NASA-satelliet crasht bij West-Afrika

Onderdelen van de afgedankte Amerikaanse satelliet UARS zijn vermoedelijk neergestort bij het westen van Afrika. De precieze locatie is nog niet vastgesteld, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zaterdag.

De afgedankte satelliet drong de dampkring binnen ten oosten van Afrika. Daarna suisde het over de Stille Oceaan, het noorden van Canada en de Atlantische Oceaan naar een punt bij West-Afrika.

De crashende satelliet was zo groot als een bus en woog 6000 kilo. Bij terugkeer in de dampkring is de UARS hoogstwaarschijnlijk grotendeels verbrand, maar enkele grote onderdelen hebben de hoge temperaturen wellicht doorstaan. Die wegen bij elkaar meer dan 500 kilo.

De UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) is een afgedankte Amerikaanse onderzoeksatelliet. Die werd in september 1991 in een baan rond de aarde gebracht om als eerste langdurig het klimaat en UV-straling te bestuderen. De satelliet is sinds 2005 buiten gebruik. De ondergang van de UARS is de grootste satellietcrash sinds 1979. Toen stortten onderdelen van het ruimtestation Skylab neer in het westen van Australië. Daarbij raakte niemand gewond. In 2001 werd het Russische ruimtestation Mir gecontroleerd teruggebracht in de dampkring.