario Kart Wii is in 2011 de elf miljoen verkochte games gepasseerd en New Super Mario Bros. voor de DS de tien miljoen stuks.

Nintendo geeft aan zulke goede cijfers in Amerika behaald te hebben door een sterke line-up en verwachten dat 2012 ook een zeer goed jaar zal gaan worden.

Tot jaar cel voor molestatie tijdens buurtbarbecue

Twee mannen die in juli tijdens een buurtbarbecue in Amstelveen een aantal mensen in elkaar sloegen moeten een jaar de cel in. De rechtbank in Amsterdam verklaarde de twee jonge daders dinsdag schuldig aan poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Meerdere slachtoffers raakten ernstig gewond.

Twee andere mannen moeten drie en zes maanden de gevangenis in en kregen ook werkstraffen van 240 uur en 120 uur opgelegd.

Een van de slachtoffers werd door de twee zwaarst gestraften tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij bewusteloos op de grond lag. De rechtbank oordeelde dat sprake was van 'een niet te tolereren ernstige vorm van straatterreur'.

De vier moeten de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim zevenduizend euro.

Kingsley en Fassbender winnen op festival Capri

Ben Kingsley en Michael Fassbender zijn in de prijzen gevallen tijdens het Capri, Hollywood International Film Festival. Kingsley ontving een Legend's Career Honour voor zijn hele oeuvre, Fassbender werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol als een aan seks verslaafde man in het drama Shame.

Dat meldt de organisatie van het festival, dat van 26 december tot en met 2 januari plaatsvond op het Italiaanse eiland Capri.

The Artist, van de Franse regisseur Michel Hazanavicius kreeg de prijs voor beste film. De Argentijnse Bérénice Bejo, echtgenote van Hazanavicius, kreeg voor haar rol in dit romantische komische drama de onderscheiding voor beste actrice.

De Italiaan Emanuele Crialese ontving de Capri Peace Prize voor zijn drama Terraferma. Deze film, over een Siciliaanse familie die met immigranten te maken krijgt, is ook de Italiaanse inzending voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Een eervolle vermelding was er voor het drama My Week with Marilyn. De Italiaanse filmmaker Lina Wertmüller noemde de cast de beste van alle films die ze tijdens het festival had gezien. Wertmüller is erelid van het festivalbestuur en was de eerste vrouw die ooit werd genomineerd voor een Oscar voor beste regie.


Kingsley en Fassbender winnen op festival Capri (Foto: Novum)

Ontwikkelaar Tomb Raider kondigt dit jaar nieuwe game aan

Crystal Dynamics, de ontwikkelaar bezig met de reboot van Tomb Raider, zal een groots jaar van 2012 gaan maken. Zo bestaat de ontwikkelaar dit jaar twintig jaar maar zullen ze ook bekendmaken aan welke nieuwe game ze werken.

Momenteel is de ontwikkelaar hard bezig met de reboot van Tomb Raider maar daarnaast werken ze ook al aan een nieuwe game. Dit is vorig jaar in de zomer al bekendgemaakt dat ze er mee bezig waren. Met welke game ze naast Tomb Raider bezig zijn is nog niet bekendgemaakt maar ergens dit jaar kunnen we de aankondiging verwachten. Crystal Dynamics is naast eerdere Tomb Raider-games bekend van de Legacy of Kain-serie en de Gex-serie.

Kleine statistieken Star Wars: The Old Republic

Electronic Arts heeft enkele cijfers bekendgemaakt voor Star Wars: The Old Republic. Zo had de service voor de kerst al één miljoen actieve leden. Op Tweede Kerstdag hebben alle spelers samen meer dan zestig miljoen uur in het spel doorgebracht sinds de lancering.

EA had ook enkele andere statistieken;

  • Meer dan 850.000 Sith Warriors en meer dan 810.000 Jedi Knights zijn aangemaakt
  • Meer dan 260 miljoen queests voltooid
  • Meer dan 44 miljoen PvP-gevechten
  • Meer dan 9 miljoen ruimtegevechtmissies voltooid
  • Meer dan 3 miljard NPC's gedood.

De MMORPG is 20 december live gegaan en er wordt verwacht dat EA binnenkort meer cijfers bekend zal maken.

Zeven Zuid-Amerikaanse wielrenners betrapt op doping

Er zijn maar liefst zeven Zuid-Amerikaanse wielrenners betrapt op het gebruik van verboden middelen. De internationale wielerunie UCI heeft de Brazilianen Tiago Damasceno, Flavio Reblin, Wagner Alves en Elton Silva, de Chileen Manuel Villalobos, de Peruviaan Ronald Luza en de Boliviaan Fernando Espindola voorlopig geschorst.

Damasceno, Reblin, Alves en Villalobos testten zowel in de Ronde van Rio (juli) en de Ronde van São Paulo (oktober) positief. Silva werd betrapt na de Ronde van São Paulo, terwijl Luza en Espindola in november betrapt werden na de Ronde van Bolivia.

Pinkpop deelt btw-verhoging met festivalgangers

Popfestival Pinkpop neemt de helft van de btw-verhoging op podiumkunsten voor eigen rekening. De organisatie heeft besloten om het leed het eerste jaar te delen met de bezoekers.

"Aan de aangekondigde alom vervloekte verhoging van de btw van zes naar negentien procent valt niet te ontkomen", meldt de organisatie dinsdag. "Dat zou betekenen dat een dagkaart voor Pinkpop minimaal tien euro duurder moet worden en een weekendkaart minimaal twintig euro."

De organisatie verhoogt de prijzen voor de toegangskaarten in plaats daarvan met vijf euro voor dagkaarten en tien euro voor weekendkaarten. De voorverkoop begint op 3 maart. Het festival vindt van 26 tot 28 mei plaats in Landgraaf.

'GTA V zal beter verkopen dan Call of Duty'

Jesse Divnich van analistenbureau EEDAR heeft aangegeven dat als GTA V en Call of Duty beide dit jaar uitkomen dat GTA V het record van Call of Duty gaat overnemen.

Divnich verwacht dat Call of Duty dit jaar weer groots zal worden en zelfs groter zal zijn dan voorgaand jaar maar GTA V zal er nog verder overheen gaan. Call of Duty-games hebben de afgelopen drie jaar een record gezet met het aantal verkopen en de opbrengst van de games.

"It goes without saying that GTA V will be one of the year's biggest releases, but I will take it one step farther and say GTA V will be 2012's biggest release," aldus Divnich.

Shenmue World is niet meer

Veel gamers hopen nog steeds dat Shenmue 3 ooit uit zal komen. Helaas is het enige levende van Shenmue nu ook niet meer, de Japanse game Shenmue World voor de mobiel is namelijk per 26 december gestopt.

Het spel was gratis in Japan en moest ondersteund worden door microtransacties maar het trok te weinig mensen. Velen hoopten dat als deze 'gratis' game een succes zou zijn dat er vanzelf interesse kwam voor een officieel deel 3, maar helaas. Shenmue World is in december 2010 gelanceerd en is dus een jaar later weer gestopt.

Wikipedia zamelt vijftien miljoen euro in

De online encyclopedie Wikipedia heeft de afgelopen maanden ruim vijftien miljoen euro ingezameld. Meer dan een miljoen mensen, verspreid over bijna alle landen in de wereld, hadden geld voor het internetnaslagwerk over, meldde een woordvoerder op het weblog van de Wikimedia Foundation, de stichting achter de encyclopedie.

Het is volgens de organisatie de meest succesvolle campagne voor Wikipedia tot nu toe. De inkomsten lopen bij elke jaarlijkse inzamelingsactie op. Het geld moet het onafhankelijke voortbestaan van Wikipedia helpen verzekeren.

Het ingezamelde bedrag wordt dit jaar gebruikt voor nieuwe hardware, een betere toegankelijkheid van de site en juridische kosten. De Wikimedia Foundation verwacht dit jaar ongeveer 22 miljoen euro uit te geven.

Wikipedia bestaat deze maand elf jaar. Op de site staan twintig miljoen artikelen in 282 verschillende talen, waaronder het Nederlands.

'Star Wars: TOR naar Mac en mobiel'

Ray Muzyka en Greg Zeschuk, mede-oprichters van BioWare, hebben in verschillende interviews aangegeven dat ze kijken naar een release op de Mac voor Star Wars: The Old Republic. Daarnaast gaan ze ook kijken naar de iOS- en Android-platformen.

Volgens Muzyka is er veel publiek dat een Mac bezit en is het ook een belangrijk publiek dat ze graag iets willen bieden. Zeschuk gaf hierop aan dat gamers met een Mac nog niet konden spelen, maar dat ze dat graag willen veranderen zodra de Windows-versie geheel stabiel is. Dan gaan ze kijken naar eventuele ports naar andere systemen.

Daarnaast gaf Zeschuk aan dat ze zeker aan het kijken zijn naar iOS en Android voor iets wat met Star Wars: The Old Republic te maken heeft. Mogelijk kunnen we binnenkort een aankondiging verwachten hierover hintte Zeschuk. Star Wars: The Old Republic is 20 december gelanceerd voor Windows.

Nieuwe trailer Upside Down

In de film Melancholia van Lars von Trier zag Kirsten Dunst nog het einde van de wereld naderen. In haar nieuwe film Upside Down gaat ze nog een stapje verder: ze vertrekt naar het paradijs. Onlangs werd een nieuwe franse trailer vrijgegeven van dit romantische drama.

Kirsten Dunst speelt Eva, woonachtig in het Paradijs op aarde. Op een dag ontmoet ze Adam (een rol van Jim Sturgess) die op een armoedige en smerige versie van de aarde leeft. Eva zweeft boven Adam en ze mogen elkaar niet ontmoeten.

Vervolg op Dragon Tattoo toch in de maak

Het vervolg op The Girl with the Dragon Tattoo komt er wel degelijk. Dat zegt een woordvoerder van Sony tegen het Amerikaanse Entertainment Weekly. De producent liet in november al weten dat The Girl Who Played with Fire in 2013 zou verschijnen, maar na het matige succes van Dragon Tattoo werd het onzeker of de productie doorgang zou vinden.

The Girl With the Dragon Tattoo ging op 20 december in Noord-Amerika in première en daarna in enkele andere landen, waaronder Groot-Brittannië. De film bracht tot nu toe wereldwijd ruim 72 miljoen dollar op. Dat is niet geweldig met een budget van negentig miljoen, maar de film moet in Australië en vele landen in Europa en Azië nog in première gaan. Daarnaast krijgt de film doorgaans lovende kritieken van pers en publiek.

