Zwarte kerk eigenaar van KKK-winkel

Na een lange juridische strijd tussen een kerk van de zwarte gemeenschap in South Carolina en leden van de Ku Klux Klan is het pleit beslecht: de kerk is eigenaar van een gebouw waar de KKK t-shirts en gewaden verkocht.

De rechter bepaalde vorige maand dat de kerk de rechtmatige eigenaar is van het gebouw. De eigenaar van de Redneck Shop en tevens de voormalige 'grand dragon' van de KKK in North en South Carolina, John Howard, moet de juridische kosten betalen die de kerk heeft gemaakt. In de Redneck Shop worden niet alleen kledingstukken met racistische leuzen verkocht, maar is ook het Klan-museum gehuisvest.

Het winkelpand is een oude bioscoop in het plaatsje Laurens, genoemd naar de achtiende-eeuwse slavenhandelaar Henry Laurens. Het gebouw werd in 1997 overgedragen aan de kerk door een lid van de KKK die ruzie had gekregen met andere KKK-leden. In een clausule van de overdracht stond echter wel dat John Howard het recht bleef houden om de winkel tot zijn dood uit te baten. De kerk probeerde jarenlang het gebouw te inspecteren, maar slaagde hier niet in. In 2008 werd daarom besloten Howard en een aantal anderen aan te klagen. Uiteindelijk wees de rechter het gebouw toe aan de kerk.

Howard heeft in het verleden zijn winkelbedrijf verdedigd. "Als iets mensen niet aan staat, dan moeten ze hier niet komen", zei hij in 2008. "Er niets in deze winkel wat tegen de wet indruist."

De winkel is lange tijd doelwit geweest van protesten en aanslagen. Enkele dagen na de opening reed een man uit Columbia zijn bestelbus naar binnen. Ook zwarte burgerrechtenactivisten hebben geregeld gedemonstreerd bij de winkel.


Zwarte kerk eigenaar van KKK-winkel (Foto: Novum)