Iraans leger waarschuwt vliegdekschip VS

Het Amerikaanse vliegdekschip USS John C. Stennis is dinsdag door de Iraanse legeropperbevelhebber gewaarschuwd niet terug te keren naar de Perzische Golf. Generaal Ataollah Salehi uitte de waarschuwing na het einde van een Iraanse marine-oefening in de strategische Straat van Hormuz. De oefening was een staaltje machtsvertoon en Iran heeft gedreigd de zeestraat af te sluiten, als de Verenigde Staten nieuwe sancties tegen het land treffen.

"We adviseren het Amerikaanse oorlogsschip dat de Straat van Hormuz is gepasseerd en naar de Golf van Oman is gevaren niet terug te keren naar de Perzische Golf", aldus Salehi. Volgens Salehi hebben de vijanden van Iran de boodschap van de oefening begrepen. "We zijn niet van plan om irrationeel te gaan handelen, maar we zijn klaar voor elke dreiging", zei de generaal.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die zijn thuishaven in Bahrein heeft, heeft laten weten dat het vliegdekschip USS John C. Stennis en de kruiser USS Mobile Bay vorige week dinsdag vanuit de Golf van Oman vertrokken zijn en door de Straat van Hormuz zijn gevaren na een bezoek aan de havenstad Jebel Ali in Dubai. Volgens de woordvoerster was dat al langer geleden zo gepland. De Vijfde Vloot wilde niet ingaan op de waarschuwing van Salehi.

Bevelhebber van de Iraanse luchtmacht Shahrokh Shahram zei donderdag dat gedurende de oefening een aantal buitenlandse vliegtuigen was onderschept. De toestellen waren het Iraanse luchtruim binnengedrongen, maar werden verjaagd door de Iraanse luchtdefensie, aldus Shahram. Van welke landen de vliegtuigen waren liet hij onvermeld.