Sony laat zich niet uit het veld slaan door de tegenvallende cijfers. "The Girl with the Dragon Tattoo doet het nog steeds overal goed", zegt de woordvoerder. "Aan de planning om het volgende boek te verfilmen is niets veranderd."

De films zijn gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijver Stieg Larsson over het fictieve tijdschrift Millennium. De bedoeling is de eerste drie delen te verfilmen, eindigend met The Girl Who Kicked the Hornet's Nest. Deze drie boeken werden eerder al in het Zweeds verfilmd, met Noomi Rapace in de hoofdrol.

Scenarist Steve Zaillian neemt wederom de pen ter hand voor het Amerikaanse vervolg. David Fincher heeft nog niet toegezegd of hij de tweede film ook gaat regisseren. Hoofdrolspelers Daniel Craig en Rooney Mara hebben al wel getekend voor The Girl Who Played with Fire.

The Girl with the Dragon Tattoo draait vanaf 19 januari in de Nederlandse bioscopen.


Vervolg op Dragon Tattoo toch in de maak (Foto: Novum)

'Ralph Fiennes wordt nieuwe baas Bond in Skyfall'

Het lijkt erop dat er eindelijk duidelijkheid komt over de rol van Ralph Fiennes in de nieuwe Bondfilm Skyfall. Hij gaat namelijk Judi Dench opvolgen als M, de baas van MI6 en dus van James Bond. Dat zegt een anonieme woordvoerder binnen productiemaatschappij Eon tegen de Amerikaanse filmsite Movieweb.

Eerder gaf Fiennes al aan 'een geheim agent' te spelen, maar daarmee werd in feite nog niets duidelijk. "We krijgen zijn naam niet te horen omdat we die helemaal niet kennen, hij speelt namelijk de nieuwe M", zegt de bron. "Skyfall draait om de huidige M, die door bepaalde gebeurtenissen uit haar verleden wordt gedwongen MI6 te verlaten. Dan volgt Fiennes' personage haar op."

Mocht dit waar blijken, dan is Skyfall vrijwel zeker de laatste film waaraan Dench meedoet. De inmiddels 77-jarige Britse speelt de rol van M. al sinds Goldeneye uit 1995.

De opnames van Skyfall zijn momenteel aan de gang onder regie van Sam Mendes. Daniel Craig speelt weer de hoofdrol van 007. Ook Javier Bardem speelt mee, maar over zijn rol is nog niets bekend. De film verschijnt op 1 november in de Nederlandse bioscopen.


'Ralph Fiennes wordt nieuwe baas Bond in Skyfall' (Foto: Novum)

Twente noemt aanstellen Adriaanse inschattingsfout

FC Twente heeft een inschattingsfout gemaakt met het aanstellen van Co Adriaanse als trainer. Dat vertelde voorzitter Joop Munsterman dinsdag tijdens een persconferentie waar het ontslag van Adriaanse werd toegelicht. Het dienstverband van de Amsterdammer in Enschede duurde uiteindelijk slechts zes maanden.

Munsterman concludeert dat Adriaanse de hoge verwachtingen niet heeft kunnen inlossen. "Tussen partijen is nooit de chemie ontstaan waarop we hadden gehoopt. Wij hebben daarbij zelf een inschattingsfout gemaakt." Het management ziet dit als een grote teleurstelling, zei de voorzitter. "Het jaar begint voor ons in mineur."

Adriaanse kreeg dinsdag in een 3,5 uur durend gesprek de redenen van zijn ontslag te horen. "Hij toonde zich loyaal en respectvol en is altijd in het belang van Twente blijven denken", aldus Munsterman. "Zelf heb ik ook nooit problemen gehad met Co."

Munsterman ontkende dat de komst van Steve McClaren als opvolger al in kannen en kruiken is. "Hij is een van de namen op ons lijstje en we gaan zeker met hem praten. Maar er moet echt nog wel het een en ander gebeuren."

Nieuwe regering in Marokko rond

Marokko heeft een nieuwe regering, voor het eerst geleid door een gematigde islamist. Koning Mohammed VI beëdigde dinsdag de ministers van het kabinet van premier Abdellah Benkirane, berichtte het staatspersbureau MAP zonder nadere details te geven.

Eind november benoemde de vorst Benkirane al tot premier. Diens partij PJD werd bij de parlementsverkiezingen die week ervoor de grootste partij. Ze kreeg 107 van de 395 zetels in het parlement.

Nieuwe regering in Marokko rond
Nieuwe regering in Marokko rond (Foto: ANP)

Bianchi wil eerst testen, dan racen

Jules Bianchi is er deze Formule 1-winter alles aan gelegen om een stoeltje te vinden als derde coureur. De Fransman wil zo op de vrijdagen ervaring opdoen, waarna hij in 2013 naar de positie van racecoureur door kan stromen.

"Het is mijn doel om een team te vinden waar ik veel testkilometers kan maken, terwijl ik ondertussen ook bij Ferrari kan blijven. Ik wil volgend jaar zoveel mogelijk informatie verzamelen en ervaring opdoen, zodat ik daarna in 2013 een racezitje kan verkrijgen. Ik voel me er klaar voor. Het is soms lastig om geduldig te blijven, maar zo is de Formule 1. Ik geef het niet op en wil er in 2013 staan," zei Bianchi tegen radiozender RCM. Hij reed de afgelopen twee seizoenen in de GP2 Series.

Met welke renstallen Bianchi momenteel in gesprek is wil hij niet zeggen. Volgens de geruchten is de 22-jarige rijder al geruime tijd in onderhandeling met Force India dat er om bekendstaat derde rijders op de vrijdagen een kans te geven zich te laten zien.

Domeinnaam .frl kost 2 miljoen euro

Als de Friese politiek het internetdomein .frl wil invoeren, kost dat de provincie 2 miljoen euro. Dat meldde de provincie Friesland dinsdag. Gedeputeerde Staten hebben al ingestemd met het voorstel om een speciale domeinnaam te gebruiken.

Provinciale Staten stemmen op zijn vroegst in februari. Volgens een woordvoerder van de provincie is .frl goed voor de Friese culturele identiteit. Andere regio’s in Europa, zoals het Belgische Vlaanderen (.vl) en het Spaanse Catalonië (.cat), hebben al een eigen domeinnaam ingevoerd.

Platina Film voor New Kids Nitro

De komedie New Kids Nitro heeft meer dan vierhonderdduizend bioscoopbezoekers getrokken. De Platina Film die daarbij hoort is dinsdagmiddag uitgereikt aan regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil, die twee van de hoofdrollen spelen.

De makers van de film over werkloze hangjeugd in het Brabantse Maaskantje hebben hun prijs gekregen in een loods waarin de bekende Manta, zombiekillermachine en autowrakken uit New Kids Nitro staan. In New Kids Nitro wordt Friesland getroffen door een zombieplaag. Als de zombies ook Maaskantje bereiken, moeten de jongens in actie komen.

Vorig jaar behaalde New Kids Turbo net als Gooische Vrouwen de Diamanten Film voor meer dan een miljoen bezoekers. New Kids Nitro draait nog in 108 Nederlandse bioscoopzalen. De film is ook al uitgebracht in België en draait vanaf woensdag ook in de Duitse bioscopen.

Het is de eerste Platina Film die dit jaar is uitgereikt. Vorig jaar is het aantal prijzen voor bezoekersaantallen van Nederlandse films gestegen. In totaal behaalden vijf films de platina status, drie meer dan in 2010.

Anderhalf jaar cel voor bezwangeren minderjarige

Een man uit Hardenberg moet anderhalf jaar de cel in voor mensenhandel en seks met een minderjarige. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag bepaald. Het slachtoffer, een destijds 13-jarig meisje, raakte daarbij zwanger. De verdachte moet het slachtoffer bovendien een schadevergoeding betalen van drieduizend euro.

Het Openbaar Ministerie had eerder 3,5 jaar celstraf geëist voor de feiten die begin vorig jaar plaatsvonden. De straf valt lager uit omdat niet bewezen kan worden dat de man het meisje grootschalig uitbuitte. Wel bood hij haar aan andere mannen aan. Het meisje had zo met ten minste een andere man seks. Dat deed ze tegen betaling van twintig euro.

De rechter rekent het de verdachte zeer ernstig aan dat hij het meisje zwanger maakte. Bovendien heeft het slachtoffer nog dagelijks last van de gevolgen en heeft zij nog een lange weg te gaan voordat ze weer normaal kan functioneren. Het slachtoffer heeft het ongeboren kind weg laten halen.

Iraans leger waarschuwt vliegdekschip VS

Het Amerikaanse vliegdekschip USS John C. Stennis is dinsdag door de Iraanse legeropperbevelhebber gewaarschuwd niet terug te keren naar de Perzische Golf. Generaal Ataollah Salehi uitte de waarschuwing na het einde van een Iraanse marine-oefening in de strategische Straat van Hormuz. De oefening was een staaltje machtsvertoon en Iran heeft gedreigd de zeestraat af te sluiten, als de Verenigde Staten nieuwe sancties tegen het land treffen.

"We adviseren het Amerikaanse oorlogsschip dat de Straat van Hormuz is gepasseerd en naar de Golf van Oman is gevaren niet terug te keren naar de Perzische Golf", aldus Salehi. Volgens Salehi hebben de vijanden van Iran de boodschap van de oefening begrepen. "We zijn niet van plan om irrationeel te gaan handelen, maar we zijn klaar voor elke dreiging", zei de generaal.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die zijn thuishaven in Bahrein heeft, heeft laten weten dat het vliegdekschip USS John C. Stennis en de kruiser USS Mobile Bay vorige week dinsdag vanuit de Golf van Oman vertrokken zijn en door de Straat van Hormuz zijn gevaren na een bezoek aan de havenstad Jebel Ali in Dubai. Volgens de woordvoerster was dat al langer geleden zo gepland. De Vijfde Vloot wilde niet ingaan op de waarschuwing van Salehi.

Bevelhebber van de Iraanse luchtmacht Shahrokh Shahram zei donderdag dat gedurende de oefening een aantal buitenlandse vliegtuigen was onderschept. De toestellen waren het Iraanse luchtruim binnengedrongen, maar werden verjaagd door de Iraanse luchtdefensie, aldus Shahram. Van welke landen de vliegtuigen waren liet hij onvermeld.

