Voorschotregeling slachtoffers uitgebreid

De voorschotregeling voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven wordt uitgebreid. Met terugwerkende kracht hebben ook slachtoffers van deze misdrijven tot 1996 er recht op. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag bekendgemaakt.

De regeling ging 1 januari 2011 in. Slachtoffers aan wie een schadevergoeding is toegewezen, krijgen sinds die datum uiterlijk acht maanden nadat het vonnis van de dader onherroepelijk is geworden het hele schadebedrag uitgekeerd.

Als de dader de schade binnen die termijn niet volledig kan betalen, keert de staat dit bedrag uit aan het slachtoffer. Het centraal Justitieel Incassobureau verhaalt dit vervolgens op de dader. De regeling geldt voorlopig alleen voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven.

Tot de uitbreiding is besloten om aan meer slachtoffers tegemoet te komen. Teeven trekt voor de uitbreiding van de regeling tien miljoen euro uit. "De staat schiet de schadevergoeding voor, maar verhaalt het vervolgens op de dader, dus het geld komt weer terug", aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.