'Tandartsbezoek gemiddeld tien procent duurder'

Een bezoek aan de tandarts is flink duurder geworden nu tandartsen zelf mogen bepalen wat ze voor een vulling of kroon rekenen. Sommige tandartsen hebben hun tarieven met dertig procent opgeschroefd. Gemiddeld stijgen de tarieven tien procent, blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ.

De zorgverzekeraar vergeleek voor het onderzoek de nieuwe tarievenlijsten van tweehonderd praktijken. In De Telegraaf zegt VGZ zich ernstige zorgen te maken en de prijsstijgingen onacceptabel te vinden. "Als deze signalen zich doorzetten bij andere tandartspraktijken zal er sprake zijn van een kostenstijging in de tandartsenzorg van twintig miljoen euro", verwacht Dennis Verschuren van VGZ.

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie is ook bezorgd over de uitkomsten. In de krant zegt directeur Wilna Wind dat de vereniging een meldactie is gestart om te inventariseren wat de ervaringen zijn met de invoering van de vrije prijzen in de mondzorg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg verbeteren.