De Bakker verliest in eerste ronde Chennai

Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Chennai uitgeschakeld. De nummer 223 van de wereld verloor op het hardcourt in India in twee sets van de Taiwanees Yen-Hsun Lu, de mondiale nummer 82: 3-6 en 3-6. De Bakker had zich via drie gewonnen kwalificatiewedstrijden voor het hoofdtoernooi geplaatst.

De Bakker schopte het in 2010 bij zijn enige eerdere deelname in Chennai tot de kwartfinale. Tegen Lu kon hij echter geen vuist maken. De Westlander werd vier keer gebroken en pakte zelf maar één keer de opslag van zijn tegenstander af. Lu mag het in de volgende ronde opnemen tegen de Japanner Yuichi Sugita.

Demi Moore speelt feministe in Lovelace

Demi Moore gaat in het drama Lovelace de rol van de feministe Gloria Steinem vertolken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Steinem schreef in de jaren tachtig een artikel over de pornoactrice Linda Lovelace, waarin ze uit de doeken deed dat de actrice werd gedwongen om in pornofilms te spelen. Linda Boreman, zoals Lovelace eigenlijk heette, erkende dat later en voegde zich bij de antipornobeweging waar Steinem deel van uitmaakte. De feministe spreekt zich sinds de jaren zestig fel uit tegen pornografie.

Lovelace, die als pornoactrice eeuwige roem verwierf met Deep Throat uit 1972, wordt in de biografische film gespeeld door Amanda Seyfried. Sharon Stone speelt haar moeder en Peter Sarsgaard haar man Chuck Traynor, tegen wie Lovelace zich later keerde. James Franco heeft een cameo als Playboy-oprichter Hugh Hefner.

Lovelace is niet het enige filmproject over de Deep Throat-actrice. Regisseur Matthew Wilder werkt aan Inferno: A Linda Lovelace Story met de Zweeds-Amerikaanse Malin Akerman als Lovelace en Matt Dillon als Traynor.

De 49-jarige Moore was vorig jaar te zien in de financiële thriller Margin Call en werkt aan de komedie LOL. Lovelace moet dit jaar nog uitkomen en Inferno staat gepland voor volgend jaar.


Demi Moore speelt feministe in Lovelace (Foto: Novum)

Transfer Beckham naar PSG van de baan

David Beckham gaat niet aan de slag bij Paris Saint Germain. De 36-jarige Engelsman zou vanwege privéredenen afzien van een komst naar Parijs. Beckham heeft een aflopend contract bij Los Angeles Galaxy en zou in Parijs een contract voor anderhalf jaar met een maandsalaris van achthonderdduizend euro hebben kunnen tekenen.

Clubeigenaar Nasser al-Khelaifi maakte het nieuws dinsdag tijdens het tennistoernooi van Qatar bekend. "Beckham komt niet. We zijn teleurgesteld, maar mogelijk dat het er in de toekomst alsnog van gaat komen." De kans is groot dat Beckham ervoor kiest om zijn contract in Los Angeles te verlengen.


Transfer Beckham naar PSG van de baan (Foto: Novum)

Super Meat Boy miljoen keer verkocht

Het behendigheidsspel Super Meat Boy is wereldwijd meer dan een miljoen keer verkocht. Het spel bereikte de mijlpaal in december. Dat heeft gamestudio Team Meat dinsdag bekendgemaakt. De prestatie is opmerkelijk, omdat het bedrijf slechts uit twee mensen bestaat.

Edmund McMillen en Tommy Refenes, de makers van Super Meat Boy, hebben naar schatting tien miljoen euro verdiend aan hun gamepersonage. Naast het spel verkoopt het gamebedrijf ook merchandising, waaronder poppen en kladblokken.

In april maakte de gamestudio bekend dat zeshonderdduizend gamers een kopie van het spel hadden gekocht. Super Meat Boy werd in november 2010 voor het eerst op de markt gebracht.

Het spel is in een beperkte oplage in de winkel te koop voor de pc. Daarnaast kan Super Meat Boy tegen betaling gedownload worden voor de pc en de Xbox 360.


Super Meat Boy miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

GVB naar rechter om gegevens OV-chipkaart

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB stapt naar de rechter om transactiegegevens die het via de ov-chipkaart van studenten verzamelt langer te kunnen bewaren. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bepaalde eind 2010 dat de GVB, de NS en de Rotterdamse vervoerder RET de gegevens te lang bewaren.

Uit de transactiegegevens is onder meer af te leiden waar de bezitter van een kaart uitstapt. Het CBP ziet dit bij studentenkaarten als persoonsgegevens omdat de kaartnummers aan personen te koppelen zouden zijn.

Met dat laatste is GVB het niet eens. "Alleen kaartuitgever Trans Link Systems en de Dienst Uitvoering Onderwijs kunnen die koppeling maken, maar voor ons is dat onmogelijk, dat blijkt ook uit een onafhankelijk onderzoek dat we door PwC hebben laten uitvoeren."

Wie de bezitter is van een kaart, wordt voor het GVB pas duidelijk als een student bijvoorbeeld geld terugvraagt omdat hij is vergeten uit te checken. De NS en de RET stappen volgens de GVB-woordvoerder niet naar de rechter.

De zaak kan enige tijd in beslag nemen. "Zolang er geen uitspraak is gedaan, houden we ons aan de afspraken die met het CBP zijn gemaakt." Enkele maanden geleden is afgesproken dat de gegevens achttien maanden mogen worden bewaard. Daarna worden ze vernietigd of geanonimiseerd.


GVB naar rechter om gegevens OV-chipkaart (Foto: Novum)

Maximaal een op vijf heeft extra joystick voor 3DS

Maximaal twintig procent van de Nintendo 3DS-bezitters heeft een extra joystick voor de draagbare spelcomputer in huis. De Circle Pad Pro wordt geleverd in combinatie met het actierollenspel Monster Hunter Tri G waarvan zeker 880.000 exemplaren zijn verkocht.

In Japan is het mogelijk een versie van het spel te kopen zonder de Circle Pad Pro-controller. Marktonderzoeksbureau Media Create maakt echter geen onderscheid in het aantal verkochte exemplaren van Monster Hunter Tri G. Eind vorig jaar maakte het bureau bekend dat 4,1 miljoen 3DS-spelcomputers zijn verkocht.

In Nederland wordt de Circle Pad Pro eind deze maand in de winkel verwacht. Hier wordt de extra joystick geleverd met het horrorspel Resident Evil: Revelations. De joystick is geen vereiste om spellen te kunnen spelen, maar zou bepaalde handelingen gemakkelijker moeten maken.

Speculaties suggereren dat Nintendo de extra joystick in een vernieuwd design van de Nintendo 3DS wil verwerken. De vormgeving van eerder uitgegeven draagbare spelcomputer, zoals de Gameboy Advance en de Nintendo DS, is ook een of meerdere malen aangepast.


Maximaal een op vijf heeft extra joystick voor 3DS (Foto: Novum)

Patty Brard neemt zwerver in huis

Patty Brard zal samen met de BN'ers Henny Huisman, John de Wolf en Manuela Kemp elk een zwerver in huis nemen. Dit doen ze in het nieuwe tv-programma Home Is Where The Heart Is. Dit heeft RTL dinsdag bekend gemaakt.

De BN'ers bieden niet alleen onderdak, maar zetten zich ook in voor een betere toekomst voor hun huisgenoot. "Dit kan variëren van het geven van positieve energie en opleiding tot zelfs het regelen van een nieuwe look inclusief nieuwe tanden", aldus RTL.

Home Is Where The Heart Is zal elke week op zondag te zien zijn en start op 15 januari om 20.00 uur op RTL 4. In de eerste aflevering zal Huisman de Surinaamse Lorenzo (22) onder zijn hoede nemen, die op zijn twaalfde uit huis werd gezet door een pleeggezin.


Patty Brard neemt zwerver in huis (Foto: Novum)

Nederland verdeeld over vuurwerkverbod

De Nederlandse bevolking is sterk verdeeld in twee kampen als het gaat om de invoering van een vuurwerkverbod. Een krappe meerderheid van 53 procent ziet een verbod niet zitten, 42 procent wil vuurwerk alleen toestaan op centrale plaatsen en vijf procent wil dat al het vuurwerk wordt verboden. Dat blijkt uit een recente peiling van Maurice de Hond.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte maandag voor het verbieden van legaal zwaar knalvuurwerk. De burgemeester wil binnenkort praten met zijn collega's van de drie andere grote steden om zijn zorgen te delen en samen een vuist te maken richting Den Haag. Hij wees erop dat er steeds meer slachtoffers met ernstige verwondingen zijn.

Hij benadrukte niet voor een totaalverbod te zijn. De Partij voor de Dieren wil dat wel. De partij greep de jaarwisseling ook deze keer aan om te pleiten voor een verbod. In antwoord op soortgelijke vragen bij de vorige jaarwisseling stelde toenmalig minister van Milieubeheer Tineke Huizinga (ChristenUnie) opmerkelijk genoeg dat slechts tien tot vijftien procent van de bevolking voor een verbod zou zijn.

Een verbod lijkt er voorlopig in ieder geval niet te komen. "Een verbod op vuurwerk is onzinnig. Verstandig gebruik van legaal vuurwerk moet kunnen", twitterde verantwoordelijk staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) donderdag.


Nederland verdeeld over vuurwerkverbod (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Rat Race

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Rat Race.

Cleese is een casino-eigenaar in Las Vegas die onder een stel sukkels twee miljoen dollar uitlooft aan diegene die als eerste Mexico bereikt. De mensen in het casino kunnen geld inzetten. Rat Race is een drukke komedie met veel rondrennend talent dat helaas te weinig uit de verf komt. De regie is van Jerry Zucker en onder andere Rowan Atkinson (Mr.Bean). Whoopi Goldberg en John Cleese hebben de hoofdrol.

 

Rat Race is vanavond om 20:30 te zien op RTL 7.

Waardevolle viool duikt op bij rommelmarkt

Zigeunermuzikant Adolf Weis Mirando, ook wel bekend als Tato Mirando jr., heeft op een rommelmarkt in Den Bosch een kostbare Italiaanse viool gevonden. Het gaat volgens Mirando om een instrument van bouwer Giuseppe Guadagnini uit 1801. Hij schat de waarde van het instrument tussen de 75 duizend euro en de anderhalve ton.

Mirando, leider van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando, vond de viool op tweede kerstdag bij de stand van een vrouw die verschillende instrumenten aanbood. "Ik viel gelijk op een van de violen", zei Mirando dinsdag na berichtgeving in de Gelderlander. "Ik dacht: die laat ik niet meer los."

Toen Mirando het strijkinstrument voor vijftig euro opstreek kreeg hij er van de verkoopster naar eigen zeggen een tas vol bladmuziek bij. "Toen ik keek, vond ik een echtheidsbewijs."

Mirando is vioolkenner en wil de vondst zelf opknappen. "Dan breng ik de viool naar Italië om hem opnieuw te laten lakken." Het instrument moet uiteindelijk worden bespeeld door Mirando's zoon. Een veiling ziet hij niet zitten.

Vacansoleil stelt verwachtingspatroon opwaarts bij

Vacansoleil verwacht dat er komend seizoen een grote stap voorwaarts gezet kan worden. "In de afgelopen Tour waren we blij wanneer we in de goede ontsnapping zaten. Het tweede jaar mag je meer van ons verwachten", zei manager Daan Luijkx tijdens de presentatie van de ploeg voor het nieuwe seizoen in Maastricht.

Luijkx verwacht dat Vacansoleil op meerdere vlakken gaat scoren. "We hebben daarvoor de renners in huis. Ik denk aan een top tien in de eindklassering en etappewinst in een grote ronde en een podiumplaats in een monumentale klassieker. En ik kijk vol verwachting uit naar het WK in Valkenburg."

Onder de 29 renners die volgend jaar voor Vacansoleil rijden, bevinden zich twaalf nieuwkomers. Daarnaast verlengden veel talenten hun contract. "De doorbraak van jonge renners is een van onze kenmerken geworden", vindt Luijkx. "Hoe jonge renners direct vooraan kunnen meestrijden lieten Wout Poels, Thomas de Gendt en Pim Ligthart zien in 2011. De renners die vorig seizoen geweldig presteerden, krijgen ons volste vertrouwen."

Storm zorgt voor problemen

De storm die dinsdag over Nederland raast zorgt vooral in de noordelijke provincies al voor veel problemen. Zo zorgden omgewaaide bomen op de A8 bij knooppunt Zaandam voor hinder. Ook in Friesland krijgt de brandweer meldingen van omgewaaide bomen.

Op de A76 in Limburg is een vrachtwagen met pallets gekanteld door de harde wind. De lading ligt in een greppel naast de rijbaan en de lading dreigt de weg op te waaien. De snelweg in de richting van Heerlen is afgesloten tussen de knooppunten Ten Esschen en Kunderberg.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind. Weggebruikers wordt geadviseerd hun rijstijl aan te passen en actuele verkeersinformatie te volgen. De ANWB verwacht dat het verkeer in de avondspits hinder ondervindt van het extreme weer, maar voorspelt vanwege de kerstvakantie niet veel files.

Het KNMI waarschuwt in Noord-Holland en Friesland voor extreem weer en heeft voor de twee provincies een zogenoemde code oranje uitgegeven.

'Afrojack stuurde afleidende Paris Hilton weg'

Paris Hilton heeft niet enkel een goede invloed op dj Afrojack. De hotelerfgename werd tijdens oud en nieuw van Afrojacks podium gestuurd omdat ze de Nederlander te veel afleidde, beweren ingewijden tegenover de Amerikaanse krant The New York Post.

De 30-jarige blondine klom op het podium om met haar vermeende geliefde de laatste seconden van 2011 af te tellen. Paris bleef vervolgens om Afrojack hangen. Een woordvoerder van de socialite spreekt het bericht tegen. "Het was erg warm, daarom besloot Paris een ander jurkje aan te trekken. De manager van de club hielp haar slechts van het podium af."

Paris en Afrojack, die in Spijkenisse geboren werd als Nick van de Wall, hebben hun opbloeiende relatie nooit bevestigd. Wel twitteren de twee vaak over elkaar; zo deelde Paris een foto van zichzelf en Van de Wall op nieuwjaarsdag. De dj en producent heeft onlangs kennis gemaakt met Paris' ouders. "Ik ben dol op de film Meet the Parents", was zijn commentaar.

Van de Wall had tot afgelopen zomer een relatie met Amanda Balk, bekend van het realityprogramma De Gouden Kooi. Amanda is in verwachting van Van de Wall, ze moet begin dit jaar bevallen van een dochtertje. De relatie tussen Nick en Amanda zou op de klippen zijn gelopen omdat de dj vreemdging in de Verenigde Staten.

[Upd] Adriaanse ontslagen bij FC Twente

Co Adriaanse is ontslagen als trainer van FC Twente. De 64-jarige coach wordt per direct opgevolgd door de Engelsman Steve McClaren, die van 2008 tot 2010 ook al coach was van de club uit Enschede. De clubleiding gaat het vertrek van Adriaanse dinsdag toelichten, schrijft het AD.

Adriaanse was sinds juni vorig jaar trainer bij FC Twente. Hij volgde Michel Preud'homme op, die naar Saudi-Arabië vertrok. McClaren leidde de club in 2010 naar de eerste landstitel.

Update 13.38 uur

FC Twente heeft het ontslag van Co Adriaanse officieel bevestigd. De coach zal per direct vertrekken. Adriaanse wordt opgevolgd door Steve McClaren. Voorzitter Joop Munsterman zal later vandaag toelichting geven op het ontslag van Adriaanse.

Adriaanse
Adriaanse ontslagen bij FC Twente (Foto: Pro Shots)

'Skyfall wordt ook een game'

Dit najaar kan het nieuwe avontuur van James Bond ook nagespeeld worden door gamers. De actiefilm Skyfall, die eind dit jaar in de bioscoop te zien is, wordt namelijk ook een game. Dat schrijft het filmtijdschrift Empire. Uitgever Activision, die de gamerechten heeft, heeft nog niet bekendgemaakt dat het werkt aan Skyfall.

Activision gaf in november nog GoldenEye 007: Reloaded uit voor de Xbox 360 en Playstation 3. Twee jaar geleden werd James Bond 007: Blood Stone uitgegeven om het gemis van een Bondfilm op te vullen.


'Skyfall wordt ook een game' (Foto: Novum)

Meer bezoekersprijzen voor Nederlandse films

Het aantal Nederlandse films dat in de prijzen is gevallen voor bezoekersaantallen is vorig jaar toegenomen. Vijftien films wisten meer dan honderdduizend bezoekers te trekken, vier meer dan in 2010. Die kregen een Gouden Film. Ook het aantal films dat een Platina Film en een Diamanten Film kreeg is toegenomen.

Vijf films werden platina doordat ze meer dan vierhonderdduizendbezoekers bezoeken, drie meer dan in 2010. Twee daarvan, de komedies Gooische Vrouwen en New Kids Turbo, kregen een Diamanten Film voor meer dan één miljoen bezoekers.

De Diamanten Film werd in 2007 in het leven geroepen voor het oorlogsdrama Zwartboek en werd in totaal vijf keer uitgereikt. Drie jaar geleden kreeg Alles Is Liefde een Diamanten Film, vorig jaar Komt Een Vrouw Bij De Dokter. In de drie eerste films met de diamanten status speelt Carice van Houten in de hoofdrol.

Twee Nederlandse documentaires werden vorig jaar bekroond met de Kristallen Film voor meer dan tienduizend bezoekers. Op de valreep behaalde Ouwehoeren, over twee Amsterdamse prostituees, de status. In het voorjaar had Stand van de Sterren al zo veel bezoekers gehaald.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds, die de filmprijzen uitreiken, spreken van een topjaar voor de Nederlandse film.


Meer bezoekersprijzen voor Nederlandse films (Foto: Novum)

Gijs Staverman wil rol in boerenfilm

Radiopresentator Gijs Staverman ziet een rol in de film Boerenliefde wel zitten. Ook Regisseur Steven de Jong is enthousiast. "Ik wil hem wel eens flink aftesten, als hij dat wil", zei de Fries dinsdagochtend op radiozender Q-Music. Staverman is vastberaden auditie te doen voor zijn rol.

"Maak je borst maar nat", waarschuwt De Jong de 45-jarige radiopresentator. De regisseur twijfelt of Staverman wel een boer kan spelen. "Qua uitstraling denk ik bij Gijs Staverman niet direct aan een boer." "Ik heb vroeger koeien gemolken", gooit Staverman op, in de hoop toch voor die rol in aanmerking te komen.

De Jong heeft voor Staverman een rol als tv-producent op het oog. "En die heeft nogal een grote mond en is enorm ambitieus." De radiopresentator ziet ook dat wel zitten. "Dat is helemaal niks voor mij, maar dat vind ik wel een leuke rol om te spelen." De twee gaan hun best doen om Staverman in de film te krijgen. Het zou de eerste filmrol voor Staverman zijn.

In Boerenliefde wordt een boer verliefd op een Hilversumse presentatrice. "Het moet een heel vrolijke film worden en een vette knipoog naar al die succesvolle programma's die ervoor zorgen dat boeren aan de vrouw komen."

De 49-jarige De Jong maakte eerder films als Penny's Shadow en De Hel van '63. Boerenliefde moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Gijs Staverman wil rol in boerenfilm (Foto: Novum)

Salma Hayek krijgt hoogste Franse onderscheiding

Actrice Salma Hayek wordt opgenomen in het Légion d'Honneur van Frankrijk. De Mexicaanse krijgt de hoogste Franse onderscheiding uit handen van president Nicolas Sarkozy. Dat melden diverse Franse media.

De 45-jarige Hayek krijgt de titel Chevalier ofwel Ridder. De medaille wordt uitgereikt aan militairen en burgers die zich in hebben gezet voor Frankrijk. Waarom Hayek de onderscheiding precies krijgt, is niet bekend.

Hayeks schoonvader, de gepensioneerde Franse zakenman François Pinault, wordt geridderd tot Grand Officier. Twee jaar geleden trouwde de Hollywoodster met zijn zoon François-Henri Pinault.

Eerder kregen onder andere muzikant Jerry Lewis, regisseur Clint Eastwood en de acteurs Robert Redford en Robert De Niro de medaille. Wanneer Hayek de prijs krijgt uitgereikt, is niet bekend.


Salma Hayek krijgt hoogste Franse onderscheiding (Foto: Novum)

De Bakker: "Voel me beter"

Tennisser Thiemo de Bakker voelt dat hij op de weg terug is. De Nederlander maakte afgelopen seizoen mede door motivatieproblemen en blessures een vrije val op de wereldranglijst die eindigde op plaats 223. In 2012 wil hij zich weer richting de top-100 opwerken.

"Mijn spel gaat elke wedstrijd beter en zelf voel ik me elke dag ook iets beter," zei De Bakker die in Chennai zich via de kwalificaties plaatste voor het hoofdschema van het ATP-toernooi. Hij kwam door visumproblemen maar net op tijd aan in India. "Van acclimatiseren was geen sprake. Mijn eerste bal sloeg ik hier tijdens het inspelen voor de eerste partij, maar wonder boven wonder heb ik die eruit weten te slepen. Daarna is het eigenlijk alleen maar beter geworden."

De Bakker heeft geen zin om Challengers te spelen en probeert zich nu via kwalificaties te plaatsen voor de ATP-toernooien. "Als ik me weet te kwalificeren voor de hoofdschema’s van de ATP-toernooien, scoor ik meer wereldranglijstpunten dan met overwinningen in Challengers," zei de Nederlander die het vandaag in het hoofdtoernooi in Chennai op moet nemen tegen de Taiwanees Yen-Hsun Lu, de nummer 82 van de wereldranglijst.

Labyad: "Ben speler van PSV"

PSV-speler Zakaria Labyad heeft nadrukkelijk te kennen gegeven dat een transfer naar Sporting Club de Portugal nog niet aan de orde is.

"Ik ben op dit moment speler van PSV, iedereen kent mijn situatie", zegt de vleugelspeler in gesprek met Voetbal International. "PSV heeft mij onlangs een nieuw contract aangeboden, maar dat aanbod heb ik als teleurstellend ervaren."

Het is nog onduidelijk hoe de huidige verbintenis van Labyad in elkaar steekt. Het contract loopt in 2012 af, maar PSV kan de overeenkomst eenzijdig met twee jaar verlengen. KNVB-jurist Mark Boetekees liet eerder weten de optie niet als rechtsgeldig te zien, maar kwam daar later in een e-mail aan Voetbal International op terug.

Als de optie rechstgeldig is bestaat er een aantal mogelijkheden. De Portugese club betaalt een transfersom, Labyad blijft speler van PSV óf de vleugelaanvaller spant een arbitragezaak aan waardoor hij alsnog een gratis transfer kan afdwingen.

'Pink Floyd-reünie op Olympische Spelen'

Pink Floyd komt komende zomer bij elkaar voor een optreden op de Olympische Spelen. De Britse rockband moet deel gaan uitmaken van de slotceremonie van het sportevenement in Londen, schrijft de Britse boulevardkrant Daily Express.

"Het is al lange tijd duidelijk dat Pink Floyd alleen weer samenkomt voor een zeer speciale gelegenheid. Groter dan de Olympische Spelen wordt het bijna niet", vertelt een bron over de rockers.

De heren van Pink Floyd zijn al sinds de jaren zestig actief en stonden voor de laatste keer met elkaar op het podium in 2005, tijdens het benefietevenement Live 8. De slotceremonie van de Olympische Spelen vindt plaats op 12 augustus.

Rosberg vindt missen eerste test geen probleem

Nico Rosberg vindt het geen probleem dat Mercedes Grand Prix de nieuwe auto nog niet afheeft voor de eerste wintertest van 2012. De Duitser weet dat bekendgemaakt is dat de MGP W03 op 21 februari bij de tweede test in Barcelona het baandebuut zal gaan maken.

"Ik kan me prima vinden in deze beslissing. Volgens het team is dit de beste oplossing voor ons," zei Rosberg tegen Autosport. Hij denkt niet dat Mercedes hiermee een achterstand op zal lopen. "Als we vorig jaar de eerste test hadden gemist, hadden we waarschijnlijk niet alles op tijd afgekregen voor de eerste race, maar ik weet zeker dat we dit jaar wel heel snel alles raceklaar kunnen hebben. Dat toont nog maar eens aan dat we als team gigantisch vooruit zijn gegaan."

Pakistan zet opgepakte Nederlanders uit

Twee Nederlanders die in juni in Pakistan door de geheime dienst werden opgepakt, worden deze week Pakistan uitgezet. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dinsdag een bericht hierover van Dagblad van het Noorden.

Pakistan zet de twee de grens over na hoog diplomatiek overleg en zou ervan uitgaan dat Nederland de twee mannen arresteert.

De zaak kwam in november aan het licht. Advocaat van de familie van de twee Bart Nooitgedagt stelde dat de mannen al maanden geen bezoek mochten ontvangen van diplomaten. De familie zou zeer bezorgd zijn en vreest dat de mannen gemarteld zouden worden.

De Nederlanders werden in Pakistan opgepakt omdat ze zonder visum de grens zouden zijn overgestoken. Ze zouden zich hebben willen aansluiten bij Al-Qaida.

Valverde rijdt Tour Down Under

Wielrenner Alejandro Valverde zal bij de Tour Down Under zijn terugkeer in het peloton maken. De Spanjaard zat een dopingschorsing van twee jaar uit en mag sinds 1 januari weer rijden. Hij kreeg onderdak bij Movistar dan bekendmaakte de coureur op 15 januari voor het eerst in te zetten.

Valverde kreeg op 31 mei 2010 zijn schoring te horen voor zijn rol in Operación Puerto. De straf ging met terugwerkende kracht per 1 januari van dat jaar in. De Tour Down Under wordt zijn eerste moment dat hij weer gaat koersen. De ploeg Movistar zal naast Valverde ook sprinter Jose Joaquin Rojas, Imanol Erviti, Jose Ivan Gutierrez, David Lopez, Angel Madrazo en Javier Moreno meenemen naar de Australische rittenkoers.

Kunstenaars krijgen toch overgangsregeling inkomen

Kunstenaars hebben recht op een overgangsregeling, nu de Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) met ingang van dit jaar is afgeschaft. De rechtbank in Den Haag heeft dat dinsdag besloten in een kort geding van vakbond FNV Kiem en enkele kunstenaars tegen de staat.

De vakbond en kunstenaars sleepten de staat vorige maand voor de rechter nadat de Eerste Kamer had ingestemd met het intrekken van de Wwik. De regeling voorzag kunstenaars van een uitkering als ze te weinig eigen inkomsten hadden.

FNV Kiem wilde dat kunstenaars die hun bijstandsuitkering dreigen kwijt te raken, in aanmerking moesten komen voor een overgangsregeling. De Tweede Kamer stemde eerder niet in met een dergelijke regeling.

Het voorstel voor het afschaffen van de regeling kwam van het kabinet, dat het niet vond passen dat startende kunstenaars een specifieke regeling hadden die hun vier jaar recht gaf op zeventig procent van een bijstandsuitkering.

Tientallen bezwaren tegen 'gigastal' Limburg

Tegen een extreem groot veebedrijf in het Limburgse Grubbenvorst zijn tientallen bezwaren gemaakt. Dat meldt stichting Wakker Dier dinsdag. De bezwaren komen van omwonenden, plaatselijke organisaties en Wakker Dier zelf. De provincie kon dit niet direct bevestigen. Dinsdag is de laatste dag dat laatst bezwaar kan worden gemaakt.

De stichting spreekt van een gigastal, omdat de grens waarboven van een megastal wordt gesproken 11,5 keer zou worden overschreden. In de flat zouden 1,1 miljoen kippen en 35 duizend varkens moeten worden gehuisvest.

Het veebedrijf is volgens de organisatie minder diervriendelijk dan gangbare bedrijven. Zo worden vleeskuikenmoederdieren in kooien gehouden, terwijl ze normaal rond kunnen scharrelen. Ook zouden de kippen minder ruimte dan gebruikelijk krijgen. De omstandigheden voor de varkens zouden amper afwijken van de wettelijk verplichte minimumnormen.

De organisatie wijst verder op uitspraken van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Hij zei eind november tegenover de NOS dat 'excessen, zoals een bedrijf met een miljoen kippen of meer', niet bij Nederland passen. "Gelukkig hebben we die excessen ook niet", aldus de bewindsman. "Maar als zich een ontwikkeling voordoet waarbij die excessen zich aankondigen, wil ik een wettelijke mogelijkheid hebben om dat een halt toe te roepen."

Tbs voor aanvallen met hakbijl en messen

Een 32-jarige Arnhemmer die vorig jaar willekeurige voorbijgangers aanviel met een hakbijl en messen is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man is volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar.

De Arnhemmer ging op 24 januari met een hakbijl en een aantal keukenmessen op zak in beschonken toestand de straat op. Hij had het in eerste instantie gemunt op een leidster van een kinderdagverblijf en een paar kinderen, die hij buiten bij een kinderdagverblijf zag. Omdat het hek dicht was liep hij verder.

De man stak vervolgens eerst in op een toevallige passant, waarna hij onder anderen zijn buurman aanviel. Na een tocht door de wijk Malburgen is de Arnhemmer uiteindelijk overmeesterd bij een winkelcentrum.

De Arnhemmer zegt zelf dat hij handelde in opdracht van stemmen in zijn hoofd die zeiden dat hij mensen moest vermoorden. Hij verwondde in totaal zes mensen. De slachtoffers hebben een schadevergoeding gekregen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

3DS 4,1 miljoen keer verkocht in Japan

Tien maanden na de lancering van de Nintendo 3DS zijn er in Japan 4,1 miljoen exemplaren verkocht. Dat schrijft Famitsu-uitgever Enterbrain. De handheld van Nintendo heeft in de eerste week van lancering ook de PlayStation Vita verslagen in verkoopaantallen.

De boost in de verkoopaantallen werd rond de feestdagen aangejaagd door de releases van grote titels als Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 en Monster Hunter 3G, waardoor de handheld half december zijn grootste verkoopweek had.

Nintendo 3DS werd eind februari uitgebracht in Japan met een hoge prijs en weinig games, waardoor de verkopen achterbleven op de verwachting. Een prijsverlaging in augustus en een zwaarder releaseschema lijken dit te hebben rechtgetrokken.

Beau heeft 'vieze nasmaak' na conference

Beau van Erven Dorens is aangeslagen door de negatieve reacties op zijn oudejaarsconference. De presentator nam zaterdagavond op SBS 6 het jaar door, maar dat was zowel qua recensies als kijkcijfers geen succes.

"Het was een geweldige ervaring, maar ik heb er een hele vieze nasmaak aan over gehouden", zegt hij dinsdag in het AD. Beau heeft zich met name gestoord aan 'de gebruikelijke negativiteit' van de media.

De oudejaarsconference van de presentator trok 383.000 kijkers. Youp van 't Hek trok dezelfde avond met zijn conference 2,4 miljoen mensen. "Ach, met de herhaling erbij hebben toch zo'n zeshonderdduizend mensen naar me gekeken", zegt Beau. "Daar ben ik heel erg blij mee."

Ondanks alles ziet de presentator, die de conference maakte in het kader van zijn programma De Wereld van Beau, een vervolg best zitten. "Als het aan mij ligt doe ik het absoluut nog een keer."

Volgens Albert Verlinde had Beau zo veel moeite om bezoekers te trekken voor zijn conference, dat een castingbureau mensen heeft betaald om te komen. "Toen zei zo'n castingbureau: je krijgt 22 euro als je in de zaal gaat zitten", vertelde Verlinde dinsdagochtend op Q-music. "Na tien minuten dachten ze: dit is niks, ik ga weer naar buiten, maar dat mocht niet."

[Dakar] Van Deijne en Dollevoet vallen uit

Voor Tonnie van Deijne en Ebert Dollevoet zit hun Dakar Rally 2012 er na twee etappes op. Van Deijne zag zijn auto ermee ophouden en in het bivak bleek dat de problemen zo groot waren dat hij niet verder kon. Eerder had de Brabander ook al problemen, want voor transport naar Zuid-Amerika liep de motor vast. Dit euvel was maar net op tijd verholpen.

Dollevoet haalde de finish van de tweede etappe helemaal niet. Hij werd op het parkoers door een helikopter opgepikt omdat hij kampte met uitdrogingsverschijnselen. Het was het vijfde Dakaravontuur voor de motorrijder, evenzovaak zag hij de finish niet.

Naast het uitvallen van Van Deijne en Dollevoet kampten ook andere Nederlandse equipes met problemen. Bij de vrachtwagens kwam Johan Elfrink na een lekke band op drie wielen over de streep. Er was schade aan zijn truck, maar dat kon gerepareerd worden. Finstral-teamgenoot Teun Stam ging hard een duin af en beschadigde een bumper en een pantserplaat van de motor. Ook hij kan verder.

Martin van den Brink beschadigde een band nadat hij over een kei reed. Hij verloor veel tijd omdat een bandenring beschadigd was en er een reserve-exemplaar moest komen. Het team TVM XDakar zag in de tweede etappe op hun vrachtwagens drie turbo's sneuvelen. Hierdoor verloren Peter van den Bosch, Jasper van den Heuvel en Eimbert Timmermans veel tijd. Ook Wuf van Ginkel kende problemen met een gat in een tussenbak. Ook hij kon uiteindelijk weer verder.

Bij de auto's kende de Jeep van Willem Kien geen gemakkelijke dag. De motorcomputer ging verschillende malen in de noodloop, waardoor het team enkele malen de auto stil moest zetten om het euvel te repareren. Ook Bernhard ten Brinke en Gert Huzink kampten met problemen. Ten Brinke had een weigerende luchtkrik, waardoor een band lange tijd niet gewisseld kon worden. Huzink kwam vast te zitten op een duin en kon een kwartier staan scheppen.

Tot slot ging ook de rit van motorcoureur Frans Verhoeven niet van een leijen dakje. De Nederlanders was na afloop van de etappe witheet op zijn Sherco-monteur omdat tijdens de tweede etappe onderweg enkele malen onderdelen los waren geraakt, waardoor het een gevaarlijke rit werd en hij enkele malen moest stoppen om alles weer vast te draaien. Hij eist voor de rest van de rally dan ook een andere monteur.

[NBA] Miami en Oklahoma lijden eerste nederlaag

Miami Heat en Oklahoma City Thunder hebben in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Miami verloor in de Eastern Conference met 100-92 thuis van Atlanta Hawks. Oklahoma ging in het westen met 100-87 onderuit tegen Dallas Mavericks.

Atlanta legde de basis voor de overwinning door in het laatste kwart vijftien van de achttien eerste punten te maken. Joe Johnson scoorde 21 punten, Tim McGrady en Al Horford kwamen beiden tot zestien. LeBron James was met 28 punten weer goed op dreef voor Miami, maar deze keer was het niet toereikend.

Dallas nam tegen Oklahoma revanche voor de nipte nederlaag van donderdag, toen het beslissende punt pas in de laatste seconde viel. Dirk Nowitzki maakte 26 punten voor de regerend NBA-kampioen. Bij Oklahoma was Kevin Durant topscorer met 27 punten.

Overige uitslagen:

Boston Celtics - Washington Wizards 100-92

New Jersey Nets - Indiana Pacers 94-108

New York Knicks - Toronto Raptors 85-90

Detroit Pistons - Orlando Magic 89-78

Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 106-96

Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 91-86

Utah Jazz - New Orleans Hornets 94-90


Miami en Oklahoma lijden eerste nederlaag (Foto: Novum)

Skobrev verdedigt titel niet op EK allround

Ivan Skobrev zal zijn titel op het Europees kampioenschap allround komend weekeinde niet verdedigen. Dat laat zijn coach Kosta Poltavets weten aan het Russische persbureau Allsportinfo. De 28-jarige Russische schaatser heeft last van een schouderblessure. Het EK allround wordt van vrijdag tot en met zondag in het Hongaarse Boedapest gehouden.

Skobrev had al enige tijd last van zijn schouder en tijdens een krachttraining in de voorbereiding is deze nog verergerd. De keuze om niet deel te nemen is vooral uit voorzorg genomen. De schaatser wil zijn deelname aan het WK allround voor eigen publiek volgende maand in Moskou niet in gevaar brengen.

Vorig seizoen profiteerde Skobrev optimaal van de afwezigheid van Sven Kramer door zowel Europees als wereldkampioen allround te worden. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn landgenoot Nikolay Gulyayev, die in 1987 hetzelfde deed.


Skobrev verdedigt titel niet op EK allround (Foto: Novum)

Griekenland voorziet moeizame onderhandelingen

Griekenland verwacht 'zeer moeilijke' onderhandelingen met zijn internationale kredietverstrekkers voor het vrijgeven van de beloofde nieuwe leningen. Dat meldde een woordvoerder van de Griekse overheid maandag.

"Ik heb de indruk dat de situatie de laatste tijd iets meer ontspannen is, maar in werkelijkheid hebben we nog steeds problemen voor ons liggen. Er zal een zeer zware onderhandeling met de trojka plaatsvinden om de leningen te verkrijgen", aldus Pantelis Kapsis aan Radio Skai.

Functionarissen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zullen op 16 januari in Griekenland aankomen voor gesprekken over een in oktober toegezegde nieuwe EU-lening van 130 miljard euro.

Het Griekse ministerie van financiën meldde dat het rekent op een tranche van 85 miljard euro aan het einde van februari om te kunnen voorzien in de financieringsbehoefte in maart. Deze werd door de lokale Griekse media geraamd op veertien miljard euro.

Albert Heijn maakt bonusaanbiedingen persoonlijk

Albert Heijn gaat klanten persoonlijke aanbiedingen doen gebaseerd op de gegevens die via de bonuskaart worden verzameld. Klanten kunnen dan aanbiedingen verwachten van producten die ze regelmatig kopen of die zouden aansluiten bij de wensen van de klant. Wie vaak beleg koopt, kan dan bijvoorbeeld een aanbieding voor brood krijgen.

De privacy is volgens een woordvoerder van de grootgrutter niet in het geding. "Klanten kunnen er ook voor kiezen hun persoonlijke bonuskaart om te zetten in een anonieme kaart." De bonuskaart werd in 1998 ingevoerd. "Toen waren er nog geen plannen om deze stap te zetten."

De keten heeft het College Bescherming Persoonsgegevens enkele jaren geleden al benaderd met de plannen. "We willen hier zorgvuldig mee te werk gaan." De nieuwe methode is al met driehonderdduizend klanten getest. "Dat is goed bevallen en daarom wordt het nu breder getrokken."

Albert Heijn is de eerste supermarktketen in Nederland die via een klantenkaart met persoonlijke aanbiedingen komt. Wel zijn er andere winkelketens die persoonlijke aanbiedingen hebben. Zo geeft bouwmarkt Gamma al sinds enkele jaren gepersonaliseerde kortingen via een klantenkaart.


Albert Heijn maakt bonusaanbiedingen persoonlijk (Foto: Novum)

Spanje kondigt nieuwe bezuinigingen aan

Spanje introduceert deze week verdere bezuinigingsmaatregelen, boven op de al goedgekeurde bezuinigingen en belastingverhogingen van afgelopen week. Dat meldt de Spaanse minister voor begroting maandag. De extra bezuinigingen zijn nodig om het begrotingstekort te beperken. Dat is in 2011 mogelijk meer dan acht procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het kabinet zou de maatregelen donderdag moeten goedkeuren. Dat meldt de minister van begroting Cristobal Montoro maandag tijdens een officiële bijeenkomst in Madrid. Montero liet zich niet uit over de aard van de bezuinigingsmaatregelen.

Vrijdag maakte de Spaanse overheid al bekend 8,9 miljard euro extra te bezuinigingen in 2012, naast belastingverhogingen die zes miljard euro zouden moeten bijdragen aan de staatskas.

Zanger N'Dour gaat voor presidentschap Senegal

Youssou N'Dour doet een gooi naar het presidentschap van zijn geboorteland Senegal. De 52-jarige zanger heeft dat bekendgemaakt op zijn eigen tv-zender. N'Dour neemt het in februari op tegen de 85-jarige Abdoulaye Wade, de huidige president van het Afrikaanse land. Hij gaat voor een derde regeertermijn.

In Nederland is N'Dour vooral bekend van het nummer 7 Seconds. Het duet met Neneh Cherry was een hit in 1994. De zanger bemoeide zich al jaren met politieke zaken.


Youssou gaat voor president

Labyad dreigt PSV te verlaten

PSV moet aan het einde van dit seizoen mogelijk afscheid nemen van Zakaria Labyad. De 18-jarige aanvaller kan zich niet vinden in het contractvoorstel dat de clubleiding hem heeft gedaan en dreigt daardoor naar Sporting Portugal te vertrekken. De huidige verbintenis van Labyad bij PSV loopt over een half jaar af.

De geboren Utrechter heeft dit seizoen een basisplaats veroverd in het elftal van trainer Fred Rutten. Labyad krijgt de voorkeur boven international Jeremain Lens. Bij Sporting, waar hij naar verluidt een 5-jarig contract kan tekenen, spelen onder anderen Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel.

Fallout-rechtszaak is afgelopen

Het juridische gevecht tussen Interplay en Bethesda over de rechten van Fallout Online is afgelopen, Dat schrijft in ieder geval de Fallout-fansite Duck and Cover. De daadwerkelijke details van de uitspraak zijn nog niet bekend en worden in de loop van de komende maand verwacht.

De rechtszaak ging over de rechten van de MMO Fallout Online. Zowel Interplay, die de franchise tot 2004 onder haar hoede nam, als Bethesda, de huidige uitgever van de Fallout-franchise, claimden de rechten op Fallout Online te bezitten.

Hongaren demonstreren tegen 'viktatuur'

Tienduizenden Hongaren hebben maandagavond in Boedapest gedemonstreerd tegen de nieuwe grondwet, die volgens hen het democratische systeem uitholt en de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantast. De demonstratie vond plaats bij de Staatsopera, waar de nieuwe wet met een gala werd gepresenteerd. Premier Viktor Orban werd uitgemaakt voor 'viktator'.

"De premier heeft een eed afgelegd om de grondwet te verdedigen, in plaats daarvan heeft hij die omvergeworpen", zei Laszlo Majtenyi, voormalig hoofd van de media-autoriteit. "Vanavond is de Opera het huis van hypocrisie en de straat het huis van grondwettelijke waarden."

Volgens de deelnemers aan de betoging hebben de premier en zijn partij Fidesz, die een tweederdemeerderheid in de regering heeft, wetten aangenomen die het democratische systeem uithollen en die de politieke controle over de rechtspraak hebben vergroot. Ook maatregelen om de centrale bank, religieuze groepen en de media onder staatscontrole te brengen zijn op veel weerstand gestuit bij de oppositie.

President Pal Schmitt zegt daarentegen dat de Hongaren trots moeten zijn op hun nieuwe grondwet, die volgens hem meteen na de van het communisme al had moeten worden ingevoerd. "Deze grondwet is voortgekomen uit brede consultatie en is gebouwd op nationale en Europese waarden", zei hij in een toespraak tijdens het gala. "Onze grondwet omschrijft gezin, orde, thuis, werk en gezondheid als het belangrijkste, gedeelde scala van waarden."

De Europese Unie, de Verenigde Staten en internationale rechtengroepen hebben eveneens kritiek geleverd op de recente ontwikkelingen in Hongarije. Vorige maand liepen bovendien gesprekken tussen de EU, het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije over noodhulp stuk toen het Hongaarse parlement instemde met een nieuwe wet aangaande de centrale bank.

De nieuwe grondwet van Hongarije, die in april werd goedgekeurd, is op 1 januari van kracht geworden. Hoewel de regering beweert dat met de nieuwe grondwet de overgang van het communisme naar een democratie is afgerond, beweren tegenstanders dat de huidige regering haar conservatieve kijk op de wereld oplegt aan het hele land.

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de levenslange gevangenisstraffen zonder kans op vervroegde vrijlating die kunnen worden opgelegd voor gewelddadige misdrijven. Ook een wet op de bescherming van het leven van een foetus vanaf het moment van bevruchting van de eicel heeft tot bezorgdheid geleid. De vrees bestaat dat met de wet de weg wordt vrijgemaakt om in de toekomst een verbod op abortus in stellen.

Volgens een groep voormalige anticommunistische dissidenten is het constitutionele systeem van Hongarije in groot gevaar. "Nog niet eerder sinds de val van het regime in 1989, toen de communistische dictatuur ten onder ging, is er sprake geweest van zo'n grote machtsconcentratie als in het huidige Hongarije", schrijven de dissidenten in een verklaring. De verklaring is ondertekend door onder andere schrijver Gyorgy Konrad, oud-burgemeester van Boedapest Gabor Demzsky en Miklos Haraszti, een voormalig vertegenwoordiger bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.


Hongaren demonstreren tegen 'viktatuur' (Foto: Novum)

Gratis consult soa-kliniek aan banden

Soa-klinieken gaan bezoekers dit jaar streng selecteren. Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren zo hard gestegen dat het gratis consult aan banden moet worden gelegd, schrijft dagblad Metro dinsdag.

Mensen die bij een van de 26 soa-centra aankloppen moeten voortaan een goede reden kunnen opgeven voor een consult en aangeven waarom ze niet gewoon bij hun huisarts terechtkunnen voor een test. Als ze dat niet kunnen, worden ze doorverwezen naar hun huisarts.

Jongeren buiten de risicogroep worden uit tijdsbesparing voortaan bovendien alleen nog getest op chlamydia. Alleen als de uitslag van die test positief is volgen alsnog tests op gonorroe, syfilis en hiv.

Het RIVM wil de soa-zorg met de maatregelen efficiënter maken en de kosten drukken. "De centra zijn oorspronkelijk bedoeld als vangnetregeling voor wie niet bij de reguliere zorg terecht kan", legt arts Marianne van der Sande van het RIVM uit. "Het is 'harm reduction', vergelijkbaar met de hulp aan drugsverslaafden. Met de nieuwe richtlijnen moet de zorg weer belanden bij de mensen voor wie ze bedoeld is."

Liga: Syrië trekt tanks terug uit steden

Het Syrische regime heeft tanks en artilleriestukken teruggetrokken uit steden en heeft ongeveer 3500 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, maandag gezegd op een persconferentie. Elaraby zei echter tevens dat veiligheidstroepen nog steeds op betogers schieten en dat het regime van president Bashar Assad sluipschutters blijft inzetten, ondanks dat er waarnemers van de Liga aan het werk zijn.

Sinds de waarnemers vorige week dinsdag in Syrië aankwamen zijn al honderdvijftig mensen om het leven gekomen. De waarnemers moeten toezien op de naleving van een plan van de Arabische Liga dat een eind moet maken aan de onderdrukking van betogers.

"Ja, er wordt nog steeds geschoten en ja, er zijn nog steeds sluipschutters", zei Elaraby vanuit Caïro, waar het hoofdkantoor van de Arabische Liga staat. "Ja, het moorden gaat door. Ons doel is wakker worden in de ochtend en horen dat er niemand is gedood. De filosofie van de missie is het beschermen van burgers, dus als een burger wordt gedood, dan is onze missie niet geslaagd." Elaraby drong bij de Syrische regering aan op een compleet staakt-het-vuren.

Rami Abdul-Rahman, voorzitter van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, bevestigde dat tanks zijn teruggetrokken. Maar hij zei tevens dat burgers de wapens nog steeds als dreiging ervaren. "Ze kunnen de tanks weer terugbrengen en gebruiken om te vechten", aldus Abdul-Rahman.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, die helpen de protesten tegen Assad te organiseren, worden Syrische militairen door het regime van politieuniformen voorzien. Ook worden militaire voertuigen verstopt om de waarnemers te doen denken dat Syrië voldoet aan de voorwaarden van het vredesplan van de Liga, aldus de Lokale Coördinatiecomités.

Syrische oppositiegroepen en het Arabisch Parlement hebben forse kritiek geleverd op de waarnemersmissie en menen dat Assad de missie gebruikt als dekmantel voor de onderdrukking van betogers. Bovendien zijn er twijfels over de leider van de missie, Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, een vertrouweling van de Sudanese president Omar al-Bashir. Al-Bashir wordt gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Elaraby verdedigde de keuze voor Al-Dabi en zei dat hij zijn werk perfect doet. "Hij is een capabel militair met een schone reputatie", zei hij.

Menselijke resten gevonden op koninklijk landgoed

Op het landgoed Sandringham van de Britse koninklijke familie zijn menselijke resten aangetroffen. Een voorbijganger vond ze op nieuwjaarsdag in een bos. Dat heeft de politie van Norfolk maandag meegedeeld.

De resten werden gevonden bij Anmer, een dorp op 185 kilometer ten noorden van Londen. Het dorp ligt vijf kilometer van Sandringham House. Over de gevonden resten zijn verder geen bijzonderheden bekendgemaakt.

'Burgemeesters leggen vaker huisverbod op'

Burgemeesters leggen steeds vaker een huisverbod op. Het afgelopen jaar moesten bijna drieduizend plegers van huiselijk geweld gedwongen hun huis verlaten. Dat zijn er bijna zestig per week. Twee jaar geleden waren dat er nog zo'n veertig per week. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Burgemeesters kunnen sinds 2009 bij acute dreiging van huiselijk geweld de dader tien dagen het huis uit zetten. In 2009 werden 2107 huisverboden opgelegd en in 2010 zijn 2953 geweldplegers tijdelijk uit huis gezet. De Volkskrant schrijft dinsdag dat gemeenten en hulpverleners tevreden zijn over de werking van het huisverbod.

Jaarlijks worden honderdduizenden het slachtoffer van huiselijk geweld. Een huisverbod is een soort afkoelingsperiode. Door de slachtoffers tegelijkertijd hulpverlening te bieden, moet escalatie worden voorkomen.

Strengere meldplicht voor baas die ontslaat

Werkgevers die 20 of meer werknemers willen ontslaan, zijn vanaf 1 maart altijd verplicht dit van tevoren te melden aan uitkeringsinstituut UWV en de vakbonden van het personeel, ook al weet de baas bij het reorganiseren van zijn bedrijf individuele afspraken te maken met de medewerkers over ontbinding van hun arbeidscontract.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) past hiertoe de regels van de Wet melding collectief ontslag (Wmco) aan. Kamp had de Tweede Kamer ruim een jaar geleden al toegezegd de wet aan te scherpen na signalen dat werkgevers in onder meer de bouw de regels over het melden van collectieve ontslagen zouden omzeilen door individuele afspraken met werknemers te maken. Vooral SP-Kamerlid Paul Ulenbelt had hierover aan de bel getrokken.

Vanaf 1 maart maakt het niet meer uit op welke manier een baas personeel wil ontslaan; via het UWV, via de rechter of via een individuele beëindigingsovereenkomst. Als het gaat om 20 of meer ontslagen om bedrijfseconomische redenen, moet dat vooraf worden gemeld bij het UWV en de vakbonden. Als werkgevers deze verplichting niet nakomen, kan een ontslag worden teruggedraaid.

'Tandartsbezoek gemiddeld tien procent duurder'

Een bezoek aan de tandarts is flink duurder geworden nu tandartsen zelf mogen bepalen wat ze voor een vulling of kroon rekenen. Sommige tandartsen hebben hun tarieven met dertig procent opgeschroefd. Gemiddeld stijgen de tarieven tien procent, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ.

De zorgverzekeraar vergeleek voor het onderzoek de nieuwe tarievenlijsten van tweehonderd praktijken. In De Telegraaf zegt VGZ zich ernstige zorgen te maken en de prijsstijgingen onacceptabel te vinden. "Als deze signalen zich doorzetten bij andere tandartspraktijken zal er sprake zijn van een kostenstijging in de tandartsenzorg van twintig miljoen euro", verwacht Dennis Verschuren van VGZ.

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie is ook bezorgd over de uitkomsten. In de krant zegt directeur Wilna Wind dat de vereniging een meldactie is gestart om te inventariseren wat de ervaringen zijn met de invoering van de vrije prijzen in de mondzorg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg verbeteren.

'3DS en Wii U krijgen e-readerabonnement'

Volgens de geruchten gaat de Wii U tevens dienst doen als e-reader. Een anonieme bron heeft tegen ForgetTheBox verklaard dat Nintendo diverse publicaties waaronder boeken en comics als download gaat aanbieden op de Wii U.

Nintendo zou ook de player guides en handleidingen gaan aanbieden via de digitale service. Hiernaast heeft het bedrijf volgens zeggen een grote hoeveelheid magazines op het oog om te gaan aanbieden.

Nintendo zou dezelfde diensten ook willen gaan aanbieden via Nintendo 3DS, waarbij men dezelfde gedeelde functionaliteit voor ogen zou hebben zoals nu al bestaat tussen de iPhone en iPad.

De Wii U wordt op de E3 in juni in zijn definitieve vorm getoond. Het is nog niet bekend wanneer de console uitkomt.

Pyromaan sticht ruim 50 branden in Hollywood

De politie van Los Angeles heeft maandag een 24-jarige man aangehouden die van vrijdagavond tot maandagochtend meer dan 50 branden zou hebben gesticht in Hollywood. Dat meldde de krant Los Angeles Times maandag (lokale tijd).

De man zou sinds vrijdag meer dan 2 miljoen dollar schade hebben aangericht. Vlak voor zijn arrestatie werden in 2 uur tijd 11 branden gemeld. In de meeste gevallen ging het om autobranden. Die sloegen enkele keren over naar woningen. Sinds de arrestatie van de verdachte pyromaan zijn er geen nieuwe branden in het district uitgebroken.

Pyromaan sticht ruim 50 branden in Hollywood
Pyromaan sticht ruim 50 branden in Hollywood (Foto: ANP)

Duitsland pakt Nederlander met 1,7 ton qat

Een 28-jarige man uit Nederland is opgepakt bij de Duitse stad Oldenburg. In de laadruimte van een gehuurd bestelbusje vervoerde hij ongeveer 1700 kilo qatplanten. De lading, die een straatwaarde van ongeveer 100.000 euro heeft, is in beslag genomen. Dat meldde de Duitse politie maandag.

Qat bestaat uit blaadjes en takjes van een plant die in Nederland toegestaan is, maar verboden in de omringende landen. Het wordt vooral gekauwd door Somaliërs en Jemenieten. Qat heeft een stimulerende werking en onderdrukt vermoeidheid en honger.

Duitsland pakt Nederlander met 1,7 ton qat
Duitsland pakt Nederlander met 1,7 ton qat (Foto: ANP)

Cheaten is besmettelijk en maakt onpopulair

Uit een onderzoek van de universiteit van Tampa in Amerika is gebleken dat valsspelen in videogames overslaat op andere spelers. Het onderzoekt toont ook aan dat valsspelen spelers niet populair maakt.

Het onderzoek is gehouden op Steam, waarbij men 700.000 spelers heeft bekeken waarvan het profiel stond aangemerkt als cheater. Daarnaast heeft men de activiteit gevolgd van 10.000 vrijwillig aangemeldde accounts.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat cheaters snel hun niet-cheatende vrienden kwijtraakten en dat vrienden van cheaters uiteindelijk zelf ook gaan valsspelen.

Deel Utrecht CS korte tijd ontruimd

Een vergeten koffer heeft dinsdagochtend voor onrust gezorgd op het Centraal Station in Utrecht. De politie nam het zekere voor het onzekere en ontruimde de perrons van een aantal sporen. Al snel bleek dat de bruine koffer een normale inhoud bleek te hebben, aldus de politie.

De ontruiming duurde korter dan een half uur. De dienstregeling wordt direct hervat, meldde de NS.

Deel Utrecht CS korte tijd ontruimd
Deel Utrecht CS korte tijd ontruimd (Foto: ANP)

Wenger ontdaan door besluiten arbitrage

Arsenal-coach Wenger was na de verloren wedstrijd tegen Fulham ontdaan. Hij was het niet eens met de beslissingen van de arbitrage.

The Gunners verloren in de slotfase met 2-1 van de ploeg van trainer Martin Jol. In de eerste helft werd Arsenal-speler Gervinho gevloerd in de zestien, maar scheidsrechter Lee Probert onthield Arsenal een strafschap.

"Een niet gegeven penalty aan Gervinho, ik snap niet waarom ons die onthouden werd", zegt een boze Arsene Wenger tegenover Sky Sports. "We moeten er mee omgaan, maar het is moeilijk om een wedstrijd te verliezen zoals die van vandaag."

Wenger kwam ook terug op de rode kaart voor Djourou. Hij kreeg twee keer geel. "Bij de eerste gele kaart voelde ik dat de scheidsrechter helemaal verkeerd zat. En het werd een moeilijke wedstrijd toen we met tien man verder moesten."

"Duitsland domineert komend decennium"

Ex-Bayern München-verdediger en Frans sport-directeur Willy Sagnol zijn er beide van overtuigd dat Duitsland een grote rol gaat spelen de aankomende jaren.

Volgens Sagnol is die Mannschaft over het dieptepunt heen en staat er de komende jaren een gemotiveerde, sterke ploeg. Hij voorziet successen voor de Duitsers in de aankomende tien jaar.

Sagnol is ervan overtuigd dat Duitsland goed is voorbereid op de toekomst. "Duitsland gaat het Europese voetbal domineren de komende tien jaar. Ik denk dat ze geen echte zwakke plekken meer hebben", aldus de voormalig Bayern-verdediger in Kicker.

"Misschien is het enige probleem dat de nationale ploeg kent het leiderschap", voegde hij eraan toe. Sagnol vindt dat de laatste drie optredens van de Duitsers in internationale competities hebben laten zien dat ze zijn gegroeid.

Mourinho: "Ik hoop dat niemand vertrekt"

Real Madrid-coach José Mourinho hoopt dat hij zijn ploeg bij elkaar kan houden in de winterstop. Mourinho zegt dat hij tot 30 januari moet kijken wat er gebeurt.

"Maar ik zou er niet blij mee zijn als iemand vertrekt", zegt de oefenmeester maandag tijdens een persconferentie. "Dit is een goede en uitgebalanceerde groep." De coach heeft een vol programma voor de boeg en gaat waarschijnlijk een rotatie-systeem hanteren omdat hij bang is dat het drukke schema blessures oplevert bij zijn spelers. Deze week neemt Real het in de beker op tegen Málaga.

Over de opstelling wilde Mourinho niets kwijt. "Ik heb mijn beslissing genomen wat betreft de basiself. Ik ga er niets over zeggen want zelfs mijn spelers weten het nog niet." Over een eventuele Clasico in de kwartfinale wilde de coach ook niet spreken. "We weten niet eens of we die halen."

Omzet Jumbo fors gestegen

Jumbo Supermarkten zag in 2011 de consumentenomzet onder de Jumbo-formule met bijna veertig procent stijgen tot 2,451 miljard euro. Dat maakt het private supermarktconcern maandag bekend. De autonome omzetgroei was met circa 2,5 procent in lijn met de marktgroei.

De recordomzet is met name veroorzaakt door de groei van het aantal Jumbo-vestigingen tot 263 winkels van 174 en door de sterke omzetstijgingen in deze nieuwe winkels. Mede dankzij de hoger dan verwachte consumentenomzet van de resterende Super de Boer-winkels van 782 miljoen euro is de concernomzet van Jumbo Groep uitgekomen op 3,233 miljard euro.

Jumbo bouwde in 2011 circa negentig Super de Boer-winkels om naar de Jumbo-formule. Naar verwachting volgen de resterende winkels in het eerste kwartaal van 2012.

Na goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit hoopt Jumbo de overname van C1000 af te ronden. Als die overname is voltooid, is Jumbo met een omzet van ongeveer 7,5 miljard euro, meer dan 700 winkels en een marktaandeel van rond de 23 procent na Ahold de tweede supermarktketen van Nederland.

Volgens vakpublicatie Distrifood had Albert Heijn in 2010 een marktaandeel van 33,6 procent.

Jumbo bereikte op 23 november 2011 een akkoord met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, om C1000 voor negenhonderd miljoen euro uit een kredietfaciliteit van een bankenconsortium van ABN Amro, ING en Rabobank over te nemen.

Turkije betaalt compensatie voor dode Koerden

De regering van Turkije gaat een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de 35 Koerden die vorige week om het leven kwamen bij een Turkse luchtaanval vlakbij de Iraakse grens. Dit heeft vicepremier Bülent Arınç maandag gezegd.

De strijdkrachten dachten dat ze strijders van de extremistische Koerdische beweging PKK in het vizier hadden, maar dat bleek al snel een vergissing. Het bleek te gaan om overwegend jonge streekbewoners die brandstof smokkelden.

De regering betaalt over enkele dagen compensatie, maar weigert officieel excuses aan te bieden, aldus de plaatsvervangende regeringsleider.

Turkije betaalt compensatie voor dode Koerden
Turkije betaalt compensatie voor dode Koerden (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.